Άμπι Άντριους: Το who-is-who της Άμπι Άντριους - «Έχει υπέροχη συμπεριφορά απέναντι στο άθλημα»

Οι διακρίσεις με την Εθνική Αυστραλίας, η στάση της απέναντι στο άθλημα και το ταξίδι για την Ιταλία. Το fosonline.gr περνάει από... ακτινογραφία την νέα 23χρονη περιφερειακή του Ολυμπιακού, Άμπι Άντριους

Άμπι Άντριους: Το who-is-who της Άμπι Άντριους - «Έχει υπέροχη συμπεριφορά απέναντι στο άθλημα»

Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε μια σειρά εντυπωσιακών κινήσεων για να ενισχύσει το ρόστερ του ενόψει της νέας σεζόν και μια από αυτές ήταν η προσθήκη της 23χρονης διεθνής περιφερειακής από την Αυστραλία, Άμπι Άντριους. Το fosonline.gr σας παρουσιάζει την πορεία της στο άθλημα και στάση της απέναντι σε αυτό αλλά και την παράλληλη αφοσίωση στις σπουδές της.

Sic parvis magna

Αφού τελείωσε το λύκειο στο Brisbane Girls Grammar, η Άμπι Άντριους ξεκίνησε τριτοβάθμιες σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Queensland, οι οποίες την οδήγησαν να αγωνιστεί στους Παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς Αγώνες του 2019 στη Νάπολη της Ιταλίας.

Η Αυστραλία κατέλαβε την πέμπτη θέση, αλλά η εμφάνιση της Άμπι τράβηξε το ενδιαφέρον της Water Polo Australia, η οποία την κάλεσε σε ένα καμπ για μεγαλύτερες ηλικίες. Στην πραγματικότητα, η Άμπι είχε ήδη αγωνιστεί για την Αυστραλία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 2018, πριν εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν τον Ιανουάριο.

Καθιέρωσε τα ρεκόρ πρωτάρηδων του Μίσιγκαν με 70 ασίστ και 126 γκολ βοηθώντας τους Wolverines να κατακτήσουν το πρωτάθλημα 2019 της Ένωσης Συλλογικών Σωματείων Υδατοσφαίρισης (CWPA). Αναδείχθηκε CWPA Rookie of the Year και CWPA Rookie of the tournament. Δεν άργησε να κληθεί στην Εθνική Γυναικών της Αυστραλίας με την οποία προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Ειλικρινά δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, γιατί τα σχέδιά μου ήταν να επιστρέψω (για να παίξω με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν)», είπε η Άμπι. «Αλλά μιλώντας με την οικογένειά μου, δεν θα μπορούσα να απορρίψω την ευκαιρία της πρόσκλησης στην Εθνική μου.

Ακόμα κι αν δεν ήμουν στο στόχαστρό τους (για το Τόκιο), θα βελτιώνονταν τόσο πολύ (με την παρακολούθηση του καμπ) και πίστευαν σε μένα. Έτσι έπρεπε να πιστέψω και εγώ στον εαυτό μου».

Η Άμπι ήταν σίγουρα στο στόχαστρο της Water Polo Australia και επιλέχθηκε για την παρθενική της Ολυμπιακή ομάδα για τους Αγώνες του Τόκιο 2020.

Αυτό ικανοποίησε πολλούς ανθρώπους, ειδικά τον προπονητή της στο Queensland Thunder, Μπεν Λιζ, ο οποίος στις αρχές του 2020 προέβλεψε την Ολυμπιακή διάκριση της Άμπι.

«Δεν είναι μόνο σωματικά ταλαντούχα, αλλά έχει και υπέροχη συμπεριφορά απέναντι στο άθλημα», δήλωσε ο Λιζ. «Είναι αριστερόχειρας, πολύ επιδέξια και έξυπνη και έχει μια θαυμάσια ανιδιοτελή στάση».

Η Άμπι έκανε το Ολυμπιακό της ντεμπούτο στους Αγώνες του Τόκιο 2020, μαζί με την ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών της Αυστραλίας. Η ομάδα ολοκλήρωσε εντυπωσιακά τους τέσσερις πρώτους αγώνες στη φάση των ομίλων του τουρνουά, τερματίζοντας ισόβαθμη πρώτη στους βαθμούς και προχωρώντας δεύτερη στα προημιτελικά.

Στη συνέχεια, οι Stingers έχασαν στον προημιτελικό με 9-8, αλλά σημείωσαν διαδοχικές νίκες εναντίον του Καναδά και της Ολλανδίας για να πετύχουν την πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η καθιέρωση στο κορυφαίο επίπεδο

Η Άμπι ήταν μέλος της ομάδας των Stingers στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου του 2023, όπου η Αυστραλία κατέλαβε την τέταρτη θέση. Μετά από μια δύσκολη ήττα με 12-10 από την Ισπανία στα ημιτελικά, οι Stingers έχασαν τον αγώνα για την τρίτη θέση από την Ιταλία με 16-14.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2024 στη Ντόχα, η Αυστραλία τερμάτισε έκτη, νικώντας τη Βρετανία 20-8 στη φάση των 16, προτού χάσει με έναν πόντο διαφορά από τις ΗΠΑ στα προημιτελικά.

Η Άμπι περιγράφει τη μετακόμιση στην Ιταλία για να παίξει επαγγελματικά ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της.

«Ζούσα σε ένα σπίτι με τέσσερις Ιταλούς και δεν μιλούσα ούτε μια λέξη ιταλικά», είπε. «Επίσης, δεν μιλούσαν αγγλικά, οπότε ήταν εξαιρετικά συντριπτικό και αποτελούσε ψυχική και σωματική πρόκληση. Η εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας ήταν ένα τεράστιο βήμα για μένα και έκανε την εμπειρία αυτή ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει ποτέ».

Η συμβουλή της προς τους νέους αθλητές είναι να αρπάζουν πάντα τέτοιες ευκαιρίες. «Αξιοποιήστε κάθε ευκαιρία και πρόκληση», είπε. «Μπόρεσα να παίξω σε όλο τον κόσμο επειδή πήρα την ευκαιρία και αυτές οι ευκαιρίες αποδείχθηκε ότι ήταν αυτές που διαμόρφωσαν το ποια είμαι και τι μπορώ να κάνω στο άθλημά μου».

Η επιδίωξη της Άμπι για αριστεία δεν περιορίζεται στην πισίνα. Το να συνδυάζει τις σπουδές της σε ένα πτυχίο ανώτερων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ με μια ελίτ αθλητική καριέρα ήταν δύσκολο.

«Ήμουν αρκετά περήφανη για τον εαυτό μου που άντεξα και συνέχισα το πτυχίο. Ήταν πραγματικά εξαντλητικό να τα συνδυάζω και τα δύο, αλλά ακόμη και όταν πήγα στην Ιταλία κατάφερα να συνεχίσω να σπουδάζω».