Η Ελλάδα που αντιστέκεται, οι παράγοντες που επιμένουν...
O Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τις επιτυχίες των Τσιτσιπά, Πετρούνια και την επιμονή των γηραιών παραγόντων να μένουν στις καρέκλες τους.
Στην Ελλάδα αυτή την εποχή ανθούν οι αθλητές παγκόσμιας κλάσης, που αρκετοί από αυτούς δεν προέκυψαν από τον προγραμματισμό των ομοσπονδιών, αλλά και οι παράγοντες που επιμένουν να μένουν στις καρέκλες τους, αν και είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης, εδώ και πολλά χρόνια.
Αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε με θαυμασμό τον Στέφανο Τσιτσιπά που καταβροχθίζει τον έναν μετά τον άλλον τους αντιπάλους του στη Σανγκάη και κέρδισε το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς. Και ξανά προς τη δόξα τραβά ο Στέφανος, αφού έκανε την αυτοκριτική του, διόρθωσε τα λάθη του και ασχολείται περισσότερο με τις αθλητικές επιδόσεις του και όχι με τα social media. Στο τέννις έχουμε και την Μαρία Σάκκαρη που είναι στην παγκόσμια ελίτ, ενώ πρέπει να προσθέσουμε και τον κορυφαίο παίκτη του πλανήτη Γιάννη Αντετοκούνμπο, την Κατερίνα Στεφανίδη, τη Νικόλ Κυριακοπούλου, τον Μίλτο Τεντόγλου και τη Βούλα Παπαχρήστου.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Κοντά σε αυτούς και ο Λευτέρης Πετρούνιας που μετά από 11 μήνες αποχής λόγω τραυματισμού, επέστρεψε και έγραψε “Ι΄m back” τρομοκρατώντας τους αντιπάλους του, τον Τούρκο και τον Βραζιλιάνο που δεν περίμεναν τέτοια επιστροφή. Δεν υπάρχει άλλος αθλητής της γυμναστικής που να επανήλθε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από μία τέτοια χειρουργική επέμβαση, πολύ περισσότερο να επανέλθει και να βρεθεί ξανά σε κορυφαίο επίπεδο. Είναι ανεπανάληπτο το κατόρθωμά του και όπως είπε ο προπονητής του Δημήτρης Ράφτης , ο Πετρούνιας στον τελικό του Σαββάτου θα πάει καλύτερα, ενώ οι συναθλητές του βρέθηκαν στην κορύφωση, στους προκριματικούς. Ο 28χρονος γυμναστής παραμένει αήττητος τριάμισι χρόνια και η επιστροφή του αναμένεται να συνοδευτεί με ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγάρδης. Κι όταν ο Πετρούνιας λέει «πάω για το χρυσό» το εννοεί και θα το δείτε το απόγευμα του Σαββάτου.
Δίπλα σε αυτούς έχουμε τους παράγοντες που επιμένουν να κάθονται στις καρέκλες τους, παρότι είναι εδώ και πολλά χρόνια σε ηλικία συνταξιοδότησης. Τους θυμόμαστε από τότε που ξεκινήσαμε πριν από 35 χρόνια το ρεπορτάζ, εμείς θα βγούμε στη σύνταξη σε λίγο, κι αυτοί θα είναι ακόμη στη θέση τους. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά οι Βασιλακόπουλος, Διαθεσόπουλος και τα άλλα παιδιά μένουν και αντιδρούν στον αθλητικό νόμο που προβλέπει τρεις θητείες προέδρου και δυο εκτελεστικής επιτροπής. Είκοσι ολόκληρα χρόνια και δεν τους φτάνουν, αν και υπάρχει το παραθυράκι του απλού μέλους.
Ήμασταν μάρτυρες στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για τον «Αυθεντικό Μαραθώνιο» , με τον Βασίλη Σεβαστή να παραπονιέται στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για το παραπάνω θέμα και να ζητά αναγνώριση. Παρότι εκλέγονται, δεν τους πίεσαν να μετέχουν στα διοικητικά των ομοσπονδιών, δεν πήγαν με το ζόρι. Και παρόλα αυτά πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν, αν και όπως είπε ο Υφυπουργός, ουδείς μπορεί να πάει κόντρα στην ανανέωση, στην εξέλιξη και δεν πρέπει να περιμένουμε τη ζωή για να δώσει τις λύσεις. Βέβαια και ο νέος αθλητικός νόμος διατηρεί την απαράδεκτη τακτική της ψηφοφορίας με εξουσιοδοτήσεις και οι περισσότεροι παράγοντες έχουν στο συρτάρι τους δεκάδες ή καλύτερα εκατοντάδες από αυτές, που τους βοηθούν στην επανεκλογή τους.
Με λίγα λόγια, ευχαριστούμε τους «ισόβιους» παράγοντες για όσα προσέφεραν , αν και πήραν κι αυτοί πολλά για την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό , όλα όμως έχουν ένα όριο. Ακόμη και η ζωή.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