Κροατία του Μπόμπαν Vs Κροατία του Μόντριτς: Ποια είναι η καλύτερη
Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια η εθνική Κροατίας του Ζβόνιμιρ Μπόμπαν κατακτούσε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας. Η σημερινή του Λούκα Μόντριτς θέλει να την ξεπεράσει. Ποια όμως είναι η καλύτερη ομάδα...
Ο Ντέγιαν Λόβρεν ήταν ένα 9χρονο προσφυγόπουλο του πολέμου που ζούσε στη Γερμανία όταν η Κροατία κατακτούσε την 3η θέση στο Μουντιάλ της Γαλλίας. «Θυμάμαι ακόμη την κραυγή της μητέρας μου όταν σκοράραμε» λέει.
Ο 83χρονος σήμερα Μίροσλαβ «Τσίρο»» Μπλάζεβιτς αποκάλυψε ότι για πολλά χρόνια δεν ήθελε άλλη ομάδα να ξεπεράσει το κατόρθωμα της δικής του. «Μέχρι πριν από πέντε-έξι χρόνια ήμουνα ευτυχής που είχαμε τοποθετήσει τον πήχη τόσο ψηλά ώστε δύσκολα θα τον περνούσε άλλος» είπε. Και πρόσθεσε: «Αλλά τώρα, προσεύχομαι και θα έδινα το παν ώστε αυτή η ομάδα να κάνει να μας ξεγράψει η ιστορία»
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ο προπονητής της σημερινής ομάδας, Ζλάτκο Ντάλιτς δεν μπαίνει στον πειρασμό. «Είναι δύσκολο να συγκρίνεις γενιές όταν κιόλας τις χωρίζουν 20 χρόνια». Ο 46χρονος Μάριο Στάνιτς από τους ήρωες του ΄98 κάνει το ίδιο: «Αυτοί έχουν τη δική τους ιστορία, εμείς τη δική μας».
Κανείς δεν τολμά δημόσια να κάνει συγκρίσεις. Εμείς που έχουμε ζήσει και τις δυο ομάδες θα το επιχειρήσουμε, βάζοντας δίπλα-δίπλα τους παίκτες ανάλογα με τη θέση που αγωνίζονται.
Ντράζεν Λάντιτς (35) Vs Nτάνιελ Σούμπασιτς (33)
Ο Λάντιτς έκανε σπουδαίες εμφανίσεις στο Μουντιάλ- ιδιαίτερα στον αγώνα για τη 3η θέση κόντρα στην Ολλανδία- αλλά δεν ήταν κανένας σπουδαίος γκολκίπερ. Γι’ αυτό και δεν πήρε ποτέ μεταγραφή για το εξωτερικό, μένοντας πιστός στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ για 16 χρόνια.
Ο Σούμπασιτς είναι σαφώς μεγαλύτερη κλάση. Και περισσότερα σωματικά προσόντα διαθέτει (1.91 μ. το ύψος του) και καλύτερα ρεφλέξ. Από τα 25 του άφησε την Χάιντουκ και πήγε στη Μονακό, την εστία της οποίας υπερασπίζει εδώ και μια 6ετία, φτάνοντας να θεωρείται από τους κορυφαίους στον κόσμο.
Ντάριο Σίμιτς (22) Vs Σίμε Βρσάλικο (26)
O Σίμιτς ήταν ο βενιαμίν της ομάδας στο Μουντιάλ της Γαλλίας. Μικρός αλλά θαυματουργός. Οι εμφανίσεις του στη διοργάνωση τράβηξαν το ενδιαφέρον της Ίντερ που έτρεξε να τον αγοράσει. Έπαιξε και στην άλλη ομάδα του Μιλάνου, τη Μίλαν, έκανε κι ένα πέρασμα από τη Μονακό πριν γυρίσει στην πατρίδα του. Με τα χρόνια εξελίχθηκε από δεξιός μπακ σε κεντρικό αμυντικό.
