Ο ΠΑΣ Γιάννινα του Γιαννίκη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς χτίστηκε o φιλόδοξος ΠΑΣ Γιάννινα μετά τον υποβιβασμό.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα του Γιαννίκη

Μέρες του… ’80 ζουν στα Γιάννινα, με τις απανωτές επιτυχίες του ΠΑΣ επί του Παναθηναϊκού. Όπως τότε που η αθηναϊκή ομάδα συνετρίβη από τον «Άγιαξ της Ηπείρου» τρεις φορές μέσα σε λίγους μήνες. Στις 6 Ιανουαρίου 1980, στο κατάμεστο στάδιο «Ζωσιμάδες», ο ΠΑΣ έβγαζε σπίθες και συνέτριψε 4-1 τον Παναθηναϊκό. Πριν συμπληρωθεί μήνας, στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκε νέα νίκη των Γιαννιωτών με 2-1 σε νοκ άουτ αγώνα Κυπέλλου. Έξαλλος ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, δεν μπορούσε με τίποτα να χωνέψει ένα τόσο μεγάλο κάζο σε διάστημα ολίγων ημερών. Ήταν η εποχή των μεγάλων μεταγραφών και των ηχηρών ονομάτων που φορούσαν την πράσινη φανέλα. Όμως το καράβι προσέκρουσε σε βράχο, έχοντας απέναντι έναν δυνατό ΠΑΣ με την καλύτερη επιθετική τριάδα της Ιστορίας του (Τσιριμώκος, Κοντογιωργάκης, Μήτσος Σεϊταρίδης). Το πάρτι στα Γιάννινα είχε και συνέχεια. Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 1980, στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος, οι ομάδες διασταύρωσαν πάλι τα ξίφη τους. Νέα νίκη των Ηπειρωτών με 2-1, σε ένα φλεγόμενο από παλμό γήπεδο που είχε γεμίσει τρεις ώρες πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Όμως τώρα, με τις τρεις νίκες σε διαφορετικά γήπεδα και σε διάστημα 17 ημερών, ο θόρυβος ήταν περισσότερο εκκωφαντικός απ’ ό,τι τότε. Ήταν απανωτές κανονιές που προκάλεσαν πρωτοσέλιδους τίτλους και θαυμασμό σε όλη την Ελλάδα για τους νικητές. Αυτά ως μια ιστορική συνέχεια και αλληλουχία των τελευταίων επιτυχιών και της πρόκρισης του «Άγιαξ της Ηπείρου» στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Όμως άλλο είναι το θέμα μας σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε πώς χτίστηκε αυτή η ομάδα την τελευταία διετία από τον Αργύρη Γιαννίκη αλλά και από τον πρόεδρο Γιώργο Χριστοβασίλη και τι προσδοκά στη συνέχεια. Πώς αυτός ο προπονητής μεταμόρφωσε θεαματικά προς το καλύτερο την τοπική ομάδα και της προσέδωσε μια ξεχωριστή αγωνιστική ταυτότητα, με κύριο χαρακτηριστικό την παραγωγή καθαρού και σωστού ποδοσφαίρου. Η μετάλλαξη του ΠΑΣ τα δύο τελευταία χρόνια δεν έγινε ασφαλώς με κανένα μαγικό ραβδάκι. Έγινε με δουλειά, μεθοδικότητα, γνώσεις και προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες. Στα Γιάννινα βρέχει πολύ και τον χειμώνα οι προπονήσεις γίνονται σε κακούς αγωνιστικούς χώρους. Ο Αργύρης Γιαννίκης είναι από τα πρόσωπα που συζητιούνται. Όχι μόνο τώρα, που ο ΠΑΣ απέκλεισε τον Παναθηναϊκό και κέρδισε την ΑΕΚ στην Αθήνα, αλλά από την αρχή της σεζόν, όταν ο ΠΑΣ έδωσε τα διαπιστευτήρια καλοδουλεμένης ομάδας που ξέρει να παίζει σωστό ποδόσφαιρο κόντρα και στα μεγάλα κλαμπ της Ελλάδας. Όλα αυτά έγιναν με υπομονή και επιμονή.

