Ολυμπιακός: Άμυνα, το στοίχημα του Μαρτίνς
Η εικόνα του Ολυμπιακού στην έδρα της Σλόβαν Μπρατισλάβας επιβεβαίωσε απλώς αυτό που είχε φανεί από τα παιχνίδια με τη Νέφτσι Μπακού. Ότι το συγκρότημα του Μαρτίνς πάσχει αμυντικά.
Η πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ μετά το εμφατικό 3-0 του πρώτου αγώνα με τη Σλόβαν στο Καραϊσκάκη ήταν λίγο ως πολύ δεδομένη. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν έπαιζε με άλλη ενδεκάδα στην Μπρατισλάβα, η ομάδα του Πειραιά εύκολα ή δύσκολα θα έπαιρνε το εισιτήριο για τα γκρουπ του δεύτερου τη τάξει διασυλλογικού θεσμού της Ευρώπης.
Ακριβώς γι’ αυτό, θα ήταν ολέθριο λάθος από άπαντες στον Ολυμπιακό να σταθούν σε αυτή καθεαυτή την πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα. Αυτή ήταν τελειωμένη υπόθεση μία εβδομάδα νωρίτερα από τη ρεβάνς της Σλοβακίας. Αντίθετα, με την πρόκριση ήδη καπαρωμένη, θα ήταν χρήσιμο για όλους στο λιμάνι να μελετήσουν τον δεύτερο αγώνα με τη Σλόβαν και να τον χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα προς αποφυγή και ως καμπανάκι που «φωνάζει» βελτίωση ενόψει των ομίλων.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ναι, ο Ολυμπιακός πέρασε τους πεισματάρηδες Σλοβάκους. Έκανε δηλαδή αυτό που όφειλε, απέναντι σε ένα κλαμπ σαφώς υποδεέστερο ποιοτικά. Και για να μην παρεξηγούμαστε, αυτό δεν είναι ούτε λίγο ούτε δεδομένο σε αυτό το επίπεδο. Άλλωστε μπάλα δεν παίζουν ούτε τα μπάτζετ ούτε οι φανέλες. Αλλά μέχρι εκεί.
Η εικόνα των «ερυθρόλευκων» στο χορτάρι του «Τέχελνε Πόλε» επιβεβαίωσε απλώς αυτό που είχε φανεί από τα παιχνίδια με τη Νέφτσι Μπακού. Ότι το συγκρότημα του Μαρτίνς πάσχει αμυντικά. Όχι σε βαθμό που αυτό να του κοστίζει κόντρα σε αντιπάλους όπως η Νέφτσι και η Σλόβαν, όμως αρκετά ώστε να του στοιχίζει νίκες, βαθμούς και προκρίσεις απέναντι σε κλαμπ τύπου Λουντογκόρετς. Και στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ υπάρχουν ομάδες ξεκάθαρα ανώτερες από τη βουλγαρική, όπως είναι φυσικά η Άιντραχτ και η Φενέρ.
Το παιχνίδι στην Μπρατισλάβα έληξε με ισοπαλία τόσο στο σκορ όσο και στις τελικές προσπάθειες. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η Σλόβαν πέτυχαν από δύο γκολ και είχαν από 12 τελικές στην αντίπαλη εστία. Αυτό από μόνο του δεν θα ήταν αρνητικό αν το ματς παιζόταν με έντεκα εναντίον έντεκα. Όμως οι Σλοβάκοι ισοφάρισαν δις και κατέγραψαν τη συντριπτική πλειονότητα των ευκαιριών τους παίζοντας με παίκτη λιγότερο.
Αν πάμε λίγο πίσω στον χρόνο, στα παιχνίδια με Νέφτσι και Λουντογκόρετς, θα παρατηρήσουμε παρόμοιο πρόβλημα για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Συνολικά στα τέσσερα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ οι τελικές προσπάθειες ήταν 36-44 υπέρ των δύο αντιπάλων του Ολυμπιακού. Και το ζήτημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο αν απομονώσουμε τους αγώνες που δίνουν οι «ερυθρόλευκοι» μακριά από το Φάληρο.
Προφανώς και υπάρχουν ελαφρυντικά. Η ομάδα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις μεταγραφές της, δεν έχει επίσημα παιχνίδια στα πόδια της (ελέω Σούπερ Λίγκας) και έχει υποχρεωθεί να αλλάζει τις ενδεκάδες σαν τα… πουκάμισα λόγω πολλών και σοβαρών απουσιών.
Όμως «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε», όπως λέει και η λαϊκή ρήση. Το αμυντικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι ευθύνη του Μαρτίνς και των ποδοσφαιριστών να το αντιμετωπίσουν και να το βελτιώσουν. Μια διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινήσει… χθες, ώστε η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού να φτάσει εγκαίρως στο επιθυμητό επίπεδο, πριν να είναι αργά για ουσιαστικές διορθώσεις…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