Το ΜΜΑ έσπασε το... ρόδι της διακοπής!
Έστω και χωρίς φιλάθλους, το άθλημα των μικτών πολεμικών τεχνών (ΜΜΑ) ήταν αυτό που έκανε το παρθενικό βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα το βράδυ της 9ης Μαΐου στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο Ντέινα Γουάιτ, οι εξαιρετικές του σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και οι αμφιβολίες για τα μέτρα ασφαλείας.
Πέρασαν περίπου δύο μήνες από τότε που ο αθλητισμός ανά την υφήλιο έκλεισε τον… γενικό, απέναντι στην απειλή του κορονοϊού. Έκτοτε ο πλανήτης προσπαθεί να προστατευθεί και να καταπολεμήσει αυτό το νέο δεινό, ενώ ο αθλητικός κόσμος μέχρι πρότινος τελούσε εν αναμονή, ψάχνοντας διεξόδους προκειμένου να επιστρέψει στο προσκήνιο με σχέδιο και ασφάλεια.
Η αναμονή αυτή, έστω και δειλά δειλά, φαίνεται να λαμβάνει τέλος. Ήδη έχουμε δει την επανέναρξη μίας από τις μεγαλύτερες λίγκες στην Ευρώπη, της Bundesliga, όπως και της K-League στη Νότια Κορέα, ενώ κάποια ακόμη ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα παρέμειναν ενεργά κόντρα στον φόβο και τον δισταγμό που εύλογα προκαλεί ο νέος ιός.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Κι όμως, το άθλημα που επανήλθε πρώτο στη δράση μετά τη διακοπή που προκάλεσε η πανδημία δεν ήταν από τα πλέον δημοφιλή στην Ευρώπη, ούτε καν έξω από αυτήν. Με εξαίρεση τους… τρελούς Λευκορώσους (που δεν σταμάτησαν ποτέ!) και μερικά ακόμα πρωταθλήματα όπως σε Ταϊβάν, Τουρκμενιστάν, Νικαράγουα, Τατζικιστάν και Νησιά Φερόε, το άθλημα που επέστρεψε πρώτο -και μάλιστα με πάταγο- στο αγωνιστικό προσκήνιο ήταν οι μικτές πολεμικές τέχνες, πιο γνωστές στο κοινό ως ΜΜΑ (Mixed Martial Arts).
Έστω και χωρίς την παρουσία φιλάθλων, έστω και με τρία κρούσματα κορονοϊού (ένας αθλητής και δύο μέλη της ομάδας του), το UFC 249 διεξήχθη κανονικότατα το βράδυ της 9ης Μαΐου στη «Veterans Memorial Arena» στην πόλη Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, προσφέροντας πλούσιο (τηλεοπτικό) θέαμα στους φίλους των μαχητικών αθλημάτων και στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία προς την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το «ΦΩΣ» παρουσιάζει τα «πριν» και τα «μετά» του UFC 249, παραθέτει τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν, τις διαφορές του ΜΜΑ από άλλα μεγάλα αθλήματα που του επέτρεψαν να επιστρέψει νωρίτερα και εξετάζει αν τελικά το «πείραμα» της Τζάκσονβιλ κρίνεται επιτυχημένο και σε ποιον βαθμό.
Ντέινα Γουάιτ: ένας άνθρωπος σε… αποστολή
Το άθλημα των μικτών πολεμικών τεχνών και η κορυφαία εταιρεία παραγωγής και διοργάνωσης αγώνων ΜΜΑ στον πλανήτη, το UFC, είναι δύο όροι αλληλένδετοι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι αρκετοί μη μυημένοι φίλοι του αθλήματος χρησιμοποιούν τον όρο «UFC»για να αναφερθούν στο άθλημα του ΜΜΑ αυτό καθαυτό. Κάτι σαν να αναφέρεσαι στο ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο ως «UEFA».
Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο όρος «μικτές πολεμικές τέχνες» πρωτοεμφανίστηκε το 1993 σε ένα άρθρο του τηλεοπτικού κριτικού Χάουαρντ Ρόζενμπεργκ στους «Times» του Λος Άντεζελες, για την πρώτη διοργάνωση στην ιστορία του UFC, το UFC 1! Με εξαίρεση, δε, τα πρώτα οκτώ χρόνια ύπαρξής του, το «πρόσωπο» του UFC είναι ο άνθρωπος που από το 2001 κι έπειτα κινεί σχεδόν όλα τα νήματα της εταιρείας, με την οικονομική υποστήριξη των αδερφών Λορένζο και Φρανκ Φερτίτα.
Και το όνομα αυτού, Ντέινα Γουάιτ. Ο άνθρωπος που από τη θέση του προέδρου του UFC το 2001 έφτασε να μετατρέπει μια μικρή –και αρκετά κακόφημη- εταιρεία σε έναν κολοσσό αξίας δισεκατομμυρίων μέσα σε μια εικοσαετία, ενώ η περιουσία του ίδιου υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Και το πιο σημαντικό: ο Γουάιτ είναι από τους βασικότερους λόγους που το ΜΜΑ λογίζεται πλέον ως πραγματικό σπορ, είναι κοινώς αποδεκτό και γιγαντώνεται όλο και περισσότερο σε δημοφιλία.
Πώς τα κατάφερε; Οι λόγοι είναι πολλοί. Ταλέντο στις δημόσιες σχέσεις, σκληρή δουλειά, κατάλληλες διασυνδέσεις. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος, στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, το κύριο χαρακτηριστικό του 50χρονου πλέον Γουάιτ είναι η αποφασιστικότητα. Κάτι που, πέρα από τις πράξεις του, αποδεικνύεται και από τα σχόλια ανθρώπων που τον γνωρίζουν πάρα πολύ καλά.
Όταν, λοιπόν, ο Covid-19 μπήκε για τα καλά στις ζωές μας και επέβαλε γενικό «λουκέτο» σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις ανά τον κόσμο, ο Ντέινα Γουάιτ είχε κιόλας αρχίσει να δουλεύει στο μυαλό του τον τρόπο με τον οποίο το UFC θα επανερχόταν στη δράση. Και ύστερα από συντονισμένη προσπάθεια και πολλά εμπόδια που ξεπεράστηκαν, το ΜΜΑ επέστρεψε, έστω και μόνο μέσω της τηλεοπτικής οθόνης.
«Ήθελα να συνεχίσω, να βρω έναν τρόπο. Σκέφτηκα, αν αυτό το πράγμα είναι τόσο θανατηφόρο, θα μας βρει όπου και να κρυφτούμε, ό,τι και να κάνουμε. Ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω καταφέρει ποτέ» τονίζει ο ίδιος ο Γουάιτ για την επιστροφή του UFC, ενώ ο παλιός αθλητής και νυν σχολιαστής του ΜΜΑ, Νταν Χάρντι, είπε γι’ αυτόν: «Η θέληση και η επιμονή του Ντέινα δεν προκαλούν έκπληξη στους ανθρώπους του αθλήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός πήρε το UFC και το έκανε αυτό που είναι σήμερα. Τον θαυμάζω και τον εκτιμώ για την αποφασιστικότητά του να επαναφέρει το άθλημα, έστω στις οθόνες».
Οι δυσκολίες, τα συνεχόμενα «όχι»
και η σωτήρια Τζάκσονβιλ
Όπως προαναφέραμε, η επιστροφή του UFC στη δράση δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς εμπόδια και δυσκολίες. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Γουάιτ και η παρέα του χρειάστηκε να ακυρώσουν πολλές ημερομηνίες, να αναβάλλουν αρκετά events και να στραφούν σε διάφορους φορείς και ανθρώπους μέχρι να ακούσουν το πολυπόθητο «ναι» από τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, αλλά και τον Λένι Κάρι, τον δήμαρχο της Τζάκσονβιλ, όπου και διεξήχθη τελικά το UFC 249.