Ο περσινός υποβιβασμός ήταν η αρχή ενός νέου ξεκινήματος. Συνήθως οι ομάδες που πέφτουν κατηγορία παραπαίουν και αργούν να βρουν τη χαμένη τους ταυτότητα. Με τον ΠΑΣ συνέβη το αντίθετο. Συνήλθε γρήγορα και επέστρεψε φουριόζος. Πώς έγινε αυτό, θα το δούμε στη συνέχεια. Ο ΠΑΣ υποβιβάστηκε στη Σούπερ Λιγκ 2, με την αστεία αναδιάρθρωση που έγινε το 2019. Ο υποβιβασμός είναι επώδυνος και αφήνει ανοιχτές πληγές. Το κύκνειο άσμα γράφτηκε στις 5 Μαΐου 2019, όταν ο ΠΑΣ έχασε 2-0 από τον ΠΑΟΚ στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Έλαβε τέλος μια λαμπρή οκταετία στη μεγάλη κατηγορία, με αποκορύφωμα την έξοδο στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην Ιστορία του, το καλοκαίρι του 2016. Τα ματς με τη νορβηγική Οντ και την ολλανδική Άλκμααρ θα τα θυμούνται για πάντα οι Γιαννιώτες. Όπως θυμούνται επί πολλά χρόνια και τα παιχνίδια με Παρτιζάν Τιράνων και Ριέκα για το Βαλκανικό Κύπελλο το 1979. Είχε τελειώσει και η συνεργασία με τον Γιάννη Πετράκη, μετά από 5,5 χρόνια πετυχημένης παρουσίας στον πάγκο της ομάδας και με τον τίτλο του μακροβιότερου προπονητή στα χρονικά του τοπικού συγκροτήματος. Υπήρξε προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ κατά της απόφασης για αναδιάρθρωση, χωρίς αποτέλεσμα. Πλέον ο υποβιβασμός ήταν γεγονός και ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης κλήθηκε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα και η ομάδα να ξαναγυρίσει στη μεγάλη κατηγορία.

Οι πρώτες ημέρες μετά τον υποβιβασμό ήταν δύσκολες. «Ο υποβιβασμός είναι δύσκολη υπόθεση και θέλει την ανάλογη διαχείριση. Ο ΠΑΣ είναι μεγάλη ομάδα, με κόσμο, Ιστορία, βαριά φανέλα και μπορεί με λίγες σωστές κινήσεις να επιστρέψει στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπου είναι η φυσική θέση του» είχαμε τονίσει στη στήλη στις 8/5/2019, προσθέτοντας: «Μετά τα τόσα ωραία που έζησε επί 8 χρόνια με αυτήν την ομάδα ο κόσμος των Ιωαννίνων, ο πρωταθλητισμός φαντάζει μονόδρομος για τη νέα σεζόν. Αν ο ΠΑΣ δεν κάνει πρωταθλητισμό, υπάρχει φόβος να συνεχιστεί ο κατήφορος που δεν θα έχει τελειωμό. Τα διδάγματα του παρελθόντος μπορούν να φανούν χρήσιμα για το μέλλον. Όσες φορές υποβιβάστηκε και έδειξε ψυχραιμία, έκανε σωστή διαχείριση των συνθηκών και του έμψυχου δυναμικού και επέστρεψε δυναμικά στην Α’ Εθνική. Όσες φορές το πήρε αψήφιστα ή είχε ηγεσίες που δεν μπορούσαν να του δώσουν όραμα, πέρασε από μεγάλες και μακροχρόνιες περιπέτειες, με ελευθέρα πτώση και με κίνδυνο διάλυσης..». Με την πτώση άνοιξαν και οι πόρτες αποχώρησης βασικών μέχρι τότε παικτών, όπως οι Μιχαήλ, Γιάκος, Βελλίδης, Αθανασιάδης, Νεόφυτος Μιχαήλ, Λίλα, Κάργας, Τζημόπουλος. Οι αποχωρήσεις αυτές σηματοδότησαν το τέλος μιας εποχής και με το ξημέρωμα μιας άλλης.

