Ολυμπιακός – Μπράγκα 3-0: Έτσι «απαντάει» ο Κυπελλούχος Ευρώπης!

Ο Ολυμπιακός με ξέσπασμα στο δεύτερο ημίχρονο και με σκόρερ τους Ελ Κααμπί (δις) και Έσε, «έπνιξε» την Μπράγκα και σημείωσε με εμφατικό τρόπο την πρώτη του νίκη (3-0) στη League Phase του Europa League * Η νίκη ήρθε σε μία χρονική περίοδο που αμφισβητήθηκε έντονα. 

Ολυμπιακός – Μπράγκα 3-0: Έτσι «απαντάει» ο Κυπελλούχος Ευρώπης!

Ένας πιεστικός και εντυπωσιακός Ολυμπιακός (κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο) μετέτρεψε σε πάρτι τη βραδιά με την Μπράγκα, επικρατώντας με 3-0 και δίνοντας «απαντήσεις» σε όσους τον αμφισβήτησαν μετά από μία περίοδο που δεν γοήτευσε με τις εμφανίσεις του. Οι Πειραιώτες έχοντας σε τρελά κέφια τους Ελ Κααμπί, Ζέλσον και Ροντινέι, τους Έσε, Μουζακίτη και Τσικίνιο σε εξαιρετική βραδιά και τον Τζολάκη να κρατάει το 0-0 στο πρώτο ημίχρονο σε δύο δύσκολες περιπτώσεις, πήραν την πρώτη τους νίκη στη League Phase του Europa League. Και μάλιστα την πήραν με εμφατικό τρόπο.

ΜΕ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ ΚΑΙ ΖΕΛΣΟΝ

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έκανε τελικά πράξη όλα όσα άφησε να εννοηθούν στην τελευταία προπόνηση. Έριξε στη μάχη τον Χρήστο Μουζακίτη από την αρχή, ενώ επανέφερε στην ενδεκάδα και τον Ζέλσον Μάρτινς που προερχόταν από τραυματισμό. Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με 4-2-3-1, με τον Τζολάκη στα γκολπόστ, τους Κοστίνια, Ρέτσο, Κάρμο και Ορτέγκα στην τετράδα της άμυνας, τους Έσε και Μουζακίτη δίδυμο στα χαφ, τον Τσικίνιο μπροστά τους και τους Ροντινέι – Ζέλσον να πλαισιώνουν από τα πλάγια τον Ελ Κααμπί στην κορυφή. Ο Κάρλος Καρβαλιάλ από την πλευρά του έβαλε βασικούς τους Αντρέ Όρτα και Μπρούμα, οι οποίοι επέστρεψαν στο Καραϊσκάκη ως αντίπαλοι.

ΠΙΕΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΙΕΣΕ ΚΑΙ Η ΜΠΡΑΓΚΑ ΚΑΙ ΓΚΟΛ Ο ΕΛ ΚΑΑΜΠΙ

