Ράγκμπι αλά… ελληνικά!
Τελικά ξέρουν και οι Έλληνες να παίζουν με την μπάλα που μοιάζει με πεπόνι. Οι πρωταγωνιστές του εξηγούν στο «ΦΩΣ» τα βασικά που αξίζει να γνωρίζουμε. Μιλούν οι Τάσος Πανταζίδης και Δημήτρης Καλογερόπουλος.
Στην ερώτηση αν υπάρχει ελληνικό ράγκμπι, η απάντηση, όσο κι αν εκπλήσσει πολύ κόσμο, είναι καταφατική! Ναι, υπάρχει πράγματι και παίζεται με πάθος και πολλή όρεξη από τους αθλητές του! Το ράγκμπι στην Ελλάδα έχει παρόν και μέλλον. Έχει ενταχθεί στην Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου και φιλοδοξεί άμεσα να αποκτήσει τη δική του.
Λόγω του μικρού αριθμού μελών, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ελληνική ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ (Rugby League). Αλλά είναι κάτι που θα συμβεί σύντομα, κατά πώς φαίνεται. Χρόνο με τον χρόνο το ελληνικό ράγκμπι πραγματοποιεί βήματα εμπρός και οι πρωταγωνιστές του είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η πρώτη ομάδα που φτιάχτηκε ήταν ο Προμηθέας Νίκαιας–Ρέντη. Το «ΦΩΣ» εντόπισε τον πρόεδρό του, Τάσο Πανταζίδη, ο οποίος ήταν αρχικά προπονητής του -είχε μόλις δύο (!) αθλητές στην πρώτη προπόνηση, πριν από σχεδόν οχτώ χρόνια- και σήμερα διατελεί και χρέη προέδρου της ελληνικής επιτροπής ράγκμπι.
Μιλήσαμε επιπλέον με τον αρχηγό της ομάδας, τον Δημήτρη Καλογερόπουλο. Οι δυο τους μάς εξήγησαν πολλά πράγματα για το σπορ και το παρόν του στον ελλαδικό χώρο. Προβλήματα φυσικά υπάρχουν και μας τα παρέθεσαν. Αλλά υπάρχει και τεράστια επιθυμία να αναβαθμιστεί το ελληνικό ράγκμπι, να γίνει γνωστό σε όλες τις οικογένειες της χώρας και να διαδραματίσει μελλοντικά σημαντικό ρόλο στην αθλητική ζωή του τόπου μας.
«Το ράγκμπι ταιριάζει στον Έλληνα»
Για το ελληνικό ράγκμπι μάς μίλησε λοιπόν ο πρόεδρος του Προμηθέα, Τάσος Πανταζίδης. Μας αποκάλυψε τα άμεσα σχέδια της Ομοσπονδίας για έναν πρωταθλητή Ελλάδας – Ιταλίας, ενώ εξήγησε τις βασικές αγωνιστικές λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζει κάποιος ο οποίος θέλει να παρακολουθήσει ή να παίξει.
Θεωρεί πως το σοβαρό μειονέκτημα του σπορ στην Ελλάδα είναι ότι δεν τυγχάνει μεγάλης προβολής από τα Μέσα και σημείωσε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ράγκμπι Λιγκ, που διεξήχθη στο γήπεδο της Προοδευτικής, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως το ράγκμπι είναι ένα σπορ που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, προτρέποντας όσους νιώθουν πως θα ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο σπορ να επισκεφθούν άμεσα κάποια από τα υπάρχοντα ελληνικά σωματεία.
Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η επισήμανσή του πως γίνονται προσπάθειες να δημιουργήσουν ομάδες και άλλα μεγάλα ελληνικά κλαμπ, πέραν των ΑΕΚ και Παναθηναϊκού που ήδη έχουν.
Τελικά, υπάρχει και ράγκμπι στην Ελλάδα.
