Παναγιώτης Βαρούχας: «Τι μου είπε ο Παπαπέτρου για το λάθος του με Πασαλίδη»
Ο τηλεκριτικός διαιτησίας και πρόεδρος του συνδέσμου διαιτητών Αθήνας Παναγιώτης Βαρούχας μίλησε στο «ΦΩΣ» για το αντιαθλητικό τάκλιν του Τριαντάφυλλου Πασαλίδη στον Γκιγιέρμε και εξήγησε πως οι ποδοσφαιριστές μπορούν να προστατευτούν από παρόμοια χτυπήματα.
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
O Παναγιώτης Βαρούχας διατηρεί μια σοβαρότητα ως τηλεκριτικός διαιτησίας, σε αντίθεση με τον άλλο σε ιδιωτικό κανάλι που έχει χάσει κάθε αξιοπιστία κατά την προσωπική μου κρίση και συζητώντας με ανθρώπους της διαιτησίας και γενικώς του ποδοσφαίρου. Γελάνε μαζί του και με αυτά που κατά καιρούς λέει και τρίβουμε τα μάτια μας. Το γιατί δεν γράφω το όνομα του άλλου, είναι γιατί δεν είναι ο σκοπός μου να ασχοληθώ μαζί του.
Ρώτησα τον Παναγιώτη Βαρούχα που ξέρει καλά τους κανονισμούς αλλά είναι και πρόεδρος στο σύνδεσμο του Παπαπέτρου (Αθηνών), να μου πει για τη φάση με τον Πασαλίδη και τον Γκιγιέρμε, και πώς μπορούν να προστατευτούν οι ποδοσφαιριστές. Έχουν ενδιαφέρον αυτά που λέει, δίνει και μια είδηση.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 18/12/2019
Διατηρείς σοβαρότητα στην τηλεόραση και δεν προκαλείς με αυτά που λες.
Μα δεν γίνεται άλλα να λέω την Κυριακή και άλλα τη Δευτέρα στο σύνδεσμο διαιτητών... Ούτε μπορώ να λέω άλλα από αυτά που βλέπει όλος ο κόσμος, και να εκτίθεμαι στο πανελλήνιο.
Με αφορμή τη φάση που κόντεψε να σπάσει το πόδι του Γκιγιέρμε, θέλω να μου πεις πώς γίνεται να προστατευτούν οι παίκτες και αν πρέπει να γίνουν πιο σκληροί οι κανονισμοί.
Καταρχήν, πρώτα απ' όλα είναι θέμα ανθρώπου- ποδοσφαιριστή. Θα πρέπει οι παίκτες πριν κάνουν μια ενέργεια αντιαθλητική, να σκέφτονται πώς θα ήταν αν το πάθαιναν οι ίδιοι αυτό, τι επίπτωση θα είχε στην καριέρα τους, στη ζωή τους, στην οικογένειά τους. Ο κανονισμός λέει κόκκινη κάρτα. Το πόσες αγωνιστικές θα τρώει τιμωρία είναι θέμα τροποποίησης του κανονισμού... Θα πρέπει η UEFA να τροποποιήσει τον κανονισμό, να τον κάνει πιο αυστηρό για βίαια μαρκαρίσματα. Είμαι υπέρ του να αυξηθούν οι ποινές.
Πώς κρίνεις έναν διαιτητή που βλέπει τη φάση, σφαδάζει ο παίκτης στο έδαφος, κανείς δεν ξέρει εκείνη τη στιγμή αν έχει σπάσει το πόδι του, και δείχνει κίτρινη κάρτα;
Είναι πώς είδε τη φάση ώστε να κρίνει τη βαρβαρότητα ενός χτυπήματος.
Έκανε λάθος ο Παπαπέτρου.
Ναι, έκανε. Αλλά το διόρθωσε άμεσα με το VAR. Ευτυχώς.
Εσύ είσαι πρόεδρος στο σύνδεσμό του, στην Αθήνα, και είσαι επιεικής μαζί του. Εγώ χθες του έγραψα πολύ σκληρή κριτική στο ΦΩΣ. Μίλησες μαζί του; Πώς έδωσε μόνο κίτρινη κάρτα πριν το VAR;
Μίλησα μαζί του, ναι. Μου είπε ότι από το σημείο που είδε τη φάση, του φάνηκε ότι το ένα πόδι του Πασαλίδη πήγε στη μπάλα και δεν είδε το άλλο πόδι με τις τάπες που χτύπησε το πόδι του Γκιγιέρμε.
Καραμπινάτο λάθος.
Ναι. Διόρθωσε όμως πολύ γρήγορα το λάθος του με το VAR. Οι διαιτητές πρέπει να κάνουν και σκάουτιν στο ποδόσφαιρο, να βλέπουν τους παίκτες, να ξέρουν την προϊστορία κάθε ποδοσφαιριστή ώστε να είναι πιο υποψιασμένοι και πιο έτοιμοι για ό,τι αντιμετωπίσουν σε ένα ματς. Ο Πασαλίδης του Αστέρα Τρίπολης μέχρι τη φάση με τον Γκιγιέρμε δεν είχε δείξει τέτοια αντιαθλητικά δείγματα.
Ευτυχώς που υπάρχει το VAR πάντως. Σκέψου να μην ξεκόλλαγε το πόδι του Γκιγιέρμε από το έδαφος και να έσπαγε, να μην υπήρχε το VAR, και να είχε δείξει ο διαιτητής μόνο κίτρινη! Θα σταματούσε το πρωτάθλημα...
Έχεις δίκαιο σε αυτό.
Είσαι υπέρ του VAR λοιπόν;
Το VAR βοηθάει. Αλλά να μην γίνεται κατάχρηση και κρατάνε πολύ χρόνο παγωμένο το ματς οι διαιτητές για να βγάλουν την απόφαση. Είναι αντιποδοσφαιρικό κατά τη γνώμη μου, να πανηγυρίζουν παίκτες και οπαδοί, να γυρνάει η φάση πολύ πίσω, και να αλλάζουν οι αποφάσεις. Επίσης χρειάζεται πολλή προσοχή γιατί αν βγει μία λάθος απόφαση από VAR, στην Ελλάδα που όλα τα βλέπουμε με καχυποψία θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πάντως σε γενικές γραμμές το VAR βοηθάει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