Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι πρώτοι των πρώτων!

Ο Μίλτος Τεντόγλου, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και η Εθνική πόλο των ανδρών βραβεύτηκαν από τον ΠΣΑΤ ως οι κορυφαίοι της χρονιάς. Καλύτερος προπονητής ο Γιώργος Πομάσκι. Μεγάλη συγκίνηση για εκείνους που έλειπαν...

Βραβεία ΠΣΑΤ: Οι πρώτοι των πρώτων!

Σε μία πανέμορφη βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής με παρουσιαστές την Άρια Αγάτσα και τον Βαγγέλη Ιωάννου ο ΠΣΑΤ τίμησε τους κορυφαίους αθλητές και συλλόγους της χρονιάς που φεύγει στην 69η εκδήλωση από την ίδρυσή του. Με τον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο και τους συνεργάτες του να διοργανώνουν μια ακόμη επιτυχημένη τελετή και τους Έλληνες αθλητικούς συντάκτες να επιλέγουν τους πρώτους των πρώτων!

Καλύτερος αθλητής για το 2022 ψηφίστηκε και βραβεύτηκε ο Μίλτος Τεντόγλου που διέλυσε όλα τα ρεκόρ και τις διακρίσεις φέτος σε μία πολύ παραγωγική χρονιά σε μετάλλια και διακρίσεις. Συνυποψήφιοι οι επίσης σπουδαίοι και κορυφαίοι αθλητές μας Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Λευτέρης Πετρούνιας. Το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος. Ο Τεντόγλου δήλωσε σε μία αίθουσα που τον αποθέωσε: «Δεν ξεχωρίζω κάτι συγκεκριμένο, αφιερώνω το βραβείο στον Γιώργο Πομάσκι. Είναι δουλειά πολλών χρόνων. Δουλεύουμε σκληρά και προσπαθώ πάντα για το καλύτερο. Είναι τιμή που που κάνω τους Έλληνες να νιώθουν όμορφα και θα προσπαθήσω να συνεχίσω να τους κάνω να είναι περήφανοι. Νο 1 στόχος είναι το Παρίσι

Κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς αναδείχτηκε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Συνυποψήφιες ήταν οι Άννα Κορακάκη και η Ελίνα Τζένγκο. «Είμαι μεγάλη μου τιμή. Όλοι οι αθλητές προσπαθούμε για τη νίκη. Με είπατε βιονική, είμαι και το χαίρομαι. Είναι πολλά τα χρόνια προσπάθειας υπομονής και επιμονής», δήλωσε η πρωταθλήτριά μας στο βάδην.

Θρίαμβος του πόλο σε ομαδικό επίπεδο με τις εθνικές γυναικείες και ανδρικές ομάδες και τη γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού. Νικήτρια αναδείχθηκε η Εθνική των Ανδρών, με το βραβείο να λαμβάνει ο προπονητής της Θοδωρής Βλάχος: «Οι πρωταγωνιστές δεν είναι εδώ, αγωνίζονται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είμαστε εμείς εδώ για το τιμητικό έπαθλο. Όπως και πέρυσι είμαστε σε αυτή τη θέση, πρέπει να είναι χαρούμενος ο πρόεδρος της ΚΟΕ γιατί είναι όλες οι ομάδες του πόλο εδώ. Οι επιτυχίες έρχονται από τις καλές συνεργασίες όλων. Εμείς καθοδηγούμε κορυφαίους αθλητές, με πραγματικό ήθος που συνεχίζουν να ονειρεύονται και να διεκδικούν μεγάλους στόχους. Τους λέμε να προχωράμε χωρίς τυμπανοκρουσίες και με ταπεινότητα, όπως πάντα». Την απονομή έκανε ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς και ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ Στέφανος Αυγουλέας, «Ο ελληνικός αθλητισμός στάθηκε όρθιος και αυτό το οφείλουμε στα παιδιά και στον αθλητικό Τύπο, όπως και στην πολιτεία που προπαρασκευάζει τις επιτυχίες. Τα χρήματα προς τον αθλητισμό δεν είναι κόστος είναι επένδυση», είπε ο κ. Μαυρωτάς.