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης άφησε να περάσουν κάποιες ημέρες για να φύγει ο θυμός, να κατακάτσει ο κουρνιαχτός, ώστε να δει την επόμενη μέρα με καθαρότερη σκέψη. Με οδηγό την εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, έπρεπε να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις. Μπορεί κάποιος να του καταλογίσει λάθη και παραλείψεις ή ακόμα και ότι η μακρόχρονη παρουσία στα διοικητικά της ΠΑΕ να τον έχει κουράσει, αλλά έχει και τις θετικές πλευρές του. Είναι εκ των κορυφαίων προέδρων στα 55 χρόνια Ιστορίας της ομάδας. Είναι ήρεμος, έκανε πολύ καλές επιλογές προπονητών, σε όλους έδωσε ελευθερία κινήσεων για να κάνουν χωρίς πίεση τη δουλειά τους και χωρίς να ανακατεύεται στα πόδια τους, ενώ διαχρονικά έκανε και καλές επιλογές παικτών. Αυτό που λέμε έξυπνες μεταγραφές. Ναι μεν στην πληθώρα των μεταγραφών πήρε και παίκτες που δεν ακούμπησαν μπάλα, αλλά βρήκε και διαμάντια από μικρότερες κατηγορίες που μοσχοπούλησε σε μεγαλύτερες ομάδες.

Πώς βρήκε ο Χριστοβασίλης τον Γιαννίκη

Πρώτη κίνηση ήταν να αδειοδοτηθεί η ομάδα από την ΕΠΟ για να μην έχει τέτοιους μπελάδες. Δεύτερον, να βρει έναν καλό προπονητή που θα βάλει βάσεις πρωταθλητισμού. Είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι έμπειροι παίκτες, οι θεωρούμενοι ως πρωτοκλασάτοι, και έμειναν πίσω οι νεαροί με κάποιους άλλους που είχαν συμβόλαια. Προσπάθησε αρχικά να προσεγγίσει τον Νίκο Παπαδόπουλο, αλλά αυτός προτίμησε τον Απόλλωνα Σμύρνης. Μετά από αυτό η απόφαση του προέδρου ήταν να φέρει προπονητή από το εξωτερικό, παρά τις προτροπές συνεργατών του να βρει Έλληνα τεχνικό που να ξέρει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Ο Χριστοβασίλης ήταν αμετάπειστος. Ρωτώντας πάει κανείς στην πόλη, λέει η λαϊκή παροιμία. Ψάχνοντας, κατέληξε στην περίπτωση του Αργύρη Γιαννίκη. Ενός νέου, άφθαρτου και με πολλές γνώσεις προπονητή, που γαλουχήθηκε στο ποδόσφαιρο της Γερμανίας, με πτυχία από την ξακουστή σχολή προπονητών της Κολωνίας. Το στοίχημα ήταν αμφίδρομο. Για την ομάδα που έπρεπε να στηριχθεί σε έναν νέο προπονητή με άλλη κουλτούρα και φιλοσοφία, αλλά και για τον κόουτς που του άνοιγαν οι πόρτες στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσω του ιστορικού ΠΑΣ Γιάννινα. Στις 8 Ιουνίου 2019 ανακοινώθηκε η πρόσληψη του νέου προπονητή. Δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, αλλά με καλό βιογραφικό στη Γερμανία. Για τους «ψαγμένους», που ξέρουν να ξεχωρίζουν κάποια πράγματα και να βλέπουν πιο μακριά από τη μύτη τους, ήταν καλή περίπτωση. Έχοντας πολλά ένσημα σε ομάδες υποδομών μιας προηγμένης ποδοσφαιρικά χώρας, ταίριαζε και με τη φιλοσοφία του ΠΑΣ, δηλαδή για να δίνει τόπο στα νιάτα. Για άλλους, που είχαν κολλημένη τη βελόνα σε μια παρωχημένη αντίληψη να προσληφθεί έμπειρος προπονητής που να ξέρει τη Β’ Εθνική, μπορεί να ήταν ρίσκο. Ο Χριστοβασίλης πήγε με τη λογική και δικαιώθηκε.

