Το «θαύμα» του Άρη
Στο ποδόσφαιρο με μια δοκιμασμένη συνταγή, έναν ικανό προπονητή και μια ντουζίνα διαλεγμένους παίκτες μπορείς να δημιουργήσεις μια αξιόμαχη ομάδα. Αυτό, δηλαδή, που έκανε ο Άρης τη φετινή σεζόν.
Αντί να αναφωνούμε «θαύμα, θαύμα», σκεφτόμενοι την εντυπωσιακή μεταμόρφωσή του μέσα σε τρεις μήνες, από μια δυνατή ομάδα της Football League σε πρωταγωνίστρια της Super League, καλύτερα να δούμε προσεκτικά τις κινήσεις του όλο αυτό το διάστημα και να εξηγήσουμε δίχως… μεταφυσικούς όρους το φαινόμενο.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Άρης γκρεμίστηκε και χτίστηκε από την αρχή, αφού με τη λήξη της σεζόν 2017-18, που τον βρήκε δευτεραθλητή στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία, έδιωξε 18 παίκτες, αδειάζοντας το ρόστερ του σε υπερθετικό βαθμό, και έλυσε τη συνεργασία του με τον προπονητή (Δημήτρη Σπανό), τον άνθρωπο που τον οδήγησε στη «Γη της Επαγγελίας».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η ανοικοδόμησή του, ωστόσο, υπήρξε ταχύτατη. Πριν καλά-καλά μπει ο Ιούνιος είχε βρεθεί ο νέος προπονητής και είχε πιάσει δουλειά. Το όνομά του: Πάκο Ερέρα. Ο Ισπανός, 64 χρονών, ήταν ένας παππούς της προπονητικής, όχι κανένα πρώτο όνομα στην πατρίδα του, με συμπαθητικό, ωστόσο βιογραφικό, μεγάλη εμπειρία στα γήπεδα και ένα ισχυρό κίνητρο: Να πετύχει στην πρώτη του αποστολή σε μια ξένη χώρα.
Ο Ερέρα είχε το σχέδιο στο μυαλό του και άρχισε αμέσως να το υλοποιεί διαλέγοντάς, με βάση το περιορισμένο -για να μην πούμε φτωχό- μπάτζετ της ΠΑΕ, έναν-έναν τους παίκτες που θα το υπηρετούσαν. Παίκτες που ήταν φτηνοί στο χρηματιστήριο της αγοράς αλλά που διέθεταν αξία ποδοσφαιρική, όπως διαπιστώνουμε όλοι σήμερα.
Από τις 20 μεταγραφές που έκανε, ο Άρης μόνο για τρεις παίκτες (Σιώπη, Μαρτίνες, Βίτορ) πλήρωσε ομάδα. Όλοι οι άλλοι ήταν ελεύθεροι ή ήρθαν δανεικοί. Έχτισε δηλαδή ό,τι έχτισε με τα υλικά… κατεδάφισης των άλλων, χωρίς όμως να σωρεύσει σαβούρα στο «Κλεάνθης Βικέλίδης». Αντίθετα, στοίβαξε «διαλεχτό πράμα».
Ο πανύψηλος Ισπανός τερματοφύλακας Κουέστα αποκτήθηκε από τη Βίσλα Κρακοβίας, όπως και ο συμπατριώτης του στόπερ, Βέλεθ. Αμφότεροι εξοστρακισμένοι από την Πριμέρα, όπου δεν μπόρεσαν να κάνουν καριέρα. Το ίδιο και ο αριστερός μπακ, Μενέντεθ, που βρέθηκε πέρσι να παίζει με τη Ρέους στη β΄ κατηγορίας Ισπανίας.
Οι δυο «τριανταφεύγα Αλβανοί, ο Μπάσα και ο Μαβράι, είναι διεθνείς. Αμυντικός χαφ ο πρώτος, ιταλοθρεμμένος. Στόπερ ο δεύτερος, με 31 συμμετοχές πέρσι στη Μπουντεσλίγκα με το Αμβούργο. Ο Ματίγια, διεθνής χαφ –κάποτε-με τις Ελπίδες της Ισπανίας. Ο Πορτογάλος εξτρέμ Μπρούνο Γκάμα, ήταν πέρσι στην Αλκορκόρν αλλά πρόπερσι είχε κάνει γεμάτη σεζόν με τη Λα Κορούνια.
Ο διεθνής Τυνήσιος φορ Γιουνές είχε καταθέσει τα διαπιστευτήρια του τη σεζόν 2016-17 με την Ξάνθη σημειώνοντας 19 γκολ σε 27 ματς. Το ίδιο ο Γάλλος φορ Ντιγκινί, δυο χρόνια στον Ατρόμητο και άλλα δυο χρόνια πριν, στον Πανθρακικό.
Οι δανεικοί είναι ο 28χρονος Αργεντινός μεσοεπιθετικός Κολάσο, που δέκα χρόνια στην Μπόκα δεν είδε χαΐρι και προκοπή, και ο συμπατριώτης του πιτσιρικάς, Ματέο Γκαρσία, αριστερό εξτρέμ αυτός, από τη Λας Πάλμας. Και ακόμη δεν έχουν μπει στην ομάδα, ο Σιώπης και ο Μαρτίνες, που ήταν περισσευούμενοι στον Ολυμπιακό κι αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία.
Μα η πιο τρανταχτή μεταγραφή απ’ όλες ήταν ο «12ος παίκτης», ο κόσμος του Άρη που αγκάλιασε το νέο ξεκίνημα. Σε συνδυασμό και με το ανακαινισμένο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Άρης έχει αποκτήσει ήδη μια δυναμική που και τη δική του αναγέννηση θα βοηθήσει και την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος θα ενισχύσει.