Κατ’ αρχάς να ξεχωρίσουμε κάτι για τον κόσμο, γιατί πολλοί μπερδεύονται. Είναι άλλο το ράγκμπι και άλλο το αμερικάνικο φούτμπολ. Είναι δύο διαφορετικά αθλήματα. Το ράγκμπι είναι το άθλημα που βλέπουμε χωρίς τον εξοπλισμό και τα προστατευτικά. Το αμερικάνικο φούτμπολ είναι αυτό που βλέπουμε στις ταινίες. Επίσης, ακόμα και το κανονικό ράγκμπι έχει δύο διαφορετικά αθλήματα. Το ράγκμπι γιούνιον (union) και ράγκμπι λιγκ (league). Το τελευταίο παίζεται με 13 παίκτες και διαρκεί 80 λεπτά ή με 9 παίκτες και διαρκεί 15 λεπτά. Γι’ αυτό και οι αγώνες των 9 παικτών γίνονται σε τουρνουά με περισσότερες από δύο ομάδες, έτσι ώστε να παίζουν όλοι με όλους.
Ομοσπονδία έχουμε;
Ο νόμος ζητά 20 σωματεία για να φτιάξεις ανεξάρτητη ομοσπονδία. Επειδή λοιπόν είμαστε λιγότερα σωματεία αυτήν τη στιγμή, εντασσόμαστε σε άλλες ομοσπονδίες. Η επιτροπή του ράγκμπι λιγκ ανήκει στην Ομοσπονδία του Μοντέρνου Πεντάθλου. Το ράγκμπι γιούνιον εντάσσεται στην Ομοσπονδία του Χάντμπολ.
Πόσα σωματεία υπάρχουν στην Ελλάδα;
Στους άνδρες, στο ράγκμπι λιγκ έχουμε τέσσερις ομάδες: ο Προμηθέας Νίκαιας-Ρέντη, η ΑΕΚ, ο ΑΟ Καβάλας και ο Πυρρίχιος Ασπροπύργου. Υπάρχουν και σωματεία με παιδικό και γυναικείο. Επίσης γίνεται προσπάθεια να φέρουμε στο σπορ μεγάλα ελληνικά σωματεία για να το μάθει ο κόσμος. Η ΑΕΚ, για παράδειγμα, βοηθά στο να διαφημίζεται το σπορ. Ο Παναθηναϊκός έχει ομάδα στο ράγκμπι γιούνιον.
Υπάρχει πρωτάθλημα;
Το πρωτάθλημα των εννέα παικτών διεξάγεται σε τουρνουά. Οι ομάδες συλλέγουν πόντους σε αυτά και στο τέλος βγαίνει ο πρωταθλητής. Τα τουρνουά γίνονται στις έδρες των ομάδων. Ξεκινάμε τον Νοέμβριο και τελειώνουμε τον Μάρτιο. Το άθλημά μας είναι επίσημα αναγνωρισμένο από το 2016. Το πρώτο πρωτάθλημα το κέρδισε ο Πυρρίχιος και το δεύτερο, πέρσι, η ΑΕΚ. Το φετινό το έχει κερδίσει, μαθηματικά, επίσης η ΑΕΚ. Των 13 παικτών θα ξεκινήσει τον Απρίλιο. Εκεί υπάρχουν τρεις ομάδες: ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, και ο Πυρρίχιος.
Είναι 100% ερασιτεχνικό το σπορ στην Ελλάδα;
Ναι, είναι ερασιτεχνικό.
Για τους μη μυημένους, τι θα μπορούσαμε να πούμε για τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού; Πώς παίζεται;
Κατ’ αρχάς, είναι άθλημα επαφής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ξύλο. Δεν πλακώνονται οι παίκτες όταν παίζουν. Στην ουσία έχουν διατηρηθεί οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί κανόνες. Επιτρέπεται να πιάσεις την μπάλα με τα χέρια, αλλά και να την κλοτσήσεις. Οι πάσες γίνονται μόνο προς τα πίσω, όχι όπως στο αμερικάνικο φούτμπολ που μπορείς να στείλεις την μπάλα μπροστά. Βέβαια μπορείς να σουτάρεις μπροστά, αλλά ισχύει το οφσάιντ, όπως στο ποδόσφαιρο. Μπορείς να κρατήσεις τον αντίπαλό σου για να τον σταματήσεις, αλλά μόνο αυτόν που έχει την μπάλα. Μπορείς να τον ρίξεις κάτω, αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της άμυνας. Δεν είναι παράβαση αυτό. Ο παίκτης που είχε την μπάλα συνεχίζει από εκεί που έπεσε. Η κατοχή αλλάζει έπειτα από πέντε τάκλιν. Στο έκτο τάκλιν αλλάζει κατοχή η μπάλα. Τάκλιν γίνεται όταν η άμυνα ρίξει τον επιτιθέμενο. Ο τρόπος με τον οποίο σκοράρουμε είναι όταν περάσει τη γραμμή σκοραρίσματος ο παίκτης με την μπάλα στα χέρια και την ακουμπήσει στο έδαφος. Παίρνει τέσσερις πόντους η ομάδα. Όταν το πετύχει αυτό έχει δικαίωμα, μέσα από το γήπεδο πάλι στο ύψος του σημείου όπου σκόραρε, να σουτάρει κι αν καταφέρει να βάλει γκολ παίρνει έξτρα δύο πόντους. Στα πέναλτι έχεις δικαίωμα να σουτάρεις και να πάρεις δύο πόντους. Κερδίζεις πέναλτι αν γίνει αντικανονικό παιχνίδι, αν ο αντίπαλος πιάσει από τον λαιμό και πάνω. Όταν ακουμπάς την μπάλα κάτω το λέμε «τράι» και όταν βάζεις γκολ μετά το λέμε «κονβέρσιον» (μετατροπή).
Να πούμε δυο λόγια για το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ράγκμπι Λιγκ, που διεξήχθη στο γήπεδο της Προοδευτικής.
Ήταν μια πρωτοβουλία που πήρε η δική μας ομοσπονδία μαζί με την ιταλική. Ήταν πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Ήταν ένα τεστ για εμάς, ώστε του χρόνου να κάνουμε κι άλλες κοινές διοργανώσεις με τους Ιταλούς. Υπάρχει η σκέψη μετά το τέλος του πρωταθλήματός μας να διεξάγονται πλέι οφ με τους Ιταλούς και να βγάζουμε πρωταθλητή Ελλάδας - Ιταλίας. Άλλο να είσαι πρωταθλητής στους τέσσερις και άλλο σε περισσότερες ομάδες. Στην Ιταλία έχει οχτώ ομάδες το πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο σχεδιάζουμε να παίξουμε ως Εθνική Ελλάδος με την αντίστοιχη ιταλική.
Υπάρχει ενδιαφέρον από το ελληνικό κοινό;
Το μεγάλο πρόβλημά μας είναι η επικοινωνία. Η δημοσιοποίηση. Ο κόσμος που το βλέπει τον ενδιαφέρει. Έχω την αίσθηση ότι το άθλημα ταιριάζει στην ψυχολογία του Έλληνα. Δεν έχει θέατρο και φιγούρα, είναι καθαρό παιχνίδι. Στο δικό μας σπορ δεν προσποιούνται. Είναι ένα καθαρά αντρικό άθλημα. Είναι ένα άθλημα εύκολο να το ξεκινήσει ο καθένας χωρίς προϋποθέσεις. Προτρέπουμε όποιον ενδιαφέρεται να έρθει σε μια προπόνηση των ομάδων μας, να δοκιμάσει. Όποιος προσπαθήσει με πείσμα, έχει πιθανότητες να διακριθεί.
Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη προβολή του σπορ στην Ελλάδα; Και γιατί δεν υπάρχει;
Επειδή έχουμε ένα μικρό πρωτάθλημα δεν ασχολείται η τηλεόραση, καθώς θέλει κάτι πιο οργανωμένο και με μεγαλύτερη διάρκεια. Με εμάς είναι δύσκολο να το έχει αυτό. Αυτό λοιπόν θεωρώ πως είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την προβολή μας.
Ποιοι είναι διαιτητές;
Παλιοί παίκτες. Αλλά υπάρχει ανάγκη. Όποιος ενδιαφέρεται λοιπόν μπορεί να απευθυνθεί στην ομοσπονδία.
Ακαδημίες υπάρχουν; Ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί και πώς;
Υπάρχουν τμήματα υποδομών για παιδιά πέμπτης και έκτης Δημοτικού, αλλά και Γυμνασίου. Πέρσι κάναμε ένα τουρνουά και με γυναικείο. Ο Προμηθέας, ο Πυρρίχιος και η ΑΕΚ έχουν υποδομές.
