Η ελληνική Βουλή ψηφίζει, τις UEFA και FIFA τις ρωτήσαμε;
Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη μεν απροκάλυπτα προκειμένου να σώσει ΠΑΟΚ και Ξάνθη από τον υποβιβασμό, ωστόσο τόσο οι FIFA, UEFA όσο και το ίδιο το καταστατικό της ΕΠΟ αποτελούν -ίσως ανυπέρβλητα- εμπόδια για την εφαρμογή της τροπολογίας-έκτρωμα!
Μέσω της τροπολογίας-έκτρωμα που ψηφίστηκε σήμερα Τετάρτη (29/1) κατά πλειοψηφία στη Βουλή, πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα να σώσει τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη από τον υποβιβασμό, αλλάζοντας εν μία νυκτί τη νομοθεσία περί κυρώσεων για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας στη Super League.
Ψηφίστηκε η τροπολογία-έκτρωμα για ΠΑΟΚ & Ξάνθη / Δεν υποβιβάζονται / Μόνο ο Σαμαράς δεν ψήφισε
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Παρά την απροκάλυπτη παρέμβαση του κυβερνώντος κόμματος, η υπόθεση είναι πολύ πιο περίπλοκη και ο δρόμος προς την εφαρμογή αυτής της «ντροπολογίας» δαιδαλώδης. Πολύ απλά, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε για τη σωτηρία ΠΑΟΚ, Ξάνθης, όμως τη FIFA και την UEFA τις ρωτήσαμε...;
Τροπολογία - έκτρωμα: Μετά τη Βουλή... τι;
Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για την εφαρμογή της εν λόγω τροπολογίας. Ας τα δούμε αναλυτικά:
1. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι FIFA, UEFA θα δώσουν το «πράσινο φως».
Τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία απαγορεύουν ρητά στο καταστατικό τους τη συμμετοχή ομάδων με κοινή ιδιοκτησία στο ίδιο πρωτάθλημα. Πέραν, λοιπόν, από το γεγονός ότι ουδείς ξέρει αν οι αξιωματούχοι των FIFA, UEFA έχουν ενημερωθεί πλήρως και λεπτομερώς για τις εξελίξεις, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν οι διεθνείς ομοσπονδίες θα δώσουν το «ΟΚ» στην ΕΠΟ να τροποποιήσει το καταστατικό της ώστε να εφαρμοστεί η τροπολογία.
Ολυμπιακός: «H στάση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης αποδεικνύει την ενοχή τους»
2. Ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ δεν μπορεί να αλλάξει μεσούσης της περιόδου.
Προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί η τροπολογία-ανέκδοτο που ψήφισε η κυβέρνηση, ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ θα πρέπει να αλλάξει άμεσα, κάτι που δεν προβλέπεται από το καταστατικό! Αυτό μπορεί να γίνει είτε την επόμενη σεζόν (2020-2021), είτε εφόσον δώσουν τέτοια εντολή άμεσα οι FIFA και UEFA.
Με άλλα λόγια, παρά την τροπολογία που ψηφίστηκε άρον-άρον από την κυβέρνηση, η ποινή του υποβιβασμού στο αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας είναι πιθανό να παραμείνει κανονικότατα σε ισχύ!