Ολυμπιακός: Το «φροντιστήριο» Μεντιλίμπαρ στους παίκτες ενόψει Μπράγκα

Η ανάλυση της Μπράγκα ενόψει του κρίσιμου ματς με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Οι αδυναμίες των Πορτογάλων αλλά και τα... ατού που βρήκε το σκάουτινγκ των «ερυθρόλευκων».

Ολυμπιακός: Το «φροντιστήριο» Μεντιλίμπαρ στους παίκτες ενόψει Μπράγκα

Από… κόσκινο έχει περάσει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ την Μπράγκα και έχει αναλύσει στους ποδοσφαιριστές του τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η αποψινή τους αντίπαλος.

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ παίζει κατά κύριο λόγο 4-2-3-1 και εφαρμόζει έναν τρόπο παιχνιδιού που είχε επιχειρήσει να επιβάλλει και πέρσι όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα η Μπράγκα όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης μετατρέπει το σύστημά της σε 3-4-2-1. Είναι ένας τρόπος που μπορεί να μπερδέψει τον αντίπαλο και παράλληλα να δημιουργήσει θέματα. Συγκεκριμένα ο ένας μπακ γίνεται τρίτος στόπερ και την ίδια ώρα ο εξτρέμ της ίδιας πλευράς έρχεται πιο χαμηλά για να καλύψει τον χώρο που αφήνει κενό η μετατόπιση του μπακ στο κέντρο της άμυνας.

Στην άλλη πλευρά το σκηνικό είναι διαφορετικό με τον μπακ να βγαίνει αρκετά ψηλά και να παίζει τον ρόλο του εξτρέμ. Την ίδια στιγμή ο εξτρέμ της συγκεκριμένης πλευράς μετατρέπεται σε δεύτερο δεκάρι. Αυτό το σύστημα που εφαρμόζει η Μπράγκα και έχει αρχίσει και το βγάζει με αρκετή επιτυχία γεμίζει τη μεσαία γραμμή και δίνει περισσότερες επιλογές στην επίθεση. Παράλληλα μπερδεύει και τα μαρκαρίσματα του αντιπάλου, αφού αλλάζουν αρκετοί ποδοσφαιριστές τις θέσεις τους. Όταν εκδηλώνει επίθεση η Μπράγκα χρειάζεται τεράστια προσοχή και σε αυτό έχει σταθεί αρκετά ο Μεντιλίμπαρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ακραίοι της επιθετικοί παίζουν στις πλευρές με αντίθετα πόδια με αποτέλεσμα να συγκλίνουν και να δημιουργούν εξτρά προβλήματα.

Οι εξτρέμ και το κάθετο παιχνίδι που δημιουργεί κινδύνους

Ένα ακόμα σημείο που έχει ζητήσει μεγάλη προσοχή ο Μεντιλίμπαρ είναι οι εξτρέμ. Οι ακραίοι επιθετικοί της Μπράγκα είναι πολύ ικανοί στο ένας εναντίον ενός. Είναι παίκτες με ταχύτητα και ντρίμπλα, αλλά σε αυτό που έχει σταθεί αρκετά ο Βάσκος προπονητής είναι πως αν και εξτρέμ παίζουν πολύ από τον άξονα και ανοίγουν χώρους με το κάθετο παιχνίδι τους. Ο Βάσκος έχει επισημάνει στους ποδοσφαιριστές του πως θα πρέπει να υπάρχουν αλληλοκαλύψεις στα μαρκαρίσματα και να μην αφήνουν χώρο στους Πορτογάλους. Χρειάζεται τεράστια προσοχή ο τρόπος με τον οποίο θα τους αντιμετωπίσουν.

Για τον Μεντιλίμπαρ σημαντικό ρόλο δεν παίζουν μόνο οι δύο μπακ, αλλά και οι χαφ. Επειδή οι εξτρέμ μπαίνουν μέσα και παίζουν κάθετα, θα πρέπει και οι χαφ να μην αφήνουν χώρους. Την υπολογίζει πολύ την πορτογαλική ομάδα ο 63χρονος προπονητής και θεωρεί ότι είναι ένας αντίπαλος αρκετά καλά δουλεμένος που μέσα στο παιχνίδι μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και να ανοίξει χώρους χάρη στις κινήσεις που κάνουν και στις αλλαγές που εφαρμόζουν στο σύστημά τους.

Ευάλωτη και με κενά η άμυνα

Όπως όλες οι ομάδες, έτσι και η Μπράγκα έχει τις αδυναμίες της. Οι Πορτογάλοι έχουν ένα σοβαρό θέμα στις μεταβάσεις. Όταν βγαίνουν στην επίθεση, αφήνουν πολλά κενά στην άμυνά τους και οι επιστροφές τους δεν είναι και οι καλύτερες. Αυτό θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός, αλλά για να γίνει χρειάζεται ταχύτητα σε πάσα και σκέψη. Με τον τρόπο που παίζουν οι δύο μπακ της δημιουργούνται μεγάλα κενά στα μετόπισθεν. Γι’ αυτόν τον λόγο και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει επιμείνει να ζητάει από τους παίκτες σωστή ανάπτυξη με γρήγορες πάσες.
Επίσης κάτι ακόμα που έχει τη σημασία του είναι πως οι δύο κεντρικοί της αμυντικοί κάνουν εύκολα λάθη. Εάν δηλαδή βγει σωστά η πίεση ψηλά, ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει όφελος από αυτήν, διότι οι δύο κεντρικοί αμυντικοί έχουν το εύκολο λάθος.