Τσιλιανίδης για το ακυρωθέν γκολ στην Τούμπα: «Με επηρέασε αρνητικά…»
Ο επιθετικός του ΟΦΗ, Κοσμάς Τσιλιανίδης μίλησε για την επιστροφή του στη δράση μετά τον σοβαρό τραυματισμό που είχε, το γκολ στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ που ακυρώθηκε για να δοθεί πέναλτι στους γηπεδούχους αλλά και τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη της εβδομάδας της Super League, ο Κοσμάς Τσιλιανίδης απάντησε στις ερωτήσεις των φιλάθλων.
Κοσμά, πρόσφατα, με αφορμή και το δικό σου τραυματισμό, αναφέρθηκες στην ανάγκη ψυχολογικής στήριξης των ποδοσφαιριστών. Πέραν των τραυματισμών, ποιες άλλες αιτίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία ενός ποδοσφαιριστή σε βαθμό να χρειάζεται εξειδικευμένη βοήθεια;
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
«Κατ’ αρχάς οι αρχαίοι πρόγονοί μας, έλεγαν το εξής: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Στον αθλητισμό δεν αρκεί να έχεις μόνο υγιές σώμα και να είσαι δυνατός, αλλά πρέπει να είσαι υγιής και πνευματικά, ώστε να μπορείς να αντεπεξέλθεις στις ανάγκες του αθλητισμού, του ανταγωνισμού, του πρωταθλητισμού.
Επομένως, όπως κάθε μέρα κάνουμε την προπόνησή μας για να είμαστε όπως πρέπει στους αγώνες, έτσι καμιά φορά, άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, άλλοι καθόλου, χρειάζεται να δουλέψουμε και πνευματικά και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας άνθρωπος στην ομάδα, ο οποίος να μπορεί να τους βοηθήσει.
Από εκεί και πέρα, για τα νεαρά παιδιά, τα οποία μπαίνουν στην πρώτη ομάδα, πλέον προπονούνται με τους μεγάλους και οι απαιτήσεις ανεβαίνουν καθημερινά στις προπονήσεις, σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να το διαχειριστούν όλο αυτό.
Στο μέλλον μπορεί να τους ζητηθεί να αγωνιστούν, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις και η πνευματική διαχείριση να είναι ακόμα πιο δύσκολες. Αυτά τα παιδιά θεωρώ ότι μπορούν να βοηθηθούν άμεσα από την ύπαρξη ενός αθλητικού ψυχολόγου.
Σίγουρα η κακοπροαίρετη κριτική που υπάρχει, διότι είμαστε δημόσια πρόσωπα, τις περισσότερες φορές για πολλούς είναι μη διαχειρίσιμη, με αποτέλεσμα να πέφτουν συνεχώς πνευματικά όταν η ομάδα δεν πηγαίνει καλά ή αν οι ίδιοι δεν έχουν την απόδοση που θέλουν, με αποτέλεσμα να μην είναι αυτοί που πραγματικά είναι ως ποδοσφαιριστές, με βάση τις ικανότητές τους.
Στον τομέα αυτό, ο αθλητικός ψυχολόγος θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, στο να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να το διαχειριστούν, να τους τονίσει τι πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής ώστε να επανέλθουν και να είναι ακόμα πιο δυνατοί.
Τέλος, υπάρχει ζωή και μετά το ποδόσφαιρο! Πολλές φορές εμείς οι αθλητές, επειδή έχουμε μάθει σε όλη μας τη ζωή να έχουμε μια ρουτίνα, να πηγαίνουμε στην προπόνησή μας και να έχουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, όταν αυτό σταματά, χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας.
Δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε, με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούμαστε σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια. Είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία, να ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν μέσα από την ψυχανάλυση και μέσα από διάφορες άλλες μεθόδους ώστε να προχωρήσεις στη ζωή σου και να είσαι πιο δυνατός και μετά το ποδόσφαιρο».
Γειά σου Κοσμά, κάθε φορά που πριν μπεις στο γήπεδο για να αγωνιστείς, η πρώτη σου σκέψη ποια ήταν πριν τον τραυματισμό σου και τώρα μετά τον τραυματισμό σου. Πραγματικά σου εύχομαι πολλά γκολ σε όποια ομάδα και να πας, κατά προτίμηση προτιμώ να παραμείνεις σε μας.
«Η σκέψη μου πριν από κάθε αγώνα δεν έχει αλλάξει. Ήταν η ίδια και πριν τον τραυματισμό μου και παραμένει και τώρα που έχω επιστρέψει. Επειδή πιστεύω πάρα πολύ στην θετική ενέργεια και στην ενέργεια που μπορούν να σου δώσουν άνθρωποι που σε αγαπούν, πάντα σκέφτομαι τους δικούς μου ανθρώπους , τους γονείς μου, την οικογένειά μου, την κοπέλα μου, η οποία πάντα βρίσκεται μαζί μου από την κερκίδα και θεωρώ ότι παλεύει μαζί μου κάθε φορά μέσα στο γήπεδο.
Αυτούς σκέφτομαι, από αυτούς αντλώ τη δύναμη και είμαι έτοιμος να μπω στον αγώνα και να τα δώσω όλα».
Τι ήθελες να γίνεις όταν ήσουν μικρός;
«Θυμάμαι να ονειρεύομαι να γίνω ποδοσφαιριστής όταν μεγαλώσω. Κοιμόμουν κάθε βράδυ με μια μπάλα δίπλα μου στο κρεβάτι και την ημέρα, όπου κι αν πήγαινα είχα μια μπάλα στα πόδια.
Είμαι πάρα πολύ τυχερός που έχω καταφέρει και έχω πραγματοποιήσει το όνειρό μου. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά του κόσμου να ακολουθούν αυτό που αγαπούν και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα».
Πόσο σε επηρέασε ψυχολογικά το ακυρωθέν γκολ στο ματς με τον ΠΑΟΚ, μετά από τόσο καιρό αποχής; Πιστεύεις πως αν το γκολ μετρούσε, θα είχε αντίκτυπο στην γρηγορότερη σου επιστροφή στις καλές εμφανίσεις;
«Σίγουρα με επηρέασε πολύ αρνητικά! Πέρα από το γεγονός ότι σκόραρα απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο, όπως ο ΠΑΟΚ και πόσο μάλλον μέσα στην έδρα του, το σημαντικότερο για εμένα ήταν ότι στην κερκίδα βρισκόταν η οικογένειά μου, οι άνθρωποι που με στηρίζουν και ήθελα μετά από τόσο μεγάλη αποχή να τους αφιερώσω αυτό το τόσο σημαντικό γκολ.
Δυστυχώς όμως κάποιοι δεν μου το επέτρεψαν και το συναίσθημά μου μετά τον αγώνα ήταν θυμός. Δεν θεωρώ ότι θα με βοηθούσε να επιστρέψω πιο γρήγορα ψυχολογικά.
Δεν επηρεάζομαι πλέον τόσο πολύ από τέτοιου είδους αποφάσεις. Συνεχίζω να προσπαθώ, συνεχίζω να προπονούμαι και ξέρω ότι αν δεν τα παρατήσω και αν είμαι αυτός που πρέπει να είμαι, θα μου δοθεί μια άλλη ευκαιρία και πρέπει να είμαι εκεί να την αρπάξω και να είμαι δυνατός».
Μετά από ένα τόσο σοβαρό τραυματισμό, σε δυσκόλεψε περισσότερο η ψυχολογική καταπόνηση ή η σωματική;
«Και τα δυο είναι εξίσου δύσκολα. Η σωματική προπόνηση είναι πολύ δύσκολη, πολύωρη και πολύ ψυχοφθόρα, διότι αναγκάζεσαι να κάνεις πράγματα και τέτοιου είδους προπόνηση, η οποία δεν σου αρέσει, δεν σε ικανοποιεί δεν σχετίζεται τόσο πολύ με αυτό που αγαπάς, που είναι το ποδόσφαιρο.
Πρέπει πραγματικά να παλέψεις πνευματικά με τον εαυτό σου να είσαι πειθαρχημένος και να μείνεις πιστός στο πλάνο της αποκατάστασης.
Η ψυχολογική προπόνηση είναι εξίσου σημαντική και αρκετά δύσκολη, διότι είσαι πλέον μακριά από τα φώτα και τις κολακείες που σου προσφέρει το ποδόσφαιρο.
Έχεις τον χρόνο να «μιλήσεις» με τον εαυτό σου, να δεις πώς πρέπει να διαχειριστείς την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζεις και σίγουρα έχεις χρόνο να περάσεις με τους δικούς σου ανθρώπους, να δεις ποιοι πραγματικά σε στηρίζουν και ποιοι είναι δίπλα σου στα δύσκολα».
