Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το «πράσινο» αήττητο και η «ερυθρόλευκη» ευκαιρία

Το αήττητο εντός έδρας του Παναθηναϊκού στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και η ευκαιρία των «ερυθρόλευκων» να βάλουν ένα τέλος στο αρνητικό σερί.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το «πράσινο» αήττητο και η «ερυθρόλευκη» ευκαιρία

Σε ρυθμούς ντέρμπι κινείται σήμερα η ποδοσφαιρική Ελλάδα, αφού το μεγάλο ματς των δύο «αιωνίων» της χώρας μαγνητίζει το βλέμμα κάθε λογής ποδοσφαιρόφιλου. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονται απόψε (6/10, 20.30) στο «ΟΑΚΑ» και η αγωνία κορυφώνεται ενόψει της προσπάθειας που θα καταβάλουν οι δύο ομάδες για να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα.

Οι «πράσινοι», που προέρχονται από την ισοπαλία (1-1) με την Μπόρατς Μπάνια Λούκα μεσοβδόμαδα στην πρεμιέρα του Conference League, «καίγονται» για το τρίποντο κόντρα στον Ολυμπιακό.

Κι όχι μόνο για το γόητρο αλλά και για τους βαθμούς, αφού ο σύλλογος μετράει μόλις ένα τρίποντο στα τέσσερα τελευταία του παιχνίδια στη Super League με αποτέλεσμα να έχει απομακρυνθεί από την πρώτη τετράδα.

Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο την περασμένη εβδομάδα γνώρισε την ήττα στο αθηναϊκό ντέρμπι με 2-0 από την ΑΕΚ και φυσικά δεν θέλει να βιώσει μία ανάλογη κατάσταση και σήμερα.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη, πάει στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με την ψυχολογία στα ύψη μετά τη νίκη του επί της Μπράγκα με 3-0 στην πρεμιέρα του Europa League, που συνοδεύτηκε και από καλή εμφάνιση. Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» οφείλουν να δείξουν ένα ανάλογο αγωνιστικό «πρόσωπο» και να πανηγυρίσουν ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα στη μάχη που μαίνεται για τον τίτλο του πρωταθλητή.

Παράλληλα βέβαια, θέλουν να βάλουν κι ένα τέλος στο αρνητικό τους σερί στα ματς κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλό τους, τον οποίο δεν έχουν καταφέρουν να κερδίσουν εκτός έδρας σε όλες τις διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τους παίκτες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για να φτάσουν σήμερα στην επίτευξη του στόχου τους.

Το... υπερηχητικό «καρέ» στη Λεωφόρο

Η τελευταία εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό καταγράφτηκε στις 16 Μαΐου του 2021 στη Λεωφόρο.

Και δεν ήταν απλά μία νίκη για τους «ερυθρόλευκους», αλλά ένας ποδοσφαιρικός θρίαμβος, αφού διέλυσαν τους «πράσινους» με το εμφατικό 4-1 για την 10η και τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ της Superleague, λίγο πριν φορέσουν και τυπικά το «στέμμα» του πρωταθλητή.

Οι Πειραιώτες, με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο τους, έκαναν επίδειξη δύναμης στον «αιώνιο» αντίπαλό τους. Κυριάρχησαν από το ξεκίνημα του ντέρμπι και από πολύ νωρίς «καθάρισαν» την υπόθεση νίκη. Μόλις στο έβδομο λεπτό άνοιξαν το σκορ με τον Μασούρα, με τον ίδιο παίκτη να γράφει και το 0-2 στο 13’, για να έρθει στο 38’ ο Ελ Αραμπί και να ανεβάσει το δείκτη του σκορ στο 0-3.