Ο δρόμος της επιστροφής ήταν ακανθώδης, με το αρχικό πλάνο της εταιρείας να κάνει τους αγώνες σε μία εκ των Καλιφόρνιας, Νέας Υόρκης και Νεβάδας να καταρρέει. Τα πρώτα «όχι» ήρθαν από το «Μεγάλο Μήλο» και από τη Νεβάδα, ενώ στη συνέχεια ο Γουάιτ προσπάθησε να παρακάμψει τις κατευθυντήριες οδηγίες της πολιτείας της Καλιφόρνιας επιλέγοντας μια περιοχή όπου ανήκει σε ιθαγενείς Αμερικανούς. Ωστόσο η πασίγνωστη Disney, όπου ανήκει και το δίκτυο ESPN, μέσω του οποίου μεταδίδονται οι αγώνες του UFC, ύψωσε τοίχο.
Φυσικά ο Γουάιτ δεν επρόκειτο να τα παρατήσει. Επέμεινε στις προσπάθειές του και εντέλει βρήκε τον περιπόθητο σύμμαχο: την πολιτεία της Φλόριντα και ειδικά την πόλη Τζάκσονβιλ. Με την αρωγή των τοπικών φορέων αλλά και το νομικό… παραθυράκι της συγκεκριμένης πολιτείας, που περιγράφει τα αθλητικά γεγονότα ως «βασικές υπηρεσίες» (essential services), το UFC επέστρεψε δυναμικά, διοργανώνοντας όχι ένα αλλά τρία συνεχόμενα events χωρίς φιλάθλους στην Τζάκσονβιλ, στις 9, 13 και 16 Μαΐου.
«Το UFC είναι ένα διάσημο ψυχαγωγικό brand, το οποίο μας παρουσίασε ένα ασφαλές και άρτιο πλάνο για να χρησιμοποιήσει ως έδρα την Τζάκσονβιλ και είμαστε κατενθουσιασμένοι που η πόλη μας λαμβάνει πανεθνική προβολή» είπε για τη συμφωνία ο δήμαρχος Λένι Κάρι, ενώ ο ίδιος ο Γουάιτ τόνισε θριαμβευτικά: «Δεν βλέπω την ώρα να προσφέρω ξανά συναρπαστικούς αγώνες στους φιλάθλους. Η ομάδα μου είναι πανέτοιμη και οι αθλητές ενθουσιασμένοι να ξαναμπούν στο οκτάγωνο».
Οι εξαιρετικές σχέσεις με τον Τραμπ
Το μεγαλύτερο «όπλο», πάντως, του Ντέινα Γουάιτ στην προσπάθεια επαναφοράς του ΜΜΑ στις τηλεοπτικές οθόνες δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον επικεφαλής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής: Τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι δυο τους, άλλωστε, διατηρούν εξαιρετική σχέση εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία, από τότε που ο Τραμπ επέτρεψε στον Γουάιτ να διοργανώσει το UFC 30 στο ιδιόκτητο τότε «Trump Taj Mahal» (το νυν «Hard Rock Hotel & Casino Atlantic City») στις 23 Φεβρουαρίου του 2001. Έκτοτε οι δύο άνδρες τρέφουν αμοιβαία εκτίμηση, διατηρούν συχνή επικοινωνία και συνεργάζονται άρτια.
«Δεν θα πω ποτέ κάτι άσχημο για τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός ο τύπος μάς βοήθησε στο ξεκίνημα, όταν κανένας άλλος δεν ήθελε καν να κάτσει στο τραπέζι και να μιλήσει μαζί μας. Μας έχει στηρίξει από την αρχή και είναι πολύ καλός μου φίλος. Θα έκανα τα πάντα γι’ αυτόν» δηλώνει γι’ αυτόν με πάσα ειλικρίνεια ο πρόεδρος του UFC, ο οποίος το 2016 στο συνέδριο εκλογής υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για τις επερχόμενες εκλογές υπήρξε ομιλητής και στήριξε την υποψηφιότητα του Τραμπ.
Στον αντίποδα, η στήριξη του Τραμπ προς το αγώνισμα του ΜΜΑ και το UFC ειδικότερα είναι πασιφανής και εκφράζεται δημόσια χωρίς ενδοιασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε προσωπικό τηλεοπτικό μήνυμα λίγο πριν από την έναρξη του UFC 249 στην Τζάκσονβιλ, συγχαίροντας την εταιρεία και φυσικά τον Γουάιτ:
«Θέλω να συγχαρώ τον Ντέινα Γουάιτ και το UFC που επιστρέφουν και θα έχουν μια μεγάλη αθλητική εκδήλωση. Είμαστε ενθουσιασμένοι και πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε να επιστρέψουν οι λίγκες σε όλα τα αθλήματα, ας ξεκινήσει το παιχνίδι! Κρατήστε τις αποστάσεις και πάρτε όλα τα μέτρα που πρέπει για την ασφάλειά σας, όμως χρειαζόμαστε τον αθλητισμό και τον θέλουμε πίσω».
Το χρήμα και η ψυχολογική διάσταση της επιστροφής
Οι βασικοί λόγοι που το ΜΜΑ επέστρεψε στη δράση μέσω του UFC είναι δύο: η δεδομένη… τρέλα του Ντέινα Γουάιτ για το άθλημα, το οποίο αποδεδειγμένα λατρεύει σφόδρα, αλλά και το οικονομικό κέρδος. Ας μη γελιόμαστε: ο αθλητισμός εν έτει 2020 -και κυρίως ο πρωταθλητισμός, μια και στο UFC ανήκει η ελίτ των αθλητών ΜΜΑ παγκοσμίως- συνδέεται άμεσα και πολλές φορές χειραγωγείται από το χρήμα.
Ο ίδιος ο Γουάιτ δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του και το δήλωσε ευθαρσώς: «Ναι, χάσαμε περίπου 5,5 εκατομμύρια δολάρια λόγω της απουσίας φιλάθλων στην Τζάκσονβιλ, όμως από την άλλη πλευρά έχουμε συμβόλαια και υποχρεώσεις απέναντι σε σπόνσορες και αθλητικά δίκτυα που μας πληρώνουν, οπότε έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να τιμήσουμε αυτά τα συμβόλαια».
Πέρα από τον δεδομένο παράγοντα του κέρδους, όμως, ο Γουάιτ και αρκετοί αξιωματούχοι και αθλητές του UFC επισήμαναν την ψυχολογική διάσταση της υπόθεσης. Διότι ένας από τους λόγους που όλοι μας επιθυμούμε την επιστροφή του αθλητισμού στις ζωές μας είναι για να νιώσουμε ότι τα πράγματα επανέρχονται -έστω και μερικώς- στην κανονικότητα.
«Ο αθλητισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων και μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία “απόδρασης” σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» τόνισε χαρκτηριστικά το δίκτυο ESPN, ενώ στο ίδιο… μήκος κύματος μίλησαν και οι δύο πρωταγωνιστές του UFC 249, οι Τζάστιν Γκέιτσι και Τόνι Φέργκιουσον, οι οποίοι συγκρούστηκαν στο κύριο γεγονός της διοργάνωσης στη Φλόριντα, με νικητή τον πρώτο.
«Αυτό φέρνει μια αίσθηση κανονικότητας στον κόσμο. Είμαι περήφανος που αποτελώ κομμάτι του, που έχω την ευκαιρία να εμπνεύσω άλλους ανθρώπους. Ο κόσμος έχει ανάγκη από έμπνευση αυτόν τον καιρό. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν αυτό που συμβαίνει με την πανδημία, έτσι έχουμε την ευκαιρία να τους βοηθήσουμε να αποφύγουν όσο γίνεται το άγχος και τη θλίψη» ήταν τα λόγια του Γκέιτσι.
