Εθνική Γυναικών: Έδειξε πως έχει ταυτότητα και στοχεύει υψηλότερα

Η Εθνική Γυναικών είναι πλέον ομάδα με ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό χαρακτήρα, ο οποίος μένει αμετάβλητος ανεξάρτητα από τις παίκτριες που βρίσκονται στο χορτάρι. 

Εθνική Γυναικών: Έδειξε πως έχει ταυτότητα και στοχεύει υψηλότερα

Εντυπωσιακή ήταν η Εθνική Γυναικών την Παρασκευή (12/7) στο Ηράκλειο απέναντι στην Ανδόρα. Οι κυρίες, όπως αρέσκεται να τις αποκαλεί, του Αλέξη Κατηκαρίδη έκαναν «φύλλο και φτερό» τις αντιπάλους τους, διασύροντάς τες με το ευρύ 6-0.

Φυσικά και η Ανδόρα των 0 βαθμών στον όμιλο δεν αποτελεί φόβητρο, όμως για να ανέβεις κατηγορία πρέπει να «καθαρίζεις» αυτές τις ομάδες και η «γαλανόλευκη» αυτό ακριβώς μαθαίνει να κάνει. Έπειτα από πέντε αγώνες στα UEFA Womens European Qualifiers, η Εθνική Γυναικών μετρά τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία, αυτή με το Μαυροβούνιο με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στις καθυστερήσεις.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει σκοράρει 14 γκολ, σχεδόν δηλαδή τρία ανά ματς και έχει μακράν την καλύτερη άμυνα με μόλις δύο γκολ παθητικό, αμφότερα απέναντι στο Μαυροβούνιο.

Το πιο σημαντικό όμως για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι πως έχει αποκτήσει ταυτότητα και ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό πλάνο. «Χτίζει» τις επιθέσεις της με υπομονή από την άμυνα, όπως έχουμε ξανά αναλύσει, και η μπάλα στην ανάπτυξη περνάει από όσο το δυνατόν περισσότερες παίκτριες.

Την ίδια ώρα, κομβικό είναι το γεγονός πως ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι παίκτριες που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο, η προσέγγιση της Ελλάδας δεν αλλάζει και άπαντες είναι έτοιμες να υπηρετήσουν πιστά το πλάνο του Κατηκαρίδη. Από τις πιο έμπειρες, όπως η Σαρρή και η Κόγγουλη μέχρι τις νεότερες όπως Χαλατσογιάννη και εκείνες που είχαν παίξει λιγότερο όπως η Γεωργίου. Ειδική μνεία πάντως πρέπει να κάνουμε στην αειθαλή αρχηγό Ελένη Κακαμπούκη η οποία στα 37 της αποτελεί την κινητήριο δύναμη της ομάδας είτε στα χαφ είτε στο κέντρο της άμυνας.

Οι τελευταίες αράδες ανήκουν δικαιωματικά στην 21χρονη Αντιγόνη Παπαδοπούλου η οποία όχι μόνο έκανε χατ-τρικ αλλά είχε και άλλες ευκαιρίες να σκοράρει. Αν μη τι άλλο, η εμφάνιση αυτή αποτελεί ισχυρό δείγμα ενόψει της συνέχειας.

Μπροστά της πλέον η Εθνική Γυναικών έχει το δύσκολο παιχνίδι στην Ποντγκόριτσα απέναντι στο Μαυροβούνιο όπου η Ελλάδα θα παίξει για δύο αποτελέσματα. Η κατάληψη της πρώτης θέσης θα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για αυτή την ομάδα και η παρουσία στα πλέι οφ του UEFA Womens Euro 2025 μόνο καλό θα κάνει στη «γαλανόλευκη» ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της προσπάθειας αυτής.