ΟΦΗ: Αφιέρωμα στα ευρωπαϊκά ταξίδια ενόψει Απόλλωνα Λεμεσού
Ο ΟΦΗ επιστρέφει στην Ευρώπη καθώς θα φιλοξενήσει στην Κρήτη τον Απόλλωνα Λεμεσού για τα προκριματικά του Europa League.
Ο ΟΦΗ έχει ήδη βγάλει από τη ντουλάπα το Ευρωπαϊκό του κοστούμι, το…ξεσκονίζει και κάνει πρόβες για να είναι έτοιμος για το μεγάλο του ραντεβού με τον Απόλλωνα Λεμεσού.
Είκοσι χρόνια στην… ναφθαλίνη ήταν πολλά και πλέον ήρθε η στιγμή που θα ντυθεί και πάλι με τα καλά του και θα πάρει μέρος στη δεύτερη τη τάξει Ευρωπαϊκή διοργάνωση και θα ακουστεί ξανά το ofi creta.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Μάλιστα αυτό θα γίνει σε μια ημερομηνία-σταθμό, καθώς στις 17 Σεπτεμβρίου 1986 πραγματοποίησε την παρθενική του συμμετοχή σε ευρωπαϊκό ματς κόντρα στην Χάιντουκ Σπλιτ στο Ηράκλειο. Ο ΟΦΗ μπορεί να απέχει την τελευταία 20ετία από την Ευρώπη αλλά έχει προλάβει ήδη να κάνει μια σπουδαία διαδρομή και να δώσει πολλούς βαθμούς στη χώρα μας.
Πέντε φορές στην Ευρώπη
Η κρητική ομάδα έχει στο παλμαρέ της πέντε ευρωπαϊκούς εξόδους, τέσσερις στο παλιό κύπελλο ΟΥΕΦΑ και μια στο πάλαι ποτέ κύπελλο Κυπελλούχων.
Στην Ευρώπη έχει παίξει πολύ παλιά και στο Βαλκανικό κύπελλο κι άλλες δυο φορές σε επίπεδο Ιντερτότο που είναι ουσιαστικά και η τελευταία του ανάμνηση. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις μετράει 36 παρουσίες.
Στα ματς του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και Κυπελλούχων ο ΟΦΗ είχε συνολικά 22 συμμετοχές ξεκινώντας από το 1986 και φτάνοντας μέχρι το 2000. Στους αγώνες αυτούς είχε την απόλυτη ισορροπία, καθώς μοιράστηκε τις νίκες και τις ήττες(είχε από εννιά), ενώ τέσσερα παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.
Εκεί που υπήρχε η απόλυτη ισορροπία ήταν στα γκολ που είχε 30 ενεργητικό και τον ίδιο αριθμό σε παθητικό. Η «Π» με την ευκαιρία του αγώνα παρουσιάζει σήμερα σε διπλανή στήλη τις πέντε Ευρωπαϊκές συμμετοχές του ΟΦΗ σε ΟΥΕΦΑ και Κυπελλούχων.
Η κατάκτηση του Βαλκανικού κυπέλλου
Στην Ευρώπη ο ΟΦΗ αγωνίστηκε σε δυο ακόμα διοργανώσεις: το Βαλκανικό κύπελλο, το οποίο μάλιστα κατέκτησε την πρώτη φορά και στο κύπελλο Ιντερτότο. Στο Βαλκανικό κύπελλο αγωνίστηκε δυο φορές. Την περίοδο 88-89 το κατέκτησε νικώντας στον τελικό την Ραντνίσκι Νις από τη Γιουγκοσλαβία με σκορ 3-1 στις Σέρρες με γκολ των Μπατσινίλα, Βλαστού, Νίκι Παπαβασιλείου.
Στην ημιτελική φάση απέκλεισε τη Λαμπινότι Ελμπασάνι από την Αλβανία με νίκη 3-0 στο Ηράκλειο και ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας.
Δυο χρόνια αργότερα συμμετείχε ξανά και στην προημιτελική φάση απέκλεισε την Εταρ Βέλικο από τη Βουλγαρία με μια ισοπαλία 0-0 και νίκη με σκορ 2-1, ενώ στα ημιτελικά αποκλείστηκε από την Ίντερ Σίμπιου από τη Ρουμανία με νίκη 2-1 στο Ηράκλειο και ήττα 1-0 εκτός έδρας. Συνολικά είχε 7 συμμετοχές με 4 νίκες και 2 ισοπαλίες και μια ήττα και γκολ 11-5.