Έκανες μερικές καλές χρονιές και κέρδισες άξια τη μεταγραφή σου τον ΟΦΗ. Κάνοντας την καλύτερη σου χρόνια στατιστικά μέχρι τον τραυματισμό σου, ποιος είναι ο στόχος σου με την ομάδα; Θεωρείς ότι είναι σωστό που δεν έχεις κληθεί ακόμα στην Εθνική ειδικά μετά την καλύτερη σου χρονιά;
«Ο φετινός μου προσωπικός στόχος είναι να βρω σιγά σιγά ρυθμό, να βρω τα βήματά μου, να μπορέσω σταδιακά να ισορροπήσω την απόδοσή μου στα επίπεδα που θέλω και που είχα, να πάρω περισσότερα λεπτά συμμετοχής και να βοηθήσω όσο μπορώ περισσότερα την ομάδα μου μέσα στο γήπεδο, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορώ. Δεν θεωρώ αδικία το γεγονός ότι δεν κλήθηκα στην Εθνική Ελλάδας.
Δυστυχώς ήμουν πάρα πολύ άτυχος γιατί όταν ήμουν έτοιμος να κληθώ στα φιλικά στις ΗΠΑ, δυστυχώς ήρθε στην ζωή μας ο κορονοϊός. Από εκεί και πέρα έχουν πάει όλα «στραβά» στην ποδοσφαιρική μου ζωή, με αποτέλεσμα να μην μου έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία.
Θεωρώ ότι αν είμαι υγιής και δυνατός, θα μπορώ να παλέψω με όλο μου το είναι και δείχνοντας τι μπορώ να κάνω μέσα στο γήπεδο, να παλέψω πολύ σκληρά μήπως καταφέρω κάποτε να πάρω αυτή την ευκαιρία. Νομίζω ότι το χρωστάω στον εαυτό μου».
Ποιοι οι στόχοι του ΟΦΗ φέτος;
«Οι στόχοι της ομάδας με βάση την τωρινή βαθμολογική κατάσταση, είναι σίγουρα είναι να καταφέρουμε να μπούμε στην εξάδα, να διεκδικήσουμε μια θέση στα play offs και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε εκεί».
Πως κρίνεις το κλίμα στην ομάδα και πόσο σε βοήθησε να επιστρέψεις δυνατός στο γήπεδο;
«Το κλίμα στην ομάδα είναι πάρα πολύ καλό!
Με βοήθησε πάρα πολύ, όπως και όλα τα παιδιά που είναι μέλη αυτής της ομάδας.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτό το κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας σε μια ομάδα, διότι πλέον έχεις να ασχοληθείς μόνο με το ποδόσφαιρο, με αυτό που αγαπάς και είναι ιδανικές οι συνθήκες ώστε να μπορέσει κάποιος ποδοσφαιριστής να βελτιωθεί και να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του».
Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στην καριέρα σου, τι θα ήταν αυτό;
«Δε θα άλλαζα κάτι στην καριέρα μου, όσον αφορά τις επιλογές μου. Θεωρώ ότι είμαστε οι επιλογές μας και για αυτό θα πρέπει να τις στηρίζουμε και να παλεύουμε για αυτές μέχρι το τέλος».
Ποιες συμβουλές θα έδινες σε ένα παιδί που ονειρεύεται να παίξει μπάλα;
«Το πιο σημαντικό για ένα παιδί είναι να διασκεδάζει πραγματικά αυτό ου κάνει, γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα, ένα παιχνίδι και τα παιδιά τα οποία αρχίζουν τώρα το ποδόσφαιρο θα πρέπει να το βλέπουν ως ένα παιχνίδι.
Η συμβουλή που μπορώ να τους δώσω είναι αργότερα, μεγαλώνοντας, να μην σταματούν να δουλεύουν για να καταφέρουν αυτό που πραγματικά ονειρεύονται.
Μόνο με δουλειά και προσήλωση μπορείς να καταφέρεις να πετύχεις το όνειρό σου, δηλαδή να παίξεις ποδόσφαιρο».
Κοσμά, ποιες θεωρείς ότι είναι οι κορυφαίες στιγμές μέχρι τώρα στην καριέρα σου και ποιο το πλεονέκτημα σου στην θέση που αγωνίζεσαι;
«Το επαγγελματικό μου ντεμπούτο με τον Ηρακλή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, όπως και για κάθε ποδοσφαιριστή και θα είναι για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μου. Η έξοδος στην Ευρώπη με τον Αστέρα Τρίπολης αλλά και αυτή που πετύχαμε με τα παιδιά εδώ στον ΟΦΗ είναι πολύ σημαντικές στιγμές.
Αναφορικά με τα πλεονεκτήματά μου σχετικά με την θέση που παίζω, είναι η ικανότητά μου να συγκλίνω και να συνεργάζομαι σε κλειστούς χώρους αλλά και η ένταση και η ενέργεια στο παιχνίδι μου, τα οποία είναι πολύ σημαντικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο».