Πανουργιάς Παπαϊωάννου: «Δεν μπορεί το τηλεοπτικό συμβόλαιο να εξαρτάται από γνωριμίες»
Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Λαμία, Πανουργιάς Παπαϊωάννου μιλά στο «ΦΩΣ» για τα τηλεοπτικά.
H αξιοκρατική ρύθμιση του τηλεοπτικού καθεστώτος στη Σούπερ Λιγκ είναι ζωτικής σημασίας για κάποιους συλλόγους, οι οποίοι περιμένουν τα συγκεκριμένα έσοδα για να ανασάνουν οικονομικά και βάσει αυτών να προγραμματίσουν τη νέα χρονιά.
Το τηλεοπτικό τοπίο στο ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει θολό για ακόμα μια χρονιά και μάλιστα λίγο πριν από την έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν. Οι έξι τηλεοπτικά άστεγες ομάδες (Λαμία, Παναιτωλικός, Αστέρας, Ιωνικός, Απόλλων, Βόλος) προσπαθούν να ενισχύσουν τη φωνή τους -ενόψει της σημερινής συνεδρίασης- και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, υποδεικνύοντας έναν δρόμο: την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο ιδιοκτήτης της Λαμίας, Πανουργιάς Παπαϊωάννου, μιλάει στο «ΦΩΣ» και επί της ουσίας εκφράζει και την πάγια θέση των υπολοίπων ομάδων που παραμένουν άστεγες αλλά ταυτισμένες με την ιδέα της κεντρικής διαχείρισης... «Κάθε ομάδα πρέπει να πάρει ό,τι της αναλογεί. Όποια κι αν είναι τα κριτήρια. Δεν μπορεί το τηλεοπτικό συμβόλαιο να εξαρτάται από γνωριμίες. Να σηκώνει το τηλέφωνο αυτός που έχει μπάρμπα στην Κορώνη και να κλείνει από μόνος του συμφωνίες. Δεν λέω ότι πρέπει να πάρουμε τα ίδια χρήματα που θα πάρουν ο Ολυμπιακός και οι άλλες μεγάλες ομάδες, αλλά πρέπει να υπάρχει ισονομία που θα αυξήσει και τον ανταγωνισμό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Την τελευταία χρονιά της κεντρικής διαχείρισης η NOVA είχε διαθέσει το ποσό των 30 εκατομμυρίων στις ομάδες. Σήμερα που υπάρχουν κι άλλα κανάλια το ποσό έχει διπλασιαστεί. Γιατί λοιπόν να μειώνεται αυτό που παίρνουμε εμείς;» είπε αρχικά ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος, ερωτηθείς αν έχει ενημέρωση αν ο ΠΑΟΚ (ο οποίος επίσης δεν έχει συμβόλαιο, αλλά έχει την ευελιξία του PAOK TV) συντάσσεται με τη θέση των έξι αυτών ομάδων, σημείωσε: «Απ' όσο γνωρίζω ναι, αλλά και ο ΠΑΟΚ έχει κάνει λάθη στο παρελθόν. Τότε που πήγε να διαπραγματευτεί μόνος τους και τελικά κατέληξε στο δικό του κανάλι».
«Ξέρουμε ότι οι μεγάλοι θα πάρουν περισσότερα κι εμείς λιγότερα. Είναι δεδομένο αυτό. Αλλά το πρώτο μας μέλημα είναι να πάμε σε κεντρική διαχείριση, ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερα χρήματα και να μπορέσουμε να κάνουμε μια πιο ανταγωνιστική ομάδα, που θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάθε χρόνο γίνεται η ίδια ιστορία. Δεν ζητάμε τα λεφτά τους, αλλά καλύτερους όρους για τις υπόλοιπες ομάδες. Ξέρετε ότι την επομένη της χρονιάς που βγήκαμε η πρώτη επαρχιακή ομάδα παίρναμε λιγότερα χρήματα; Είχα τόσα συμβόλαια, έπρεπε να τρέξω τη νέα χρονιά. Πώς;».