Ο κόουτς κέρδισε από πέρσι τις εντυπώσεις

Ξημέρωσε η εποχή του Αργύρη Γιαννίκη στον ΠΑΣ. Από την πρώτη στιγμή άρχισε να κερδίζει τις εντυπώσεις. Στην επίσημη παρουσίαση φανέρωσε τις πρώτες σκέψεις του, λέγοντας: «Θα έχουμε άλλα δεδομένα στη Σούπερ Λίγκα 2 και εμείς θα πρέπει να κάνουμε πρωταθλητισμό, οπότε πρέπει να προσέξουμε κάποια βασικά πράγματα, να είμαστε παραγωγικοί και να έχουμε πλεονέκτημα στο γήπεδο. Πρέπει να αλλάξουμε πνεύμα στο γήπεδο και τρόπο παιχνιδιού και πάνω σε αυτά θα δουλέψουμε. Μου αρέσει να έχουμε κατοχή μπάλας. Να κοντρολάρουμε την μπάλα και τον χώρο, εάν δεν έχουμε την μπάλα, να την κερδίζουμε γρήγορα. Γενικά μου αρέσει η επιθετική και η αμυντική λειτουργία της ομάδας να έχουν κοντινές αποστάσεις στις γραμμές. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να έχουμε για να διασπάσουμε άμυνες, να είμαστε ευέλικτοι στην αντεπίθεση, να κοντρολάρουμε το τρανζίσιον». Αυτά ειπώθηκαν στα μέσα Ιουλίου του 2019, πριν ξεκινήσει η προετοιμασία. Αν ντύσουμε αυτά τα λόγια με εικόνες από τωρινούς αγώνες της ομάδας, θα δούμε ότι υπάρχει απόλυτη συνάφεια λόγων και έργων. Η ομάδα που βλέπουμε τώρα είναι αυτή που σχεδίαζε τότε.

Άνετα πρωταθλητής στη Β’ Εθνική

Ο ΠΑΣ δεν είχε οικονομικές δυνατότητες που θα του επέτρεπαν μεγάλα μεταγραφικά ανοίγματα. Έκανε όμως έξυπνες κινήσεις. Κράτησε τους παίκτες που ήθελε και πήρε άλλους με προσόντα και φιλοδοξίες, όπως οι Ελευθεριάδης, Παντελάκης, Καρτάλης, Χουτεσιώτης, Οικονομόπουλος, Πανουργιάς και άλλοι. Με αυτήν τη λογική συμφώνησε και ο Γιαννίκης, ο οποίος πίεζε περισσότερο τον πρόεδρο για βελτίωση των εγκαταστάσεων, ώστε να κάνει καλύτερα τη δουλειά του και όχι για μεταγραφές. Ο ΠΑΣ έκανε πέρσι στη Σούπερ Λιγκ 2 καταπληκτική πορεία, έχοντας την πρώτη θέση από την αρχή μέχρι το τέλος. Το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας που άγγιξε και την Ελλάδα στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, αλλά ο «Άγιαξ» ήταν ακαταμάχητος. Άφησε 9 βαθμούς πίσω τον Απόλλωνα Σμύρνης που ήταν ο κύριος ανταγωνιστής του και τον συνέτριψε 5-1 στα Γιάννινα. Ήταν ο πιο εύκολος πρωταθλητισμός σε σχέση με άλλους προηγούμενων χρόνων. Όχι γιατί δεν ήταν δυνατό το πρωτάθλημα, αλλά γιατί ο ΠΑΣ έκανε τη μεγάλη διαφορά από τις άλλες ομάδες. Η άμεση επιστροφή στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να υπάρξει για την τοπική ομάδα. Ήταν μια πετυχημένη χρονιά για όλους. Ο Γιαννίκης με τη δουλειά του έπεισε και τους πλέον δύσπιστους για την αξία του.

