Copa America 2019: Τα προφίλ, η χρυσή βίβλος, τα ρόστερ, το πρόγραμμα και η TV
Δείτε τα προφίλ των ομάδων που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση.
Το 46ο Copa America ξεκινάει τα ξημερώματα (3:30) του Σαββάτου (15/6) με την αναμέτρηση Βραζιλία-Βολιβία και πλέον τα βράδια μας αποκτούν ξανά νόημα μέχρι και τις 7 Ιουλίου, όταν και θα γίνει ο μεγάλος τελικός.
Το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Copa America
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Θα καταφέρει η Βραζιλία να κάνει το 6/6 ως οικοδέσποινα; Θα πιεί ποτέ «νερό από την πήγη» ο Μέσι με την φανέλα της Αργεντινής; Θα κάνει το threepeat η Χιλή ή θα δούμε τα δυνατά αουτσάιντερ Ουρουγουάη ή Κολομβία να κάνουν την έκπληξη;
Copa America: Γιατί συμμετέχουν οι Ιαπωνία και Κατάρ
*Οι δύο πρώτες κάθε ομίλου και οι δύο καλύτερες τρίτες προκρίνονται στην επόμενη φάση.
1ος ΟΜΙΛΟΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Η Βραζιλία φιλοξενεί το Copa America για 6η φορά στην ιστορία της, έχοντας σηκώσει το τρόπαιο τις προηγούμενες 5 φορές στο σπίτι της. Η «σελεσάο» είναι το φαβορί για την κατάκτηση του θεσμού, ωστόσο θα στερηθεί τις υπηρεσίες του αστέρα της Νεϊμάρ, ο οποίος τραυματίστηκε σε φιλική αναμέτρηση με το Κατάρ. Έκπληξη προκαλεί η απουσία του Λούκας Μόουρα, ο οποίος βοήθησε την Τότεναμ να φτάσει στον τελικό του Champions League, αλλά και των Ντάγκλας Κόστα, Φαμπίνιο και Μαρσέλο. Ο Γουίλιαν κλήθηκε για να καλύψει το κενό του Νεϊμάρ.
Προπονητής: Τίτε
ΠΕΡΟΥ
Το Περού έχει φτάσει ως τον τελικό δύο φορές, κατακτώντας το τρόπαιο και τις δύο, ενώ το 2015 κατέλαβε την 3η θέση, νικώντας τη Κολομβία στον μικρό τελικό. Από την 23μελή αποστολή μόλις 4 ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στην Ευρώπη. Ξεχωρίζουν τα ονόματα των Τζέφερσον Φαρφάν (Λοκομοτίβ Μόσχας) και Πάολο Γκερέρο (Ιντερνασιονάλ), με τον δεύτερο να είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορίας της χώρα του με 36 γκολ.
Προπονητής: Ρικάρντο Γκαρέκα
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η Βενεζουέλα έχει συμμετάσχει στο παρελθόν 17 φορές στο Copa America, χωρίς να έχει σηκώσει το τρόπαιο, ωστόσο το 2011 κατάφερε να φτάσει ως τα ημιτελικά, ενώ την πρώτη αγωνιστική κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία (0-0) από την Βραζιλία. Οι περισσότεροι παίκτες της αγωνίζονται στην Ευρώπη και μόλις δύο στο εθνικό πρωτάθλημα. Η «La Vinotinto» στηρίζεται κυρίως στην εμπειρία των Τόμας Ρινκόν (Τορίνο) και Σάλομον Ροντόν (Νιουκάστλ), ενώ ο επιθετικός της Αγγλικής ομάδας έγινε πρόσφατα ο πρώτος σκόρερ της εθνικής με 24 τέρματα.
Προπονητής: Ράφαελ Ντούνταμελ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Η Βολιβία έχει κατακτήσει το τρόπαιο μόλις μία φορά το μακρινό 1963, όταν και ήταν η διοργανώτρια, ενώ έφτασε ξανά στον τελικό το 1997, πάλι ως οικοδέσποινα, ωστόσο έχασε από τη αποψινή της αντίπαλο, Βραζιλία και ήταν η τελευταία φορά που έφτασε τόσο μακριά. Από τους 23 παίκτες οι δύο αγωνίζονται στο Μεξικό, ένας στη Κίνα και οι υπόλοιποι 20 στο πρωτάθλημα της χώρας. Οι «πράσινοι» δεν διαθέτουν κάποιο αστέρι στο ρόστερ τους, ωστόσο βασίζονται στον Μαρσέλο Μάρτινς (Σιγιαζουάνγκ), ο οποίος στο παρελθόν έχει αγωνιστεί σε Σαχτάρ και Βέρντερ Βρέμης, ενώ είναι δεύτερος σκόρερ της χώρας του με 17 γκολ.
Προπονητής: Εντουάρντο Βιγιέγκας
2ος ΟΜΙΛΟΣ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Από τις πιο άτυχες ομάδες του Copa America τα τελευταία χρόνια, καθώς μετράει 4 ήττες στους 4 από τους 5 τελευταίους τελικούς, ενώ οι 3 κρίθηκαν στα πέναλτι. Αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία ευκαιρία του Λιονέλ Μέσι να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο με τα χρώματα της πατρίδας του. Στο ρόστερ υπάρχουν ονόματα που δεν είναι και τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους φίλους της «αλμπισελέστε», με 5 ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας και 3 στο Μεξικό, ενώ για ακόμη μία φορά δεν κλήθηκε ο Μάουρο Ικάρντι.
Προπονητής: Λιονέλ Σκαλόνι
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η Κολομβία έχει φτάσει στον τελικό δύο φορές, κατακτώντας το τρόπαιο την μία, ενώ η πιο πρόσφατη διάκρισή της ήταν στην προηγούμενη διοργάνωση το 2016, όπου νίκησε την Αμερική στον μικρό τελικό. Οι «καφετέρος» διαθέτουν αρκετά ποιοτικό και έμπειρο ρόστερ, με παίκτες όπως οι Ρανταμέλ Φαλκάο (Μονακό), Χάμες Ροντρίγκεζ (Μπάγερν) και Χουάν Κουαδράδο (Γιουβέντους).
Προπονητής: Κάρλος Κεϊρόζ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Η Παραγουάη κατάφερε να φτάσει στον τελικό τελευταία φορά το 2011, όπου ηττήθηκε από την Ουρουγουάη, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα έχασε στον μικρό τελικό από την Κολομβία. Μόλις τέσσερις παίκτες από το ρόστερ αγωνίζονται στην Ευρώπη, ενώ έχουν κληθεί και οι πρώην παίκτες του Ολυμπιακού, Όσκαρ Καρντόσο (Λιμπερτάδ) και Ερνάν Περέζ (Εσπανιόλ).
Προπονητής: Εντουάρντο Μπερίσο
ΚΑΤΑΡ
Το Κατάρ συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Copa America και είναι μία από τις δύο καλεσμένες χώρες της διοργάνωσης. Τον Φεβρουάριο κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο Ασίας, ενώ τον Νοέμβριο του 2022 θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Κατάρ αρχίζει να ανεβαίνει επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο σίγουρα βρίσκεται πιο πίσω από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας, ενώ το αστέρι της ομάδας είναι ο Χασάν Αλ Χάιντος (Αλ Σάαντ), ο οποίος είναι πρώτος σκόρερ της χώρας του με 26 τέρματα.
Προπονητής: Φέλιξ Σάντσεζ
3ος ΟΜΙΛΟΣ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Η Ουρουγουάη είναι η πολυνίκης του θεσμού με 15 κατακτήσεις και ευελπιστεί να φτάσει φέτος ξανά στον τελικό μετά το 2011, όταν και είχε κερδίσει το τρόπαιο, ενώ στις τελευταίες δύο διοργανώσεις έφτασε μία φορά στα προημιτελικά. Στην «σελέστε» ποντάρουν στα κανόνια της ομάδας Λουίς Σουάρεζ και Έντισον Καβάνι, οι οποίοι μαζί έχουν συνδυαστικά 101 γκολ σε 215 συμμετοχές με το εθνόσημο.
Προπονητής: Όσκαρ Ταμπάρεζ
ΧΙΛΗ
Η κάτοχος του θεσμού Χιλή κατέκτησε τα πρώτα της τρόπαια στις τελευταίες δύο διοργανώσεις με τον ίδιο τρόπο, νικώντας την Αργεντινή στα πέναλτι, μετά από 120 λεπτά χωρίς γκολ, ωστόσο φέτος δύσκολα θα κάνει το treepeat ή ακόμα να φτάσει ως τον τελικό. Δεν κλήθηκε ο Κλαούντιο Μπράβο (Μαν. Σίτι), λόγω τραυματισμού, ενώ ξεχωρίζουν οι Αλέξις Σάντσεζ (Μαν. Γιουνάιτεντ), Αρτούρο Βιντάλ (Μπαρτσελόνα) και Εντουάρντο Βάργκας (Τίγκρες).
Προπονητής: Ρεϊνάλντο Ρουέντα
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Το Εκουαδόρ ή αλλιώς Ισημερινός, δεν έχει κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο, ενώ έχει φτάσει δύο φορές ως τα ημιτελικά και η πιο πρόσφατη καλή πορεία ήταν στο τελευταίο Copa America, όπου έφτασε ως τα προημιτελικά. Μόλις τρεις παίκτες αγωνίζονται στην Ευρώπη και 9 στο εθνικό πρωτάθλημα, ενώ ξεχωρίζουν οι Αντόνιο (Μαν. Γιουνάιτεντ) και Ένερ Βαλένσια (Τίγκρες)
Προπονητής: Χερνάν Ντάριο Γκόμεζ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη καλεσμένη του Copa America, ενώ έχει συμμετάσχει άλλη μία φορά στη διοργάνωση το 1999, όπου τερμάτισε τελευταία σε όμιλο με Παραγουάη, Περού και Βολιβία, με ένα βαθμό. Οι «μπλε σαμουράι» ήταν αυτοί που έχασαν στον τελικό του Κυπέλλου Ασίας από το Κατάρ. Από τους 23 παίκτες οι 13 αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας, ενώ οι 9 στην Ευρώπη. Δεν βρίσκεται στην αποστολή ο Σίντζι Καγκάβα (Μπεσίκτας), λόγω τραυματισμού, με τον αρχηγό Σίντζι Οκαζάκι (Λέστερ) να είναι ο καλύτερος παίκτης της αποστολής.
Προπονητής: Χατζίμε Μοριγιάσου
Ο τρόπος διεξαγωγής του τουρνουά
Οι 12 συμμετέχουσες ομάδες της διοργάνωσης είναι χωρισμένες σε 3 ομίλους των τεσσάρων. Στην επόμενη φάση, των προημιτελικών προκρίνονται οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλοι και οι δύο καλύτεροι 3οι.
Για να προκύψουν οι 2 καλύτεροι 3οι υπολογίζονται οι βαθμοί, η διαφορά τερμάτων, καλύτερη επίθεση κι αν υπάρχει ισορροπία διεξάγεται κλήρωση.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια είναι τα εξής: 1. Διαφορά τερμάτων, 2. Καλύτερη επίθεση, 3. Πόντοι στα μεταξύ τους ματς, 4. Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς, 5. Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους ματς, 6. Βαθμολογία Fair Play, 7. Kλήρωση.
Στα προημιτελικά σε περίπτωση που η αναμέτρηση ολοκληρωθεί ισόπαλη το ματς οδηγείται, απευθείας, στα πέναλτι, χωρίς τη διαδικασία παράτασης. Εξτρά 30λεπτο θα υπάρχει σε περίπτωση ισοπαλίας στα ημιτελικά, τον αγώνα για την 3η θέση και τον τελικό.
Κατά τη διάρκεια της παράτασης κάθε ομάδα θα έχει τη δυνατότητα και για 4η αλλαγή. Σε περίπτωση ισοπαλίας και μετά την παράταση το ματς θα κρίνεται, οριστικά, στη διαδικασία των πέναλτι.
Τα γήπεδα της διοργάνωσης
Μαρακανά (Ρίο ντε Ζανέιρο)
Χωρητικότητα: 74.738 θεατές.
Μορούμπι (Σάο Πάουλο)
Χωρητικότητα: 67.428 θεατές.
Αρένα Κορίνθιανς (Σάο Πάουλο)
Χωρητικότητα: 49.205 θεατές.
Μινεϊράο (Μπέλο Οριζόντε)
Χωρητικότητα: 58.170 θεατές.
Αρένα ντο Γκρέμιο (Πόρτο Αλέγκρε)
Χωρητικότητα: 55.662 θεατές.
Αρένα Φόρτε Νόβα (Σαλβαδόρ)
Χωρητικότητα: 51.900 θεατές.
ΜΑΣΚΟΤ
Το όνομα της είναι «Ζιζίτο» κι αναπαριστά ένα καπιμπάρα. Το μεγαλύτερο, στην υφήλιο, τρωκτικό που απαντάται στην Λατινική Αμερική. Το όνομα του αποτίει φόρο τιμής στην μνήμη του μεγάλου Βραζιλιάνου επιθετικού Ζιζίνιο, ο οποίος με 17 τέρματα αποτελεί τον πρώτο σκόρερ στα χρονικά της διοργάνωσης (μαζί με τον Αργεντινό Ντοροτέο Μέντες).
Οι αποστολές των 12 «μονομάχων»
1ος ΟΜΙΛΟΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Τερματοφύλακες
1 Αλισον
16 Κάσσιο
23 Εντερσον
Αμυντικοί
2 Τιάγκο Σίλβα
3 Μιράντα
4 Μαρκίνιος
6 Φιλίπε Λουίς
12 Αλεξ Σάντρο
14 Εντερ Μιλιτάο
22 Φάγνερ
Μέσοι
5 Καζεμίρο
8 Άρτουρ Μέλο
10 Γουίλιαν
11 Κοουτίνιο
15 Αλαν
17 Φερναντίνιο
18 Πακετά
Επιθετικοί
7 Τιάγκο Νέρες
9 Γκ. Ζεσούς
19 Εβερτον
20 Φιρμίνο
21 Ριτσάρλισον
Εκλέκτορας: Τίτε (Βραζιλία)
ΤΙΤΛΟΙ: 5 Παγκόσμια Κύπελλα, 8 Κόπα Αμέρικα, 4 Κύπελλα Συνομοσπονδιών, 2 Παναμερικανικά Πρωταθλήματα, 1 Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
ΒΟΛΙΒΙΑ
Τερματοφύλακες
1 Λαμπέ
12 Κορντάνο
23 Ρόχας
Αμυντικοί
17 Μ. Μπεχαράνο
8 Ν. Μπεχαράνο
4 Χακουίν
22 Ζουσίνο
2 Τόρες
5 Κουέγιαρ
13 Καράσκο
Μέσοι
3 Τσουμασέρο
14 Κάστρο
6 Σααβέντρα
7 Ζουστινιάνο
10 Γκαλίντο
20 Σαουσέδο
16 Γουαγιάρ
21 Φερνάντεζ
15 Αράνο
Επιθετικοί
9 Μαρτίνς
18 Αλβαρεζ
19 Ραμάλιο
11 Βάκα
Εκλέκτορας: Εντουάρντο Βιγιέγκας (Βολιβία).
ΤΙΤΛΟΙ: 1 Κόπα Αμέρικα
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Τερματοφύλακες
1 Φαρίνεζ
12 Γκρατερόλ
22 Ρόμο
Αμυντικοί
2 Βιλανουέβα
3 Οσόριο
4 Κανσελόρ
14 Μάγκο
16 Ροσάλες
20 Ερνάντεζ
21 Φέλτσερ
Μέσοι
5 Μορένο
6 Ερέρα
7 Ματσίς
8 Ρινκόν
10 Σαβαρίνο
11 Ανιόρ
13 Σέιας
15 Μουρίγιο
18 Σοτέλδο
19 Φιγκέρα
Επιθετικοί
9 Αριστεγκουιέτα
17 Μαρτίνεζ
23 Ροντόν
Εκλέκτορας: Ραφαέλ Ντουνταμέλ (Βενεζουέλα).