Κορυφαίος προπονητής της χρονιάς αναδείχτηκε ο Γιώργος Πομάσκι. Συνυποψήφιοι ήταν οι Θοδωρής Βλάχος και Ναπολέων Κεφαλόπουλος. Ο σπουδαίος προπονητής του στίβου επί πολλά χρόνια και με μεγάλες διακρίσεις ευχαρίστησε τον Μίλτο Τεντόγλου γιατί «χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα. Ο προπονητής θέλει τον αθλητή να είναι αφοσιωμένος και προσηλωμένος. Σε ευχαριστώ Μίλτο! Είμαστε χαρούμενοι στον ΣΕΓΑΣ γιατί παίρνουμε τις πρώτες θέσεις. Εύχομαι όλοι μαζί να φτιάξουμε καλύτερες συνθήκες για τις επόμενες γενιές. Κανένας δεν μπορεί να πει ποιο είναι το ταβάνι για τον Μίλτο», τόνισε μεταξύ άλλων.

Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για φέτος είναι ο κολυμβητής μας Δημοσθένης Μιχαλετζάκης. «Ευχαριστώ πολύ για την τιμή και το δεύτερο βραβείο μου. Επόμενος στόχος είναι οι Παρολυμπιακοί Αγώνες. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας, στην προσπάθειά μας». Ζητήθηκε η μεγαλύτερη στήριξη και ανάδειξη της προσπάθειας από τα ΜΜΕ για τους Παρολυμπιονίκες μας και την προβολή τους.

Καλύτερη αθλήτρια με αναπηρία αναδείχτηκε η κολυμβήτρια Αλεξάνδρα Σταματοπούλου για μία ακόμη φορά. «Έχω δώσει τον καλύτερο εαυτό μου, με βοήθησαν ο προπονητής και η φυσικοθεραπεύτριά μου. Είναι σημαντικό το μήνυμα που δίνουμε οι αθλητές με αναπηρία, δίχως να παρεμποδίζονται. Νιώθω άβολα, είναι ένα μεγάλο βραβείο και έγινε πραγματικότητα ένας στόχος μου. Όπως και στο εξωτερικό θα πρέπει να αρχίσει να γίνεται κατανοητό και εδώ το θέμα της ισότητας των αθλητών».

Πρώτη ομάδα αθλητών με αναπηρία αναδείχτηκε η Εθνική γυναικών μπάσκετ κωφών που έχει πάρει μετάλλια και έκανε μεγάλη προσπάθεια στην Βραζιλία, ενώ ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στην Κρήτη. Τη βράβευση έκανε η Άννυ Κωνσταντινίδου που έδωσε συγχαρητήρια στα κορίτσια και την προπονήτριά τους Αθηνά Ζέρβα.

Συγκλονιστική η σύζυγος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη

Συγκίνηση για το βραβείο «Ευ Αγωνιζεσθαι» στον Σέρχιο Αραούχο για τον τρόπο με τον οποίο τίμησε με τον πανηγυρισμό του στο «Κλ. Βικελίδης» τη μνήμη του αδικοχαμένου Αλκιβιάδη Καμπανού. Το έπαθλο έδωσε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος στον σύμβουλο επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γιάννης Καραλής, ο οποίος εξέφρασε την τιμή που νιώθει η ΑΕΚ να έχει έναν τέτοιο αθλητή, αλλά και το δίδαγμα από τη στάση των γονιών του 19χρονου παιδιού.

Συγκλονιστική στιγμή και η βράβευση στη μνήμη του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, του Ολυμπιονίκη μας που έφυγε από τη ζωή και μέσω της συζύγου του Δώρας συνεχίζει να έχει μεγάλη κοινωνική προσφορά. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του, η οποία ήταν φανερά συγκινημένη: «Δύσκολη και όμορφη βραδιά για την οικογένειά μας. Έχουμε στο σπίτι πάντα το βραβείο του ΠΣΑΤ το 2008. Εύχομαι να μην υπήρχε λόγος να είμαι εδώ εγώ. Έχουμε επιλέξει να στηρίξουμε σεισμοπαθείς, η δημοπρασία που γίνεται έχει ξεπεράσει πολύ την αξία για τις δάδες του. Ο Αλέξανδρος δεν διαβρώθηκε από την επιτυχία, έγινε πιο ταπεινός και κοινωνικά ευαίσθητος. Γι΄αυτό έδωσε σε δημοπρασία τα μετάλλια, όλοι ξέρετε πόσος κόπος, αίμα και προσπάθεια χρειάζεται για ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Του έχω υποσχεθεί ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ τις αξίες που κληροδότησε σε εμένα και στα παιδιά μας. Να έχετε υγεία, αν υπάρχει αυτό υπάρχουν όλα».

Βραβεύτηκε για την αγάπη του προς τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό ο Μιχάλης Μουρούτσος. Επιστήθιος φίλος του έως την τελευταία στιγμή. «Ευχαριστώ για την ιδιαίτερη βράβευση. Στον αθλητισμό κερδίζεις και φίλους. Το 1996 είχα την τύχη να γνωρίσω έναν υπέροχο άνθρωπο. Με μεγάλη ψυχή, δοτικός και δίκαιος προς όλους. Έχουμε ζήσει με τον Αλέξανδρο δυνατές στιγμές. Ο θάνατός του συγκλόνισε τη χώρα και τα λόγια του ήταν αυτά που ένωσαν τη χώρα. Μαθήματα ζωής και κληρονομιάς σε όλους μας».

Το έπαθλο αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς στον Γιώργο Πρίντεζη, το παρέλαβε από τον Γιάννη Μπουρούση. «Είναι σαν αδερφός μου και θα παραμείνει», είπε ο Μπουρούσης, ενώ ο Πρίντεζης τόνισε: «Είναι τιμή μου το βραβείο γιατί ολοκλήρωσα ένα όνειρο με την αγαπημένη μου ομάδα, με ανθρώπους που θεωρώ οικογένειά μου. Ευχαριστώ και την οικογένειά μου που ήταν πάντα δίπλα μου στις δύσκολες στιγμές. Χωρίς την ομάδα μου δεν θα μπορούσα να είχα πετύχει τίποτα, προέδρους, προπονητές, συναθλητές».

Τιμήθηκε η Βούλα Πατουλίδου για την προσφορά της στον αθλητισμό και το μεγάλο χρυσό του 1992 στην Βαρκελώνη. Τη βράβευση έκανε η Σοφία Σακοράφα. «Πέρασαν τριάντα χρόνια. Πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, είχα βραβευτεί το 1990 από τον ΠΣΑΤ. Έπρεπε να το χαιρόμασταν περισσότερο, όλα τα παιδιά που έχουμε τιμήσει αυτή τη χώρα. Ήμουν συνέχεια της Σοφίας και της Άννας που μου έλεγαν σήκω μικρή. Τώρα λέω στα να παιδιά, σηκωθείτε μικροί γιατί η χώρα κερδίζει πολλά και σηκώνεται ψηλά από τους αθλητές της».

Όπως και ο Πύρρος Δήμας έλαβε ειδική βράβευση για τις τεράστιες διακρίσεις. Εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από την κόρη του, Μαρία Δήμα, η οποία είπε: «Θα ήθελε πολύ να είναι εδώ ο πατέρας μου, στέλνει πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές για την προσπάθεια και τα αποτελέσματά τους». Το βραβείο δόθηκε από τον Σπύρο Καπράλο που αναφέρθηκε στη σημασία της τελετής και των επιτυχιών των αθλητών.

Το βραβείο αθλητικής οικογένειας δόθηκε στις διεθνείς πολίστριες του Ολυμπιακού Ελευθερία, Μαργαρίτα και Βάσω Πλευρίτου από τον Κυριάκο Γιαννόπουλο, πρόεδρο της ΚΟΕ. Ευχαρίστησαν άπαντες, μίλησαν για το ότι είναι συμπαίκτριες σε Ολυμπιακό και Εθνική. «Το σπίτι μας είναι γεμάτο μετάλλιο, είναι πολύ όμορφο να αγωνίζεσαι με τις αδερφές σου στην ίδια ομάδα».

Η Μαρία Γκούνη-Παπαϊωάννου τιμήθηκε ως μέλος της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ που έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους. «Ξαφνικά ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο, από το σχολείο. Όσο προχωρούσα μου άρεσε και θέλω να συνεχίσω να διακρίνομαι με τον ΠΑΟΚ. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωταθλήματα». Για την προσπάθεια προόδου του γυναικείου ποδοσφαίρου μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Μπαλτάκος: «Έχει δίκιο ο κ. Αυγενάκης ότι είμαστε ακόμη πίσω σε αυτό το θέμα παρά τις προσπάθειες. Η ΕΠΟ προσπαθεί να αξιοποιήσει τις κινήσεις της ΟΥΕΦΑ, πιστεύω ότι συντομα θα φτάσουμε το διεθνές επίπεδο. Στον τελικό του Γιούρο το Γουέμπλεϊ ήταν κατάμεστο και έγινε ένας αγώνας που θα ζήλευαν σε επίπεδο πολλές ανδρικές ομάδες». Βραβεύτηκε και ο ΠΣΑΠΠ από την Κάτια Κοξένογλου εκ μέρους της Σούπερ Λιγκ, στο πρόσωπο της Χαρούλας Δημητρίου που μετέχει στο συμβούλιο του συνδέσμου των ποδοσφαιριστών. «Το έργο μας είναι να προσφέρουμε στο γήπεδο και είναι όμορφο να βραβευόμαστε. Παρατηρούμε ανάπτυξη στο χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου και ελπίζω να συνεχίσουμε». Η αντιπρόεδρος της Λίγκας επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο, ενώ τόνισε προς τον κ. Μπαλτάκο ότι θα πρέπει να υπάρχουν γυναίκες και στην ΕΠΟ.

Τιμήθηκε η Άρτεμις Ιγνατίου για την καλλιτεχνική διεύθυνση των τελετών αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, με τη βράβευση να γίνεται από τον Ολυμπιονίκη, Δημοσθένη Ταμπάκο. Η χορογράφος μίλησε για τη συνολική προσπάθεια ηθοποιών και χορευτών, εθελοντών, που για χρόνια στηρίζουν αυτή την προσπάθεια με τη διάδοση των Ολυμπιακών αξιών και στέλνει μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο. «Χαίρομαι για τη νέα γενιά αθλητών για την αφοσίωση και για το ότι πατούν γερά στα πόδια τους, όπως και ότι προβάλλεται η προσπάθεια των αθλητών με αναπηρία», είπε ο Δημοσθένης Ταμπάκος.

Το βραβείο ανερχόμενης αθλήτριας πήρε η 17χρονη Αριάδνη Νάσκαρη του μοντέρνου πεντάθλου. «Κάνω αυτό που θέλω και αγαπώ, στόχος μου είναι το Παρίσι το 2024 και θα κάνω το παν, όπως και για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες». Και στην 16χρονη αθλήτρια της πυγμαχίας Παναγιώτα Κούζιλου. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν νέο αθλητή να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές του. Θα προσπαθήσω να ταξιδεύω τα γαλανόλευκα χρώματα στο υψηλότερο βάθρο. Κάποιες φορές πάει λίγο πίσω το σχολείο, άλλες η προπόνηση, τα συνδυάζω»

