Γκέτζε, «ένας ήρως με παντούφλες»!
Ο παίκτης που έδωσε προ 4ετίας το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Γερμανία θα δει το Μουντιάλ της Ρωσίας εκ τηλεοράσεως!
«Του είπα πως θα δείξει ότι είναι καλύτερος του Μέσι και θα κρίνει το Μουντιάλ!». Τάδε έφη Γιοακίμ Λεβ, πριν από 4 χρόνια μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για το πως «έφτιαξε» τον Μάριο Γκέτζε, πριν τον ρίξει στον αγωνιστικό χώρο του «Μαρακανά» (σ. στο 88’) κι εκείνος τον δικαιώσει σκοράροντας το μοναδικό γκολ του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας!
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Γερμανός εκλέκτορας “έκοβε” τον Γερμανό μεσοεπιθετικό από την προεπιλογή των “πάντσερ”, που καλούνται να υπερασπιστούν στα Ρωσικά γήπεδα τα κεκτημένα.
Τέσσερα χρόνια. Μεγάλο διάστημα. Ειδικά στο αθλητικό γίγνεσθαι και δη το ποδοσφαιρικό, μοιάζουν ισάριθμοι αιώνες...
Έτσι τα πεπραγμένα, πριν από τόσο καιρό, ελάχιστα μετράνε. Ακόμη κι αν έχεις κρίνει ένα Μουντιάλ!
Εκείνο που έχει σημασία είναι το σήμερα. Το τώρα.
Το συνειδητοποίησε, ο Μάριο Γκέτζε χθες. Όσο κι αν διάβαζε κι αν ξαναδιάβαζε την 27αδα του Λεβ, το όνομα του δεν το έβλεπε, μεταξύ των εκλεκτών του Γερμανού ομοσπονδιακού.
Το γκολ του, ένα απίθανο βολ πλανέ από πλάγια, 7 λεπτά πριν το φινάλε της παράτασης, ναι μεν επέτρεψε στους Γερμανούς να ράψουν 4ο αστέρι στην φανέλα, πάνω από το εθνόσημο, αλλά δεν του εξασφάλισε...βίζα για τη Ρωσία!
Τότε, στα 21 του, μέσα στην παραζάλη της γενικευμένης έκστασης, για το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 24 χρόνια, αναγορεύθηκε σε, ποδοσφαιρικό, ήρωα ενός λαού.
Είδωλο, «αποκάλυψη» του τουρνουά και κεντρικό πρόσωπο των πανηγυρισμών σε Βραζιλία και Βερολίνο. Άκουγε εγκώμια και προβλέψεις μιας λαμπρής καριέρας.
Σήμερα, στα 25 του πια, μοιάζει ξεχασμένος απ’ όλους, αφού δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις μεγάλες προσδοκίες που ενδύθηκε.
Ο «καταστροφέας» Γκουαρντιόλα, η επιστροφή στη Βεστφαλία και το πρόβλημα με τον μεταβολισμό
Η πορεία του μετά το γκολ στο Ρίο Ντε Ζανέϊρο θυμίζει διάττοντα αστέρα. Είχε μεταγραφεί ήδη, από την περασμένη χρονιά, στην Μπάγερν Μονάχου, στο πλαίσιο της πολιτικής των «Βαυαρών» γι «αποψίλωση» της Μπορούσια Ντόρτμουντ (σ. ακολούθησαν οι Λεβαντόφσκι, Χούμελς).
Την σεζόν μετά το Μουντιάλ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο (48 ματς, 15 γκολ), αλλά προοδευτικά τα νούμερα του έφθιναν. Την επόμενη (2015-16) κατέγραψε μόλις 21 παρουσίες, επιστρέφοντας «με κομμένα τα φτερά» στο Ντόρτμουντ. Τότε ο ατζέντης του, Φόλκερ Στρουθ, είχε κατηγορήσει τον Γκουαρντιόλα ότι τον «καταστρέφει»: «Τον βάζει σε μικρά ματς. Απορώ που δεν το βλέπουν στην Μπάγερν και δεν τον υπερασπίζονται».
Ωστόσο ούτε η επιστροφή του στην Βεστφαλία, το καλοκαίρι του 2016, στάθηκε ικανή ν’ αναστρέψει την φθίνουσα πορεία του, παρότι εκεί δεν υπήρχε ο...επάρατος Καταλανός. Τα προβλήματα τραυματισμών κι εκείνο με τον μεταβολισμό του (Φλεβάρης του 2017) παραλίγο να τον οδηγήσουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Παρά τις εξαγγελίες των ιθυνόντων της Ντόρτμουντ, ότι βρέθηκε η λύση κι η θεραπεία, η σεζόν που ολοκληρώθηκε, την περασμένη Κυριακή, ήταν ελάχιστα πειστική. Οι τραυματισμοί δεν έλειψαν και τα νούμερα του...διακριτικά: 19 συμμετοχές και μόνο 2 γκολ. Δεν σκοράρει από τον Φεβρουάριο. Το «μήνυμα» το είχε πάρει, πάντως, αφού δεν είχε κληθει στην εθνική από τον περασμένο Νοέμβρη.
Έτσι ετοιμάζεται να παρακολουθήσει την «Νάσιοναλμανσαφτ» από την άνεση του καναπέ του σπιτιού του, μέσω τηλεοράσεως. Κι αντί για εξάταπα θα φορά...παντούφλες. Σαν τον αείμνηστο Λογοθετίδη στην ταινία «Ένας ήρως με παντούφλες»!
Ότι κι αν γίνει, εφεξής ο Γκέτζε έχει εξασφαλισμένη μια θέση στην Μουντιαλική ιστορία. Το θέμα είναι πλέον να μην ζει μόνο με τις αναμνήσεις εκείνου του γκολ. Το οποίο θυμάται σαν σε... όνειρο: «Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο Σίρλε μου γύρισε την μπάλα υπέροχα, μπόρεσα να την κοντρολάρω με το στήθος και με κάποιο τρόπο την είδα στα δίχτυα. Είναι μια στιγμή απερίγραπτη...»