Έμα Χέιζ: «Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συστημικό μισογυνισμό και εκφοβισμό στο ποδόσφαιρο»
Η προπονήτρια της Τσέλσι, Έμα Χέιζ πιστεύει ότι οι γυναίκες έπρεπε να συνηθίσουν να αντιμετωπίζουν τον «συστημικό μισογυνισμό και εκφοβισμό» στο ποδόσφαιρο.
H Έμα Χέιζ είναι μια από τις πιο επιτυχημένες προπονήτριες είτε στο ανδρικό είτε στο γυναικείο ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία έπειτα από έξι τίτλους στο πρωτάθλημα γυναικών της Premier League με την Τσέλσι, εκ των οποίων τέσσερις συνεχόμενους.
Απολαμβάνει επίσης μια καταξιωμένη καριέρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μακριά από το γήπεδο και είναι τακτικός τηλεοπτικός αναλυτής για το ITV στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Παρά την επιτυχία της, η Χέιζ, η οποία πρόκειται να εγκαταλείψει την Τσέλσι στο τέλος της σεζόν για να αναλάβει την ομάδα γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες μέσα στο άθλημα.
Ερωτηθείσα για τις σκέψεις της επί του θέματος την Παρασκευή (08/12), δήλωσε. «Η πραγματικότητα είναι ότι τα ανδρικά προνόμια ήταν κάτι που ήταν πάντα στο επίκεντρο του ποδοσφαίρου σε αυτή τη χώρα. Στις γυναίκες απαγορευόταν να παίζουν ποδόσφαιρο μέχρι τη δεκαετία του '70 - δεν περιμένω από κανένα άτομο ή προσωπικότητα να κατανοήσει το προνόμιό τους.
Παρ' όλα αυτά, αρκεί να δείτε τα αποτελέσματα των γυναικών στο διαδίκτυο ή στον επαγγελματικό χώρο, είτε είστε παρουσιάστρια, είτε προπονήτρια, είτε παίκτρια, για να συνειδητοποιήσετε ότι έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε συστηματικά τον μυσογυνισμό, τον εκφοβισμό και τη συμπεριφορά που ήταν αρκετά φυσιολογική για ένα μεγάλο μέρος του ποδοσφαιρικού κοινού».
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι όταν πρόκειται για το άθλημα του ποδοσφαίρου, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε ότι η κοινωνία δεν εκπροσωπείται πάντα τόσο καλά στα μέσα ενημέρωσης ή σε όλο το παιχνίδι στην προπονητική ή την αγωνιστική κ.λπ. και αν δεν έχετε βιώσει τον συστημικό μισογυνισμό όπως πολλοί από εμάς, δεν μπορείτε ούτε για μια στιγμή να καταλάβετε πόσο επιζήμιες είναι ορισμένες από αυτές τις συζητήσεις γνωρίζοντας ότι οτιδήποτε λέει ο οποιοσδήποτε απλώς επιτρέπει την απόλυτη καταιγίδα, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αρκετά φυσιολογικό για πολλούς ανθρώπους που υποστηρίζουν το ποδόσφαιρο».
Η Χέιζ κλήθηκε να σχολιάσει την άποψη ότι οι γυναίκες ειδήμονες δεν θα έπρεπε να καλούνται να αναλύουν το παιχνίδι των ανδρών.
Είπε: «Δεν θα γυρνούσαμε και δεν θα λέγαμε σε αυτόν τον χειρουργό "Ελπίζω να ήταν κάποτε καλή ασθενής, γιατί το να είσαι καλός ασθενής σημαίνει ότι είσαι καλός γιατρός". Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το ταλέντο και η εμπειρία μπορεί να βοηθήσουν, αλλά χρειάζεστε ένα σύνολο δεξιοτήτων.
Το ίδιο ισχύει και για το να είσαι καλός τραπεζίτης. Μήπως αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να είσαι φειδωλός καταναλωτής για να γίνεις καλός τραπεζίτης; Με τον ίδιο τρόπο, μήπως πρέπει να είσαι πολυταξιδεμένος επιβάτης για να είσαι καλός πιλότος;
Νομίζω ότι αγνοούμε τόσο πολύ τις επιβεβαιωτικές προκαταλήψεις μας και όταν υπάρχει μια υπαρξιακή απειλή, τα πράγματα που κάνουμε για να γίνουμε σχετικοί δημιουργούν πολύ θόρυβο γύρω από ένα πολύ, πολύ, πολύ ενδιαφέρον θέμα, αλλά ίσως μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα με άλλον τρόπο».