Σε ποια γήπεδα παίζετε;
Χρησιμοποιούμε τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Χρειαζόμαστε 110 μέτρα. Τα δικά μας γήπεδα στην Ελλάδα είναι τα περισσότερα 90 μέτρα, αλλά βολευόμαστε. Η έδρα μας είναι στο γήπεδο της Προοδευτικής. Ο Πυρρίχιος παίζει στο γήπεδο Γκορυτσάς Ασπροπύργου, η ΑΕΚ στο ‘Ιλιον και η Καβάλα στο γήπεδο Κωτσάλου στην Καβάλα.
«Πονάς, αλλά δεν τραυματίζεσαι»
Ο φόβος των τραυματισμών δεν θα πρέπει να τρομάζει τους επίδοξους παίκτες του ράγκμπι, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο. Ο αρχηγός της ομάδας του Προμηθέα μίλησε στο αφιέρωμα του «ΦΩΤΟΣ», τονίζοντας ότι τα χτυπήματα προέρχονται μονάχα από απροσεξία και όχι λόγω της φύσης του σπορ. Μας εξηγεί πώς γίνονται οι προπονήσεις και η προετοιμασία του παιχνιδιού, ενώ εμφάνισε και τη βεβαιότητά του ότι το ράγκμπι έχει μέλλον στην Ελλάδα. Φυσικά μας μίλησε και για το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Κύπελλο που διεξήχθη στο γήπεδο της Προοδευτικής.
Τι προσόντα χρειάζονται για να γίνει κανείς παίκτης του ράγκμπι;
Πάθος και όρεξη. Ούτε να είσαι δυνατός χρειάζεται ούτε τίποτε άλλο συγκεκριμένο. Είμαι 22 χρόνων. Στην ομάδα μας έχουμε μέσον όρο ηλικίας 24-25 χρόνων, αλλά έχουμε και μικρότερα παιδιά, ακόμα και μαθητές. Οι μεγαλύτεροι φτάνουν μέχρι και 45 χρόνων. Αν αθλείσαι θα αντέξεις περισσότερο. Όσο πιο αθλητικός είσαι τόσο περισσότερο αντέχεις.
Είναι επικίνδυνο σπορ ή απλά έχει… κακή φήμη;
Είναι πιο βίαιο από τα άλλα, αλλά δεν θα το χαρακτήριζα επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο αν μπαίνεις στις φάσεις χωρίς γνώση. Αν πηγαίνεις σωστά και τεχνικά, δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. Τέσσερα χρόνια που ασχολούμαι έχω δει μόνο έναν σοβαρό τραυματισμό, ένα χτύπημα στο πόδι - και αυτό από λάθος. Έχει πολλή επαφή το σπορ, αλλά είναι καθαρό. Δεν τραυματίζεσαι. Άντε να πονέσεις. Αλλά έως εκεί. Για να χτυπήσεις θα πρέπει να κάνεις λάθος. Αν είσαι άπειρος και δεν προσέχεις, μπορεί να χτυπήσεις. Αν έρχεται κάποιος πρώτη φορά και νομίζει ότι το σπορ είναι μόνο ξύλο και πάει και μπει με το κεφάλι, τότε θα χτυπήσει. Το κεφάλι δεν το βάζουμε ποτέ. Με τους ώμους χτυπάμε. Πιο πολύ μαθαίνεις να αντέχεις παρά να δίνεις ξύλο.
Επομένως μας λες πως οι τραυματισμοί δεν είναι συχνοί.
Εγώ είδα ένα σπάσιμο ποδιού στα τέσσερα χρόνια που ασχολούμαι.
Ανάλογα με τα κιλά του ο κάθε αθλητής τοποθετείται και σε συγκεκριμένη θέση στο σύστημα. Συνήθως όσο πιο λεπτός είσαι παίζεις προς τα έξω. Γιατί είσαι πιο γρήγορος. Στο κέντρο μπαίνουν συνήθως αθλητές με πιο πολλά κιλά. Δεν μπορούν να τρέξουν και χρησιμοποιούν τα κιλά τους. Αλλά ο κάθε παίκτης έχει τη θέση του, δεν ζητάμε μόνο χοντρούς ή μόνο λεπτούς.