Και κατέληξε ο ιδιοκτήτης της Λαμίας: «Για ένα καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο επιβάλλεται οι ομάδες να πάνε σε κεντρική διαχείριση. Αλλιώς ας μείνουμε τριτοκοσμικοί. Δεν θα φτωχύνουν οι μεγάλοι αν πάρουν 500.000 ευρώ λιγότερα. Αλλά θέλουν εμάς τους μικρούς πατημένους και εξαρτημένους. Προσωπικά, αυτό το ποδόσφαιρο δεν με αντιπροσωπεύει. Δεν το θέλω αυτό το ποδόσφαιρο».
Παναιτωλικός: «Να μοιραστεί σωστά η πίτα»
Η θέση του Παναιτωλικού για το τηλεοπτικό τοπίο, όπως μεταφέρθηκε στο «ΦΩΣ», δεν απέχει από τα λεγόμενα του Πανουργιά Παπαϊωάννου. Αντιθέτως ταυτίζεται.. «Ο Παναιτωλικός έχει σταθερή θέση για τα τηλεοπτικά από τότε που επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα. Μόνη λύση είναι η κεντρική διαχείριση. Γιατί να είμαι αδικημένος; Η πίτα πρέπει να είναι μοιρασμένη, βάσει των κριτηρίων. Της εμπορικότητας και της βαθμολογικής θέσης. Εν πάση περιπτώσει, όποιων κριτηρίων ισχύουν. Ο Παναιτωλικός δεν απαιτεί τα ίδια χρήματα με τον Ολυμπιακό, αλλά θέλει ένα αξιοκρατικό σύστημα. Τα μέλη του συνεταιρισμού να υπηρετούν το καταστατικό. Δεν μπορεί να λέει κάποιος θέλω να μοιράζομαι τα τηλεοπτικά με την Μπάγερν ή τη Φέγενορντ στην Ευρώπη παραδείγματος χάρη και στην Ελλάδα να μην το δέχεται. Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα που να εξασφαλίζει στις ομάδες βιωσιμότητα, μέσω της αξιοκρατίας, ώστε το πρωτάθλημα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό και συναρπαστικό».
Αστέρας Τρίπολης: «Δεν μπορεί μια ομάδα να παίρνει περισσότερα από έξι άλλες»
Από τον Αστέρα Τρίπολης μάς παρέπεμψαν στην πρόσφατη δημόσια θέση του προέδρου της ΠΑΕ, Γιώργου Μποροβήλου: «Δεν θα γίνει κάτι, αν μία μεγάλη ομάδα χάσει 1,5 εκατ. ευρώ. Πρέπει του χρόνου να πάμε σε κεντρική διαχείριση. Όσον αφορά το αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, είναι δύσκολη ερώτηση. Αποτελεί βασικό πρόβλημα το τηλεοπτικό και το γεγονός ότι κάποιες ομάδες ακόμα δεν έχουν τηλεοπτική στέγη λίγες μέρες πριν από τη σέντρα. Το συμβόλαιο είναι κεντρικό και κανένας δεν μπορεί να ξεχνά ότι η ΟΥΕΦΑ, που έφερε την ολιστική μελέτη, μιλάει για ξεκάθαρη κεντρική διαχείριση και ξαφνικά αφαιρέθηκε το θέμα. Κι ενώ ψηφίστηκε για τη Β’ Εθνική, σε εμάς δεν ισχύει. Ας μας απαντήσει κάποιος. Περιμένουμε κάποια απάντηση από τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη. Το θέμα είναι ότι βλέπουμε κάθε χρόνο το ίδιο φαινόμενο. Μετά βγαίνει η κυβέρνηση και λέει πάμε σε κεντρική διαχείριση. Τελικά τι ισχύει; Μία μεγάλη ομάδα παίρνει περισσότερα χρήματα και από τις έξι άστεγες. Στην Ελλάδα ανακαλύπτουμε συνέχεια τον τρίτο δρόμο. Είμαστε η μοναδική χώρα από τις πρώτες είκοσι χωρίς κεντρική διαχείριση. Ελπίζουμε την Παρασκευή να βρεθεί λύση. Τα θέματα είναι σοβαρά και ένα ακόμα ζήτημα που μπαίνει είναι να έχουμε συμφωνήσει από του χρόνου να έχουμε επιτέλους κεντρική διαχείριση. Είμαστε σε συζητήσεις με την Cosmote ως Αστέρας Τρίπολης».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