Τιμητική διάκριση έλαβε ο κολυμβητής Απόστολος Χρήστου που ανέβηκε στο βάθρο σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις, με την απονομή από την Βούλα Κοζομπόλη. «Κάθε χρόνο βελτιώνομαι, θέλω να πιστεύω σε ανάλογη συνέχεια με αποκορύφωμα το Παρίσι», δήλωσε ο Έλληνας πρωταθλητής στις πισίνες. Επίσης στον κωπηλάτη Αντώνη Παπακωνσταντίνου για τις φετινές επιτυχίες του. «Ευχαριστώ τον όμιλό μου και τον Βασίλη Πολύμερο που με έβαλε στο άθλημα, όπως και την ομοσπονδία για την στήριξη». Τη βράβευση έκανε ο Βασίλης Πολύμερος και ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης που μίλησε για τη σημασία των έργων που γίνονται και των αθλητικών χώρων ώστε να έρχονται οι διακρίσεις. «Ο Παπακωνσταντίνου είναι η επόμενη γενιά, πιστεύουμε στη συνέπεια», είπε ο Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας.

Μεγάλη ήταν η επιτυχία του Γιώργου Κουγιουμτζίδη που διακρίθηκε στην ελευθέρα πάλη και έλαβε ειδική διάκριση καθώς έως τώρα οι επιτυχίες έρχονταν συνήθως από την ελληνορωμαΐκή. «Ευχαριστώ τον ΠΣΑΤ είναι μεγάλη μου τιμή. Ευχαριστώ όσους με στήριξαν, υπόσχομαι ότι θα κάνω το καλύτερο γι τα ελληνικά χρώματα. Δύσκολο δεν είναι τίποτα όταν έχω στόχο να κατακτήσω χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο».

Σημαντική βράβευση για την Ειρήνη Μιχαηλίδη και τον Χριστόφορο Πολυδώρου που διακρίθηκαν διεθνώς σε αγώνες αθλητών με μεταμόσχευση. «Θα πρέπει όλοι να γίνουμε δότες οργάνων», αυτό είναι το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν. Με την Ειρήνη Μιχαηλίδου να ευχαριστεί μεταξύ άλλων τον σύντροφο της ζωής της Δημήτρη που της έχει δώσει το νεφρό του. Ενώ ο Χριστόφορος Πολυδώρου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον αδερφό του που του χάρισε το μόσχευμα νεφρού που είχε ανάγκη. Και την οικογένειά του που τον συνοδεύει σε κάθε αγώνα του. «Μη διστάσετε να γίνετε δότες οργάνων.»

Ειδική βράβευση στον φίλαθλο του Ολυμπιακού, Γιάννη Αναστασίου για το ήθος του και τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζει την ομάδα του: «Θα συνεχίσω να αγαπώ τον αθλητισμό και μια μέρα θα ήθελα να είμαστε οι οπαδοί όλων των ομάδων δίπλα στις εξέδρες. Χωρία βία»

Το έπαθλο αθλητικού τουρισμού δόθηκε στον σύλλογο ΑΘΛΗ.Σ.Υ. Με όνειρο να αναδείξουν το Αρκαλοχώρι της Κρήτης, με τη διοργάνωση του μαραθωνίου στην περιοχή. Και την προσπάθεια που συνεχίστηκε με εθελοντές και μετά τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή το 2021.

Στην παρουσίαση της γιορτής ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος μίλησε για την αξία των βραβείων, την προσπάθεια των αθλητικών συντακτών, την εκδήλωση που κρατά από το 1954 και τη μεγάλη πρόοδο του ελληνικού αθλητισμούς με τις μεγάλες διακρίσεις και για τη χρονιά που φεύγει. Τόνισε επίσης τη σημασία που πρέπει να δίδεται στα μη δημοφιλή αθλήματα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της προσπάθειας κάθε αθλητή, έκανε λόγο για τη θεσμική συνεργασία πολιτείας και ΠΣΑΤ, πρότεινε την αποκέντρωση στη διεξαγωγή της γιορτής. Ενώ εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αθλητικό οικοδόμημα.

Η φετινή γιορτή δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Διακογιάννη. Με προβολή ενός όμορφου βίντεο για τη ζωή και την καριέρα του. Το κάθε βραβείο καλύτερου αθλητή από φέτος θα έχει το όνομά του. Και αυτό της καλύτερης αθλήτριας, το όνομα του Πέτρου Λινάρδου.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110