Μάντι Κούσακ: Περισσότερα από 40 άτομα κατέθεσαν στην έρευνα της FA για τον θάνατό της

Η FA πήρε καταθέσεις από περισσότερα από 40 άτομα στο πλαίσιο της έρευνάς της για τις συνθήκες θανάτου της Μάντι Κούσακ και τις καταγγελίες της οικογένειάς της για τον πρώην προπονητή της στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Τζόναθαν Μόργκαν.

Μάντι Κούσακ: Περισσότερα από 40 άτομα κατέθεσαν στην έρευνα της FA για τον θάνατό της

Η 27χρονη χαφ Μάντι Κούσακ αυτοκτόνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα η οικογένειά της να συντάξει μια επτασέλιδη καταγγελία για τους τελευταίους επτά μήνες της στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ - που συνέπεσε με τον διορισμό του Μόργκαν ως προπονητή της ομάδας τον Φεβρουάριο.

Η καταγγελία της οικογένειας, η οποία εκτείνεται σε περισσότερες από 3.350 λέξεις, οδήγησε στο να ξεκινήσει έρευνα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους από τη διοργανώτρια αρχή του αγγλικού ποδοσφαίρου, προκειμένου να εξεταστούν τα φερόμενα ζητήματα μεταξύ της Κούσακ και του Μόργκαν στη Σέφιλντ και, πριν από αυτό, όταν ήταν συνυπήρξαν στη Λέστερ το 2018-19.

Εκτός από τις συνεντεύξεις με πρώην συμπαίκτριες της Κούσακ και στους δύο αυτούς συλλόγους, η ομάδα έρευνας της FA μίλησε με παίκτριες της Μπέρνλι - όπου ο Μόργκαν ήταν προπονητής μετά την αποχώρησή του από τη Λέστερ τον Νοέμβριο του 2021 και πριν από την ένταξή του στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Σημαντικός αριθμός παικτών και προσωπικού και από τους τρεις συλλόγους έχουν προσφερθεί εθελοντικά να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Ο Μόργκαν πάντα αρνιόταν κάθε αδίκημα και αθωώθηκε από μια ανεξάρτητη έρευνα, που ανέθεσε η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Στίβεν Μπέτις, να γράφει στην οικογένεια της Κούσακ για να επιβεβαιώσει ότι δεν θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα.

Ο ισχυρισμός του Μόργκαν ήταν ότι είχε προσπαθήσει να έχει θετική επιρροή στη ζωή της Κούσακ και ότι ήταν εντελώς αβάσιμο να υποστηρίζεται ότι η εργασιακή τους σχέση συνέβαλε στη συναισθηματική της οδύνη και, τελικά, στο θάνατό της. Ο ίδιος λέει ότι έπεσε θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών».

Σε επιστολή του προς την οικογένεια, ο Μπέτις δήλωσε ότι κανένας από τους ανθρώπους που πήραν συνέντευξη για την έρευνα που ανέθεσε ο σύλλογος δεν είχε «ακούσει ή δει οποιαδήποτε εκφοβιστική ή ανάρμοστη συμπεριφορά» προς την Κούσακ ή οποιαδήποτε άλλη παίκτρια. Ο Μπέτις αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η συμπεριφορά του Μόργκαν «δίχασε τις απόψεις» μεταξύ των ανθρώπων που ερωτήθηκαν. Ορισμένοι τον βρήκαν υποστηρικτικό και στοργικό. Άλλοι περιέγραψαν τον τρόπο διαχείρισης του ως «απομονωτικό για ορισμένες παίκτριες, αρκετά αυταρχικό και εκφοβιστικό».

Η οικογένεια της Κούσακ υποστηρίζει ότι αυτή ήταν η εμπειρία της με τον Μόργκαν και ότι αυτό έβλαψε την ψυχική της υγεία σε μια εποχή που η πρώην διεθνής Αγγλίδα εργαζόταν στη Σέφιλντ Γ. ως στέλεχος μάρκετινγκ, ενώ ήταν και η μακροβιότερη παίκτρια του συλλόγου. Οι γονείς της, ο Ντέιβιντ και η Ντέμπορα, παρέδωσαν στην FA τα μηνύματα κειμένου στα οποία συζητάει ότι ο Μόργκαν είναι ο μάνατζέρ της.

