Φάκελος Στημένα: 10 χρόνια, 300 ύποπτα ματς, με μηδενικό αποτέλεσμα
Οι διωκτικές και ποδοσφαιρικές αρχές δεν ασχολήθηκαν ποτέ σοβαρά με το ζήτημα, αλλά και τις λίγες φορές που είπαν να το πράξουν, τα έκαναν θάλασσα! Όπως με το κατηγορητήριο στο μεγαλύτερο (μέχρι το επόμενο) ποδοσφαιρικό σκάνδαλο στημένων αγώνων, το «Κοριόπολις».
Μια δεκαετία συμπληρώθηκε στο βασανισμένο και απαξιωμένο ελληνικό ποδόσφαιρο από τη μέρα όπου η ΟΥΕΦΑ ξεκίνησε να στέλνει στην ΕΠΟ φακέλους της εταιρείας Sportradar, ειδικευμένης να βλέπει ποια παιχνίδια είναι στημένα, ποια θεωρεί ύποπτα για χειραγώγηση για στοιχηματικούς λόγους. Τα περί στησίματος για βαθμολογικούς λόγους είναι μια άλλη, επίσης πονεμένη, ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως, παρά το γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα των 10 χρόνων έχουν φτάσει στην Ομοσπονδία φάκελοι με 300 ύποπτα για στήσιμο ματς (σχεδόν 30 ανά σεζόν), εντούτοις αποτέλεσμα δεν έχει υπάρξει! Μοναδικό φαινόμενο και άκρως ελληνικό, παγκοσμίως…
Και δεν υπάρχει αποτέλεσμα γιατί σχεδόν ποτέ οι διωκτικές και ποδοσφαιρικές αρχές δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με το ζήτημα, αλλά και τις λίγες φορές που είπαν να ασχοληθούν, τα έκαναν θάλασσα! Όπως με το κατηγορητήριο στο μεγαλύτερο (μέχρι το επόμενο) ποδοσφαιρικό σκάνδαλο στημένων αγώνων, το «Κοριόπολις». Εκεί όπου το μέγα σκάνδαλο που συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο κατέληξε στο μεγαλύτερο φιάσκο…
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Το «ΦΩΣ» γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται περιπτώσεις όπου τα «στημένα» ματς έγιναν περίπου μόδα στην Ελλάδα, ειδικά από τη μέρα που το στοίχημα, νόμιμο και παράνομο, μπήκε για τα καλά στη ζωή μας…
Το πρώτο χειραγωγημένο της σεζόν
Ο φάκελος με το πρώτο ύποπτο παιχνίδι της τρέχουσας σεζόν (2019-20) έχει φτάσει από καιρό στην ΕΠΟ. Η Εταιρεία Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης (Sportradar) διέγνωσε ως χειραγωγημένο το ματς της Ξάνθης με τον Αστέρα Τρίπολης 2-1, το οποίο έγινε την 3η αγωνιστική της Λίγκας (15/9). Η υπόθεση διερευνάται ποινικά από την αθλητική Εισαγγελία Αθηνών και πειθαρχικά από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, αλλά για την ώρα λευκός καπνός δεν έχει βγει. Και πολύ δύσκολα θα βγει, όπως άλλωστε και στο παρελθόν…
Υπό έρευνα πρόεδροι ΠΑΕ για συμμετοχή σε κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού! Δεν έφταναν τόσοι και τόσοι φάκελοι με ύποπτα παιχνίδια, δεν έφτανε τόση διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά τον περασμένο μήνα τα ΜΜΕ έγραψαν για μία νέα υπόθεση «στημένων» αγώνων για στοιχηματικούς λόγους. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, έχουν συνταχθεί δύο εισαγγελικές αναφορές στις οποίες κατονομάζονται τρεις πρόεδροι ΠΑΕ που εμπλέκονται σε κύκλωμα αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων και παράνομου στοιχηματισμού! Το σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε μάλιστα πως «στα δικαστικά έγγραφα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίον οι τρεις πρόεδροι χειραγωγούσαν τους αγώνες των ομάδων τους, πείθοντας ποδοσφαιριστές να έχουν μειωμένη απόδοση. Οι δύο σχετικές αναφορές συντάχθηκαν εντός του 2019 και περιέχουν τα ονόματα ποδοσφαιριστών και ενός πρώην διαιτητή που στο παρελθόν διηύθυνε αγώνες της β’ κατηγορίας».
