Πινγκ Πονγκ: Μπουρνιά και Μουχθής στην Ιταλία στα εγκαίνια των Para Future Tournaments
Στο Λινιάνο της Ιταλίας άνοιξε σήμερα 06/3 μία νέα εποχή στην παγκόσμια επιτραπέζια αντισφαίριση των ατόμων με αναπηρίες και η Ελλάδα έχει παρόντες δύο πρωταθλητές της.

Άρχισε η σειρά των Future της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος, δηλαδή το ένα από τα τρία επίπεδα ατομικών τουρνουά, που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο στη δομή του νέου World Para Circuit της ITTF. Το event θα διαρκέσει μέχρι τις 09/03 κι εκεί τσεκάρουν την αγωνιστική τους κατάσταση η Ευανθία-Ειρήνη Μπουρνιά και ο Γιώργος Μουχθής.
Η νεαρή Μπουρνιά μετέχει την κλάση 3 των αθλητριών σε αμαξίδιο, η προσπάθειά της στο εξωτερικό είναι πάντα πολύ δύσκολη από τότε που άλλαξε κατηγορία και κυνηγά το καλύτερο πλασάρισμα. Ο Μουχθής είναι στην κλάση 6 (των ορθίων) πήρε μέρος στα προκριματικά γκρουπ και παρά την πολύ καλή προσπάθεια δεν μπόρεσε να προχωρήσει στο ταμπλό.
Ολυμπιακός: Επικυρώνει πλέι οφ και τετράδα
Η πόλη της βορειοανατολικής Ιταλίας έχει παράδοση με την τέλεση διεθνών αγώνων επιτραπέζιας αντισφαίρισης σε διάφορα επίπεδα και τώρα με το ITTF World Para Future Lignano 2025 εγκαινιάζει ένα νέο κομμάτι με 197 συμμετοχές από πέντε ηπείρους
Μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που είχαν αναφορά στην ισότητα των φύλων και προώθησαν την καινοτομία στην προσβασιμότητα, η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος ανακοίνωσε μία ανανεωμένη μορφή για τα Para TT Tournaments ώστε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο άθλημα σε όλο τον κόσμο. Το World Para Circuit της ITTF περιλαμβάνει τρία ξεχωριστά επίπεδα: Τα Future, τα Challenger και τα Elite. Όπως εξηγεί η ομοσπονδία «το Future έχει σχεδιαστεί ως σημείο ανάπτυξης για τα ανερχόμενα ταλέντα, ώστε να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στη διεθνή σκηνή και να χτίσουν την κατάταξή τους. Το Challenger είναι το επόμενο βήμα. Οι αγώνες θα είναι μεγαλύτεροι και με μεγαλύτερη ένταση. Με έως και οκτώ διοργανώσεις Challenger το 2025, κάθε μία υπόσχεται να δημιουργήσει μεγάλες ιστορίες και να αναπτύξει συναρπαστικές αντιπαλότητες. Στα Elite μπορείτε να περιμένετε να συναντηθούν οι καλύτεροι παίκτες της επιτραπέζιας αντισφαίρισης Para. Τεράστιες αναμετρήσεις, στιγμές καθαρής μαγείας και συναρπαστικός ανταγωνισμός είναι όλα εγγυημένα». Κάθε διοργάνωση δίνει πολύτιμους βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη και οι δύο πρωταθλητές μας είχαν κι αυτό υπόψη δηλώνοντας συμμετοχή στο ιταλικό όπεν. Στην κλάση 6 των ανδρών έγιναν 4 προκριματικά γκρουπ. Ο Μουχθής τέθηκε επικεφαλής στο 4ο και αποκλείστηκε με την 3η θέση έχοντας 1 νίκη και 2 ήττες.
Για την 1η αγωνιστική κατέβαλλε το πρωί τον Βρετανό Σάμουελ Τζέικομπ Γουίκς με 3-1 σετ (11-6, 11-7, 1-11, 11-7). Στη 2η αγωνιστική είχε ισορροπημένη αναμέτρηση με τον Πολωνό Πιοτρ Μαντούρζ, βρέθηκε πίσω δύο φορές στα σετ και ισοφάρισε ισάριθμες για να ηττηθεί τελικά με 3-2 και στο όριο (10-12, 11-7, 9-11, 11-3, 9-11).
Νωρίς το βράδυ ο αγώνας με τον Σέρβο Λούκα Βίντολιτς είχε καθοριστική σημασία για την πρόκριση. Ο Μουχθής δεν είχε την ίδια σταθερότητα στην απόδοσή του και ηττήθηκε με 3-0 σετ (7-11, 4-11, 3-11).
Στην κλάση 3 των γυναικών δημιουργήθηκε ενιαίο γκρουπ με πέντε αθλήτριες και η Μπουρνιά μπήκε επικεφαλής. Σήμερα έδωσε δύο ματς, πάλεψε αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι ουσιαστικό, οπότε στα υπόλοιπα παιχνίδια θα διεκδικήσει ό,τι περισσότερο μπορεί. Η Μπουρνιά έχασε αρχικά από την Ιταλίδα Μικέλα Μπρουνέλι με 3-0 σετ (7-11, 8-11, 7-11) και το βράδυ από την Τουρκάλα Νεργκίζ Αλτιντάζ με 3-1 σετ (7-11, 3-11, 13-11, 3-11).
Αύριο Παρασκευή η «χάλκινη» πρωταθλήτρια κόσμου το 2022 στην κλάση 1 και της Ευρώπης το 2023 στην κλάση 2 θα συναντήσει την Χατίς Ντουμάν από την Τουρκία και την Καριότα Ραγκατσίνι από την Ιταλία.
ΗΤΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΜΙΚΤΟ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΙΚΟΥ YOUTH CONTENDER
Στο World Table Tennis Youth Contender της Πολωνίας, ο Κώστας Φάκαρος και ο Μαρκ-Λούκας Στάφφορντ-Σβίκερτ είχαν σήμερα Πέμπτη αγώνες μόνο στο διπλό μικτό Under 19.
Ο Φάκαρος συνεργάστηκε με τη Ρουμάνα Βασιλίτσα Σάντου. Στον 1ο γύρο είχαν αμφίρροπη «κόντρα» με τους Γιακούμπ Μακάρα και Αντρέα Σλάμοβα από την Τσεχία ώσπου κάμφθηκαν με 3-2 σετ (6-11, 13-11, 5-11, 11-5, 5-11).
Ο Στάφφορντ συγκρότησε δίδυμο με τη Γερμανίδα Λιζάν Τζίμπκε. Στους «64» είχαν καλή αρχή απέναντι στους Όσκαρ Παρούκ και Τζούλια Ζίνα από την Πολωνία, αλλά στο τέλος αποκλείστηκαν με 3-1 σετ (11-9, 9-11, 4-11, 8-11).
Οι αγώνες στο Βλαντισλάβοβο συνεχίζονται αύριο Παρασκευή για τα δύο παιδιά με το απλό της κατηγορίας Under 19.