Ο Σταμούλης ο λοχίας ήταν ποδοσφαιριστής! (vid)
«Βρήκα στην Αμφιλοχία, τον Σταμούλη τον λοχία, παλιό μου συμπολεμιστή, με το κεφάλι του σταχτί…». Ήταν η πρώτη στροφή από το γνωστό τραγούδι με το οποίο έγινε περισσότερο γνωστή η Αμφιλοχία σε όλη την Ελλάδα.
Κυκλοφόρησε το 1971 σε δίσκους 45 στροφών και έκανε τεράστια επιτυχία, πουλώντας πάνω από 80.000 δίσκους. Στιχουργός ο Πυθαγόρας, συνθέτης ο Γιώργος Κατσαρός και ερμηνευτής ο Γιάννης Καλατζής. Πολλές φορές κάτοικοι της Αμφιλοχίας έχουν πει ότι η πόλη τους ταυτίστηκε με τον Σταμούλη τον λοχία και πολλοί επισκέπτες που περνούν από εκεί ρωτούν για αυτόν. «Κάποτε στο Τεπελένι, εικοσάχρονα παιδιά, με μια ματωμένη χλαίνη, τρέχαμε για λευτεριά…» συνεχίζει το τραγούδι.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το εξώφυλλο από τον δίσκο του τραγουδιού για τον Σταμούλη τον λοχία, που κυκλοφόρησε το 1971
Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας, που δεν είναι σήμερα στη ζωή, ήταν υπαρκτό πρόσωπο και ζούσε στην Αμφιλοχία. Το όνομά του ήταν Σταμούλης Γερομήτσος, που έκανε διάφορα επαγγέλματα, ενώ η οικογένειά του διατηρούσε και καφενείο δίπλα από το δημαρχείο. Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του Πάνου Τριανταφύλλη για την ιστορία του Αμφίλοχου Αμφιλοχίας, ο Σταμούλης Γερομήτσος υπήρξε ποδοσφαιριστής στις αρχές της δεκαετίας του ’50 στον Ολυμπιακό Αμφιλοχίας, που το 1955 μετονομάστηκε σε Αμφίλοχος.
Ήταν τερματοφύλακας και μάλιστα υπάρχουν και δημοσιεύματα από εφημερίδες των Αθηνών. Όπως μας εξήγησε ο συγγραφέας, ο Σταμούλης ήταν φίλος του Πυθαγόρα (Παπασταματίου) που είχε καταγωγή από το Αγρίνιο. Δεν πολέμησαν στην Αλβανία, όπως λέει το τραγούδι. Απλά ήταν φίλοι και ο διακεκριμένος στιχουργός τον έκανε πρωταγωνιστή των στίχων. Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία με τον Σταμούλη τον λοχία που ήταν και ποδοσφαιριστής.