Ο Παναθηναϊκός μείωσε στο 54’ με τον Μαουρίσιο, αλλά στο 72’ ο Ελ Αραμπί σημείωσε και το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, διαμορφώνοντας έτσι το τελικό 1-4 στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Έξι ματς χωρίς νίκη μέχρι σήμερα

Η συνέχεια βέβαια, δεν ήταν ανάλογη για τον Ολυμπιακό, αφού μέχρι σήμερα σε έξι εκτός έδρας παιχνίδια που έδωσε απέναντι στον Παναθηναϊκό δεν ευτύχησε να πανηγυρίσει και τη νίκη.

Μετά το 1-4, την σεζόν 2021/22 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν τέσσερις συνολικά φορές στο πρωτάθλημα, με τους «πράσινους» να μένουν αήττητοι τόσο στη Λεωφόρο όσο και «Γ. Καραϊσκάκη». Η πρώτη τους αναμέτρηση στο «σπίτι» των «πρασίνων» ήταν τον Γενάρη του 2022, όταν έμειναν στο «στείρο» 0-0, ενώ επέστρεψαν στο ίδιο γήπεδο τον Απρίλη του ιδίου έτους με τους γηπεδούχους να παίρνουν τη νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ του Αϊτόρ (42’).

Την επόμενη περίοδο (2022/23) οι δύο «αιώνιοι» συγκρούστηκαν στη Λεωφόρο τον Νοέμβρη του 2022.

Οι «ερυθρόλευκοι» άνοιξαν το σκορ στο 84’ με τον Πεπ Μπιέλ (0-1), όμως λίγο πριν το φινάλε του ματς (90’) ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού που το μετέτρεψε σε γκολ ο Σπόραρ για το τελικό 1-1.

Στις 9 Απριλίου του 2023 οι «πράσινοι» φιλοξένησαν και πάλι τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα, ωστόσο εκείνη τη φορά πήραν τη νίκη με 2-0 με το σκορ να διαμορφώνεται από το πρώτο ημίχρονο.

Ο Σπόραρ έκανε το 1-0 στο 28’ και στο 36’ με το αυτογκόλ του Ελ Αραμπί ήρθε και το 2-0, ενώ στο υπόλοιπο του ματς όσο κι αν προσπάθησαν οι «ερυθρόλευκοι» να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση δεν τα κατάφεραν.

Η περσινή σεζόν

Και φτάνουμε και στην περσινή σεζόν, με τον Παναθηναϊκό να διευρύνει το εντός έδρας αήττητό του κόντρα στον Ολυμπιακό, ο οποίος μάλιστα και στα πέντε συνολικά παιχνίδια που έδωσε την περασμένη περίοδο με τους «πράσινους» σε πρωτάθλημα και Κύπελλο δεν ευτύχησε να πανηγυρίσει τη νίκη.

Η πρώτη σύγκρουση εκείνης της σεζόν στη Λεωφόρο για το πρωτάθλημα ήταν τον Φλεβάρη του 2024, με τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο, με τους Μπερνάρ (25’) και Γιερεμέγιεφ (60’) και να παίρνει τη νίκη με 2-0.

Η δεύτερη ήρθε τον περασμένη Μάη στο ισόπαλο 2-2. Με το πέναλτι του Μπακασέτα στο 45’ και το γκολ του Μπερνάρ στο 59’ οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 2-0, αλλά ο Ολυμπιακός έμεινε «όρθιος» και αφού πρώτα μείωσε στο 73’ με τον Ποντένσε σε 2-1, στο 81’ πέτυχε και το 2-2 με τον Γιόβετιτς, που του έδωσε το βαθμό.

Πλέον, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τίθενται σήμερα και πάλι αντιμέτωποι, με γηπεδούχους ξανά τους «πράσινους» αλλά πλέον όχι στη Λεωφόρο αλλά το «ΟΑΚΑ».

Μένει να φανεί αν οι «ερυθρόλευκοι» θα πάρουν μία άτυπη… εκδίκηση και θα βάλουν τέλος στο αρνητικό τους σερί, στην προσπάθεια που καταβάλουν να επιστρέφουν στον θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδας.