Tα 5 σφάλματα της Αργεντινής
Τι ακριβώς συνέβη , ποια τα προσωπικά θέματα του Μέσι και πως η εθνική Αργεντινής έφτασε να επιστρέψει τόσο γρήγορα στην …πατρίδα της. Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει το επίμαχο θέμα…
H εθνική Αργεντινής πήγε στην Ρωσία με ότι καλύτερο διέθετε αυτή την εποχή. Και με δύο παγκόσμια κύπελλα στο ενεργητικό της (1978 με Κέμπες , 1986 με Μαραντόνα). Τα βλέμματα όλα και δίκαια ήταν στραμμένα στον Λιονέλ Μέσι, τον άνθρωπο με τις 5 «Χρυσές Μπάλες».
Άπαντες ιδιαιτέρως οι συμπατριώτες του, περίμεναν από αυτόν και τους άλλους σημαντικούς συμπαίκτες του, να προχωρήσουν όσο πιο ψηλά γίνεται. Έλα όμως που η Αργεντινή απέτυχε παταγωδώς (την απέκλεισε η Γαλλία με 4-3) και μαζί της χάθηκαν και τα αστέρια της. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει πως τα αστέρια της, που διαπρέπουν στους συλλόγους τους θα εξαφανισθούν.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Εμείς θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά όπου θεωρούμε πως 5 ήταν τα βασικά της μειονεκτήματα. Με την ελπίδα να δώσουμε μία κάποια εξήγηση στο ναυάγιο της εθνικής της ομάδας:
1 – Όταν δεν τραβάει μία ομάδα ως σύνολο, τότε τον λόγο παίρνουν τα μεγάλα αστέρια και δείχνουν το ατομικό τους ταλέντο. Όμως κανένα από τα λαμπρά αστέρια της, δεν εμφανίστηκε όταν όλοι τους περίμεναν. Απλά φάνηκαν σε μερικά διαστήματα : Ο Μέσι στο γκολ κατά της Νιγηρίας. Ο Ντι Μαρία όταν σκόραρε εναντίον της Γαλλίας. Ο Αγουέρο με τα δύο γκολ που σημείωσε… Από κει και πέρα δεν φάνηκε ούτε στο ελάχιστο κάποιος άλλος. Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει ευθύνη στους νεαρούς και άπειρους Παβόν, Μέσα ή Ταλιαφίκο.
2 – Δεν μπόρεσε ο προπονητής της ή η διοίκηση – γιατί κι αυτή παίζει τον ρόλο της- να δημιουργήσει χημεία μεταξύ ποδοσφαιριστών και προπονητή. Έτσι εκτέθηκε παίζοντας εναντίον της Κροατίας από την οποία ηττήθηκε καθαρά στους ομίλους με 3-0. Εκεί ήταν ένα μεγάλο θέμα που προφανώς δεν το αντελήφθηκαν αυτοί που έπρεπε ώστε να το ψάξουν καλύτερα και να το διορθώσουν. Προσπάθησαν να το ξεπεράσουν, αλλά δίχως επιτυχία γιατί δεν υπήρξε «ένωση».
3 – Οι συνεχείς αλλαγές συστήματος του προπονητή ο οποίος ξεκίνησε με 4άδα άμυνας και στη συνέχεια το γύρισε σε 3άδα και ακολούθως το ξανάφερε στην 4άδα. Ήταν λάθος οι συνεχείς αλλαγές γιατί δεν διόρθωσε τίποτε. Είναι σαφές ότι ποτέ δεν μπόρεσε ο Σαμπαόλι να βρει τις λύσεις που έπρεπε.
4.- Ο Μέσι, ειδικά ο Μέσι είναι αλήθεια ότι απέτυχε να ξεχωρίσει. Να γίνει ο ηγέτης της ομάδας και να την σηκώσει στους ώμους του. Δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κι ενώ γνώριζε πως όλοι στηρίζονται πάνω του. Εδώ τα πράγματα είναι αρκετά και δύσκολα βρίσκει κανείς την πραγματική τους αιτία. Από την μία φέρεται να έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια έντονη διαμάχη με την σύζυγό του, Αντονέλα Ρονκέτι, που αναγκάσθηκε – προφανώς πιεζόμενη κι από την ομοσπονδία- να πάρει εσπευσμένα το αεροπλάνο και να πάει στην Ρωσία να τον στηρίξει ψυχολογικά ενόψει του ντέρμπι κατά της Γαλλίας, που ήταν «ζωής και θανάτου». Μία άλλη αιτία, λέγεται πως είναι η αύξηση των ετήσιων αποδοχών του με το νέο του συμβόλαιο που του αποφέρει ετησίως το άκρως εντυπωσιακό ποσό των 70 εκ. ευρώ. Κι αυτός δεν δείχνει το ίδιο κέφι στις προπονήσεις με συνέπεια να έχει χάσει αρκετή από την φυσική του κατάσταση.
5 - Η διαταραχή που υπήρξε στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής με τις αλλαγές προπονητών σίγουρα επηρέασε και τους ποδοσφαιριστές. Την περίοδο των προκριματικών άλλαξαν τρεις προπονητές. Πρώτα ήταν ο Μαρτίνο, μετά ο Μπάουσα και έπειτα ο Σαμπαόλι. Η ηγεσία με τον πρόεδρο, Τάπια υπέπεσε κι αυτή σε αρκετά λάθη. Καλά ο Μαρτίνο παραιτήθηκε (δεν ξέρουμε αν έλαβε την αποζημίωσή του). Ο Μπάουσα όμως που απολύθηκε, δεν πήρε πλήρη την αποζημίωσή του γιατί δεν υπήρχαν λεφτά στο ταμείο. Έτσι αποφασίσθηκε καθώς είχε συμβόλαιο έως το 2020 να συνεχίσει να παίρνει κανονικά κάθε μήνα τον μισθό του. Έπειτα όταν αποφάσισαν να πάρουν τον Σαμπαόλι από την Σεβίλλη, πέρα της αποζημιώσεως που κατέβαλαν στην Ισπανική ομάδα, στο συμβόλαιό του έβαλε όρο – και δικαίως θα λέγαμε ο Σαμπαόλι- πως αν απολυθεί να πάρει αποζημίωση 20 εκ. δολλαρίων καθώς το συμβόλαιό του λήγει το 2020.
Οπότε και να ήθελε κάποια στιγμή ο Τάπια και οι συν αυτώ να τον απομακρύνουν που θα έβρισκαν πάλι λεφτά;
Έτσι φτάσαμε στο σημείο να δούμε όλοι μας το θλιβερό και μοναχικό ταξίδι του Μέσι στο 21ο Παγκόσμιο κύπελλο που ενδεχομένως να είναι και το τελευταίο του…