«Χίλων»: Παρουσιάστηκε το νέο σύστημα αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών
Το νέο σύστημα αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών, με την ονομασία «Χίλων», παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (19/2), παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, του προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Ανδρέα Μιχαηλίδη, καθώς και πολυάριθμων εκπροσώπων των ομοσπονδιών παρουσιάστηκε το νέο σύστημα αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών, με την ονομασία «Χίλων»
Ο γ.γ.Α. εξήγησε αναλυτικά με πίνακες τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογούνται πλέον οι ομοσπονδίες και το πώς η αξιολόγηση αυτή θα συνδέεται με την ετήσια επιχορήγησή τους, ενώ διευκρίνισε ότι για τη φετινή χρονιά η εφαρμογή του προγράμματος θα είναι πιλοτική και το 70% της χρηματοδότησης για το 2020 θα γίνει με βάση την αντίστοιχη επιχορήγηση του προηγούμενου έτους.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Μάλιστα, η πρώτη εικόνα δείχνει μικρές μειώσεις για τις μεγάλες ομοσπονδίες και αντίστοιχα μικρές αυξήσεις για τις μικρομεσαίες ομοσπονδίες, ενώ στην πρώτη κατάταξη αξιολόγησης, στην κορυφή βρίσκεται η ΚΟΕ, ακολουθούμενη κατά σειρά από την ΕΟΠΕ, την ΕΟΚ και τον ΣΕΓΑΣ. «Η αξιολόγηση έχει ρόλο παιδευτικό και βελτιωτικό, όχι τιμωρητικό. Δεν είναι ανταγωνιστική διαδικασία μεταξύ των ομοσπονδιών. Στηρίζεται σε ποσοτικά δεδομένα και όχι σε συμπάθειες» επισήμανε ο κ. Μαυρωτάς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, που ήρθε για να μείνει και θα βελτιώνεται συνεχώς.
«Θέτουμε τα θεμέλια για ένα διαφανές, δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης ομοσπονδιών με απολύτως μετρήσιμα στοιχεία. Ήταν κάτι που ακουγόταν για χρόνια, υπήρξαν φιλότιμες προσπάθειες, αλλά όλα έμειναν στο δρόμο. Εφαρμόζουμε για πρώτη φορά μία τεχνοκρατική προσέγγιση αξιολόγησης» τόνισε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Χρησιμοποιήσαμε 63 δείκτες για να καταλήξουμε σε τέσσερα κριτήρια: το μέγεθος, τη δραστηριότητα, τις διακρίσεις και τη χρηστή διακυβέρνηση. Στόχος μας είναι μία όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική αξιολόγηση, η οποία θα συνδεθεί με τη χρηματοδότηση» πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος ζήτησε τη συμβολή των ομοσπονδιών για να βελτιωθεί περαιτέρω το σύστημα.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ότι το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης για το 2020 θα ανέλθει στα 18 εκατ. ευρώ, με την πρώτη δόση (που έχει ήδη εγκριθεί) να εκταμιεύεται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδότησης, λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε με την ευκαιρία και έναν μικρό απολογισμό της επτάμηνης θητείας του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Στάθηκε στην ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου, με την έγκριση του νέου κανονισμού της ΕΟΕ, αλλά και τη θέσπιση ορίων ηλικίας και θητειών για τις διοικήσεις των ομοσπονδιών, στην υλοποίηση των αρχών καλής διακυβέρνησης και τη μείωση της φορολογίας στα επαγγελματικά συμβόλαια. Μίλησε για την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον Αθλητισμό και την καμπάνια ενίσχυσης αθλητών ενόψει Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, η οποία αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του μήνα.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα κατατεθεί στην UEFA ο φάκελος υποψηφιότητας για τον τελικό του Europa Conference League για το 2022 ή το 2023, ενώ στο θέμα της αξιοποίησης του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου των Άνω Λιοσίων από την ΚΑΕ ΑΕΚ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί φόρμουλα συνύπαρξης με τις ομοσπονδίες που στεγάζονται στο χώρο.
Όπως εξήγησε κατά την παρουσίαση του συστήματος «Χίλων» ο Γ. Μαυρωτάς, οι ομοσπονδίες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες (Ολυμπιακά, μη Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα) και, μέσα από μία σειρά δεικτών, βαθμονομήθηκαν με τα εξής τέσσερα κριτήρια:
1. Μέγεθος της ομοσπονδίας. Αυτό το κριτήριο περιλαμβάνει στοιχεία όπως ο αριθμός των αθλημάτων που καλλιεργεί κάθε ομοσπονδία, ο αριθμός των σωματείων και των εγγεγραμμένων αθλητών, ενώ περιλαμβάνει και μία παράμετρο ιστορικότητας, με μικρή πάντως βαρύτητα (5%) επί του συνολικού συντελεστή.
2. Διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών), αλλά και σε δευτερεύουσες διοργανώσεις (π.χ. Μεσογειακοί ή Βαλκανικοί αγώνες), ενώ λαμβάνονται υπόψιν και οι συμμετοχές σε Ολυμπιακούς. Υπολογίζονται οι δύο τελευταίες διοργανώσεις κάθε κατηγορίας (π.χ. για τους Ολυμπιακούς το Λονδίνο και το Ρίο).
3. Δραστηριότητα της ομοσπονδίας. Εδώ προσμετρώνται αρκετές παράμετροι, όπως ο αριθμός συμμετοχών στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, η ανάπτυξη, η διεκδίκηση διεθνών διοργανώσεων, η δραστηριότητα των εθνικών ομάδων, η επιμόρφωση, το αντιντόπινγκ, αλλά και η γεωγραφική κάλυψη (αν δηλαδή υπάρχει δραστηριότητα της ομοσπονδίας σε όλη την επικράτεια ή αν εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας).
4. Χρηστή διακυβέρνηση, τόσο σε διοικητικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, το κριτήριο αυτό λαμβάνει υπόψιν πόσα σωματεία κάθε ομοσπονδίας (ποσοστιαία) έχουν ειδική αθλητική αναγνώριση, αν υπάρχουν διοικητικές και οικονομικές εκκρεμότητες, ο αριθμός δημοσιεύσεων της ομοσπονδίας (είτε στην ιστοσελίδα της είτε στη "Διαύγεια"), οι χορηγίες, οι δαπάνες για τον απαιτούμενο εξοπλισμό, η οικονομική ρευστότητα και τα συσσωρευμένα χρέη, ενώ υπολογίζεται και το ποσοστό του προϋπολογισμού της ομοσπονδίας που κατευθύνεται σε διοικητικά έξοδα (όσο μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση).
Με βάση τα κριτήρια αυτά, ο γ.γ.Α. παρουσίασε και μία πρώτη εικόνα της αξιολόγησης των Ολυμπιακών ομοσπονδιών, τόσο στα επιμέρους κριτήρια όσο και στο σύνολο. Σημειώνεται ότι, στη συνολική αξιολόγηση, το κάθε κριτήριο προσμετράται με διαφορετική βαρύτητα: 40% το μέγεθος, 30% η δραστηριότητα, 20% οι διακρίσεις και 10% η διακυβέρνηση.
Πρώτη σε μέγεθος ομοσπονδία είναι η ΕΟΚ (μπάσκετ), με δεύτερη την ΕΟΠΕ (βόλεϊ), ενώ ακολουθούν η ΚΟΕ (υγρός στίβος), ο ΣΕΓΑΣ (στίβος) και η ΣΚΟΕ (σκοποβολή). Στις διακρίσεις «κεφάλι» παίρνει η ΚΟΕ, με δεύτερη την ΕΙΟ (ιστιοπλοΐα), ενώ ακολουθούν η ΕΚΟΦΝΣ (κωπηλασία), ο ΣΕΓΑΣ, η ΕΛΟΤ (ταεκβοντό) και η ΣΚΟΕ. Η Κολυμβητική Ομοσπονδία είναι η πρώτη και στο κριτήριο δραστηριότητας, όπου δεύτερος είναι ο ΣΕΓΑΣ και ακολουθούν η ΕΟΠΕ, η ΕΛΟΠ (πάλη) και η ΟΧΕ (χάντμπολ), με την υποσημείωση ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν απέστειλε στοιχεία η ομοσπονδία μπάσκετ. Τέλος, στο κομμάτι της διακυβέρνησης, στην πρώτη θέση βρίσκεται η ΕΟΠΕ και ακολουθούν ΣΕΓΑΣ, ΚΟΕ, ΕΟΚ και ΕΚΟΦΝΣ.
