Ένα έθνος... στα πόδια του Μέσι
Το κομβικό ματς της Αργεντινής με τη Γαλλία, τα νοκ-άουτ ματς του Μουντιάλ και το κοινό σημείο που τον «δένει» με τον Μαραντόνα και τον Μπατιστούτα.
Η Αργεντινή έστω κι αν… τα χρειάστηκε στην τελευταία αγωνιστική του τετάρτου ομίλου κόντρα στη Νιγηρία, πήρε τελικά τη νίκη με 2-1 που την έστειλε στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Πλέον, μπροστά της βρίσκεται η Γαλλία κι όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στην αυριανή (30/06) μάχη των δύο ομάδων στο Καζάν, όπου διακυβεύεται ένα «εισιτήριο» για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Στην Αργεντινή άπαντες περιμένουν από τον Λιονέλ Μέσι να δείξει το δρόμο στην «αλμπισελέστε» για την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Ο διεθνής άσος βοήθησε την εθνική του με την καλή του εμφάνιση και το γκολ που πέτυχε στην κρίσιμη μάχη με τη Νιγηρία κι αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα καταφέρει και αύριο να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά και να κρατήσει «ζωντανό» το όνειρο ενός ολόκληρου ποδοσφαιρικού έθνους για την κατάκτηση του τροπαίου.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Το γκολ που πέτυχε ο Μέσι στο ματς με τη Νιγηρία ήταν και το πρώτο του σε Μουντιάλ μετά από 662 αγωνιστικά λεπτά σε τελικά της διοργάνωσης, καθώς το προηγούμενο ήταν πάλι κόντρα στους «σούπερ αετούς» πριν από τέσσερα χρόνια στη Βραζιλία. Τι κι αν στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο η Αργεντινή έφτασε ως τον τελικό όπου ηττήθηκε στην παράταση από τη Γερμανία, εν τούτοις ο «μάγος» της Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να βρει δίχτυα σε κανένα (!) από εκείνα τα νοκ άουτ παιχνίδια της εθνικής του. Αν θα το πράξει σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα το δούμε από αύριο…
Παράλληλα όμως, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως το γκολ του κόντρα στη Νιγηρία έμελλε να αποδειχτεί και ιστορικό για την καριέρα του, καθώς μετά τον Ντιέγκο Μαραντόνα και τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα έγινε ο τρίτος παίκτης της Αργεντινής που σκόραρε σε τρία διαφορετικά Μουντιάλ! Με δεδομένο, μάλιστα, ότι διανύει το 31ο έτος της ηλικίας του, μπορεί κάλλιστα και να τους ξεπεράσει αν αγωνιστεί (και βρει φυσικά δίχτυα) στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει το 2022 στο Κατάρ.
Ο Μαραντόνα έκανε την αρχή
Ο πρώτος της συγκεκριμένης λίστας ήταν φυσικά ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο «Πίμπε Ντ’ Ορο» είχε πετύχει τα πρώτα του γκολ σε Μουντιάλ το 1982 στην Ισπανία και συγκεκριμένα σε εκείνο το 4-1 επί της Ουγγαρίας στη φάση των ομίλων, όταν σκόραρε δις. Η πορεία της «αλμπισελέστε» όμως σε εκείνη τη διοργάνωση ολοκληρώθηκε τελικά στη δεύτερη φάση, έπειτα από τις ήττες της από Ιταλία και Βραζιλία.
Η συνέχεια για τον «Ντιεγκίτο» δόθηκε το 1986 στο Μεξικό, όπου όχι μόνο σημείωσε πέντε τέρματα στο θεσμό, αλλά οδήγησε και το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία (3-2). Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Ιταλία ο Μαραντόνα δεν κατάφερε να βρει δίχτυα παρότι η εθνική ομάδα της χώρας του έφτασε ως τον τελικό της διοργάνωσης (στην ήττα αυτή τη φορά με 1-0 από τη Δυτική Γερμανία).
Το έκανε όμως τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε εκείνο το 4-0 κόντρα στην Εθνική μας ομάδα, που έμελλε μάλιστα να είναι και το τελευταίο του γκολ, αφού εν συνεχεία βρέθηκε θετικός για χρήση απαγορευμένων ουσιών και το τουρνουά ολοκληρώθηκε πρόωρα για τον ίδιο.
