Το θαύμα του Κατάρ, made in... Μasia!
H παρθενική κατάκτηση του Ασιατικού Κυπέλλου από το Κατάρ εις βάρος της Ιαπωνίας (πολυνίκης με 4 τρόπαια κι άχαστη σε τελικούς μέχρι χθες) ακόμη πανηγυρίζεται στο -πάμπλουτο λόγω των αναρίθμητων κοιτασμάτων πετρελαίου- κρατίδιο του Περσικού Κόλπου.
Όχι μόνο γιατί ήταν υπέρ το δέον… ηδονική, αφού επετύχθη επί του εδάφους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κατόπιν του αποκλεισμού, τόσο των αμφιτρυώνων, όσο και των Σαουδαράβων, με τους οποίους οι Καταριανοί έχουν γεωστρατηγικές αντιπαραθέσεις κι άσβεστο μίσος.
Αλλά και γιατί, οι θριαμβευτές του σπουδαιότερου θεσμού του Ασιατικού ποδοσφαίρου, έδειξαν, 3 χρόνια και… κάτι πριν φιλοξενήσουν το πλέον πολυσυζητημένο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας, να κερδίζουν το “στοίχημα” του να διαθέτουν μια αξιοπρεπή κι ανταγωνιστική ομάδα ως εκπρόσωπο τους στη διοργάνωση!
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Κάτι που φάνταζε, μέχρι πρόσφατα, ουτοπικό, ανέφικτο.
Έτσι, το εμφατικό 3-1, επί των Ιαπώνων, αλλά κι η εν γένει πορεία των Καταριανών στα γήπεδα των ΗΑΕ, όπου κέρδισαν όλα τους τα ματς δεχόμενοι μόλις ένα γκολ (εκείνο στον τελικό), μοιάζουν με ποδοσφαιρικό θαύμα. Όμως επειδή θαύματα δεν υπάρχουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, μεγάλο μερίδιο αυτού του επιτεύγματος ανήκει στον Φελιξ Σάντσεθ Μπας.
Τον 43χρονο, Καταλανό, ομοσπονδιακό τεχνικό του Κατάρ.
Ο οποίος κανείς δεν πίστευε όταν, πριν από 13 χρόνια, εντάχθηκε στο πρότζεκτ της ποδοσφαιρικής Ακαδημίας Aspire ότι θα έφτανε κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή στην πολυπληθέστερη ήπειρο του πλανήτη, καθοδηγώντας το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ενός κρατιδίου 2,5 εκ. ψυχών.
Όσο πλούσιο κι αν είναι αυτό...
Η... προειδοποίηση με την U19 και
η Ιβηρική τετράς της τεχνογνωσίας
H αλήθεια είναι ότι είχε... προειδοποιήσει το 2014, καθοδηγώντας έναν χρόνο μετά την ανάλειψη των καθηκόντων του την εθνική κάτω των 19 του Κατάρ στην παρθενική, στα χρονικά, Πανασιατική πρωτιά, σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, αλλά ελάχιστοι ασχολήθηκαν με το θέμα.
Ο -γεννημένος στην Βαρκελώνη- Σάντσεθ που κατέφθασε στο Κατάρ, στα 31 του χρόνια, έχοντας ως προπονητικό εφόδιο την 10ετη προϋπηρεσία στην Masia, την περίφημη Ακαδημία της Μπαρτσελόνα, μεταλαμπάδευσε την ποδοσφαιρική της τεχνογνωσία μαζί με τους βοηθούς του (Σέρχιο Αλέγκρε, Αλμπέρτο Μέντες-Βιγιανουέβα και Κάρλος Ντομενέχ Μονφόρτε) στην, νεοσύστατη, τότε, Ακαδημία Αspire και κατόπιν στα ποδοσφαιρικά κλιμάκια του Καταριανού ποδοσφαίρου.
Στα οποία ανήλθε με σίγουρα και σταθερά βήματα αφού ανέλαβε και την ομάδα κάτω των 20 (2014-17), αλλά κι εκείνη κάτω των 23 (2017). Πριν του εμπιστευθούν τους «μεγάλους».
Στους οποίους έχει τρεις παίκτες από εκείνους με τους οποίους κατέκτησε το Πανασιατικό κάτω των 19. Τους Αλμοέζ Άλι (MVP του Ασιατικού Κυπέλλου και πρώτος σκόρερ του τουρνουά, με 9 γκολ, ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ του Αλί Νταεί, από το 1996, μ’ ανάποδο ψαλίδι!), Ακράμ Αφίφ και Ταρέκ Σαλμάν.
Παίκτες που αποτελούν τους καρπούς μιας εκπληκτικής παραγωγικής διαδικασίας, που θυμίζει το αρχετυπικό ποδόσφαιρο.
Μια διαδικασία που θυμίζει έντονα Μasia και Μπαρτσελόνα...