Ο Μόργκαν έχασε τη δουλειά του τον Φεβρουάριο, αφού μια πρώην παίκτρια της Λέστερ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στην Athletic ότι είχε μυστική σχέση μαζί του για σχεδόν τρία χρόνια, ενώ ήταν προπονητής της στην ομάδα των Μίντλαντς, και ότι ένιωθε ότι εκμεταλλευόταν τη θέση του. Εκείνος ήταν τότε στα τέλη της δεκαετίας των είκοσι, ενώ η εν λόγω παίκτρια είπε ότι ήταν 17 ετών όταν ξεκίνησε η σχέση και περιέγραψε τον εαυτό της ως αφελή και ανώριμη για την ηλικία της.

Ο Μόργκαν, σήμερα 35 ετών, παραδέχεται ότι η σχέση αυτή έλαβε χώρα και λέει ότι είναι αλήθεια ότι το κράτησε κρυφό από τις άλλες παίκτριες της Λέστερ. Ο απολογισμός του είναι ότι εκείνη ήταν 18 ετών όταν ξεκίνησε και ότι, αν και γνώριζε ότι ήταν ηθικά λάθος, οι σχέσεις προπονητή-παίκτριας ήταν συνηθισμένες στο γυναικείο ποδόσφαιρο, ειδικά εκείνη την εποχή.

Ο Ντέιβιντ Μάθιους, ανώτερος διευθυντής ερευνών ακεραιότητας της FA, έχει οριστεί να επιβλέπει τη διαδικασία των καταθέσεων και της συλλογής στοιχείων στην υπόθεση της Κούσακ. Αυτή παραμένει σε εξέλιξη και η τελική έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα φέτος. Η FA ενημερώνει τακτικά την οικογένεια και τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Ο Μόργκαν έχει προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραξία σχετικά με δύο προηγούμενες καταγγελίες στη Λέστερ, η πρώτη από τις οποίες αφορούσε τη διοικητική του συμπεριφορά και κατέληξε με την εμπλεκόμενη καταγγέλλουσα, παίκτρια της πρώτης ομάδας, να λαμβάνει οικονομικό διακανονισμό τον Φεβρουάριο του 2019, σε σχέση με το συμβόλαιό της.

Η δεύτερη έρευνα, τον Μάιο του 2021, ξεκίνησε μετά από ανώνυμη επιστολή καταγγελίας που στάλθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Λέστερ, καθώς και στην FA, αναφέροντας έναν ευρύ αριθμό υποτιθέμενων προβλημάτων στα αποδυτήρια. Οι παίκτριες ρωτήθηκαν σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο Μόργκαν συζητούσε δημοσίως τις σεξουαλικές του δραστηριότητες και είχε χρησιμοποιήσει έναν άκρως υποτιμητικό όρο για να περιγράψει ένα μέλος της ομάδας του. Η έρευνα απάλλαξε τον Μόργκαν, ο οποίος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς εντελώς αναληθείς. Δεν του επιβλήθηκαν κυρώσεις και συνέχισε την εργασία του.

Μια άλλη καταγγελία έγινε κατά του Μόργκαν από μια παίκτρια της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η οποία θεωρείται ότι έλαβε, ή τουλάχιστον του προσφέρθηκε, οικονομικός διακανονισμός από τον σύλλογο. Και πάλι, ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα.

Η FA γνωρίζει τα ονόματα των καταγγελλόντων και τους έχει ζητηθεί να δώσουν στοιχεία στη συνεχιζόμενη έρευνα.

Η διοικούσα επιτροπή έχει επίσης πρόσβαση στην έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ από τον Ντένις Σότον, συνταξιούχο επιθεωρητή της αστυνομίας της Νορθούμπρια, ο οποίος εργάζεται τώρα για τη Safecall, μια εταιρεία με έδρα το Σάντερλαντ που ειδικεύεται στις διαφορές καταγγελίας.

Προς απογοήτευση της οικογένειας της Κούσακ, δεν τους επετράπη ποτέ να δουν την τελική έκθεση του Σότον.

Στην αλληλογραφία του με την οικογένεια, έγραψε λάθος το πρώτο και το δεύτερο όνομα της Μάντι, την παρουσίασε ως "Madeline Cussack" αντί για Madeleine Cusack, καθώς και μπέρδεψε άλλα ονόματα και έκανε πολλά άλλα βασικά λάθη.

Ο Σότον πήρε κατάθεση από τον Ντέιβιντ Κούσακ ως μάρτυρας, αλλά δεν κατέγραψε τι ειπώθηκε και στη συνέχεια αναφέρθηκε δύο φορές σε αυτόν στο κείμενό του ως υπάλληλο της λέσχης και όχι ως πατέρα της Μάντι.