Ο δε Φέργκιουσον αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ΝΒΑ και το Γουίμπλεντον: «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν υπάρχει ΝΒΑ, δεν υπάρχει το τένις και το Γουίμπλεντον. Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο, χόκεϊ, μπέιζμπολ. Αυτό είναι που προσφέρουμε εμείς, κάνοντας αυτό που μπορούμε μέσα στο οκτάγωνο και διατηρώντας “ζωντανό” τον αθλητισμό».
Οι επικρίσεις, το κρούσμα Σόουζα
και το πρωτόκολλο 25 σελίδων
Για να καταφέρει να πάρει το πράσινο φως, βεβαίως, το επιτελείο του UFC χρειάστηκε να εκπονήσει μια έκθεση 25 σελίδων, η οποία αποτέλεσε το υγειονομικό πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε στην Τζάκσονβιλ. Ένα πρωτόκολλο που παραμένει ελαστικό, δεδομένου ότι οι άνθρωποι του UFC μαθαίνουν από κάθε αγώνα και προσθέτουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας σε αυτό μέρα με τη μέρα.
Βάσει του πρωτοκόλλου που ονομάστηκε «Jacksonville Event Operations Plan», έγιναν πάνω από 1.100 τεστ κορονοϊού και αντισωμάτων σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, άπαντες έπρεπε να φορούν μάσκα και γάντια και να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις πριν από το event, ενώ στο οκτάγωνο γινόταν απολύμανση πριν και μετά από κάθε αγώνα. «Νομίζω ότι δείξαμε τον δρόμο για το πώς μπορεί να γίνει αυτό. Είμαστε διαθέσιμοι να μοιραστούμε όλες τις πληροφορίες που συλλέξαμε με άπαντες στο αθλητικό στερέωμα, ώστε να δουν πώς μπορούν κι αυτοί να επανέλθουν» είπε σχετικά ο διευθυντής επιχειρήσεων του UFC, Λόρενς Έπστιν.
Παρ’ όλα αυτά, οι επικρίσεις και οι αμφισβητήσεις δεν έλειψαν. Σε άρθρο του Κέβιν Ντρέιπερ στους «Times» της Νέας Υόρκης το UFC δέχθηκε σφοδρή κριτική, κυρίως για το γεγονός ότι κάποιοι κανόνες υγιεινής που η ίδια η εταιρεία είχε θέσει δεν εφαρμόστηκαν (συνεντεύξεις αθλητών, χειραψίες και μη χρήση μάσκας από όλους).
Επίσης, δεν έλειψαν και τα κρούσματα. Τρία στον αριθμό, αφού τόσο ο Βραζιλιάνος Τζάκαρε Σόουζα όσο και δύο μέλη της ομάδας του βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό –έστω και ασυμπτωματικοί-, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν άρον άρον από την αρένα και να τεθούν σε καραντίνα. Ένα γεγονός που κατέκρινε έντονα ο καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Έμορι, Ζάκαρι Μπίνι: «Το UFC και ο Ντέινα Γουάιτ ήταν αμελείς. Πρόκειται για τρία κρούσματα ανθρώπων που διέμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο με όλους τους υπόλοιπους για τουλάχιστον δύο μέρες. Αν αυτό είναι το σύστημα που σχεδιάσατε, είναι κίβδηλο».
Ο Ντέινα Γουάιτ απάντησε στις κατηγορίες και τις επικρίσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Όλοι τους φορούσαν μάσκες και κρατούσαν τις αποστάσεις. Κάναμε την καλύτερη δουλειά που μπορούσαμε με τα όπλα που έχουμε. Έγιναν 1.200 τεστ σε 300 άτομα πριν από τους αγώνες, ήταν λογικό λοιπόν να βρεθεί κάποιος θετικός. Γι’ αυτό κάναμε τα τεστ, για να προσδιορίσουμε αν κάποιος είναι θετικός στον ιό και να μη συμμετάσχει στον αγώνα. Βρήκαμε ότι κάποια άτομα (σ.σ. ο Σόουζα και δύο μέλη της ομάδας του) ήταν θετικά, άρα αυτό σημαίνει ότι το σύστημά μας δουλεύει».
