«Όταν και οι πέτρες ερίγησαν»: Ολυμπιακός-Μίλαν 59 χρόνια πριν...(pics)
Η πρώτη και η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός συνάντησε τη Μίλαν ήταν το 1959. Και τώρα τη βρίσκει ξανά μπροστά του- τι σύμπτωση- ύστερα από 59 χρόνια.
«Γνωρίστηκαν» στις 13 Σεπτεμβρίου 1959 στο Φάληρο. Εκείνος (μόνιμος) πρωταθλητής Ελλάδας, εκείνη πρωταθλήτρια Ιταλίας. Η διοργάνωση: Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, ο πατέρας του σημερινού Τσάμπιονς Λιγκ. Η κλήρωση τούς έφερε αντιπάλους στον 1ο γύρο.
Ήταν ένα ζεστό κυριακάτικο απόγευμα. Το ματς θα άρχιζε στις 4.30 το μεσημέρι, αφού το γήπεδο δεν διέθετε προβολείς. Τα 21.000 εισιτήρια που τυπώθηκαν είχαν εξαντληθεί από μέρες. Οι θύρες του γηπέδου Καραϊσκάκη άνοιξαν από τις 12 και ο κόσμος πλημμύρισε γρήγορα τις εξέδρες.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ήταν η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός θα αγωνιζόταν σε αυτή την ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ήταν μεγάλο και το όνομα του αντιπάλου. Η Μίλαν, πέρα από τους Ιταλούς διεθνείς, διέθετε και τέσσερις ξένους ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης. Τον Σουηδό, Νιλς Λίντχολμ, τον αποκαλούμενο «μπαρόνε» που στα 37 του παρέμενε σπουδαίος μεσοεπιθετικός, τον Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο, ήρωα της Ουρουγουάης στο θρίαμβο επί της Βραζιλίας στο «Μαρακανά» στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1950, τον Βραζιλιάνο Ζοζέ Αλταφίνι, πρωταθλητή κόσμου το 1958 στα γήπεδα της Σουηδίας και τον σχετικά άσημο -μπροστά στους άλλους λεγεωνάριους-, Αργεντινό Ερνέστο Γκρίλο.
Στην πρώτη αυτή δειλή εμφάνιση του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, τον Ολυμπιακό συνόδευαν οι ευχές όλων, ακόμη και των αιώνιων αντιπάλων. Παραμονές του αγώνα οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού Νεμπίδης, Λινοξυλάκης και Αγγελόπουλος πήγαν στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η ερυθρόλευκη αποστολή με μια ανθοδέσμη στα χέρια κι ευχήθηκαν στους συναδέλφους τους «καλή επιτυχία».
Ο ήλιος έκαιγε και οι θεατές έφτιαχναν από εφημερίδες καπέλα για να προστατευτούν. Τα μεγάφωνα έπαιζαν συνεχώς τον ύμνο του Ολυμπιακού (λέγεται ότι ακούστηκε 32 φορές μέχρι να αρχίσει το ματς). Όλοι αδημονούσαν να βγουν οι παίκτες στο τερέν και να αρχίσει ο αγώνας.
Ενώπιον του Αυστριακού διαιτητή Φριτς Σάϊπελ οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν με τις εξής συνθέσεις:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Ιωάννου, Στεφανάκος, Σούλης, Πολυχρονίου, Ποσειδών, Κ. Παπάζογλου, Υφαντής, Μπέμπης, Ψύχος
ΜΙΛΑΝ: Γκαλέζι, Φοντάνα, Μαλντίνι, Ζαγκάτι, Λίντχολμ, Οκέτα, Ντανόβα, Γκάλι, Αλταφίνι, Γκρίλο, Μπεάν.
Στην 11αδα της Μίλαν ήταν ο 27χρονος διεθνής αμυντικός Τσέζαρε Μαλντίνι που ακόμη δεν είχε γεννήσει τον διάσημο γιο του Πάολο (ήρθε στον κόσμο το 1968). Κάτω από τα δοκάρια καθόταν ο Γκαλέζι, αφού ο Λορέντζο Μπουφόν, δεύτερος ξάδερφος του παππού του Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ύστερα από 10ετή θητεία, είχε παραχωρηθεί το καλοκαίρι στην Τζένοα.
Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και σκόρπισε τέτοια ρίγη συγκίνησης στους οπαδούς του, που όπως έγραψε το ΦΩΣ στο πρωτοσέλιδό του, ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΕΡΙΓΗΣΑΝ.
Οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν δυο φορές, με γκολ των Κ. Παπάζογλου στο 19΄ και Υφαντή 45΄. Το δεύτερο μάλιστα γκολ, που σημείωσε ο Υφαντής ήταν τέτοιας σπανιότητας που το ΦΩΣ έγραψε: ΤΟ ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΝ ΤΕΡΜΑ ΤΟΥ ΥΦΑΝΤΗ ΑΞΙΖΕ ΓΙΑ ΔΥΟ
Ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι το 79΄ όταν δέχθηκε (τζάμπα και βερεσέ) την ισοφάριση από τον Αλταφίνι ο οποίος πήρε ανενόχλητος την κεφαλιά, ύστερα από φάουλ που εκτέλεσε ο Λίντχολμ. Μια φάση που το ΦΩΣ περιέγραψε στην πρώτη του σελίδα με τον τίτλο: ΕΔΕΧΘΗ ΑΠΟ ΜΟΙΡΑΙΟΝ ΛΑΘΟΣ ΑΔΙΚΩΤΑΤΗΝ ΙΣΟΠΑΛΙΑ 2-2.
Αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις μετά το ματς. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, ο Ιταλός Μπρούνο Βάλε μίλησε για την εύνοια της τύχης. Ο Γιώργος Σιδέρης είπε: «Είναι άδικο το 2-2. Θα έπρεπε να είχαμε κερδίσει με δύο γκολ διαφορά». Και ο Σάββας Θεοδωρίδης πρόσθεσε: «Ήταν τυχεροί οι Ιταλοί και στα δύο γκολ που πέτυχαν».
Στην κριτική του αγώνα στο ΦΩΣ ξεχωρίζει η ανάλυση της απόδοσης του Θανάση Μπέμπη. Έγραψε ο αείμνηστος Σεραφείμ Ευαγγελίου με τη γλαφυρή πένα του για τον επιθετικό του Ολυμπιακού:
Υπήρξε ο Τιτάν του αγωνιστικού χώρου. Με τις απίθανες ντρίμπλες του εξενεύρισε τους διάσημους αντιπάλους του και τους έπαιξε όπως η γάτα με το πόντικι. Κρατούσε πολύ την μπάλα στα πόδια του αλλά τις πιο πολλές φορές δικαιολογημένα. Ευφυής ως είναι έδινε την ευκαιρία στους συναδέλφους του να ξεμαρκαρισθούν για να δεχθούν σίγουρη και άνετη μεταβίβασι. Προς το τέλος εκουράσθη. Αλλ ήτο δυνατόν να μη κουρασθή έπειτα από μια τέτοια συγκλονιστική προσπάθεια; Δεν εδημιούργει μόνον αλλά και κατέστρεφε. Δεν ήταν μόνο κυνηγός αλλ’ ένας παίκτης πανταχού παρών και πανταχού ενεργών. Κινούμενος κατ’ αρέσκειαν και μη εμποδιζόμενος από την παρουσία παγκοσμίου αξίας αντιπάλων του, έκαμεν ένα παιχνίδι απολαυστικόν δια τους θεατάς και ολέθριον δια τους Μιλανέζους. Όταν αυτός επετίθετο ακάθεκτος, ολόκληρος η φημισμένη Μίλαν εταράσσετο και ανέπνεε σαν «καρδιακός λαχανιασμένος»!
Στον αγώνα κόπηκαν 20.482 εισιτήρια που απέφεραν το εκπληκτικό ποσό για την εποχή 1.268.000 δρχ. Αναλυτικά πουλήθηκαν: 5.482 αριθμημένα εισιτήρια (548.200 δρχ.), 14.000 απλά εισιτήρια (700.000 δρχ.), 1.000 στρατιωτικά εισιτήρια (20.000).
Από την αφαίρεση των φόρων και των κρατήσεων του γηπέδου οι «ερυθρόλευκοι» «οικονόμησαν» 640.691 δρχ. Από αυτές πλήρωσαν 100.000 δρχ για έξοδα διοργάνωσης και άλλα 250.000 για το ταξίδι στην Ιταλία.
Η ρεβάνς έγινε δέκα μέρες αργότερα στο Μιλάνο κι ο Ολυμπιακός έχασε με 3-1 ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ ΛΑΘΗ, όπως ανέφερε το ΦΩΣ.
Δείτε το πρωτοσέλιδο του ΦΩΤΟΣ: