Κοντονής: «Το πρόβλημα προκύπτει από έναν και είναι ο Ολυμπιακός»
Τη θέση του για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση μοιράστηκε ο πρώην υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής.
Θέση για το πρόβλημα της βίας στο ποδόσφαιρο πήρε ο άλλοτε υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero. Μεταξύ άλλων, δήλωσε ικανοποιημένος από τα δικά του πεπραγμένα ενώ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα προκύπτει συγκεκριμένα από τον Ολυμπιακό:
«Περνάει από το μυαλό μου ως μία κίνηση απέναντι στην κυβέρνηση και την αστυνομία. Το θέμα είναι ότι θα ελεγχθεί μόνο αυτή η συμμορία που έδρασε στου Ρέντη; Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δούμε αν υπάρχει υλικό το οποίο θα έχει συνέχειες, όχι μόνο στου Ρέντη αλλά και στον Βόλο, και παλαιότερα. Υπάρχουν συνομιλίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καθοδηγητές. Ο καθ' ομολογία δράστης πρέπει να βοηθήσει στην αποκάλυψη του καθοδηγητή, αν φοβάται αυτό πρέπει να τεθεί στους δικαστικούς λειτουργούς. Η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία μαρτύρων».
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Αναλυτικά τα όσα είπε:
Για το αν ο πρωθυπουργός φοβάται να πει ονόματα: «Νομίζω έτσι πρέπει να μιλήσει, τι να πει παραπάνω, ο ίδιος λέει ότι θα φτάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Πρέπει να ξεκινήσουμε όμως από το τελευταίο βαγόνι. Να μιλήσει το παιδί, να δούμε ποιος τον προμήθευσε τα εκρηκτικά, πώς βιοπορίζεται αυτός ο άνθρωπος. Διαθέτει αυτός τα χρήματα για τις φωτοβολίδες ή του τα δίνουν άλλoι;».
Για τα δημοσιεύματα περί χούντας: «Αυτά είναι αηδίες, τους έλεγα τότε ''πείτε μου πότε ασχολήθηκα με τον Ολυμπιακό;'' Eίχα ασχοληθεί με την ΕΠΟ και ο Ολυμπιακός ήξερε πολύ καλά ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Το τοπίο που διαμόρφωσα τότε υπάρχει και τώρα, δεν ξέρουμε ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα ενώ κάποτε κρίνονταν από τον Νοέμβριο».
Για τα μέτρα και την εξάλειψη της βίας: «Είναι βάρος αυτός, δεν φαντάζεστε τι επιθέσεις δεχόμουν καθημερινά από εφημερίδες και ιστοσελίδες αλλά και προσωπικά. Στο σπίτι μου, στο γραφείο μου στη Ζάκυνθο, υπήρχε ένα πογκρόμ εκεί. Δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να μπουν στη φωτιά. Ο κ. Βρούτσης είναι εξαφανισμένος τις τελευταίες ημέρες, κάνει πως δεν καταλαβαίνει, πως δεν υπάρχει, δεν ξέρω τι γίνεται».
Για το κλείσιμο των γηπέδων της Super League: «Το έκανα και εγώ, η διαφορά είναι πως όταν έκλεισα τα γήπεδα για ένα χρονικό διάστημα ήθελα να κερδίσω χρόνο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα διότι οι αντεγκλήσεις μεταξύ των μεγαλοπαραγόντων και των οπαδών ήταν συνεχείς. Οι παράγοντες πέρασαν κάθε όριο στις αντιπαραθέσεις, αθλιότητες απείρου κάλλους. Και τότε ΠΑΕ μου έλεγαν ''και εμείς τι φταίμε''. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι το πρόβλημα προκύπτει από έναν συγκεκριμένο σύλλογο, αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Είχαμε επεισόδια στον Βόλο και στου Ρέντη από οπαδούς του. Έχουμε καθημερινά απαράδεκτους ανθρώπους της διοίκησης του Ολυμπιακού να προβαίνουν σε δηλώσεις κατά της ΕΠΟ».
Για το αν ένας κάτοχος διαρκείας μπορεί να κινηθεί νομικά: «Οι ΠΑΕ έχουν την ευθύνη για την απόδοση των χρημάτων από τη στιγμή που δεν προσφέρουν το θέαμα. Μπορεί να γίνει αγωγή από τις ενώσεις καταναλωτών αλλά θα πρέπει να στραφούν κατά συλλόγων».
Για τη στάση της αντιπολίτευσης: «Δεν τους παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό, ελάχιστα πράγματα βλέπω στην ειδησεογραφία. Διάβασα τις 4 προτάσεις του κ. Κασσελάκη, προφανώς δεν τον έχουν ενημερώσει τι είχε γίνει το 2015, ο άνθρωπος πράγματι ήρθε από το εξωτερικό».
Για το συμβάν με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη: «Πρέπει να καταλάβουμε σε αυτό το κράτος ότι υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες αρμόδιοι να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις. Εδώ οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έδειξαν επιπολαιότητα άνευ προηγουμένου και ολοκληρώθηκε με τη δολοφονία ενός ανθρώπου. Υπάρχουν υπηρεσιακές ευθύνες, δεν είναι εύκολο όμως να βρεθεί ο δολοφόνος καθώς αν βρίσκεται σε μία μεγάλη ομάδα ατόμων που έχουν ομερτά, αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύσκολο. Μετά μόνο από τα ευρήματα μπορεί να εξακριβωθεί. Με την περίπτωση του αστυνομικού στου Ρέντη ήταν πιο εύκολη η εξακρίβωση λόγω των καμερών».
Για την έλλειψη ζήλου στη διαλεύκανση υποθέσεων: «Το αποτέλεσμα μετράει, δεν ξέρω πως τις έχουν χειριστεί. Όταν έχουμε ενέργειες κατά διαιτητών επειδή δεν ήταν αρεστοί στο σύστημα του ποδοσφαίρου. Δεν έχει διαλευκανθεί καμία υπόθεση, ούτε αυτή που έκαψαν τον φούρνο του Κωνσταντινέα».
Για το αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον: «Εγώ πίστευα ότι μετά από αυτό που είχα διαμορφώσει, τα πράγματα θα πήγαιναν πολύ καλύτερα. Είχαμε φτάσει σε μία κανονικότητα που θα φαινόταν όνειρο θερινής νυκτός το 2015 όταν ανέλαβα. Από την επόμενη μέρα όταν έφυγα από το υπουργείο, άρχισε το ξήλωμα. Έφυγα 6 Νοεμβρίου, 17 Νοεμβρίου είχαμε συμφωνήσει όλοι πλέον να εφαρμοστεί η κάρτα φιλάθλου σε όλα τα γήπεδα της Super League. Η εφαρμογή της είχε ψηφιστεί, είχε εγκριθεί και έγινε νόμος του κράτος, είχε οργανωθεί η Super League. Είμαι απαισιόδοξος».