Κατόπιν αυτών, πρώτη σε συνολική αξιολόγηση έρχεται η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, δεύτερη η ΕΟΠΕ, τρίτη η ΕΟΚ και τέταρτος ο ΣΕΓΑΣ (ο οποίος ως τώρα λαμβάνει τις υψηλότερες επιχορηγήσεις). Ακολουθούν η ΣΚΟΕ, η ΕΚΟΦΝΣ, η ΕΙΟ και στη συνέχεια οι υπόλοιπες ομοσπονδίες. Σημειώνεται ότι η ΕΠΟ δεν απέστειλε στοιχεία στη ΓΓΑ και ο κ. Μαυρωτάς διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν πρόκειται να επιχορηγηθεί για το 2020.
Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, πάντως, ο γ.γ.Α. ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα «Χίλων» θα εφαρμοστεί πιλοτικά και θα καθορίσει μόνο σε ποσοστό 20% το τελικό ποσό επιχορήγησης των ομοσπονδιών. Το 70% θα υπολογιστεί με βάση τα περσινά δεδομένα, ενώ ένα ποσοστό 10% προστίθεται ως «δικλείδα» εξομάλυνσης πιθανών στρεβλώσεων που προκύπτουν από τους μαθηματικούς τύπους και θα εξαρτηθεί από καθαρά αθλητικές παραμέτρους και προτεραιότητες. Για το 2021 τα δύο πρώτα κριτήρια θα έρθουν σε ισορροπία, ενώ το 2022 προβλέπεται το νέο σύστημα να καθορίσει το 70% της κρατικής χρηματοδότησης. Επίσης, ο Γιώργος Μαυρωτάς ανέφερε ότι το ελάχιστο ποσό επιχορήγησης των αθλητικών ομοσπονδιών ανέρχεται στα 25.000 ευρώ, ενώ για το 2020 θα εφαρμοστεί «κόφτης» σε πιθανή αύξηση, της τάξης του 50% σε σχέση με την επιχορήγηση του 2019.
Μετά το πέρας της ωριαίας παρουσίασης του νέου συστήματος, ακολούθησαν παρεμβάσεις των παριστάμενων εκπροσώπων ομοσπονδιών και φορέων. Οι περισσότεροι εκφράστηκαν θετικά για την καθιέρωση ενός αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης, κατέθεσαν όμως επιμέρους ενστάσεις σε αρκετά ζητήματα. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, δήλωσε ικανοποιημένος από όσα άκουσε και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική τη σταδιακή προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Εξέφρασε ενστάσεις για τους συντελεστές βαρύτητας των επιμέρους κριτηρίων και ζήτησε να προβλεφθεί αφαίρεση σημαντικού ποσού, από τις ομοσπονδίες στις οποίες εντοπίζονται κρούσματα ντόπινγκ. Πρότεινε επίσης να ληφθεί υπόψιν και το ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων, ώστε να ευνοηθούν οι ομοσπονδίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε αυτό τον τομέα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τόσο συστηματική προσπάθεια και συνεχάρη τη ΓΓΑ για το σχέδιο που εκπόνησε. Ζήτησε διασφάλιση της ισοτιμίας και συνυπολογισμό της επίδρασης που έχουν οι διάφορες διοργανώσεις των ομοσπονδιών στην κοινωνία και την οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «... αν μας αποδίδατε μόνο το ΦΠΑ απ' όσα αφήνει στο κράτος ο Μαραθώνιος της Αθήνας, δεν θα χρειαζόμασταν επιχορήγηση». Αίσθηση έκανε, πάντως, η αναφορά του κ. Παναγόπουλου στο ξεκίνημα της παρέμβασής του, όπου είπε ότι «εγώ είμαι ο απερχόμενος πρόεδρος, ο κ. Σεβαστής (σ.σ. που ήταν επίσης παρών) είναι ο επερχόμενος!».
Ο γενικός γραμματέας της ΚΟΕ, Δημήτρης Σαρακατσάνης, εκτίμησε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στις διακρίσεις κάθε αθλήματος και πρότεινε να προστεθούν στα κριτήρια παράμετροι όπως ο βαθμός ψηφιοποίησης κάθε ομοσπονδίας και η χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας στο χώρο.
Για αδικία σε βάρος της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης. «Η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ καλλιεργεί 15 διαφορετικά αθλήματα, είναι άδικο να αντιμετωπίζεται σαν να πρόκειται μόνο για ένα άθλημα. Αν έφτιαχνα 15 διαφορετικές ομοσπονδίες, η Πολιτεία θα μου έδινε τα ίδια χρήματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Φουντουλάκης, ο οποίος ζήτησε επίσης να ληφθεί υπόψιν το πολύ αυξημένο κόστος προετοιμασίας και συμμετοχής σε μεγάλες διοργανώσεις των αθλητών ΑμεΑ.