Το Ιντερτότο
Για πρώτη φορά ο ΟΦΗ αγωνίστηκε στο κύπελλο Ιντερτότο την περίοδο 1995-96. Στον Α’ Γύρο κέρδισε την εντός τη Νέα Σαλαμίνα με 2-1, και την Τέρβις Πάρνου από την Εσθονία με 2-0 και εκτός την Μπούντουσνοστ με 4-3 ενώ έχασε εκτός από την Μπάγερν Λεβερκούζεν με 1-0. Στον Β΄ Γύρο αποκλείστηκε στην Τουρκία από τη Μπούρσασπορ με 2-1. Στο Ιντερτότο αγωνίστηκε και την περίοδο 2007-08 όπου αποκλείστηκε από την Τόμπολ Κοστανάι(Καζακστάν) με δυο ήττες με σκορ 1-0. Συνολικά είχε 7 συμμετοχές με 3 νίκες 4 ήττες και γκολ 9-9.
Παπαδόπουλος, Νιόπλιας, Μάουρο
Πρώτος σκόρερ στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του ΟΦΗ σε ΟΥΕΦΑ και Κυπελλούχων είναι ο Νίκος Παπαδόπουλος με 4 γκολ. Ακολουθούν οι Νιόπλιας, Μάουρο με 3, Μαχλάς, Αναστασίου, Γκόμεζ με 2 και με 1 γκολ οι Βλαστός, Τσίμπος, Γιάννης Μαρινάκης, Χαραλαμπίδης, Περσίας, Γεωργαμλής, Τσιφούτης, Βέλιτς, Μίτιτς, Κουνενάκης, Ιορδανίδης, Διγκόζης, Κολιτσιδάκης, Μουνιόζ.
Η αρχή έγινε στις 17/9/1986 με τη Χάιντουκ
Ο ΟΦΗ με τον Ευγένιο Γκέραρντ στον πάγκο του πραγματοποιεί εντυπωσιακή πορεία στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής και τερματίζει στην 2η θέση πίσω από τον Παναθηναϊκό χάνοντας για λίγους βαθμούς (43 με 38) τον τίτλο. Κερδίζει ωστόσο την έξοδο του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Στον δρόμο του στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης βρίσκεται η ιστορική Χάιντουκ Σπλίτ από την Κροατία και η κλήρωση φέρνει το πρώτο παιχνίδι στο Ηράκλειο στις 17 Σεπτεμβρίου 1986. Ακριβώς 34 χρόνια πριν. Ο ΟΦΗ παίρνει τη νίκη στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με σκόρερ τον Γιώργο Βλαστό (φωτο) στο 23’ με σουτ “σηκώνοντας στο πόδι” το γεμάτο γήπεδο.
Ο ΟΦΗ πηγαίνει στη ρεβάνς για να διεκδικήσει το εισιτήριο, αλλά δυστυχώς η εμπειρία των Κροατών μίλησε και η Χάιντουκ νίκησε με σκορ 4-0 και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση αφήνοντας στον ΟΦΗ την πίκρα του αποκλεισμού αλλά και τη γλυκιά γεύση από την πρώτη του νίκη στην Ευρώπη.
Η σύνθεση με την οποία ο ΟΦΗ έγραψε ιστορία με την πρώτη του ευρωπαική νίκη στο ματς με τη Χάιντουκ στο Ηράκλειο ήταν η εξής: Μητσέας, Μιχαλήτσος, Ανδριανίδης, Βασιλείου, Τσινός, Γιάνγιανιν, Ισις (66′ Χαραλαμπίδης), Νιόπλιας, Παπαβασιλείου, Σαμαράς, Βλαστός (75′ Καργιώτης).
Έκανε ένα ακόμα βήμα την 2η φορά
Την δεύτερη φορά που ο ΟΦΗ βγαίνει στην Ευρώπη είναι η περίοδος 1987-88, Είναι η σεζόν που κερδίζει στον τελικό κυπέλλου στο ΟΑΚΑ τον Ηρακλή στα πέναλτι με σκορ 3-1 (κανονικό ματς και παράταση 1-1) και εξασφαλίζει την πρόκριση στο κύπελλο Κυπελλούχων.
Η κλήρωση φέρνει αντίπαλο στην πρώτη φάση την βουλγαρική Βίτοσα. Στο πρώτο ματς χάνει με 1-0 εκτός αλλά στην ρεβάνς (φωτο) στο Ηράκλειο στις 30 Σεπτεμβρίου βοηθούμενος και από τον κόσμο του ανατρέπει το σκορ και παίρνει τη νίκη με 3-1 πανηγυρίζοντας την πρώτη πρόκριση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τα γκολ πετυχαίνουν οι Τσίμπος (25’ ), Γ. Μαρινάκης (50’ ), Χαραλαμπίδης (68’ ).