Ο Μπατιγκόλ ακολούθησε
Σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο όμως, του 1994, είχε αρχίσει να γράφει τη δική του ιστορία ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Ο «Μπατιγκόλ» πέτυχε χατ-τρικ κόντρα στην Εθνική μας στην πρεμιέρα της διοργάνωσης και παρότι η Αργεντινή προκρίθηκε τελικά από τον όμιλο ως καλύτερη τρίτη, τελικά αποκλείστηκε στη φάση των «16» από τη Ρουμανία. Ο Μπατιστούτα βρήκε σε εκείνο το παιχνίδι για ακόμα μία φορά δίχτυα, αλλά το τελικό 3-2 έστειλε τους Ρουμάνους του Χάτζι στα προημιτελικά.
Ο Μπατιστούτα αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και σκόραρε στις δύο από τις τρεις αναμετρήσεις του συγκροτήματός του στη φάση των ομίλων κόντρα σε Ιαπωνία και Τζαμάικα. Η Αργεντινή προκρίθηκε ως πρώτη από το γκρουπ της, πέρασε και την Αγγλία στη φάση των «16» και αποκλείστηκε τελικά στα προημιτελικά από την Ολλανδία.
Η τελευταία… παράσταση του «Μπατιγκόλ» δόθηκε το 2002 στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα. Τότε που η πορεία της Αργεντινής ολοκληρώθηκε πρόωρα και συγκεκριμένα στη φάση των ομίλων, όταν τερμάτισε τρίτη πίσω από τη Σουηδία και την Αγγλία. Σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο ο Μπατιστούτα είχε σκοράρει στο ματς της πρεμιέρας κόντρα στη Νιγηρία. Στη συνέχεια η «σκυτάλη» πέρασε στον Μέσι…
Η σειρά του Μέσι
Ο Μέσι αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006, τότε που ο Χοσέ Πέκερμαν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή της «αλμπισελέστε» για τις αναμετρήσεις της εθνικής στα γήπεδα της Γερμανίας. Η Αργεντινή βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Ολλανδία, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Σερβία κι αφού ξεκίνησε με νίκη την πορεία της κόντρα στους «ελέφαντες» (2-1), αναμετρήθηκε με τους «πλάβοι» τους οποίους και διέσυρε με το εμφατικό 6-0. Σε εκείνο το παιχνίδι ήρθε και το πρώτο γκολ του Μέσι, καθώς πέτυχε το… κερασάκι στην τούρτα σημειώνοντας το τελευταίο τέρμα της ομάδας του στο 88’. Το 0-0 με τους «οράνιε» στην τελευταία αγωνιστική χάρισε τελικά στην Αργεντινή την πρώτη θέση στο γκρουπ σε ισοβαθμία με τους Ολλανδούς και παρότι στους «16» του Μουντιάλ η «αλμπισελέστε» πέρασε και το «εμπόδιο» του Μεξικό, εν τέλει ολοκλήρωσε την πορεία της στα προημιτελικά με την ήττα από την Γερμανία.
Η συνέχεια για τον Μέσι στο σκοράρισμα δόθηκε τελικά το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας, αφού το 2010 στη Νότιο Αφρική ο διεθνής άσος δεν κατάφερε να βρει δίχτυα. Το 2014 η Νιγηρία, η Βοσνία / Ερζεγοβίνη και το Ιράν βρέθηκαν στο ίδιο γκρουπ με την «αλμπισελέστε» και ο Μέσι από την πρεμιέρα κιόλας του θεσμού άρχισε να ανοίγει το δρόμο στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα. Σκόραρε στο πρώτο ματς (2-1) κόντρα στη Βοσνία / Ερζεγοβίνη, στη συνέχεια με δικό του γκολ στις καθυστερήσεις χάρισε το τρίποντο στην εθνική του απέναντι στο Ιράν (1-0) και στην τελευταία αγωνιστική βρήκε δύο φορές δίχτυα στο 3-2 επί της Νιγηρίας. Η Αργεντινή πέρασε ως πρώτη από τον όμιλο και έφτασε τελικά μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης όπου ηττήθηκε από τη Γερμανία, ωστόσο ο Μέσι δεν κατάφερε να σκοράρει στα νοκ άουτ παιχνίδια.
Το επόμενο γκολ του σε τελικά Μουντιάλ έμελλε τελικά να έρθει χθες (26/06) κόντρα στη Νιγηρία, μετά από 662 αγωνιστικά λεπτά σε τελικά διοργάνωσης. Ένα τέρμα που ήταν το 100ο που σημειώθηκε στο εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και που έβαλε τον 31χρονο άσο στην ίδια λίστα με τους Ντιέγκο Μαραντόνα και Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Αν θα καταφέρει μάλιστα ακόμα και να τους ξεπεράσει θα το δείξει η συνέχεια…