ΤΙΤΛΟΙ: -
ΠΕΡΟΥ
Τερματοφύλακες
1 Γκαλέσε
12 Κάσεδα
21 Αλβαρεζ
Αμυντικοί
8 Αμπραμ
3 Κόρσο
4 Σανταμαρία
5 Αραούχο
6 Τράουκο
15 Ζαμπράνο
17 Αντβίνκουλα
13 Καλένς
Μέσοι
7 Ουρτάδο
8 Κουέβα
13 Τάπια
16 Πρέτελ
19 Γιοτούν
20 Φλόρες
23 Γκονζάλες
Επιθετικοί
9 Γκερέρο
10 Φαρφάν
11 Ρουιντίαζ
14 Πόλο
18 Καρίγιο
Εκλέκτορας: Ρικάρντο Γκαρέκα (Αργεντινή).
ΤΙΤΛΟΙ: 2 Κόπα Αμέρικα.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του 1ου ομίλου
1η Αγωνιστική ΣΗΜΕΡΑ
03.30: Βραζιλία – Βολιβία (Moρούμπι)
22.00: Βενεζούελα – Περού (Αρένα ντο Γκρέμιο)
2η Αγωνιστική (19/6)
00.30: Βολιβία – Περού (Μαρακανά)
03.30: Βραζιλία – Βενεζουέλα (Αρένα Φόρτε Νόβα)
3η Αγωνιστική 22/6
Περού – Βραζιλία 22.00 (Αρένα Κορίνθιανς)
Βολιβία – Βενεζουέλα 22.00 (Μινεϊράο)
2ος όμιλος
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Τερματοφύλακες
1 Φράνκο Αρμάνι
12 Αγκουστίν Μαρτσεσίν
23 Εστέμπαν Ανδράδα
Αμυντικοί
2 Χουάν Φόιτ
3 Νικολάς Ταλιαφίκο
4 Ρέντσο Σαράβια
6 Χερμάν Πετσέλα
13 Ραμίρο Φούνες Μόρι
14 Μίλτον Κάσκο
17 Νικολάς Οταμέντι
Μέσοι
5 Λεάνδρο Παρέδες
7 Ρομπέρτο Περέιρα
8 Μάρκος Ακούνια
11 Ανχελ Ντι Μαρία
15 Γκουίδο Πισάρο
16 Ροδρίγο Ντε Πολ
18 Γκουίδο Ροντρίγκες
20 Τζιοβάνι Λο Σέλσο
Επιθετικοί
9 Σέρχιο Αγουέρο
10 Λιονέλ Μέσι
19 Ματίας Σουάρες
21 Πάουλο Ντιμπάλα
22 Λαουτάρο Μαρτίνες
Εκλέκτορας: Λιονέλ Σκαλόνι (Αργεντινή)
ΤΙΤΛΟΙ: 2 Παγκόσμια Κύπελλα, 14 Κόπα Αμέρικα, 1 Κύπελλο Συνομοσπονδιών, 1 Παναμερικανικό Πρωτάθλημα, 2 Χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Τερματοφύλακες
1 Νταβίντ Οσπίνα
12 Καμίλο Βάργκας
22 Αλβαρο Μοντέρο
Αμυντικοί
2 Κριστιάν Σαπάτα
3 Στέφαν Μεντίνα
4 Σαντιάγο Αρίας
6 Γουίλιαμ Τεσίγιο
13 Γέρι Μίνα
17 Κριστιάν Μπόρχα
21 Γιον Λουκουμί
23 Ντάβιντσον Σάντσες
Μέσοι
5 Βίλμαρ Μπάριος
8 Εντουιν Καρδόνα
10 Χάμες Ροντρίγκες
11 Χουάν Κουαδράδο
15 Ματέους Ουρίμπε
16 Τζέφερσον Λέρμα
18 Γουστάβο Κουέγιαρ
Επιθετικοί
7 Ντουβάν Σαπάτα
9 Ραδαμέλ Φαλκάο
14 Λουίς Ντίας
19 Λουίς Μουριέλ
20 Ρότζερ Μαρτίνες
Εκλέκτορας: Κάρλος Κεϊρόζ (Πορτογαλία)
ΤΙΤΛΟΙ: 1 Κόπα Αμέρικα
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Τερματοφύλακες
1 Αντονι Σίλβα
12 Τζούνιορ Φερνάντες
22 Αλφρέδο Αγκιλάρ
Αμυντικοί
2 Ιβάν Πίρις
3 Γουστάβο Γκόμες
4 Φαμπιάν Μπαλμπουενά
5 Μπρούνο Βαλντές
6 Σαντιάγο Αρσαμέντια
13 Τζούνιορ Αλόνσο
14 Χουάν Εσκομπάρ
20 Ιβάν Τόρες
Μέσοι
8 Χουάν Ροδρίγο Ρόχας
15 Ματίας Ρόχας
16 Σέλσο Ορτίς
17 Ερνάν Πέρες
18 Ρίτσαρντ Ορτίς
23 Μιγκέλ Αλμιρόν
Επιθετικοί
7 Χουάν Ιτούρμπε
9 Οσκαρ Καρντόσο
10 Ντέρλις Γκονσάλες
11 Φεντερίκο Σανταντέρ
19 Σεσίλιο Ντομίνγκες
21 Οσκαρ Ρομέρο
Εκλέκτορας: Εντουάρντο Μπερίτσο (Αργεντινή)
ΤΙΤΛΟΙ: 2 Κόπα Αμέρικα.
ΚΑΤΑΡ
Τερματοφύλακες
1 Σαάντ Αλ Σεέμπ
21 Γιουσέφ Χασάν
22 Μοχάμεντ Αλ Μπάκρι
Αμυντικοί
2 Ρο-Ρο
3 Αμπντελκαρίμ Χασάν
4 Ταρέκ Σαλμάν
8 Χαμίντ Ισμαΐλι
13 Ταμίμ Αλ Μουζάχα
15 Μπασάμ Αλ Ράουι
18 Αλ Μαχντί Αλ Μουχτάρ
23 Ασίμ Μαντίμπο
Μέσοι
5 Αχμέντ Φατεχί
6 Αμπντουλαζίζ Χατέμ
9 Αμπντουλάχ Αλ Αράκ
12 Καρίμ Μπουντιάφ
14 Σαλέμ Αλ Χαϊρί
16 Μπουαλέμ Κουκί
17 Αχμέντ Μοέιν
20 Αλί Αφίφ
Επιθετικοί
7 Αχμέντ Αλααεντίν 24/1
10 Χασάν Αλ Χάιντος 120/26
11 Ακράμ Αφίφ 47/12
19 Αλμοέζ Αλι 40/19
Εκλέκτορας: Φέλιξ Σάντσες Μπας (Ισπανία)
ΤΙΤΛΟΙ: 1 Κύπελλο Ασίας, 1 Κύπελλο του Κόλπου, 1 Χρυσό στους Ασιατικούς Αγώνες.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του 2ου ομίλου
1η Αγωνιστική
ΑΥΡΙΟ
01.00: Αργεντινή – Κολομβία (Αρένα Φόρτε Νόβα)
22.00: Παραγουάη – Κατάρ (Μαρακανά)
2η αγωνιστική
20/6
00.30: Κολομβία – Κατάρ (Μορουμπί)
03.30: Αργεντινή – Παραγουάη (Μινεϊράο)
3η αγωνιστική (23/6)
Κατάρ – Αργεντινή 22.00 (Αρένα ντο Γκρέμιο)
Κολομβία – Παραγουάη 22.00 (Αρένα Φόρτε Νόβα)
3ος όμιλος
ΧΙΛΗ
Τερματοφύλακες
1 Γκάμπριελ Αρίας
12 Μπράγιαν Κορτές
23 Γέρκο Ούρα
Αμυντικοί
2 Οσκαρ Οπάσο
3 Ιγκορ Λιτσνόφσκι
4 Μαουρίσιο Ισλα
5 Πάουλο Ντίας
6 Γκιγιέρμο Μαριπάν
15 Χεάν Μποσεχούρ
17 Γκάρι Μεδέλ
18 Γκονσάλο Χάρα
Μέσοι
8 Αρτούρο Βιδάλ
10 Ντιέγκο Βαλδές
13 Ερικ Πούλγκαρ
14 Εστέμπαν Πάβες
16 Πάμπλο Ερνάντες
19 Χοσέ Φουενσαλίδα
20 Τσάρλες Αράνγκις
Επιθετικοί
7 Αλέξις Σάντσες
9 Νικολάς Καστίγιο
11 Εντουάρντο Βάργκας
21 Ζούνιορ Φερνάντες
22 Ανχελο Σαγκάλ
Εκλέκτορας: Ρεϊνάλντο Ρουέδα (Κολομβία).
