Η πολιτική στο Μουντιάλ: Ο Σαλάχ και ο Τσετσένος (pics)
O Aιγύπτιος άσος της Λίβερπουλ βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων λόγω της φωτογράφησης του στο πλευρό του αμφιλεγόμενου Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ
Όλα γύρω από τον Μοχάμεντ Σαλάχ κινούνται εσχάτως...Ο τραυματισμός του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, πόσο αυτός, επηρέασε την εικόνα του αγώνα, αν ήταν κίνηση εσκεμμένη του Σέρχιο Ράμος, ή άτυχη στιγμή, αν θα προλάβει το Μουντιάλ κι η πρώτη του προπόνηση, με την Αίγυπτο, πριν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αφρικανικής χώρας αναχωρήσει για την Ρωσία.
Όμως, παρότι τα νέα είναι καθησυχαστικά και το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα στερηθεί έναν από τους μεγάλους του αστέρες, ο επιθετικός της Λίβερπουλ συνέχισε ν’ απασχολεί τα μίντια. Αλλά όχι για αγωνιστικούς λόγους. Ο πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής μετά την φωτογράφηση του με τον ηγέτη της ομόσπονδης δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Σαλάχ χαλάρωνε, στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η αιγυπτιακή αποστολή, στο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της υπερκαυκάσιας περιοχής, όταν ενημερώθηκε ότι στο λόμπι τον περίμενε ένας σημαντικός καλεσμένος, συνοδευόμενος από την κουστωδία του.
Ακολούθως, η εικόνα των δύο, στο γήπεδο που η Αίγυπτος προπονείται, χέρι-χέρι, ως ένδειξη αλληλεγγύης, κυκλοφόρησε ευρέως, προκαλώντας αντιδράσεις, αφού ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια του Καντίροφ να «γυαλίσει» τη δημόσια εικόνα του, εκμεταλλευόμενος τη δημοφιλία του ποδοσφαιριστή, ειδικά στην παγκόσμια μουσουλμανική κοινότητα, αφού θεωρείται ο κορυφαίος παίκτης που ασπάζεται το Ισλάμ.
Την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι παίκτες του Έκτορ Ραούλ Κούπερ ακολουθούσαν τις προπονητικές εντολές του, ενώ εκατοντάδες θεατές παρακολουθούσαν από τις κερκίδες τα τεκταινόμενα.
Το “προφίλ” του πρώην αντάρτη κι η φωτογραφία με τον Μέιγουεδερ!
Το γεγονός δεν εξέπληξε την Ρέϊτσελ Ντένμπερ, διευθύντρια της ΜΚΟ ”Human Rights Watch” στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία: “Έτσι προσπαθεί ο Καντίροφ να κεφαλαιοποιήσει, προς ίδιον όφελος, την παρουσία, στην Τσετσενία, της Αιγύπτου. Ήταν 100% προβλέψιμος…”
Η ηγεσία του Καντίροφ στην Τσετσενία έχει στιγματιστεί από πολυάριθμες αναφορές περί βασανιστηρίων, εξαφανίσεων, (εξωδικαστικών) δολοφονιών, και διωγμών ομοφυλοφίλων, πέραν των υπολοίπων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρώην αντάρτης (στους δύο πολέμους της Τσετσενίας), που αποκατέστησε τις σχέσεις του με την Μόσχα. Μετά τη δολοφονία του Προέδρου, πατέρα του, Αχμάντ Καντίροφ, είναι η κύρια μορφή στα πολιτικά πράγματα της περιοχής.
Επικεφαλής των υπερσυντηρητικών Μουσουλμάνων της περιοχής, γνωστών κι ως Σαλαφιδών, έχει επιβάλλει στην Τσετσενία την τήρηση των αυστηρών κανόνων του Ισλάμ, ενώ ο ίδιος στηρίζεται στις δυνάμεις ασφαλείας καταπνίγοντας οποιαδήποτε πηγή αντίστασης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Καντίροφ χρησιμοποιεί διάσημο αθλητή για να… λουστράρει το “προφίλ” του.
Το ίδιο συνέβη κι όταν ο κορυφαίος πυγμάχος Φλόϊντ Μέιγουεδερ επισκέφθηκε την περιοχή με τον μποξέρ να κοινοποιεί στο “Instagram” πως “Αυτός είναι ο φίλος μου”.
Η επικοινωνιακή δύναμη της εικόνας με τους Σαλάχ και Μέιγουεδερ στο πλευρό του πιθανότατα συμβάλει στην “έξωθεν καλή μαρτυρία” του Τσετσένου πολιτικού, που, πρόσφατα, στις αιτιάσεις για παραβίαση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων της περιοχής απάντησε ότι “Δεν υπάρχουν”, στην Τσετσενία…
Μεταξύ μετριοπαθούς και θεοκρατικού Ισλάμ κι ο ρόλος της FIFA
Δεν είναι όμως το ίδιο σίγουρο πως περιποιεί τιμή τον Σαλάχ, που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του μετριοπαθούς Ισλάμ.
Όπως κι η ίδια η χώρα του, όπου ο πρόεδρος (και πρώην στρατιωτικός) Σίσι διώκει, απεινώς, τους ισλαμιστές μαχητές της “Μουσουλμανικής Αδελφότητας” (που θέλουν να εγκαθιδρύσουν θεοκρατικό καθεστώς), στους θύλακες τους, στην Χερσόνησο του Σινά.
Έτσι πολλοί, μέσω των σόσιαλ μίντια, “ξιφούλκησαν” κατά του Σαλάχ ότι είναι υποχρεωμένος να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Τσετσενίας, ενώ άλλοι στάθηκαν στο πλευρό του.
Πέραν του ότι, μόνο κλίμα προετοιμασίας μιας ομάδας για Μουντιάλ δεν συνιστούν όλα τα ανωτέρω, θέμα αποτελεί η επιλογή από πλευράς της Π.Ο. της Αιγύπτου, του Γκρόζνι ως ορμητήριου των “Φαραώ”.
Ο Εϊχαμπ Λεχέϊτα, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας και διαπρύσιος υποστηρικτής της επιλογής, ερωτηθείς σχετικά με την συνάντηση Σαλάχ – Καντίροφ, ως…Πόντιος Πιλάτος “ένιψε τας χείρας του” παραπέμποντας στην FIFA: «Ρωτήστε εκεί για σχόλιο...»
Ανεξάρτητα αν η δήλωση του αποτελεί...ντρίμπλα, μετά κι απ’ αυτό το περιστατικό και –δεδομένου του μποϊκοτάζ αρκετών χωρών (Αγγλοσαξωνικών κατά βάση) στην εκπροσώπηση σε πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο στο επικείμενο Μουντιάλ- το ερωτηματικό προς την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία είναι πως δεν έχει φροντίσει να θωρακίσει το κορυφαίο «προϊόν» της, επιτρέποντας στους πρωταγωνιστές του, έκοντες-άκοντες, ν’ άγονται και να φέρονται, αποτελώντας «πιόνια» σε παιχνίδια μικροπολιτικής!
Κατά τα άλλα, απαγορεύονται και δαιμονοποιούνται τα μηνύματα πολιτικού και θρησκευτικού περιεχομένου στο γήπεδο...