Χωρίς Μπούγλα η Εθνική στον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας

Ο Στέφανος Λυραντωνάκης, Ομοσπονδιακός προπονητής της Ελληνικής Ομάδας Ποδηλασίας, ανακοίνωσε τη σύνθεση των διεθνών που θα πάρουν μέρος στον «ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας».

Χωρίς Μπούγλα η Εθνική στον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας

Ο Γιώργος Μπούγλας χάνει δυστυχώς αυτή την μεγάλη ευκαιρία να ποδηλατήσει μπροστά στο ελληνικό κοινό σε ένα τόσο μεγάλο αθλητικό ποδηλατικό γεγονός, καθώς τραυματίστηκε και δεν προλαβαίνει να αποθεραπευθεί.

Μία σημαντική απώλεια για την Εθνική ομάδα που όμως έχει στις τάξεις της αθλητές ικανούς να ανταπεξέρθουν στις υψηλές απαιτήσεις. Ονόματα όπως ο Περικλής Ηλίας, ο Χαράλαμπος Καστραντάς, ο Πολυχρόνης Τζωρτάκης γνωστοί για τις διακρίσεις τους, πλαισιώνονται από τους Νικηφόρο Αρβανίτου, Νίκο Δράκο, Παναγιώτη Χέλλερ Χριστόπουλο και Δημήτρη Χριστάκο.

Η επιλογή τους σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο κ. Λυραντωνάκης στηρίχθηκε:

- Στην εμπειρία τους σε Διεθνείς αγώνες τέτοιου επιπέδου
- Στο δέσιμο και στην συνεργατικότητα στους πρόσφατους αγώνες στην Ρόδο
- Στις επιδόσεις και στα αποτελέσματά τους σε αγώνες εντός και εκτός Ελλάδας
- Στα μετρήσιμα κριτήρια που μας έχει ορίσει η Τεχνική Επιτροπή της ΕΟΠ
- Στην επιλογή μου σαν Ομοσπονδιακός Προπονητής

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε «είναι μεγάλη μου τιμή, να συμμετάσχω ως Ομοσπονδιακός Προπονητής της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας Δρόμου στον αναβιωμένο ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, στον οποίο αγωνίσθηκα και ως αθλητής! Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους ποδηλάτες μας όπως και την χώρα μας η οποία φιλοξενεί μια μεγάλη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ποδηλασίας την οποία θα παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο!».

Λυραντωνάκης: μία ζωή με ένα ποδήλατο!

Για τον νέο Ομοσπονδιακό προπονητή Στέφανο Λυραντωνάκη, το άθλημα της ποδηλασίας ξεκίνησε από την ηλικία των 14 ετών. Από την στιγμή εκείνη μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 32 χρόνια. Χρόνια που ο Στέφανος ασχολείται σε καθημερινή βάση με την ποδηλασία. Η ποδηλασία σαν άθλημα του έχει προσφέρει χαρές, απογοητεύσεις, συγκινήσεις, επιτυχίες, ταξίδια, πολλούς αγώνες, αλλά και καλούς φίλους! Είναι το άθλημα που του έχει δώσει ευκαιρίες να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χώρο της Φυσικής Αγωγής και της Εκπαίδευσης, καθώς και με την προπονητική.

Ο Στέφανος Λυραντωνάκης θέλει να προσφέρει τα μέγιστα στην νέα γενιά, και είναι πρόθυμος να μεταδώσει τις γνώσεις του σε νέους αθλητές. Άλλωστε, αυτό είναι που επιχειρεί φέτος, με την Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας Δρόμου.

Η Εθνική ομάδα είναι μία πρόκληση για εσένα;

«Με την Εθνική ομάδα σαν Ομοσπονδιακός προπονητής ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια. Το 2022 όμως είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω επικεφαλής αποκλειστικά στο αγώνισμα του δρόμου και έχω την εποπτεία για την Εθνική ομάδα.

Από την μία μεριά νιώθω τεράστια ευθύνη σαν Ομοσπονδιακός προπονητής και από την άλλη, ναι είναι μία πρόκληση για εμένα. Δεν μου αρέσει η στασιμότητα σε κανένα τομέα της ζωής και νομίζω ότι όλοι χρειαζόμαστε κίνητρα για να προχωράμε μπροστά αρκεί να έχουμε στην διάθεση μας τα κατάλληλα εργαλεία.

