Χάλντορσον, ο τερματοφύλακας... σκηνοθέτης!
Ο Κώστας Μαστοράκης γράφει για την ιστορία του διεθνούς Ισλανδού γκολκίπερ, που θα μπορούσε να γίνει κόμικ σαν του “τερματοφύλακα γιατρού”!
Στην Ισλανδία θα ήθελαν πολύ να του δώσουν τη “Χρυσή Μπάλα”, αλλά αν ρωτούσατε τον ίδιο ίσως προτιμούσε κάτι άλλο χρυσό. Το αγαλματίδιο των Όσκαρ! Εκείνο που αφορά την καλύτερη σκηνοθεσία!
Για τον Χάνες Θορ Χάλντορσον ο λόγος.
Βαθμολογία Super League: Μόνος στην κορυφή ο Ολυμπιακός
Τον ήρωα κάτω από τα γκολπόστ ενός ποδοσφαιρικού έθνους 350.000 ψυχών. Που, κάθε που παίζει η Εθνική τους, πάλλονται σαν μία! Που το 10% εξ αυτών βρίσκονται στη Ρωσία, για να ζήσουν το “παραμύθι” της παρθενικής παρουσίας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπελλου του μικρότερου πληθυσμιακά κράτους που πήρε ποτέ μέρος στο μεγαλύτερο, ανά τετραετία, ποδοσφαιρικό γεγονός!
Ο άνθρωπος που κράτησε “όρθια” την Ισλανδία αποκρούοντας το πέναλτι του Μέσι, λέγοντας, μετά το τέλος του αγώνα, πως είχε μελετήσει τις εκτελέσεις του Αργεντινού και προσπάθησε να μπει στο μυαλό του, μάλλον θα είχε κατά νου την ταινία “Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς”!
Άλλωστε είναι φανατικός κινηματογραφόφιλος και…σκηνοθέτης! Στην κορυφαία ωστόσο στιγμή της ποδοσφαιρικής του καριέρας δεν ήταν πίσω από τις κάμερες, δίνοντας οδηγίες, αλλά σε ρόλο πρωταγωνιστή, “ψαρεύοντας” τον αρχηγό της Αργεντινής.
Ο 34χρονος γκολκίπερ δεν είναι άμαθος σε τέτοιες καταστάσεις: και προ 2ετίας στο εναρκτήριο ματς του Euro 2016 (και παρθενικό των Ισλανδών στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης) είχε «κατεβάσει ρολά», κόντρα στους Πορτογάλους του Κριστιάνο Ρονάλντο. Πάλι 1-1 έληξε το ματς, ενώ δεν είχε δεχθεί ούτε από το «αντίπαλο δέος» του Μέσι τέρμα!
Η ιστορία του Χάλντορσον θα μπορούσε να γίνει ταινία – ποιος καλύτερος από τον ίδιο για να την σκηνοθετήσει;– και εξηγεί γιατί εκείνοι που κάποτε τους αποκαλούσαμε, υποτιμητικά, «ψαράδες», είναι τόσο συμπαθείς στην πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων.
Ο «ψυχρός» και συγκεντρωμένος κάτω από τα γκολπόστ κίπερ έχει «φωτιά» μέσα του. Σαν αυτή που θερμαίνει τους καυτούς πίδακες νερού, που πετάγονται από το έδαφος της παγωμένης πατρίδας του. Τα περίφημα γκέιζερ... Το απέδειξε μετά το πέναλτι που απέκρουσε. Κατά τα λοιπά συγκεντρωμένος, απόλυτα, μέσα στον αγωνιστικό χώρο, δημιουργικός και με οργιώδη φαντασία εκτός αυτού.
Με μια κάμερα ανα χείρας να «αιχμαλωτίζει» στιγμές και λεπτομέρειες της καθημερινότητας. Μπορεί να το διαπιστώσει κανείς επισκεπτόμενος το κανάλι του στο Youtube, το οποίο ενημέρωνε, ανελλιπώς, μέχρις ότου αποφάσισε ν’ αφοσιωθεί επαγγελματικά στο ποδόσφαιρο.
Η σπασμένη πλάτη, η... Eurovision και το “Hùh”
Δεν ήταν κι εύκολο. Από τα 14 ως τα 19 του ο τερματοφύλακας, που το δεύτερο του όνομα («Θορ») είναι εκείνο της κορυφαίας θεότητας στην μυθολογία των Βίκινγκς, έσπασε 6 φορές την πλάτη του!
Το 2005 ξεκίνησε την μακρά του πορεία προς την καταξίωση από την 3η κατηγορία της Ισλανδίας. Σε 2 χρόνια ανέβηκε στην πρώτη, χάρη σε μια προσωπική, πρωτοποριακή, προπόνηση, κατά μονάς, κόντρα σε έναν... τοίχο! Η δυνατότητα του να εκτιναχθεί και να αποσοβήσει την σέντρα – σουτ του Παβόν, στο φινάλε του αγώνα με την Αργεντινή, προέκυψε εκείνα τα... κατεψυγμένα απογεύματα στα πάτρια.
Που του έδωσαν τη δυνατότητα να μεταγραφεί σε προηγμένα πρωταθλήματα των Σκανδιναβικών χωρών και από διετίας να είναι τερματοφύλακας της Δανέζικης Ράντερς. Κάτι που κατάφερε, ενώ η δημιουργία φιλμ, ήταν, ακόμη, η κύρια επαγγελματική του ασχολία.
Όταν η Ισλανδία στα μπαράζ έχασε (από την Κροατία) την συμμετοχή στο Μουντιάλ της Βραζιλίας παρέμενε, από κάθε άποψη, επαγγελματίας δημιουργός ντοκιμαντέρ. Αυτό δεν τον εμπόδιζε ν’ αντιμετωπίζει, χωρίς ίχνος συμπλέγματος παίκτες που έπαιρναν, σε ένα λεπτό, όσα εκείνος, όλη την χρονιά, από το ποδόσφαιρο!
Εξάλλου πριν από το EURO 2016 είχε συμμετάσχει σε μια άλλη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Όχι ποδοσφαιρική, αλλά τραγουδιού. Την…Eurovision! Εν έτη 2012 το βίντεο που συνοδεύε την Ισλανδική συμμετοχή ήταν δικό του και συγκέντρωσε θερμή αποδοχή και χειροκροτήματα.
Πριν από το Μουντιάλ επελέγη, από το γνωστότερο αναψυκτικό παγκοσμίως, για να δημιουργήσει ένα σποτ ιδιαίτερο, εμπνευσμένο από το “Hùh”, την πολεμική κραυγή - σύνθημα των Ισλανδών φιλάθλων που συνδυάζεται με, ρυθμικά χειροκροτήματα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα. Τότε που συμμετέχουν κι οι παίκτες.
Κόντρα στην Αργεντινή ο Χάλντορσον εκτός από γκολκίπερ και σκηνοθέτης - πρωταγωνιστής της δραματικότερης σκηνής του αγώνα, ήταν κι... οργανωτής εξέδρας, δίνοντας το έναυσμα για να ξεκινήσουν τα ρυθμικά χειροκροτήματα που μοιάζουν με... χτύπους του σφυριού του Θορ!
Κι αν ήξερε το τραγούδι της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, μάλλον θα το σιγομουρμούριζε: “Κι είμαστε ακόμα, ζωντανοί, στη σκηνή…”