Αθλητική Ανασκόπηση 2021: Η νίκη του αθλητισμού!
Το 2021 ήταν πλούσιο σε ρεκόρ και συγκινήσεις και το «ΦΩΣ» επιλέγει τα δέκα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που φεύγει
Μια δύσκολη αλλά και ιδιαίτερη από πολλές απόψεις χρονιά έφτασε στο τέλος της και -σε αντίθεση με την προηγούμενη- αυτήν τη φορά μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο αθλητισμός όχι μόνο επέστρεψε αλλά βγήκε και θριαμβευτικός νικητής! Κόντρα στις αμέτρητες αντιξοότητες που έχει δημιουργήσει η πανδημία στον κόσμο των σπορ, ο αθλητισμός επανήλθε δριμύτερος με τη διεξαγωγή πολλών κορυφαίων διοργανώσεων σε διεθνές επίπεδο, που ήταν γεμάτες με διακρίσεις, ρεκόρ και συγκινήσεις.
Το 2021 σημαδεύτηκε από την επιστροφή του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη, των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν στο Τόκιο, όπως και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Αμφότερες οι διοργανώσεις μάς προσέφεραν άφθονο θέαμα και -το κυριότερο- μας θύμισαν ότι μπορούμε ακόμα να ενθουσιαστούμε, να πανηγυρίσουμε και να συγκινηθούμε με το μεγαλείο του αθλητισμού σε όλες τις εκφάνσεις του.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Σε μια τόσο «γεμάτη» χρονιά, αναπόφευκτα θα αδικήσουμε κάποια συμβάντα και πρόσωπα, καθώς το 2021 ήταν πλούσιο σε σπουδαία γεγονότα, τα οποία διάνθισαν με την προσωπικότητά τους πολλοί σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες. Έστω κι έτσι, αξίζει να ανατρέξετε μέσω του «ΦΩΤΟΣ» στα σημαντικότερα του έτους που φεύγει, τα οποία παραθέτουμε με χρονολογική σειρά.
Το πρώτο του Τσιτσιπά
Το ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών το γνωρίζαμε ήδη, έτσι τα επιτεύγματά του μέσα στο 2021 ήρθαν απλά να επιβεβαιώσουν αυτό το γεγονός. Στις 18 Απριλίου ο 23χρονος πρωταθλητής έγινε ο πρώτος Έλληνας στην Ιστορία που κατακτά το τρόπαιο σε 1000άρι τουρνουά της σειράς Μάστερς της ΑΤΡ, επικρατώντας 6-3, 6-3 του Αντρέι Ρούμπλεφ στον τελικό του Μόντε Κάρλο, όπου συμπτωματικά γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1998! Δύο μήνες αργότερα ο Στέφανος θα βρεθεί μια… ανάσα και από το πρώτο Γκραν Σλαμ της καριέρας του, καθώς προηγήθηκε 2-0 σετ του σπουδαίου Νόβακ Τζόκοβιτς, για να ηττηθεί τελικά με 2-3…
Ιστορικό «ερυθρόλευκο» καρέ
Ένα από τα πλέον ιστορικά κατορθώματα, ανεξαρτήτως αθλήματος, έμελλε να πετύχει τη χρονιά που μας αποχαιρετά η ομάδα πόλο γυναικών του Ολυμπιακού, η οποία κατέκτησε όλες τις διαθέσιμες κούπες του έτους! Η αρχή έγινε την 1η Μαΐου με τη νίκη 7-6 επί της Ντουναϊσβάρος στον τελικό της Ευρωλίγκας, για να ακολουθήσουν το Κύπελλο Ελλάδας στις 23 του μήνα με 11-8 επί της Βουλιαγμένης στον Λαιμό και το πρωτάθλημα μία εβδομάδα αργότερα με 3-0 νίκες επί του ίδιου αντιπάλου. Το… κερασάκι στην τούρτα ήρθε στις 18 Δεκεμβρίου, όταν οι «ερυθρόλευκες» μετέτρεψαν το τρεμπλ σε καρέ, νικώντας και την Κίνεφ Κίρισι με 14-11 για το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στο «Πέτρος Καπαγέρωφ».
Όταν πάγωσε ο χρόνος στο «Πάρκεν»
Το Euro βρισκόταν μόλις στη δεύτερη μέρα του και λίγο έλειψε τόση να είναι και η συνολική του διάρκεια, ύστερα από το παρ’ ολίγον τραγικό συμβάν που σημειώθηκε στον αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία. Ήταν το 43ο λεπτό, όταν ο Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο του «Πάρκεν» έχοντας υποστεί καρδιακή ανακοπή, παγώνοντας τον χρόνο στο στάδιο της Κοπεγχάγης. Οι Δανοί διεθνείς, ύστερα από πρωτοβουλία του αρχηγού τους Σιμόν Κιέρ, σχημάτισαν ανθρώπινο τείχος γύρω από τον συμπαίκτη τους όσο αυτός λάμβανε τις πρώτες βοήθειες, σε μία από τις πλέον ιστορικές στιγμές σε αθλητικό γεγονός. Ο Έρικσεν ευτυχώς έζησε και σήμερα είναι απολύτως καλά.
«Ψέματα, ψέματα, πες μου πως είναι ψέμα»
Η στιγμή που όλοι οι φίλοι του Ολυμπιακού απεύχονταν έμελλε να έρθει στις 26 Ιουνίου, όταν ο Βασίλης Σπανούλης ανακοίνωσε επίσημα την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Ύστερα από μια ονειρεμένη καριέρα με απολογισμό επτά πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα, τρία ευρωπαϊκά αλλά και τρία μετάλλια με το εθνόσημο σε Ευρωμπάσκετ και Παγκόσμιο, ο μεγάλος αρχηγός είπε οριστικό «αντίο», αφήνοντας τους «ερυθρόλευκους» φιλάθλους να αναρωτιούνται ποιος θα έπαιρνε εφεξής την μπάλα στα χέρια του όταν αυτή «έκαιγε» στα τελευταία δευτερόλεπτα… Το συγκινητικό αποχαιρετιστήριο βίντεο της ΚΑΕ μία μέρα μετά, υπό τη μουσική υπόκρουση του τραγουδιού «Ψέματα», αναμφίβολα ταιριαστό στην περίσταση. Μέσα στη χρονιά, βέβαια, αποσύρθηκαν κι άλλοι θρύλοι του αθλητισμού πέραν του «Kill Bill», όπως οι Πάου Γκασόλ και Βαλεντίνο Ρόσι.
Η λύτρωση στο «Μαρακανά» και το «αντίο» στην Μπάρτσα
Μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά ήταν αυτή που φεύγει για τον Λιονέλ Μέσι αλλά και για τα εκατομμύρια φιλάθλων του ανά τον κόσμο. Αρχικά ο Λέο ξόρκισε τους δαίμονές του στην Εθνική Αργεντινής, καθώς, ύστερα από τρεις χαμένους τελικούς στο Κόπα Αμέρικα κι έναν ακόμη στο Μουντιάλ του 2014, ο κορυφαίος εν ενεργεία παίκτης στον πλανήτη κατέκτησε το παρθενικό του τρόπαιο με το εθνόσημο. Η κούπα ήρθε στις 10 Ιουλίου, όταν η «αλμπισελέστε» επικράτησε 1-0 της Βραζιλίας στον τελικό του Κόπα Αμέρικα στο «Μαρακανά». Σε λιγότερο από έναν μήνα, ωστόσο, ο Μέσι βρέθηκε από τον συναισθηματικό παράδεισο στην κόλαση, καθώς στις 5 Αυγούστου η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ομάδα ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια. Ο ίδιος είπε το δικό του «αντίο» στο καταλανικό κλαμπ τρεις μέρες αργότερα, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συνέντευξη Τύπου…
Αντί για… home, πήγε Rome
Έστω και με έναν χρόνο καθυστέρηση, το Euro 2020 πραγματοποιήθηκε το 2021 στα γήπεδα έντεκα διαφορετικών πόλεων της Ευρώπης, εν μέσω περιορισμών και αυστηρών μέτρων προφύλαξης λόγω κορονοϊού. Εξαρχής είχε φανεί ότι μία από τις ομάδες που μετείχε μάλλον είχε… ξεχάσει (ή αποτινάξει επίτηδες από πάνω της) την ποδοσφαιρική ταυτότητα που τη χαρακτήριζε διαχρονικά. Η Ιταλία, παίζοντας ασυνήθιστα επιθετικό και ανέμελο ποδόσφαιρο στα περισσότερα ματς, αρχικά πέρασε με το απόλυτο στους «16» και στη συνέχεια απέκλεισε διαδοχικά Αυστρία, Βέλγιο και Ισπανία, για να αναμετρηθεί με την -ουσιαστικά γηπεδούχο- Αγγλία στον τελικό του «Γουέμπλεϊ». Μέσω των πέναλτι η κούπα τελικά αντί για… home (όπως τραγουδούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά οι Άγγλοι οπαδοί) πήγε… Rome και η «σκουάντρα ατζούρα» πανηγύρισε τον δεύτερο ευρωπαϊκό της τίτλο, κάτι περισσότερο από μισό αιώνα μετά τον πρώτο.