Και φέτος σωστός προγραμματισμός

Ο πρωταθλητισμός στη Β’ Εθνική ήταν το πρώτο μέρος της δουλειάς του. Το δεύτερο μέρος είναι αυτό που βλέπουμε τώρα στη Σούπερ Λιγκ 1. Μια καλή ομάδα, η οποία τον τελευταίο καιρό έμαθε να παίρνει αποτελέσματα και να μη θυσιάζει τα πάντα στον βωμό του θεάματος. Βλέπει όλη η Ελλάδα έναν διαφορετικό ΠΑΣ σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Διέσυρε ολόκληρο Παναθηναϊκό, πηγαίνοντας στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Κοίταξε στα μάτια τις μεγάλες ομάδες. Βγαίνει στο γήπεδο για να παίξει μπάλα και όχι αντιποδόσφαιρο. Ο Γιαννίκης δεν πιστεύει στα θαύματα. Όπως συνηθίζει να λέει, όλα προέρχονται από τη δουλειά και τον τρόπο λειτουργίας της κάθε ομάδας. Συνήθως οι ομάδες που ανεβαίνουν από τη Β’ στην Α’ Εθνική αλλάζουν τα πάντα. Στον ΠΑΣ ακολούθησαν τη μέση οδό. Από το περσινό ρόστερ, αφού έγινε το απαιτούμενο κοσκίνισμα, κράτησαν όλους τους παίκτες που έκρινε ο Γιαννίκης ότι μπορούν να σταθούν στη μεγάλη κατηγορία και ενίσχυσαν το δυναμικό με λίγες αλλά πολύ καλές προσθήκες, όπως των Κάργα (επέστρεψε), Σάλιακα, Πίρσμαν, Ντομίνγκεθ, Εραμούσπε, Μπρένερ, Λοντίγκιν, Μιλιντσεάνου. Φτιάχτηκε μια αξιόλογη και ποιοτική ομάδα που ξέρει να παίζει σωστό ποδόσφαιρο. Με εξαιρετικό δάσκαλο, όπως είναι ο Αργύρης Γιαννίκης, αλλά και με πολύ καλούς μαθητές, που έχουν τις ικανότητες να βγάζουν στο γήπεδο αυτά που διδάσκονται στις προπονήσεις.

Πήρε ό,τι καλύτερο από τους παίκτες

Ο κόουτς μπορεί τον τελευταίο καιρό να… λούζεται αυτός περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της εξαιρετικής δουλειάς του, αλλά ποτέ δεν έβγαλε από το κάδρο τους παίκτες. Σε όλες τις δηλώσεις λέει τα καλύτερα. Από τη δουλειά που έγινε τα δύο τελευταία χρόνια στην ομάδα ανέβηκαν επίπεδο και οι ποδοσφαιριστές. Όλοι αυτοί προϋπήρχαν του Γιαννίκη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως την απόδοση που έχουν στα Γιάννινα και τα εξαιρετικά προσόντα που ξεδίπλωσαν στο γήπεδο δεν τα έδειξαν στις προηγούμενες ομάδες τους. Τυχαίο; Όχι βέβαια. Η καλή δουλειά, η ηρεμία, το καλό κλίμα, η αυτονομία του ποδοσφαιρικού τμήματος, χωρίς την εμπλοκή άλλων προσώπων, βοήθησε και τους παίκτες να γίνουν καλύτεροι. Με την ομάδα έδεσαν πολύ καλά και οι ξένοι παίκτες. Έτσι όπως δουλεύει, όπως παίζει και όπως λειτουργεί η ομάδα, οι περισσότεροι παίκτες βρήκαν τον πραγματικό εαυτό τους. Δεν θα μπούμε σε άλλες λεπτομέρειες. Αφήνουμε τα τεχνικά ζητήματα για τους ειδικούς. Εμείς περιγράφουμε αυτό που βλέπουμε, αυτό που βλέπει ο κόσμος. Μια καλή ομάδα, που τον τελευταίο καιρό έμαθε να παίρνει και αποτελέσματα. Βγήκε ένας δύσκολος χειμώνας, με φορτωμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, χωρίς απώλειες και παρενέργειες. Η ομάδα άντεξε. Αντί να κουραστεί και να χάσει έδαφος, βγήκε πιο δυνατή. Το τεχνικό τιμ έκανε σπουδαία δουλειά. Ο Γιαννίκης σε κάθε ματς προσάρμοζε ανάλογα την τακτική με εξαιρετική διαχείριση του δυναμικού. Ποτέ δεν έπαιξε με την ίδια ενδεκάδα. Πάντα ξεκούραζε δύο παίκτες για να βγει ο δύσκολος χειμώνας.

