Ένα πλάνο που υποβιβάζει Λάρισα, Παναιτωλικό, ΠΑΣ και άλλους πέντε
Το σχέδιο Βασιλειάδη να δημιουργήσει ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό προϊόν - Ποιοι θα είναι στην Α1, ποιοι στην Α2 - Αυτοί που το θέλουν και αυτοί που δεν θέλουν να το ακούν.
Το fosonline.gr αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη το πλάνο Βασιλειάδη για πρωτάθλημα με νέα μορφή, δηλαδή με Α1 και Α2 κατηγορίες των δέκα ομάδων.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πλάνο που έχει στο μυαλό του υφυπουργός Αθλητισμού χωρίς προς στιγμήν να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός. Ένα πλάνο με βασικό γνώμονα τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού ποδοσφαιρικού προϊόντος έτσι ώστε να περάσουμε και πάλι σε κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ο κ. Βασιλειάδης -που πριν ενημερώσει σχετικά τις ομάδες είχε συναντηθεί με τους ανθρώπους της NOVA- γνωρίζει πολύ καλά ότι αν καταφέρει να δημιουργήσει ένα σημαντικό τηλεοπτικό προϊόν θα μπορέσει να αντλήσει περισσότερα χρήματα. Προφανώς είναι κάτι που συζήτησε με τους εκπροσώπους της συνδρομητικής τηλεόρασης και είδε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος.
Θεωρεί δεδομένο λοιπόν ότι με τον διαχωρισμό σε Α1 και Α2 κατηγορίες εξασφαλίζει υψηλότερο ανταγωνισμό, άρα ελκυστικό προϊόν, συνεπώς υψηλότερο τηλεοπτικό συμβόλαιο και όπως ο ίδιος είπε στις ομάδες, περισσότερα χρήματα για όλους από αυτά που εισπράττουν σήμερα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Γιατί το θέλει η NOVA
Φυσικά, η NOVA θα θέλει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που το πρωτάθλημα των 10 ομάδων θα διεξάγεται σε τέσσερις γύρους. Φυσικά και θέλει να δείξει τέσσερις φορές αγώνες του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό ή την ΑΕΚ ή τον ΠΑΟΚ αντί να ασχολείται με τα ματς Πλατανιάς - Απόλλωνας ή Λεβαδειακός - Κέρκυρα.
Επίσης, έχει πλέον πολύ περισσότερους αγώνες για να κάνει τις επιλογές της. Σήμερα, έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 240 αγώνες (30 αγωνιστικές με οκτώ ματς η κάθε μία). Με το σχέδιο Βασιλειάδη θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 180 αγώνες από την Α1 (36 αγωνιστικές -τέσσερις γύροι των εννέα αγωνιστικών-πέντε αγώνες για κάθε αγωνιστική) και άλλους τόσους από την Α2. Συνολικά, δηλαδή 360 αγώνες όλη τη χρονιά. Ίσως μάλιστα μπορεί να πάρει κάποιους από αυτούς τους αγώνες κάποιο άλλο κανάλι.
Πονοκέφαλος για κάποιους
Κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Η αστυνομία είναι σίγουρα αυτή που δεν θέλει κάτι τέτοιο. Πολύ απλά διότι λατρεύει τους αγώνες Λεβαδειακός - ΠΑΣ Γιάννινα ή Λαμία - Απόλλων που συνήθως τα πράγματα κυλούν ήρεμα όμως τρομάζει στην ιδέα ότι θα έχει να ασχοληθεί με την αστυνόμευση αγώνων όπως το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ - ΑΕΚ και άλλα ντέρμπι αντί για δύο, τέσσερις φορές. Ίσως γι' αυτό έχει επανέλθει τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο το θέμα της αποχώρησης της αστυνομίας από τα γήπεδα και την ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες.
Τα πιο δύσκολα
Ας περάσουμε και στο δυσκολότερο μέρος του πλάνου Βασιλειάδη. Να πείσει τις ομάδες να το αποδεχθούν. Σαφώς και το οικονομικό κίνητρο είναι σημαντικό για κάποιους. Όμως δεν είναι εύκολο να έχεις απέναντί σου έναν πρόεδρο ομάδας και να τους ζητάς να υποβιβάσει ο ίδιος την ομάδα του συναινώντας σε ένα σχέδιο που μπορεί να του εξασφαλίζει έσοδα όμως τον στέλνει στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο πρώτος που αντέδρασε έντονα ήταν ο ιδιοκτήτης του Παναιτωλικού, Φώτης Κωστούλας αν και στην πορεία της συζήτησης το σχέδιο, του φάνηκε να έχει ενδιαφέρον.
Ποιοι πέφτουν αν γίνει σήμερα
Τέλος, ας ρίξουμε μια ματιά στα δεδομένα που υπάρχουν και τι θα συνέβαινε αν το πρωτάθλημα είχε ολοκληρωθεί με τη βαθμολογία που ισχύει. Στην Α1 κατηγορία θα έπαιζαν οι πρώτες δέκα ομάδες της βαθμολογίας. Κατά σειρά: AEK, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, Ξάνθη, Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης και ο Παναθηναϊκός και οι δύο που θα προέρχονταν από τη Football League, δηλαδή ο Άρης και ο ΟΦΗ.
Ξαφνικά, ομάδες που έχουν ήδη εξασφαλίσει την παραμονή τους θα βρίσκονταν στην Α2 καθώς σε αυτή θα μετείχαν κατά σειρά: ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός, Παναιτωλικός, Λάρισα, Λαμία, Κέρκυρα, Απόλλων Σμύρνης, Πλατανιάς και από τη Football League, Παναχαϊκή και Δόξα Δράμας.