Πόσες προπονήσεις κάνετε την εβδομάδα και τι τύπου;
Στο γήπεδό μας κάνουμε δύο και έχουμε μία τρίτη, είτε σε ανοιχτό γήπεδο για fitness είτε σε γυμναστήριο. Το ιδανικό είναι οι τρεις προπονήσεις στο γήπεδο, για να μπορεί να έρχεται και όλος ο κόσμος. Τα βάρη είναι προσωπικό θέμα του καθενός. Γυμναστήριο θα πας μόνος σου, όχι με την ομάδα. Η προπόνηση με την ομάδα είναι τρέξιμο, πάσες, συστήματα και τάκλιν.
Από διατροφή χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο;
Όχι. Το ράγκμπι άλλωστε είναι σε πρώιμο στάδιο στην Ελλάδα. Αν ήταν πιο επαγγελματικό τότε θα ήταν πιο προσεχτική και η διατροφή μας. Ενθαρρύνουμε οποιονδήποτε θέλει να έρθει και να… τρώει ελεύθερα. Μόνο σε περίοδο αγώνων προσέχουμε λίγο περισσότερο, γιατί δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου στο γήπεδο αν τρως ό,τι να ’ναι.
Τα γήπεδα πώς πρέπει να είναι για να παιχτεί σωστά ένας αγώνας ράγκμπι;
Εμείς στην Προοδευτική έχουμε ένα πολύ καλό γήπεδο. Έχει κατάλληλο εξοπλισμό και είμαστε καλά. Όταν υπάρχει κανονικό γρασίδι και χώμα είναι το ιδανικό. Εμείς βέβαια έχουμε καουτσούκ και όταν πέφτουμε τσούζει. Και της ΑΕΚ είναι με καουτσούκ. Κανονικό είναι στην Καβάλα και στον Πυρρίχιο.
Είναι ακριβό σπορ;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Ο εξοπλισμός που χρειάζεται ένας παίκτης είναι ποδοσφαιρικά παπούτσια, τα οποία μπορείς να βρεις και με 20 ευρώ. Επίσης χρειάζεσαι μια μασέλα για την πάνω γνάθο, την οποία χρησιμοποιείς μόνο στους αγώνες. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται. Οι εμφανίσεις μάς παραχωρούνται.
Είναι ερασιτεχνικό το σπορ στην Ελλάδα επομένως, υποθέτω, πως όλοι κάνετε άλλες δουλειές παράλληλα.
Είναι ανάλογα και με την ομάδα. Σε εμάς το 70% των παικτών είναι φοιτητές. Στην ΑΕΚ είναι μεγαλύτερος ο μέσος όρος ηλικίας, πάνω από 25 χρόνων και τα παιδιά εκεί κάνουν κι άλλες δουλειές. Δεν υπάρχει όμως κάποια δουλειά που να σε εμποδίζει να παίξεις ράγκμπι. Εγώ δούλευα με φτυάρια και μετά ερχόμουν στις προπονήσεις. Εξαρτάται από τον άνθρωπο. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να κάνει κάποιος χειρωνακτική εργασία για να παίζει ράγκμπι. Δεν έχει σχέση αυτό. Και δουλειά γραφείου να κάνει κάποιος μπορεί να έρθει στα γήπεδα και να αγωνιστεί. Όρεξη και πάθος χρειάζεται. Ξέρω άνθρωπο που είναι ασφαλιστής και παίζει.
Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον του σπορ στην Ελλάδα;
Φυσικά και είμαι. Έχει αναπτυχθεί ήδη πάρα πολύ. Από εκεί που ήμασταν σε γειτονικούς αγώνες, φτάσαμε να κάνουμε και Ευρωπαϊκό Κύπελλο.
Πες μας δυο λόγια και για το πρόσφατο τουρνουά.
Ήταν απίστευτη εμπειρία, πολύ διαφορετικός αγώνας, με την καλή έννοια. Τα παιδιά της Ρόμα παίζουν από μικροί. Είναι παθιασμένοι. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