Η πρώτη ευρωπαική πρόκριση γράφτηκε από τους Χοσάδα, Γκουλή, Τσινό, Τσίμπο, Ίσις, Ανδριανίδη, Περσία, Παπαβασιλείου (49’ Πατεμτζή), Νιόπλια Γ. Μαρινάκη (76’ Αθανασιάδη), Χαραλαμπίδη. Στον Β’ Γύρο ο ΟΦΗ κληρώνεται με την ισχυρή Αταλάντα και το πρώτο παιχνίδι λόγω τιμωρίας του για επεισόδια στο ματς με την Βίτοσα γίνεται στην Τούμπα με αρκετούς οπαδούς του ΟΦΗ αλλά και του ΠΑΟΚ. Η κρητική ομάδα παίρνει τη νίκη με 1-0 με γκολ του Τάκη Περσία στο 17’.
Στον επαναληπτικό στο Μπέργκαμο ωστόσο η Αταλάντα είναι καλύτερη και φτάνει στην ανατροπή παίρνοντας τη νίκη με 2-0 και μαζί το εισιτήριο για την επόμενη φάση αλλά με τον ΟΦΗ να έχει κερδίσει ήδη σε Ευρωπαϊκές εμπειρίες.
Η πιο μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά
Επόμενη ευρωπαϊκή έξοδος την περίοδο 1993-94 όπου ο ΟΦΗ πραγματοποίησε τη σπουδαιότερη πορεία του σε αυτό το επίπεδο.
Στον Α’ Γύρο κληρώνεται με αντίπαλο την πανίσχυρη Σλάβια που εκείνη την εποχή διέθετε αρκετούς διεθνείς (Σμίτσερ, Κούκα κα). Στο πρώτο ματς στην Πράγα ο ΟΦΗ περνάει δύσκολο βράδυ αλλά με πρωταγωνιστή τον Χανιωτάκη και σκόρερ τον Γεωργαμλή παίρνει την ισοπαλία με σκορ 1-1 και βάζει τις βάσεις για την πρόκριση.
Στην ρεβάνς καταφέρνει να φτάσει σε μια μεγάλη νίκη με 1-0 με το γκολ του Μαχλά στο 41’ .
Ο ΟΦΗ αγωνίστηκε με τους Χανιωτάκης, Βάβουλας, Γεωργαμλής, Παπαδόπουλος, Πατεμτζής, Πουρσανίδης, Μαρινάκης, Λούπου, Τζουγκάνοβιτς (75’ Αλεξούδης), Σαμαράς (46’ Μουστακίδης), Μαχλάς. Στον Β’ Γύρο έρχεται στον δρόμο του η μεγάλη Ατκέτικο Μαδρίτη του Χέσους Χιλ.
Η καλή εμφάνιση παρά την ήττα με 1-0 στο Βιθέντε Καλντερόν δίνει ελπίδες πρόκρισης και στην ρεβάνς το Γεντί Κουλέ είναι κατάμεστο από κόσμο. Ο ΟΦΗ γράφει ιστορία και παίρνει τη νίκη πρόκριση με γκολ των Μαχλά (51’ ) και Τσιφούτη (62’ με πέναλτι που κανείς δεν θα μάθε ποτέ αν η μπάλα πέρασε ή όχι την γραμμή). Ο ΟΦΗ παρατάχθηκε με τους: Χανιωτάκης, Πατεμτζής, Ν. Παπαδόπουλος, Μουστακίδης, Πουρσανίδης, Μαρινάκης, Λούπου (85’ Αλεξούδης), Τσιφούτης, Σαμαράς, Μαχλάς (90’′ Αθανασιάδης), Τζουγκάνοβιτς.
Η πρόκριση στον Γ’ Γύρο φέρνει στο διάβα του την Πορτογαλική Μποαβίστα. Δύσκολο εμπόδιο το οποίο ο ΟΦΗ δεν μπορεί να περάσει. Σε μια βροχερή βραδιά του Νοέμβρη του 1993 γνωρίζει βαριά ήττα (φωτο) στο Ηράκλειο με 4-1 (το γκολ της τιμής ο Βέλιτς στο 90’ ενώ έχει χάσει πέναλτι ο Λούπου) και η ρεβάνς αποκτά τυπικό χαρακτήρα με τον ΟΦΗ να χάνει για δεύτερη φορά με σκορ 2-0.
