Τόφαλος, δεν είναι αυτό που νομίζεις…

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Τόφαλος που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες κι αναδείχθηκε σε έναν από τους προικισμένους σωματικά άνδρες της ελληνικής φυλής στον εικοστό αιώνα.

Τόφαλος, δεν είναι αυτό που νομίζεις…

Η λέξη «Τόφαλος» έχει αποκτήσει κακόσημη έννοια στην καθομιλουμένη και παραπέμπει στον ευτραφή, τετράπαχο άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου. Στην πραγματικότητα ο Δημήτρης Τόφαλος είναι ιστορικό πρόσωπο κι ένας από τους πιο προικισμένους σωματικά άνδρες που ανέδειξε η ελληνική φυλή στον εικοστό αιώνα.

Ο Τόφαλος, γεννημένος το 1884 στην Πάτρα, έχει τη δική του λαμπρή σταδιοδρομία ως χειροδύναμο αρσενικό. Ένα ατύχημα στα πρώτα χρόνια της ζωής του παραλίγο να του στοιχίσει το ένα του χέρι, αλλά αυτό ποσώς τον πτόησε. Ο δεκαεξάχρονος Δημήτρης, ασκούμενος με τα ζύγια στο μαγαζί του πατέρα του, έφτασε να σηκώνει κοντά στα 100 κιλά χωρίς καμία ιδιαίτερη δυσκολία.

Ως ενήλικας ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακός, καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο της Μεσολυμπιάδας στην Αθήνα το 1906 σηκώνοντας με την τρίτη προσπάθεια 142 κιλά. Η απόσυρση της άρσης βαρών από το πρόγραμμα των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων τον οδήγησε στην πάλη, όπου κι εκεί διακρίθηκε.

Ο Τόφαλος κράτυνε το όνομά του στην Αμερική. Επιστρέφοντας στην Πάτρα το 1952, μπορούσε να υπερηφανεύεται για τα 140 μετάλλια στην άρση βαρών αλλά και για τα 251 έπαθλα σε αγώνες πάλης. Στην Αμερική διετέλεσε μάνατζερ και προπονητής του περίφημου Τζιμ Λόντου και πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου «Ερμής Νέας Υόρκης».

Στην Ιταλία και στην Τουρκία έδρασε ως κατάσκοπος για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Η γενέτειρά του τον τίμησε δεόντως. Το όνομά του κοσμεί έναν από τους δρόμους της αλλά και το Κλειστό Γυμναστήριο στα Μποζαΐτικα της Πάτρας.