Ο Βρσάλικο είναι σαφώς πιο επιθετικός μπακ από τον Σίμιτς. Δεν είναι ωστόσο το ίδιο αποτελεσματικός ανασταλτικά. Στα 21 του πήγε να δοκιμάσει την τύχη του στην Ιταλία (Σασουόλο, Τζένοα) και τελικά βρήκε την Ιθάκη του στην Ατλέτικο Μαδρίτης (μετά τον τραυματισμό του Χουάν Φραν).
Ρόμπερτ Γιάρνι (29) Vs Ιβάν Στρίνιτς (30)
Αριστερός μπακ που ήταν μπροστά από την εποχή του. Δεν έπαιξε τυχαία σε Γιουβέντους και Ρεάλ ανάμεσα στις 9 ομάδες που υπηρέτησε στην καριέρα του (την οποία έκλεισε στον Παναθηναϊκό). Κάλυπτε όλη την πτέρυγα και το αριστερό του πόδι ήταν διαβήτης.
Ο Στρίνιτς μπροστά του είναι η μέρα με τη νύχτα. Σκληροτράχηλος αμυντικός- αλλιώς δεν θα σταδιοδρομούσε στο καμπιονάτο με τις φανέλες των Νάπολι, Σαμπντόρια και Μίλαν- αλλά τίποτα περισσότερο. Ένας ρολίστας που δεν θα τον θυμάται κανείς σε δέκα χρόνια.
Σλάβεν Μπίλιτς (29) Vs Ντέγιαν Λόβρεν (29)
Ο Μπίλιτς ήταν από τα αγαπημένα παιδιά του Μπλάζεβιτς. Όμως ο Τσίρο δεν του έκανε χάρη που τον είχε στην ομάδα. Μορφωμένο παιδί και καλός ποδοσφαιριστής, πολύ κοντρολαρισμένος μπακ, ήταν από τους στυλοβάτες της κροατικής άμυνας. Έφυγε μεγάλος για τη Βρετανία (Γουέστ Χαμ, Έβερτον), όπου δεν έκανε τη λαμπρή καριέρα που περίμενε.
Ο Λόβρεν έκανε το αντίστοιχο ταξίδι μόλις στα 21 του. Άλλη βεβαίως η εποχή κι άλλες οι απαιτήσεις του σπορ. Έφτιαξε όνομα στη Γαλλία (Λιόν) και με σκαλοπάτι τη Σαουθάμπτον ανέβηκε στη Λίβερπουλ. Καλός στο ψηλό παιχνίδι αλλά με τη μπάλα κάτω είναι ευάλωτος, ενίοτε και γκαφατζής.
Ιγκόρ Στίματς (30) Vs Ντόμαγκοζ Βίντα (29) Μπεσίκτας
Ο Στίματς ήταν το τέλειο συμπλήρωμα του Βίντιτς στο κέντρο της άμυνας. Σκληρός παίκτης, με μεγάλη αντίληψη στο παιχνίδι και ικανός σκόρερ στις στατικές φάσεις αλλά λίγο βαρύς. Έδειξε από μικρός το ταλέντο του όταν κατέκτησε το 1989 με την ομάδα της Γιουγκοσλαβίας το παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 20. Ωστόσο, μόνο οι Ντέρμπι και η Γουέστ Χαμ τον εμπιστεύτηκαν.
Ο Βίντα, έχει ποδοσφαιρικά γονίδια από τον πατέρα του. Σκληροτράχηλος αμυντικός με παρουσιαστικό που τρομάζει, δεν πέτυχε στη Γερμανία (Λεβερκούζεν) αλλά στην Ουκρανία (Ντιναμό Κιέβου) έκανε θραύση και η Μπεσίκτας έτρεξε να τον αγοράσει. Έγραψε ήδη ιστορία με το γκολ που σημείωσε στην παράταση κατά της Ρωσίας (και τα όσα φώναξε στον πανηγυρισμό του).
