Λιόν-Ολυμπιακός 2-0: Μία ταχύτητα πίσω

ΛΙΟΝ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 2-0 από τη Λιόν στην πρεμιέρα του νέου Europa League με τους Τσερκί (65’) και Μπενραχμά (71’) να σκοράρουν για τους Γάλλους.

Λιόν-Ολυμπιακός 2-0: Μία ταχύτητα πίσω

Την ήττα γνώρισε ο Ολυμπιακός στη Γαλλία από τη Λιόν με σκορ 2-0 στο πρώτο του παιχνίδι για τη League Phase του Conference League. Η ομάδα του Πειραιά που παρατάχθηκε με τρεις στόπερ δεν έκανε το παιχνίδι που συνήθισε να κάνει πέρσι επί Μεντιλίμπαρ και περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο για μεγάλη διάρκεια του αγώνα. Είχε και κάποιες καλές στιγμές που θα μπορούσε να σκοράρει, αλλά ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο έμεινε πολύ πίσω στο γήπεδο και η Λιόν πήρε μία δίκαιη νίκη.

Η έκπληξη του Μεντιλίμπαρ

Για πρώτη φορά ο Μεντιλίμπαρ παρέταξε τον Ολυμπιακό με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και με τους Ελ Κααμπί, Γιάρεμτσουκ μαζί στην επίθεση. Από την άλλη πλευρά ο Σαζ εγκατέλειψε το σχήμα με τα τρία στόπερ και έπαιξε με 4-3-3 έχοντας Φοφανά Νουαμά στα άκρα και στην κορυφή τον Λακαζέτ. Η Λιόν μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι και προσπάθησε να βάλει πίεση στον Ολυμπιακό. Είχε τη μπάλα στα πόδια της και οι Πειραιώτες είχαν περιοριστεί σε παθητικό ρόλο. Οι ποδοσφαιριστές του Σαζ γύριζαν ωραία τη μπάλα και παράλληλα έδειχναν ότι μπορούσαν να φτιάξουν εύκολα φάσεις. Όσο κι αν είχαν την κατοχή, όμως, κάτι τους έλειπε για τη μεγάλη στιγμή.

Ανέβηκε μετά το 20’

Από το 20’ και μετά ο Ολυμπιακός ανέβασε τις γραμμές του και άρχισε να βγάζει το πρέσινγκ που μας είχε συνηθίσει την περασμένη σεζόν. Πίεσε τους Γάλλους, έκλεψε μπάλες και άρχισε να πατάει την αντίπαλη περιοχή. Ανασταλτικά το σχήμα με τους τρεις στόπερ έδειξε να δουλεύει αρκετά καλά αν και χρειαζόταν τεράστια προσοχή στις μεταβάσεις, αφού η Λιόν είχε πολύ γρήγορους επιθετικούς. Επιθετικά ότι έκαναν οι Πειραιώτες ξεκίνησε από τα πόδια του Ροντινέι, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος τους παίκτης και είχε την ευκαιρία να σκοράρει. Το επόμενο δύσκολο διάστημα ήταν το τελευταίο πεντάλεπτο όταν οι Γάλλοι έκλεισαν τον Ολυμπιακό στην περιοχή του και του άσκησαν μεγάλη πίεση, αλλά το 0-0 δεν άλλαξε.

Ξέφρενος ρυθμός

Το δεύτερο ημίχρονο είχε ξέφρενο ρυθμό από το ξεκίνημα του. Η Λιόν επέβαλλε τον ρυθμό της και στο 48’ είχε δοκάρι με τον Λακαζέτ, ενώ ο Ολυμπιακός απάντησε στο 50’ με τον Γιάρεμτσουκ. Το παιχνίδι ήταν πολύ γρήγορο και αυτό ήταν ξεκάθαρο ότι βόλευε περισσότερο τη γαλλική ομάδα που της ταιριάζει αυτό το παιχνίδι. Οι Πειραιώτες με το σχήμα με τους τρεις στόπερ έμειναν αρκετά πίσω στο γήπεδο και η Λιόν είχε πατήσει το γκάζι.

Από ένα σημείο και μετά οι Πειραιώτες δεν μπορούσαν να ξεμυτίσουν από την περιοχή τους με τη Λιόν να πιέζει υπερβολικά. Οι φιλοξενούμενοι δεν κρατούσαν τη μπάλα και ο κλοιός έσφιγγε όλο και περισσότερο. Έτσι όπως πήγαινε το παιχνίδι φαινόταν πως ήταν θέμα χρόνου να έρθει το γκολ. Και τελικά ήρθε αυτό στο 65’ με τον Τσερκί και αφού προηγουμένως ο Τζολάκης είχε πει «όχι» σε δύο επικίνδυνες περιπτώσεις. Ο Ολυμπιακός απείλησε στη συνέχεια με τον Κωστούλα, αλλά σε μία κόντρα με τον Ζάχα να τροφοδοτεί τον Μπενραχμά η Λιόν έκανε το 2-0 και κάπου εκεί τελείωσαν τα πάντα για τους «ερυθρόλευκους» που είχαν παθητικό ρόλο στο παιχνίδι και δεν θύμιζαν την περσινή ομάδα που κατέκτησε το Conference League. Στο φινάλε ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα γκολ μετά από σέντρα του Γουίλαν ο Τσαλέτα-Τσαρ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, αλλά αυτό το τέρμα ακυρώθηκε ως οφσάιντ κι έτσι δεν άλλαξε κάτι μέχρι το φινάλε.

Μικρογραφία

Λιόν-Ολυμπιακός 2-0

Γήπεδο: OL Stadium

Διαιτητής: Βισέρ (Βέλγιο)

Σκόρερ: 65’ Τσερκί, 71’ Μπενραχμά

Κίτρινες: 33’ Γκαρθία, 57’ Έσε, 77’ Ταλιαφίκο

Συνθέσεις

Λιόν: Περί – Μέιτλαντ-Νάιλς, Μάτα, Τσαλέτα-Τσαρ, Ταλιαφίκο – Τολισό, Μάτιτς (68’ Τέσμαν), Τσερκί (68’ Μπενραχμά)– Φοφανά (68’ Ζάχα), Νουαμά (81’ Ντιαβαρά), Λακαζέτ (74’ Μικαουτάτζε)

Ολυμπιακός: Τζολάκης – Ρέτσος, Κάρμο, Πιρόλα(68’ Γουίλιαν) – Ροντινέι, Έσε, Γκαρθία (68’ Στάμενιτς), Τσικίνιο, Ορτέγκα – Γιάρεμτσουκ (60’ Κωστούλας), Ελ Κααμπί.