Αξιοπρεπή παρουσία και βαθμοί για την Ελλάδα
ΟΦΗ με τη Γαλική ΟσέρΤην περίοδο 1997-98 κερδίζει ξανά την έξοδο του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και στον Β’ Προκριματικό Γύρο αντιμετωπίζει την Ρέικιαβικ.
Το πρώτο παιχνίδι στην Ισλανδία λήγει ισόπαλο 0-0 και στην ρεβάνς ο ΟΦΗ παίρνει τη νίκη με 3-1 με γκολ των Αναστασίου (10’), Μίτιτς (66’ ), Παπαδόπουλου (72’ πεν). Η σύνθεση του ΟΦΗ: Χανιωτάκης, Παπαδόπουλος, Αδάμος, Κουνενάκης, Κουτσουπιάς, Κιάσσος, Νιόπλιας, Τσιαντάκης (89’′ Ντιάρα), Δέδες (46’′ Σταυρακάκης), Αναστασίου, Μίτιτς (83’′ Ρίζνιτς).
Στον Α’ γύρο κληρώνεται με την Φερεντσβάρος και στο πρώτο ματς στο Ηράκλειο κερδίζει με σκορ 3-0 με τους Παπαδόπουλο (21’ πεν), Κουνενάκη (57’), Νιόπλια (86’ ). Ο ΟΦΗ παρατάχθηκε με Χανιωτάκης, Τσιαντάκης (80’′ Σταυρακάκης), Δερμιτζάκης, Παπαδόπουλος, Κουνενάκης, Σκέντζος, Κιάσσος, Μαρινάκης, Νιόπλιας, Μίτιτς (83’′ Ρίζνιτς), Αναστασίου.
Στη ρεβάνς χάνει με 2-1 (το γκολ ο Νιόπλιας στο 14’ ) αλλά η πρόκριση είναι δική του.
Στον Β’ Γύρο πέφτει στον δρόμο του η Γαλική Οσέρ του περίφημου Γκι Ρού. Στη Γαλλία αν και προηγείται με γκολ του Νιόπλια στο 13’ γνωρίζει την ήττα με 3-1 και δυσκολεύει το έργο της πρόκρισης.
Στη ρεβάνς (φωτο) αν και βρέθηκε να χάνει δυο φορές κατάφερε να πάρει τη νίκη γοήτρου με 3-2 και να δώσει βαθμούς στην Ελλάδα με τους Παπαδόπουλο (57’, 75’ πεν) Αναστασίου (90’ ) Ο ΟΦΗ αγωνίστηκε με τους Γιαλαμά, Κιάσσο, Παπαδόπουλο, Αδάμο, Μαρινάκη, Τσιαντάκη (58’ Ρίζνιτς), Αναστασίου, Μίτιτς (72’ Ντιάρα), Δερμιτζάκη, Κουτσουπιά, Αναστασίου.
Η τελευταία φορά μέχρι την… αυριανή
Η τελευταία παρουσία του ΟΦΗ στην Ευρώπη καταγράφηκε την περίοδο 2000-2001 με την κρητική ομάδα στη μετά Γκέραρντ εποχή να μπαίνει με κεκτημένη ταχύτητα και στον Α’ Γύρο να αποκλείει την Νάπρεντακ από την Σερβία. Μετά το 0-0 εκτός η πρόκριση ήρθε στο Ηράκλειο με το εντυπωσιακό 6-0 (φωτο) που αποτελεί την μεγαλύτερη νίκη στην Ευρώπη. Σκόραραν οι Μάουρο(14’, 45’), Ιορδανίδης (23’ ), Γκόμεζ (23, 50’), Διγκόζης(36’).
Ο ΟΦΗ αγωνίστηκε με τους Μπεκιάι, Δερμιτζάκης, Αδάμος (67’ Παυλόπουλος), Κολιτσιδάκης (46’ Μουνιόζ), Κατσαβός, Νιόπλιας (29’ Σταυρακάκης), Σολίς, Διγκόζης, Γκόμεζ, Μάουρο, Ιορδανίδης.
Στον Β’ Γύρο η πορεία σταμάτησε πάνω στη Σλάβια Πράγας που πήρε τη ρεβάνς για τον πρώτο αποκλεισμό της. Στο Ηράκλειο ο ΟΦΗ αναδείχθηκε ισόπαλος με σκορ 2-2 (τα γκολ οι Κολιτσιδάκης 41’ , Μάουρο 78’ ), ενώ στη ρεβάνς έχασε με 4-1 (το γκολ ο Μουνιόζ στο 60’).
Πηγή: patris.gr