Σβόνιμιρ Σόλντο (30) Vs Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (25)
Ο Σόλντο με ύψος 1.90 μ. ήταν το τείχος μπροστά από την οπισθοφυλακή της κροατικής ομάδας. Αμυντικός χαφ, δίχως πολλά τρεξίματα, αλλά ικανός στις μονομαχίες (ιδιαίτερα στον αέρα) και με πειθαρχία στην τακτική (γι’ αυτό κι αγωνίστηκε δέκα χρόνια στην Στουτγκάρδη), είχε κουμπώσει πολύ καλά στο σύστημα του Μπλάζιτς.
Ο Μπρόζοβιτς πέρασε από όλα τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων. Στα 25 του είναι ο νεαρότερος παίκτης στην 11αδα αλλά ήδη μπαρουτοκαπνισμένος σε διεθνές επίπεδο, αντλώντας εμπειρία από τους αγώνες του με την Ίντερ και την εθνική. Χαφ, με καλή τεχνική και σίγουρα άλλου τύπου παίκτης σε σχέση με τον Σόλντο.
Αλιόσα Ασάνοβιτς (32) Vs Λούκα Μόντριτς (32)
Ο Ασάνοβιτς ήταν βαρύς και αργός αλλά ήξερε τόσα καντάρια μπάλα, που ήταν απαραίτητος στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Με το αριστερό του πόδι ζωγράφιζε στο γήπεδο ενώ το μυαλό του έπαιρνε χίλιες στροφές μέσα στο παιχνίδι. Στα τελειώματά του τον είδαμε και στην Ελλάδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
Ο Μόντριτς, με μπόι 1.70 μ (επισήμως) δίπλα στον Ασάνοβιτς θα έδειχνε νάνος αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας γίγαντας πάνω στον οποίο στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της Κροατίας (μήπως και της Ρεάλ;). Η Τότεναμ έκανε το κλέψιμο της 10ετίας όταν τον πήρε το 2008 από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 16.5 εκ. λίρες. Το ίδιο και η Ρεάλ όταν τον απέκτησε το 2012 πληρώνοντας μόλις 30 εκ. λίρες.
Ζβόνιμιρ Μπόμπαν (29) Vs Ιβάν Ράκιτιτς (30)
Ο Μπόμπαν ήταν ο αρχηγός της ομάδας. Μέλος κι αυτός της εθνικής Γιουγκοσλαβίας που το 1989 πήρε το παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 20. Στα 23 του πήγε μεταγραφή στη Μίλαν στην οποία αγωνίστηκε μια δεκαετία. Ο ωραίος Μπόμπαν ήταν αέρινος χαφ, με εξαιρετική τεχνική και άψογο στυλ που συνδύαζε ουσία και θέαμα.
Ο Ράκιτιτς δεν είναι το ίδιο φαντεζί ποδοσφαιριστής. Αλλά προσφέρει πολλά στη μεσαία γραμμή. Γι΄ αυτό και ανέβηκε ένα- ένα τα σκαλιά στην καριέρα του. Από τη Βασιλεία, στη Σάλκε, από κει στη Σεβίλη και μετά στη Μπαρτσελόνα. Χάρις στα δικά του πέναλτι η ομάδα πέρασε τα εμπόδια της Δανίας και της Ρωσίας φτάνοντας στα ημιτελικά.
Νταβόρ Σούκερ (29) Vs Μάριο Μάντζουκιτς (32)
Ο Σούκερ, πρώτος σκόρερ στο κροατικό πρωτάθλημα με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, βρέθηκε στη δίνη του πολέμου που τον έβγαλε στη Σεβίλη. Με 76 γκολ σε 153 αγώνες τράβηξε το βλέμμα της Ρεάλ και για τρία χρόνια ήταν ο μπόμπερ της. Σέντερ φορ που μιλούσε στη μπάλα με το αριστερό πόδι και είχε τρομερή επαφή με τα δίχτυα.
