Ο Ελ Κααμπί και το κοινό όραμα

Έντονη είναι η αγωνία του κόσμου του Ολυμπιακού για την κατάρτιση του ρόστερ των Πειραιωτών ενόψει της νέας σεζόν. Η κατάκτηση του UEFA Europa Conference League και κυρίως η εικόνα των «ερυθρόλευκων» επί των ημερών του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στον Πειραιά για ανάλογη συνέχεια.

Ο Ελ Κααμπί και το κοινό όραμα

Όπως και να το κάνουμε, ο Ολυμπιακός είναι δύο χρόνια μακριά από τον τίτλο στην Ελλάδα και εκτός αυτού, στο έμβλημά του πλέον φιγουράρει και ένα πέμπτο, μεγαλύτερο, αστέρι, το οποίο οι Πειραιώτες θα πρέπει να τιμήσουν τη νέα σεζόν στο UEFA Europa League.

Η χθεσινή ανακοίνωση λοιπόν της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, με την οποία γνωστοποίησε την παραμονή του Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο «Γ. Καραϊσκάκης» για άλλα δύο χρόνια έφερε ντελίριο ενθουσιασμού και έκλεισε έναν πρώτο κύκλο ενίσχυσης που κάλυψε ένα μεγάλο μέρος των κενών στο ρόστερ. Οι πρωταθλητές Ευρώπης γνώριζαν πως δύσκολα θα έβρισκαν έναν αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό με την ποιότητα του Κάρμο και έτσι αποφάσισαν να επενδύσουν στον Λορέντσο Πιρόλα, έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί η ομάδα να βασιστεί άμεσα όμως κυρίως έχει τις καλύτερες μέρες της καριέρας του μπροστά του. Ο συνομήλικός του, Μάρκο Στάμενιτς και ο Ντάνι Γκαρθία ήρθαν να ισχυροποιήσουν τη μεσαία γραμμή μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον Όρτα και ο Κοστίνια θα δώσει πολύτιμες ανάσες στον Ρόντινεϊ αλλά και νέα χαρακτηριστικά στη δεξιά πλευρά της ομάδας του Μεντιλίμπαρ. Όπως είναι λογικό, στο Μεγάλο Λιμάνι περιμένουν και τον Αύγουστο για περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που θα έρθουν και θα ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα αλλά και εκείνες των δύο Πορτογάλων, που ο Μεντιλίμπαρ θέλει στον Ολυμπιακό, τους Ποντένσε και Όρτα.

Για να επιστρέψουμε όμως στον Ελ Κααμπί, για τους «ερυθρόλευκους» είναι ύψιστης σημασίας η παραμονή του Μαροκινού επιθετικού. Πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ των περσινών Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, τον MVP του τελικού του Conference League αλλά και της διοργάνωσης συνολικά αλλά και του παίκτη με τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν για τον Ολυμπιακό. Μόνο στο Conference, ο Ελ Κααμπί πέτυχε 11 γκολ από 26 τελικές, εκ των οποίων όλες ήταν μέσα από την περιοχή. Ο Μαροκινός είχε 0.24 xGoals ανά τελική, όταν η μέση επίδοση είναι 0.1! Ο 31χρονος έχει την ικανότητα να βρίσκει με συνέπεια πολύ μεγάλες ευκαιρίες ενώ συνάμα κάνει και τη «βρώμικη» δουλειά για τον Μεντιλίμπαρ, πιέζοντας ασταμάτητα όταν οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν τη μπάλα.

Πέρα όμως από την ανανέωση του Ελ Κααμπί, η χθεσινή μέρα ήταν σημαντική για το ελληνικό ποδόσφαιρο αφού επισημοποιήθηκε η εκλογή του Μάκη Γκαγκάτση στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ. Με τον άλλοτε παράγοντα του ΠΑΟΚ στη θέση αυτή, και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη στην αντίστοιχη «καρέκλα» της Super League, φαίνεται πως οδηγούμαστε σε μια νέα σελίδα. Άλλωστε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν κατά κύριο λόγο κοινά συμφέροντα αφού είναι οι μοναδικές ελληνικές ομάδες στις 50 κορυφαίες της ευρωπαϊκής κατάταξης, ξεχωρίζοντας επί σειρά ετών στα Κύπελλα Ευρώπης. Παράλληλα, είναι οι δύο ομάδες των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν επενδύσει τα μεγαλύτερα κεφάλαια ενώ βασίζουν πολλά και στα τμήματα υποδομής τους. Επομένως, ο ορίζοντας συνεργασίας είναι ανοιχτός, με γνώμονα την προώθηση του εγχώριου ποδοσφαιρικού προϊόντος. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης επισήμανε πως στόχος του είναι να ανέβει η Ελλάδα στη δέκατη θέση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Μάκη Γκαγκάτση. «Θα πείσουμε όλες τις ομάδες ότι θα είμαστε όλοι μαζί», είπε ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ.

Είθε να το δούμε και στην πράξη…