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με σκοπό να βάλει ζόρια με το καλησπέρα στην Μπράγκα. Η αλήθεια είναι ότι στα πρώτα 15 λεπτά προκάλεσε μπελάδες στους Πορτογάλους. Μπορεί να μην έβγαλε τη μεγάλη φάση, αλλά η πίεση ψηλά που άσκησε προκάλεσε προβλήματα στο «build up» των παικτών του Καρβαλιάλ. Οι Έσε, Μουζακίτης, Τσικίνιο και Ελ Κααμπί έκαναν σπουδαία δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα από τον άξονα. Αρκετά πιεστικός και ο Ροντινέι από τα δεξιά, ενώ και ο Ζέλσον μπήκε ορεξάτος και έτρεξε πολύ. Από την άλλη η Μπράγκα είχε τις στιγμές της, έχοντας ως κύριους εκφραστές των επιθετικών τους προσπαθειών τους Μπρούμα και Ρικάρντο Όρτα. Οι δυο τους άλλωστε έχασαν τις δύο μεγάλες ευκαιρίες των «αρσεναλίστας», η πρώτη του Μπρούμα στο 6’ και η δεύτερη του Ρικάρντο Όρτα στο 38’, με τον Τζολάκη να κρατάει το 0-0. Είχαν και άλλη μία με τον Γκάμπρι στο 21’ που είπε «όχι» ξανά ο Τζολάκης. Ο Ολυμπιακός έψαξε το γκολ είτε με σέντρες, είτε με βαθιές μπαλιές του Κάρμο. Ο Ροντινέι επίσης είχε ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια των Πειραιωτών, εκείνος έκανε τη σέντρα στην ωραία γυριστή κεφαλιά του Ελ Κααμπί στο 33’ που μπλόκαρε ο Ματέους και σε γενικές γραμμές εξέπεμπε SOS η πορτογαλική άμυνα όταν ο Βραζιλιάνος γινόταν κάτοχος της μπάλας. Τελικά, ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που βρήκε γκολ. Ένα γκολ που ξεκίνησε από μία στραβοκλοτσιά του Αντρέ Όρτα. Ο Πορτογάλος χαφ προσπάθησε να διώξει και τελικά έστειλε την μπάλα προς τα πίσω, βρίσκοντας άθελά του τον Ζέλσον. Εκείνος με τη σειρά του βρήκε τον Ελ Κααμπί που σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Φερέιρα και… 1-0 στο 45’. Ιδανικό φινάλε για τους «ερυθρόλευκους» σε ένα πρώτο ημίχρονο που και οι δύο ομάδες είχαν τις στιγμές τους.

ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ… 3-0

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο. Κυρίως, όμως, χτύπησαν στην αδυναμία της Μπράγκα στο «build up». Ο Ελ Κααμπί δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός επιθετικός, αλλά αποδεικνύεται και εξαιρετικός αμυντικός! Ήταν ο πρώτος που έπεφτε πάνω στον Ματέους και χάρη στη δική του πίεση ο τερματοφύλακας της Μπράγκα και οι αμυντικοί των «αρσεναλίστας» έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Τόσο το γκολ του Έσε στο 53’, όσο και το γκολ του Ελ Κααμπί στο 59’ που διαμόρφωσαν το τελικό 3-0, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε ψηλά ο Ολυμπιακός για να υποχρεώσει τους Πορτογάλους σε λάθη. Οι «ερυθρόλευκοι» εκμεταλλεύτηκαν τις στιγμές τους και μετέτρεψαν τη βραδιά σε ένα ερυθρόλευκο πάρτι. Ο δε κόσμος στο φινάλε αποθέωσε Μεντιλίμπαρ και Μουζακίτη. Απολύτως δικαιολογημένο. Ο Ολυμπιακός λοιπόν με εμφατικό τρόπο πήρε την πρώτη του νίκη στο Europa League και ανανεώνει το ραντεβού του στις 24 Οκτωβρίου στη Σουηδία κόντρα στη Μάλμε.

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΜΠΡΑΓΚΑ 3-0

Γήπεδο: «Γ. Καραϊσκάκης»

Διαιτητής: Νταμιάν Σιλβέστρζακ (Πολωνία)

Σκόρερ: 45’, 59’ Ελ Κααμπί, 53’ Έσε

Κίτρινες: 43’ Ρέτσος, 63’ Έσε, 88' Ορτέγκα – 45’+2’ Καρβάλιο, 69’ Φερέιρα

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (4-2-3-1): Τζολάκης – Κοστίνια, Ρέτσος (73’ Ντόη), Κάρμο (80’ Πιρόλα), Ορτέγκα – Έσε, Μουζακίτης – Ροντινέι (80’ Μασούρας), Τσικίνιο (58’ Γουίλιαν), Ζέλσον (73’ Ολιβέιρα) – Ελ Κααμπί

ΜΠΡΑΓΚΑ (4-3-3): Ματέους – Φερέιρα, Νιακατέ, Μπι, Μαρίν (67’ Ελ Ουαζανί) – Καρβάλιο (46’ Γκόρμπι), Αντρέ Όρτα (67’ Ρότζερ Φερνάντες), Μπρούμα – Ρικάρντο Όρτα, Γκάρμπι Μαρτίνες (46’ Ίσμαελ Γκάρμπι), Ρομπέρτο Φερνάντες (67’ Γκόμες)