Ο βασιλιάς του ΝΒΑ είναι Έλληνας
Όταν πολλοί ειδικοί μάς… ζάλιζαν με αναλύσεις για τον επόμενο πιθανό προορισμό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αυτός αποφάσισε να ακούσει την καρδιά του και να υπογράψει επέκταση με τους Μιλγουόκι Μπακς στις αρχές Δεκέμβρη του 2020. Περίπου επτά μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου του 2021, ο «Greek Freak» ανέβαινε στην κορυφή του μπασκετικού Ολύμπου, καθώς ύστερα από μια καταπληκτική πορεία στα πλέι οφ έγινε ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που κατακτά πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, σε ένα ανεπανάληπτο κατόρθωμα. Και δεν το πέτυχε ως… κομπάρσος, αλλά αντίθετα όντας ο απόλυτος πρωταγωνιστής των «ελαφιών» του Μιλγουόκι, σκοράροντας 50 πόντους στο έκτο παιχνίδι της σειράς των τελικών με τους Φίνιξ Σανς και παίρνοντας δικαιωματικά σπίτι του το βραβείο του MVP.
Τεντόγλου και Ντούσκος από… χρυσάφι
Οι ελληνικές ελπίδες για μετάλλια και διακρίσεις στους Ολυμπιακούς του Τόκιο ήταν σημαντικές, όμως κανείς δεν περίμενε ότι ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Στέφανος Ντούσκος θα έβγαιναν πρώτοι στον κόσμο στο μήκος και στο απλό σκιφ της κωπηλασίας αντίστοιχα! Ο πρώτος, λες ο αθεόφοβος και το έκανε επίτηδες, περίμενε το έκτο και τελευταίο του άλμα στον τελικό της 2ας Αυγούστου για να εξασφαλίσει το χρυσό, αφήνοντας πίσω του τους Κουβανούς Ετσεβαρία και Μασό. Τρεις μέρες νωρίτερα ο δεύτερος ήρθε αθόρυβα ως μεγάλο αουτσάιντερ για να συντρίψει τον ανταγωνισμό και να χαρίσει στη χώρα μας το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ιστορίας στην κωπηλασία.
Ασημένιοι στο βάθρο, χρυσοί στις καρδιές μας
Το παρθενικό μετάλλιο της Εθνικής πόλο ανδρών έμελλε να έρθει στις 8 Αυγούστου, στον τελικό κόντρα στη Σερβία. Υπό τις οδηγίες του Θοδωρή Βλάχου η ελληνική ομάδα πραγματοποίησε εκπληκτική πορεία, ούσα αήττητη μέχρι τον τελικό, όπου, παρότι βρέθηκε πολύ κοντά στη νίκη, τελικά υπέκυψε με 13-10 απέναντι σε ένα από τα παραδοσιακά μεγαθήρια του αθλήματος. Η «γαλανόλευκη» κατέκτησε μεν το ασημένιο μετάλλιο, όμως ήταν «ολόχρυση» στις καρδιές μας συγκινώντας το πανελλήνιο, όπως παραδέχθηκε μέχρι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη βράβευση της ελληνικής ομάδας στα φετινά βραβεία του ΠΣΑΤ.
Μια στιγμή, ένα πρωτάθλημα
Το πιο συναρπαστικό φινάλε για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού επεφύλασσε το 2021 χάρη στην πραγματικά επική μάχη του Μαξ Φερστάπεν με τον Λιούις Χάμιλτον για την πρωτιά στη Φόρμουλα 1. Το πρωτάθλημα έμελλε να κριθεί στο τελευταίο Γκραν Πρι της σεζόν, καθώς το μεγάλο προβάδισμα του Ολλανδού είχε ψαλιδιστεί στο ελάχιστο μετά την απίστευτη αντεπίθεση του Βρετανού, που κατέγραψε τρεις συνεχόμενες νίκες σε Βραζιλία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία. Σε μία από τις πιο συγκλονιστικές μάχες του αθλήματος, που θύμισε τις κόντρες των Άιρτον Σένα και Αλέν Προστ στα τέλη του ’80 και τις αρχές του ’90, ο Φερστάπεν προσπέρασε τον Χάμιλτον στον 58ο και τελευταίο γύρο του Γκραν Πρι στο Άμπου Ντάμπι και πήρε την πρώτη θέση, κατακτώντας έτσι κυριολεκτικά στο νήμα τον πρώτο τίτλο της καριέρας του.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