ΤΙΤΛΟΙ: 2 Κόπα Αμέρικα.
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Τερματοφύλακες
1 Αλεξάντερ Ντομίνγκες
12 Μάξιμο Μπανγκέρα
22 Πέδρο Ορτίς
Αμυντικοί
2 Αρτούρο Μίνα
3 Ρόμπερτ Αρμπολέδα
4 Πέδρο Βελάσκο
6 Κριστιάν Ραμίρες
14 Χαβιέ Αρεάγκα
17 Χοσέ Κιντέρο
19 Μπέντερ Καϊσέδο
21 Γκάμπριελ Αχιλέρ
Μέσοι
5 Ρενάτο Ιμπάρα
7 Ρομάριο Ιμπάρα
8 Κάρλος Γκρουέσο
11 Αΐρτον Πρεσιάδο
15 Ζέφερσον Ιντριάγο
16 Αντόνιο Βαλένσια
18 Ζέφερσον Ορεχουέλα
20 Αντρές Τσικαΐσα
23 Χέγκσον Μέντες
Επιθετικοί
9 Ενερ Βαλένσια
10 Ανχελ Μένα
13 Κάρλος Γκαρσές
Εκλέκτορας: Ερνάν Ντάριο Γκόμες (Κολομβία).
ΤΙΤΛΟΙ: -
ΙΑΠΩΝΙΑ
Τερματοφύλακες
1 Ετζι Καβασίμα
12 Ροϊσούκε Κοτζίμα
23 Κεϊσούκε Οσάκο
Αμυντικοί
2 Νταΐκι Σουγκιόκα
4 Κο Ιτακούρα
5 Ναομίτσι Ουέντα
14 Τερούκι Χάρα
15 Νταΐκι Σούγκα
16 Τακεχίρο Τομιγιάσου
19 Τομόκι Ιβάτα
22 Γιούγκο Τατσούτα
Μέσοι
3 Γιούτα Νακαγιάμα
6 Κότα Ουατανάμπε
7 Γκάκου Σιμπασάκι
8 Τατσούγια Ιτο
10 Σόγια Νακατζίμα
11 Κότζι Μιγιόσι
17 Ταΐσι Ματσουμότο
20 Χιρόκι Αμπε
21 Τακεφούσα Κούμπο
Επιθετικοί
9 Νταϊτσέν Μαέντα
13 Αγιάσε Ουέντα
18 Σίντζι Οκαζάκι
Εκλέκτορας: Χαγίμε Μοριγιάσου (Ιαπωνία).
ΤΙΤΛΟΙ: 4 Ασιατικά Κύπελλα, 2 Αφρο-Ασιατικά Κύπελλα Εθνών.
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Τερματοφύλακες
1 Φερνάντο Μουσλέρα
12 Μαρτίν Καμπάνια
23 Μαρτίν Σίλβα
Αμυντικοί
2 Χοσέ Χιμένες
3 Ντιέγκο Γοδίν
4 Τζιοβ. Γκονσάλες
13 Μαρσέλο Σαράτσι
17 Ντιέγκο Λασάλτ
19 Σεμπάστιαν Κόατες
22 Μαρτίν Κάσερες
Μέσοι
5 Ματίας Βεσίνο
6 Ροντρίγο Μπετανκούρ
7 Νικολάς Λοδέιρο
8 Ναχιτάν Νάντες
10 Χιόρχιαν Αρασκαέτα
14 Λούκας Τορέιρα
15 Φεδερίκο Βαλβέρδε
16 Γκαστόν Περέιρο
Επιθετικοί
9 Λουίς Σουάρες
11 Κριστιάν Στουάνι
18 Μάξι Γκόμες
20 Χόναθαν Ροντρίγκες
21 Έντισον Καβάνι
Εκλέκτορας: Όσκαρ Ταμπάρες (Ουρουγουάη).
