Εθνική Ελλάδας: Η «γαλανόλευκη» στο Nations League

Οι μάχες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στις έως τώρα διοργανώσεις του Nations League, αλλά και η δύσκολη αποστολή στη νέα έκδοση του θεσμού με φόντο κι ένα «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Εθνική Ελλάδας: Η «γαλανόλευκη» στο Nations League

Στη μάχη του Nations League μπαίνει από σήμερα η Εθνική ομάδα της Ελλάδας, με όνειρα και φιλοδοξίες για μια επιτυχημένη πορεία, στη μάχη που θα δώσει για να φτάσει στην επίτευξη των στόχων της. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετέχει στο League B της διοργάνωσης και στον δεύτερο όμιλο του θεσμού θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Αγγλία, την Ιρλανδία αλλά και την Φινλανδία, η οποία μάλιστα θα είναι και η πρώτη αντίπαλος της «γαλανόλευκης» το προσεχές Σάββατο (7/9).

Αναμφισβήτητα τα «λιοντάρια» είναι το μεγάλο φαβορί για την πρωτιά, ωστόσο η Εθνική μπορεί να «χτυπήσει» τη δεύτερη θέση και μέσω αυτής να διεκδικήσει τον προβιβασμό της στην ανώτερη κατηγορία του Nations League.

Παραδοσιακά το Nations League συνδέεται είτε με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είτε με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Έτσι και στη νέα έκδοση του θεσμού υπάρχει σύνδεση με το Μουντιάλ του 2026 που θα συνδιοργανώσουν ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό.

Για την Εθνική ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να έχει ελπίδες πρόκρισης στο Μουντιάλ μέσω του Nations League είναι να εξασφαλίσει την πρωτιά στον όμιλο, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο λόγω της παρουσίας της Αγγλίας στο γκρουπ. Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα πρέπει να επικεντρωθεί στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ας δούμε όμως τι έκανε η Ελλάδα στις προηγούμενες εκδόσεις του Nations League.

Η πρώτη επαφή με τη διοργάνωση

Το πρώτο Nations League ήταν αυτό της περιόδου 2018/19, το οποίο για την ιστορία έμελλε να κατακτήσει η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος, νικώντας με 1-0 την Ολλανδία στον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στο Πόρτο. Στο τουρνουά υπήρχε σύνδεση με το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020, ωστόσο η Εθνική δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με τον Μίχαελ Σκίμπε στην τεχνική ηγεσία είχε βρεθεί στο League C και στον 2ο όμιλο είχε απέναντί της την Φινλανδία, την Ουγγαρία αλλά και την Εσθονία. Το γκολ του Κώστα Φορτούνη στην πρεμιέρα κόντρα στην Εσθονία χάρισε τη νίκη με 1-0 στη «γαλανόλευκη», που αναπτέρωσε το ηθικό της ενόψει της συνέχειας. Μιας συνέχειας όμως, που εκ του αποτελέσματος δεν έμελλε να είναι ανάλογη.

Σε έξι αγώνες που έδωσε η Ελλάδα στον όμιλο πανηγύρισε τρεις νίκες και υπέστη ισάριθμες ήττες, με αποτέλεσμα να μείνει τρίτη στον όμιλο και να μην προχωρήσει. Μπροστά της στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Ουγγαρία με μόλις έναν πόντο περισσότερο, όπως επίσης και η Φινλνδία με τρεις περισσότερους που κέρδισαν την άνοδο για την League B.

Η νέα χαμένη ευκαιρία

Η δεύτερη έκδοση του Nations League βρήκε την Εθνική ξανά στο League C με αντιπάλους όμως αυτή την φορά τον τρίτο όμιλο την Σλοβενία, το Κόσοβο και την Μολδαβία. Η νέα «εποχή» στην «γαλανόλευκη» βρήκε τον Τζον φαν΄τ Σχιπ να βρίσκεται στον πάγκο. Ούτε όμως με τον Ολλανδό, κατάφερε τελικά να διαβεί τον δρόμο των επιτυχιών.

Στην πρεμιέρα έμεινε στο 0-0 με την Σλοβενία στην Λιουμπλιάνα και παρότι στη συνέχεια έφτασε στις νίκες και πήρε βαθιά ανάσα στη μάχη για την πρωτιά, τελικά πλήρωσε τα αποτελέσματά της στα εντός έδρας παιχνίδια της.

Πρώτα με το 0-0 κόντρα στο Κόσοβο τον Οκτώβρη του 2020 και στην τελευταία αγωνιστική (18/11/20) πάλι με το 0-0 απέναντι στην Σλοβενία. Η τελευταία κλείδωσε την πρωτιά στον όμιλο και πανηγύρισε την άνοδο στην League B, με την Εθνική μας να μένει στη δεύτερη θέση με μόλις δύο πόντους λιγότερους και να παραμένει έτσι στην κατηγορία.

Το όνειρο έσβησε στην Τιφλίδα

Στο Nations League της περιόδου 2022-23 η Εθνική έμελλε να πραγματοποιήσει την καλύτερη πορεία της στη διοργάνωση. Ξεκίνησε και πάλι από την League C και στον δεύτερο όμιλο που κληρώθηκε βρήκε απέναντί της το Κόσοβο, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Κύπρο. Προπονητής της «γαλανόλευκης» ήταν πλέον ο Γκουστάβο Πογέτ και υπό τις οδηγίες του το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εντυπωσίασε στο γκρουπ και πανηγύρισε πέντε νίκες χάνοντας μόνο από την Κύπρο (1-0).

Με 15 βαθμούς η Ελλάδα εξασφάλισε πλέον την άνοδό της στην League B. Παράλληλα όμως, και το δικαίωμα να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στην τελική φάση του Euro 2024 μέσω των playoff.

Η Εθνική είχε μπροστά της δύο μεγάλα παιχνίδια για να φτάσει στην επίτευξη του μεγάλου της στόχου. Δύο «τελικούς» στους οποίους καλούνταν να εξασφαλίσει τη νίκη για να πάρει ένα «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Γερμανίας. Στα ημιτελικά των playoff αντιμετώπισε το Καζακστάν στην «OPAP Arena» και το διέλυσε με το εμφατικό 5-0.

Οι ελπίδες ωστόσο που προκάλεσε το αποτέλεσμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, έμελλε τελικά να «σβήσουν» στον τελικό στην Τιφλίδα.

Η Ελλάδα ήταν ένα ματς πριν το Euro 2024 και αναμετρήθηκε στον τελικό των playoff με την Γεωργία. Τόσο η κανονική διάρκεια του ματς όσο και η παράταση βρήκε τα δύο συγκροτήματα «κολλημένα» στο 0-0 και έτσι η πρόκριση για τα τελικά κρίθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι. Εκεί, η Εθνική δεν τα κατάφερε και γνώρισε την ήττα με 4-2 από την αντίπαλό της, με αποτέλεσμα να μπει ένα τέλος στα όνειρά της.