Ο Μάντζουκιτς είναι άλλο στυλ φορ. Λιγότερο τεχνίτης, λιγότερο σκόρερ αλλά σκληρός εργάτης στην επίθεση κάθε ομάδας. Πιο πολύ αυτά του τα προσόντα και λιγότερο το μπόι του (1.91 μ.) του βρήκαν δουλειά στη Βόλφσμπουργκ, στη Μπάγερν, στην Ατλέτικο Μαδριτης και στη Γιουβέντους, όπου δεν έχει πρόβλημα να παίζει και αριστερός μπακ-χαφ.
Γκόραν Βλάοβιτς (25) Vs Ιβάν Πέρισιτς (29)
Ο Βλάοβιτς ήταν ένα βέλος και αποτελούσε το άλτερ έγκο του Σούκερ στην επίθεση της Κροατίας. Τη σεζόν 1993-94 έβαλε 29 γκολ στο κροατικό πρωτάθλημα και πήρε μεταγραφή στην Πάντοβα, Ακολούθησε η Βαλένθια όπου δεν επιβεβαίωσε τη φήμη του σκόρερ. Το 2000 κατέληξε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού με τον οποίο θυμήθηκε την τέχνη του (29 γκολ σε 64 ματς).
Ο Πέρισιτς δεν είναι καθαρόαιμος επιθετικός, πιο πολύ χαφ λογίζεται. Βιονικός ποδοσφαιριστής, με αστείρευτες δυνάμεις για να ανεβοκατεβαίνει την αριστερή πτέρυγα όπου συνήθως αγωνίζεται και με αριστερό πόδι-δυναμίτη. Στα 20 του καθιερώθηκε στη Μπριζ. Μετά ήρθαν οι μεταγραφές: Ντόρτμουντ, Βόλφσμπουργκ, Ίντερ.
Μάριο Στάνιτς (26) Vs Άντε Ρέμπιτς (24)
Ο γεννημένος στο Σαράγεβο, Στάνιτς διέφυγε στην Κροατία στον πόλεμο και από εκεί βγήκε στο εξωτερικό για να ξεκινήσει την περιήγησή του (Χιχόν, Μπενφίκα, Μπριζ, Πάρμα, Τσέλσι) πριν εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο σε ηλικία 32 χρονών λόγω τραυματισμού. Έπαιζε σε όλες τις θέσεις της επίθεσης αλλά στην εθνική αγωνιζόταν ως ακραίος.
Ο Ρέμπιτς έχει παίξει σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Κροατίας και τώρα προσπαθεί να μονιμοποιηθεί και στη μεγάλη. Από τα 20 του τον πήρε η Φιορεντίνα αλλά δεν στέριωσε στη Φλωρεντία. Δόθηκε δανεικός σε Λειψία, Βερόνα, Φρανγκφούρτη. Στη τελευταία βρήκε στο πρόσωπο του Νίκο Κόβατς τον άνθρωπο που του έδειξε εμπιστοσύνη και του άνοιξε την πόρτα της εθνικής.
Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς Vs Ζλάτκο Ντάλιτς
Ο Μπλάζεβιτς ήταν 63 χρονών όταν οδήγησε την Κροατία στο Μουντιάλ της Γαλλίας. Αποκαλείται ο προπονητής των προπονητών στη χώρα του. Ούτε λίγο ούτε πολύ έχει κοουτσάρει 28 ομάδες (ανάμεσά τους και ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1991-92). Πολύπειρος και αλεπού των πάγκων ο «Τσίρο» ήξερε επίσης να κουμαντάρει τις βεντέτες των ομάδων του.
Ο Ντάλιτς, είναι 51 ετών. Υπήρξε αμυντικό χαφ της Χάιντουκ Σπλιτ αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Και ως προπονητής άσημος ήταν έχοντας δουλέψει κυρίως σε ομάδες της Σαουδικής Αραβίας και της Αλβανίας. Όμως κατάφερε να βρει τη χημεία των παικτών του και με έξυπνες κινήσεις από τον πάγκο (όπως την προώθηση του Μόντριτς σε ρόλο επιθετικού χαφ) να φέρει την Κροατία στα ημιτελικά.