Και πρόσθεσε: «Σκεφτείτε αυτό: ο Σόουζα είχε τον ιό, προπονήθηκε και ήρθε στην Τζάκσονβιλ για να αγωνιστεί χωρίς να ξέρει ότι είναι θετικός. Τώρα όμως ξέρουμε ότι το έχει, απομονώθηκε ήδη και θα φροντίσουμε τον ίδιο και την οικογένειά του. Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους και είναι λογικό να βρούμε κι άλλα κρούσματα. Αυτό που δεν θέλουμε είναι να γίνει ένας αγώνας και μετά να ανακαλύψουμε ότι ένας από τους αθλητές έχει προσβληθεί από τον Covid-19».
Γιατί το UFC «πρόλαβε» το ΝΒΑ και την UEFA
Πέρα από το απαράμιλλο πάθος και την αποφασιστικότητα του Γουάιτ, το ΜΜΑ έχει πρακτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα αθλήματα, όπως το ΝΒΑ στις ΗΠΑ ή το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και παντού. Πρωτίστως, το προσωπικό που απαιτείται για να διοργανώσεις έναν αγώνα μικτών πολεμικών τεχνών είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με ένα ματς -και πολύ περισσότερο ένα ολόκληρο πρωτάθλημα- στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και λοιπά ομαδικά κυρίως αθλήματα.
Παράλληλα, ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εκατοντάδων αθλητών, προπονητών και παραγόντων που συμμετέχουν, αλλά και το γεγονός ότι παίζονται ματς εντός και εκτός έδρας σε διαφορετικές πόλεις και στην περίπτωση διεθνών διοργανώσεων όπως π.χ. το Champions League σε διαφορετικές χώρες. Επίσης, τα περισσότερα δημοφιλή σπορ δεσμεύονται στις αποφάσεις τους από τα συνδικάτα των αθλητών και τις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν.
Το UFC δεν έχει τέτοια προβλήματα. Οι αθλητές του δεν ανήκουν σε κάποιo συνδικάτο, ενώ η εταιρεία διατηρεί τεράστια δύναμη απέναντί τους, τόσο οικονομική όσο και σε νομικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο UFC 249, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, κλήθηκαν να υπογράψουν μια συμφωνία που τους απέτρεπε να κριτικάρουν ψευδώς το UFC για έλλειψη των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων προφύλαξης και ασφάλειας. Δεν είναι, δα, και κανένας… χθεσινός ο Γουάιτ…
Με αυτά τα πλεονεκτήματα και τη δράση του Γουάιτ και των συνεργατών του, το ΜΜΑ έχει πλέον επιστρέψει για τα καλά. Χωρίς φιλάθλους μεν, αλλά αυτό είναι ένα δευτερεύον πρόβλημα, σύμφωνα με τον 50χρονο πρόεδρο του UFC, ο οποίος είπε σχετικά:
«Δεν το σκέφτομαι καν επί του παρόντος. Με τα διαθέσιμα όπλα που έχουμε αυτήν τη στιγμή ενάντια στον ιό, αυτό που μπορούσα να κάνω ήταν να βρω έναν τρόπο να διεξαχθούν οι αγώνες. Μέχρι να φτάσουμε σε ένα νέο επίπεδο καταπολέμησης του ιού όπως είναι ένα εμβόλιο, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για επιστροφή φιλάθλων στους αγώνες».
Το «πείραμα», λοιπόν, φαίνεται να λειτουργεί ικανοποιητικά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Η τελική ετυμηγορία εύλογα θα έρθει αρκετά αργότερα, όμως το σίγουρο είναι ότι η «καουμπόικη τακτική» του Γουάιτ φέρνει αποτελέσματα. Κάτι που ο πρόεδρος του UFC αποδεικνύει με συνέπεια από το μακρινό 2001…
Πηγές: mmafighting.com, nytimes.com, mmamania.com, bbc.com, foxbusiness.com, abc7ny.com, essentiallysports.com, latimes.com, news.sky.com, theguardian.com, tampabay.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