Δικαίωση Χριστοβασίλη

Με την περίπτωση Γιαννίκη ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης έδειξε πάλι ότι ξέρει να επιλέγει ικανούς προπονητές, λες και έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Όταν ανέθεσε την τεχνική ηγεσία στον τωρινό προπονητή, είχε να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία αρκετών στα Γιάννινα. Ειδικά αυτών που έχουν απωθημένα μαζί του και είναι από χρόνια στην αντίπερα όχθη, ψάχνοντας την ευκαιρία να ξιφουλκήσουν εναντίον του. Όμως δικαιώθηκε. Προφητικά ήταν τα λόγια του όταν παρουσίασε το καλοκαίρι του 2019 τον νέο προπονητή: «Ο κ. Γιαννίκης έχει πολλά να δώσει στον ΠΑΣ Γιάννινα. Προέρχεται από ένα προηγμένο ποδόσφαιρο, όπως είναι το γερμανικό. Είναι νέος σε ηλικία, φιλόδοξος, με πολλές γνώσεις. Δούλεψε σε μικρότερες σε σχέση με την Μπουντεσλίγκα ομάδες της Γερμανίας, οι οποίες από ποιότητα, γήπεδα, κόσμο είναι καλύτερες και από τις δικές μας ομάδες της Σούπερ Λίγκας 1. Μακάρι να μπορέσουμε να τον κρατήσουμε πολλά χρόνια».

Η τελευταία φράση είναι τώρα επίκαιρη, καθώς με το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων της τρέχουσας σεζόν ολοκληρώνεται και η συνεργασία του Γιαννίκη με τον ΠΑΣ. Υπάρχουν αλλαγές δεδομένων. Τότε επέλεξε ο πρόεδρος τον προπονητή, τώρα θα επιλέξει ο κόουτς αν μείνει ή αν αποχωρήσει. Για το θέμα αυτό γράφονται πολλά. Σίγουρα θα υπάρξουν προτάσεις και από άλλες ομάδες. Η δουλειά του κόουτς έχει αναγνωριστεί. Αν βρεθεί κάτι καλύτερο, που θα ανοίγει ορίζοντες για την καριέρα του, μπορεί να αποχωρήσει, χωρίς να τον παρεξηγήσει και κανένας. Αν οι νέες ενδεχόμενες προτάσεις δεν ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες του ή εμπεριέχουν το ρίσκο του γνωστού σπορ της «προπονητοφαγίας» που υπάρχει στην Ελλάδα, θα μείνει στα Γιάννινα. Εδώ ξέρει ότι έχει να κάνει με μια ομάδα που έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, με έναν πρόεδρο που ποτέ δεν θα μπει στα αποδυτήρια, δεν θα του ζητήσει τον λόγο, δεν θα τον προσβάλει, θα τον στηρίξει στα δύσκολα, με εξαιρετικό φίλαθλο κόσμο που πάντα στηρίζει παίκτες και προπονητές και με ένα περιβάλλον που τρέφει μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό του. Ο Γιαννίκης είναι έξυπνος άνθρωπος. Πριν κάνει το οποιοδήποτε βήμα θα ζυγίσει πολλά πράγματα. Συνεπώς ας κάνουμε υπομονή. Είναι νωρίς για εκτιμήσεις.

Το όνειρο ενός τελικού Κυπέλλου

Όσο για τον Χριστοβασίλη, του πιστώνεται το δύσκολο έργο της άμεσης επιστροφής της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια. Ο υποβιβασμός και η συμμετοχή για έναν χρόνο στη Β’ Εθνική ήταν παρένθεση. Αν ο ΠΑΣ δεν έπαιρνε πέρσι το πρωτάθλημα, θα είχε πισωγυρίσματα. Όμως έκανε άλματα μπροστά. Επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα 1, είναι εντός του στρατηγικού στόχου της παραμονής, ενώ ζει και το όνειρο συμμετοχής σε έναν τελικό Κυπέλλου, αφού ήδη είναι στα ημιτελικά. Σε αυτόν τον καλό ΠΑΣ Γιάννινα υπάρχει και η υπογραφή του Γιώργου Χριστοβασίλη, είτε αρέσει είτε όχι. Είναι δυνατόν να πηγαίνει καλά μια ομάδα με… κακό πρόεδρο; Όχι ασφαλώς.

Τέλος, επειδή το θέμα μας ήταν ο ΠΑΣ του Γιαννίκη, να υπογραμμίσουμε και τη βοήθεια που είχε η ομάδα και ο κόουτς από τα υπόλοιπα μέλη του τεχνικού τιμ. Τον βοηθό Νίκο Μπαδήμα, τον γυμναστή Γιάννη Ντουρουντό, τον εκπαιδευτή τερματοφυλάκων Σπύρο Χριστόπουλο και τον αναλυτή Νίκο Γκορτζή.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110