ΤΙΤΛΟΙ: 2 Παγκόσμια Κύπελλα, 15 Κόπα Αμέρικα, 2 Χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του 3ου ομίλου
1η Αγωνιστική
17/06 (01.00): Ουρουγουάη – Ισημερινός (Μινεϊράο)
18/06 (02.00): Ιαπωνία – Χιλή (Μορούμπι)
2η Αγωνιστική
21/06 (02.00): Ουρουγουάη – Ιαπωνία (Αρένα ντο Γκρέμιο)
22/06 (02.00): Ισημερινός – Χιλή (Αρένα Φόρτε Νόβα)
3η Αγωνιστική (24/6)
Χιλή – Ουρουγουάη 02.00 (Μαρακανά)
Ισημερινός – Ιαπωνία 02.00 (Μινεϊράο)
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΝΟΚ ΑΟΥΤ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
28/06
03.30: 1ος Α’ ομίλου – 3ος Β’ ή Γ’ ομίλου (Αρένα ντο Γκρέμιο)
22.00: 2ος Α’ ομίλου – 2ος Β’ ομίλου (Μαρακανά)
29/06
02.00: 1ο Β’ ομίλου – 2ος Γ’ ομίλου (Αρένα Κορίνθιανς).
22.00: 1ος Γ’ ομίλου – 3ος Α’ ή Β’ ομίλου (Αρένα Φόρτε Νόβα).
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
03/07 (03.30, Μινεϊράο)
Νικητής 1ου Προημιτελικού – Νικητής 3ου Προημιτελικού (1)
04/07 (03.30, Αρένα ντο Γκρέμιο)
Νικητής 2ου Προημιτελικού – Νικητής 4ου Προημιτελικού (2).
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η θέση (Αρένα Κορίνθιανς)
06/07 (22.00): Ηττημένος 1 – Ηττημένος 2.
ΤΕΛΙΚΟΣ (Μαρακανά)
07/07 (23.00): Νικητής 1 – Νικητής 2.
Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ
Νικητές
1916 | Ουρουγουάη |
1917 | Ουρουγουάη |
1919 | Βραζιλία |
1920 | Ουρουγουάη |
1921 | Αργεντινή |
1922 | Βραζιλία |
1923 | Ουρουγουάη |
1924 | Ουρουγουάη |
1925 | Αργεντινή |
1926 | Ουρουγουάη |
1927 | Αργεντινή |
1929 | Αργεντινή |
1935 | Ουρουγουάη |
1937 | Αργεντινή |
1939 | Περού |
1941 | Αργεντινή |
1942 | Ουρουγουάη |
1945 | Αργεντινή |
1946 | Αργεντινή |
1947 | Αργεντινή |
1949 | Βραζιλία |
1953 | Παραγουάη |
1955 | Αργεντινή |
1956 | Ουρουγουάη |
1957 | Αργεντινή |
1959 | Αργεντινή |
1959 | Ουρουγουάη |
1963 | Βολιβία |
1967 | Ουρουγουάη |
1975 | Περού |
1979 | Παραγουάη |
1983 | Ουρουγουάη |
1987 | Ουρουγουάη |
1989 | Βραζιλία |
1991 | Αργεντινή |
1993 | Αργεντινή |
1995 | Ουρουγουάη |
1997 | Βραζιλία |
1999 | Βραζιλία |
2001 | Κολομβία |
2004 | Βραζιλία |
2007 | Βραζιλία |
2011 | Ουρουγουάη |
2015 | Χιλή |
2016 | Χιλή |
Κατακτήσεις
Ουρουγουάη 15 κατακτήσεις-6 χαμένοι τελικοί
Αργεντινή 14 κατακτήσεις-14 χαμένοι τελικοί
Βραζιλία 8 κατακτήσεις-11 χαμένοι τελικοί
Παραγουάη 2 κατακτήσεις-6 χαμένοι τελικοί
Χιλή 2 κατακτήσεις-4 χαμένοι τελικοί
Περού 2 κατακτήσεις
Κολομβία 1 κατάκτηση-1 χαμένος τελικός
Βολιβία 1 κατάκτηση-1 χαμένος τελικός
Μεξικό 1 χαμένος τελικός