Η Εθνική ομάδα πάντα αποτελεί κύριο στόχο για κάθε αθλητή και εγώ θα προσπαθήσω να δώσω ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ποδηλάτες για να δείξουν τις δυνατότητες στους. Στόχος μου είναι επίσης και οι πιο μικρές κατηγορίες όπως Παίδες, Έφηβοι και Νέοι - U23».

«Στόχος μας να αυξήσουμε τον αριθμό των νέων παιδιών που ασχολούνται με το ποδήλατο»

Πως βλέπεις το μέλλον της Ελληνικής Ποδηλασίας;

«Εάν κάνουμε σύγκριση με ανεπτυγμένες χώρες μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των Ελλήνων αθλητών είναι αρκετά μικρός. Επίσης αρκετά μικρός είναι και ο αριθμός των πολιτών που χρησιμοποιούν το ποδήλατο μέσα στις πόλεις για τις μετακινήσεις τους. Κατά την γνώμη μου εάν θέλουμε σαν Ελλάδα να αναπτύξουμε την ποδηλασία σαν άθλημα θα πρέπει πρώτα να εντάξουμε το ποδήλατο στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη και να το βάλουμε στο τρόπο ζωής του. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη, παρά χρειάζεται αρκετός χρόνος, ενημέρωση και εκπαίδευση στα σχολεία από τις μικρές ηλικίες.

Για εμένα η κυκλοφοριακή αγωγή είναι απαραίτητο να ενταχθεί σαν υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία καθώς και το ποδήλατο σαν άθλημα στο μάθημα της φυσικής Αγωγής. Όταν λοιπόν καταφέρουμε να βάλουμε στον πολίτη την αναγκαιότητα της χρήσης του ποδηλάτου, τότε μεγαλώνουν και οι πιθανότητες να αναπτυχθεί περαιτέρω η Ελληνική ποδηλασία σαν άθλημα . Μέλλον θα υπάρξει μόνο εάν αυξηθεί ο αριθμός των αθλητικών σωματείων στην Ελλάδα όπου ταυτόχρονα θα αυξηθεί και ο αριθμός των ενεργών αθλητών σε όλες τις κατηγορίες.

Σε αυτό το κομμάτι πιστεύω θα βοηθήσει αρκετά η διεξαγωγή του Γύρου Ελλάδας, μαζί με τις παράλληλες εκδηλώσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι οι αγώνες με την προβολή από τα ΜΜΕ καθώς και από την ενεργοποίηση των δήμων και των φορέων θα είναι οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον της Ελληνικής Ποδηλασίας αρκεί να υπάρχει μία συνέχεια».

Υπάρχουν μεγάλα ταλέντα στους δρόμους αντοχής;

«Τι είναι ταλέντο μπορεί ο κάθε ένας να το ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο. Σαν Ομοσπονδιακός προπονητής μπορώ να σας ενημερώσω ότι στον χάρτη της Παγκόσμιας Ποδηλασίας στο αγώνισμα του δρόμου τις ομάδες τις χωρίσουμε σε 4 κατηγορίες.

Ομάδες UCI world tour: ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και όλοι οι ποδηλάτες είναι επαγγελματίες αθλητές.
Ομάδες UCI Pro Teams : ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία και όλοι οι ποδηλάτες είναι επαγγελματίες αθλητές
UCI Continetal teams : ανήκουν στην τρίτη κατηγορία και οι ποδηλάτες είναι κυρίως ημι-επαγγελματίες με συμβόλαιο αλλά με μικρές ή ελάχιστες ή χωρίς χρηματικές απολαβές
Clubs: είναι αθλητικές ομάδες που ανάλογα την χώρα, μπορούν να ταξινομηθούν σε διαφορετικά επίπεδα με βάση το συνολικό budget τους. Οι αθλητές κατά βάση είναι ερασιτέχνες χωρίς συμβόλαια και απολαβές.
Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ούτε στην πρώτη, αλλά ούτε και στην δεύτερη κατηγορία ομάδων δεν έχουμε κάποιο Έλληνα αθλητή. Στην τρίτη κατηγορία των ομάδων, αυτή την στιγμή αγωνίζονται μόνο τέσσερις Έλληνες ποδηλάτες. Όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές αγωνίζονται με τα Clubs.

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι η αύξηση του αριθμού των ενεργών αθλητών σε όλες τις κατηγορίες και η αξιοποίηση των αθλητών που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Ίσως μελλοντικά να μπορέσουμε να δούμε Έλληνες αθλητές στην πρώτη και στην δεύτερη κατηγορία των επαγγελματικών ομάδων και στην συνέχεια να δούμε και σημαντικές επιτυχίες στον Δρόμο».