Όπως αναφέρθηκε, η υπόθεση διαβιβάστηκε από την εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και εποπτεύουσα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βιργινία Σακελλαροπούλου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Β. Ιωαννίδη. Πρόκειται για πρόεδρο ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας από τη βόρειο Ελλάδα, για έναν πρόεδρο ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 2 και για έναν πρόεδρο ΠΑΕ της Φούτμπολ Λιγκ. Το κύκλωμα λέγεται ότι είχε επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και εμπλέκονται σε αυτό ακόμη και παράγοντες από ομάδες της Αττικής. Σύμφωνα, δε, με αστυνομικούς κύκλους, τα στοιχήματα παίζονταν σε βαλκανικές χώρες και άλλα στη μακρινή Ασία. Η υπόθεση ερευνάται ακόμα…
ΕΠΟ: Εκκρεμούν 39 υποθέσεις στη Football League
Είναι γνωστό ότι στη Νιόν η ελληνική β’ κατηγορία (μέχρι πέρσι Football League και από φέτος Super League 2) θεωρείτο «το πιο αμαρτωλό και από τα πλέον βρόμικα πρωταθλήματα της Ευρώπης». Τα «ύποπτα» παιχνίδια της «τρέλαναν» και στο περσινό πρωτάθλημα τα μηχανήματα της Sportradar, όμως ουδείς παράγοντας ή ποδοσφαιρική αρχή ασχολήθηκε σοβαρά με το φαινόμενο, που έχει μετατραπεί πια σε μάστιγα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και τα ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια δίνουν και παίρνουν!
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στον ετήσιο απολογισμό της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, το διάστημα 26/5/2018 - 10/5/2019, αναφέρονται τα εξής: «Επελήφθη 161 υποθέσεων, εκ των οποίων 111 ήταν ώριμες προς κρίση. Ειδικότερα: Το Ερευνητικό τμήμα: Έθεσε στο αρχείο 89 υποθέσεις. Το Δικαστικό τμήμα: Εκδίκασε 20 υποθέσεις και εξέδωσε αντίστοιχες αποφάσεις: Απαλλακτικές: 6, Καταδικαστικές: 12, Ποινή επίπληξης: 2. Εκκρεμούν 2 υποθέσεις προς έκδοση απόφασης από το δικαστικό τμήμα. Οι λοιπές 50 υποθέσεις και δη 38 υποθέσεις που αφορούν χειραγώγηση και παράνομο στοιχηματισμό κατόπιν αναφορών της ΟΥΕΦΑ και 12 υποθέσεις που αφορούν άλλα πειθαρχικά αδικήματα, έχουν ανατεθεί σε ερευνητές-μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας (Ερευνητικό Τμήμα) και τελούν υπό διερεύνηση».
Όπως καταλάβατε, ούτε μία ούτε δύο, αλλά 39 υποθέσεις που αφορούν στημένα ματς και παράνομο στοίχημα έχουν στοιχειώσει και περιμένουν στην ουρά να… διερευνηθούν. Ζήσε Μάη μου…
Το παράξενο είναι ότι οι δικαστές που μετέχουν στην Επιτροπή έχουν στα χέρια τους φακέλους της UEFA για «ύποπτα» παιχνίδια, αλλά προχωρούν αργά έως απελπιστικά αργά στη διαλεύκανση (;) των υποθέσεων. Κι αυτό κάνει διπλό κακό σε όλους. Πρώτα στις ομάδες που εμπλέκονται και κατόπιν στην αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εδώ φτάσαμε σε σημείο ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Λίγκα 2/Φούτμπολ Λιγκ, Λεωνίδας Λεουτσάκος, να παραδέχεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ότι ομάδες στήνουν ματς για να μπορέσουν να επιβιώσουν και δεν κουνήθηκε φύλλο! «Στο πιο βασικό που συμφωνούμε και θέλουμε να παρθούν άμεσα μέτρα είναι στο θέμα των χειραγωγουμένων. Είναι ένα θέμα που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ένα θέμα που οι ομάδες μέσα από αυτό το κομμάτι προσπαθούν να βρουν μια βιωσιμότητα και το οποίο καταστρέφει το ποδόσφαιρο». Κι όμως, κανείς δεν κάλεσε τον πρόεδρο της Ένωσης για περισσότερες λεπτομέρειες. Να πει τι ξέρει, πώς το λέει, τι έχει μάθει.
Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός…
Ακόμη κι αν η Επιτροπή ή κάποια εισαγγελική αρχή προχωρήσει την έρευνα για ένα ύποπτο παιχνίδι, θα πέσουν επάνω θεοί και δαίμονες να σώσουν τις εμπλεκόμενες ομάδες. Όπως είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο, όταν ανακοινώθηκαν οι ποινές υποβιβασμού για ΟΦΗ και Αιγινιακό για στημένο ματς μεταξύ τους (6-0 υπέρ του ΟΦΗ). Τότε όπου έπεσαν επάνω οι εμπλεκόμενοι, έχοντας μπροστάρη τον νυν υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, να σώσουν τις ομάδες. Ειδικά ο υφυπουργός που δήλωσε και οπαδός το ΟΦΗ, αλλά ξέχασε τότε να δηλώσει ότι επρόκειτο για την ομάδα της εκλογικής του περιφέρειας και αναζητούσε ψήφους…
Ανοίγουν λογαριασμοί για τα στοιχήματα
Ακόμα μία εισαγγελική έρευνα βρίσκεται αυτόν τον καιρό σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό καθώς όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα «στη διάθεση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται στοιχεία για τον παράνομο στοιχηματισμό και τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η εκπομπή [Δίκη], ερευνώνται στοιχηματικοί λογαριασμοί προέδρων ΠΑΕ, ποδοσφαιρικών παραγόντων, διαιτητών, προπονητών και ποδοσφαιριστών».
Όπως ανέφεραν «ο εισαγγελέας Αθηνών Σωτήρης Μπουγιούκος απέστειλε στοιχεία δικογραφίας με ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξαν μέσω διαδικτύου εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του παράνομου στοιχηματισμού. Τα μηνύματα αυτά φέρεται να αποδεικνύουν το στήσιμο αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας και ήδη συσχετίστηκαν με δύο δικογραφίες που άνοιξαν σε τοπικές εισαγγελίες της χώρας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που εποπτεύεται από την εισαγγελέα Εφετών Βιργινία Σακελλαροπούλου, φέρεται να διερευνά όλους τους φακέλους της Sportradar ακόμη και σε βάθος τριετίας! Στην κατεύθυνση αυτήν έχει κινηθεί και ο πρώην αθλητικός εισαγγελέας Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος εδώ και καιρό επιχείρησε να συσχετίσει το υλικό της Sportradar με στοιχηματικούς λογαριασμούς παραγόντων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές εφαρμογές του διαδικτύου για να αποφύγουν τις νόμιμες υποκλοπές της ΕΥΠ.
Ύποπτα για «στήσιμο» και ματς πιτσιρικάδων!
Όμως το πόσο απαξιωμένο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο φαίνεται και από το γεγονός ότι η διαφθορά έχει φθάσει μέχρι το κόκαλο. Κι αυτό γιατί όπως έγινε γνωστό πριν από μέρες η Sportradar ανακάλυψε ύποπτο προ χειραγώγηση ματς του πρωταθλήματος Κ19 της Super League!
Όπως αναφέρουν οι σοκαριστικές πληροφορίες, συνολικά τρία παιχνίδια ομάδας Νέων στο φετινό πρωτάθλημα Κ19 της Σούπερ Λίγκας έχουν χαρακτηριστεί ύποπτα μέσα στις πρώτες 10 αγωνιστικές. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τρία μέχρι τότε στη 10η αγωνιστική. Το αποτέλεσμα; Τραγικό και πάλι. Κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα! Μιλάμε για αγώνα 19χρονων παιδιών κι όμως δεν συγκινήθηκε παράγοντας. Απλά, έρχονται οι φάκελοι στην ΕΠΟ, αυτή τους στέλνει στις επιτροπές και στον υφυπουργό και αυτό είναι όλο. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αντί να διακοπούν «εδώ και τώρα» τα πρωταθλήματα, άκρα του τάφου σιωπή. Η Sportradar μάλιστα την περασμένη σεζόν είχε ενημερώσει ότι δύο παιχνίδια ομάδας Νέων στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας ήταν χειραγωγημένα. Η είδηση δεν βγήκε καν στη δημοσιότητα. Για έρευνα ούτε λόγος…
Τον Ιούνιο του 2017 ο πρόεδρος της –τότε- Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, Γιάννης Δρόσος, μιλώντας στη ΓΣ της ΕΠΟ είχε αποκαλύψει ότι «στους έξι μήνες της ΠΔΕ, ομάδα εμπλέκεται σε ύποπτους αγώνες 16 φορές και άλλη μία 14 φορές»! Όμως, η αποστολή φακέλων με «ύποπτα» παιχνίδια έχει ξεκινήσει εδώ και μία δεκαετία, αλλά δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την εξάλειψη του φαινομένου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο εξαγγέλθηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη η σύσταση «επιτροπής καθοδήγησης» (steering committee) για ζητήματα ασφαλείας, αντιμετώπισης της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων. Πέρασαν ήδη τρεις μήνες και η steering committee είναι ζήτημα αν έχει συνεδριάσει μία φορά!
Και οι «Ράμπο» κατά των «στημένων»
Η ΕΠΟ έχει στην ατζέντα της ως προτεραιότητα τη χειραγώγηση αγώνων, όμως άλλο η πράξη κι άλλο η θεωρία. Στη θεωρία τα πάει καλά σχετικά. Στην πράξη πάσχει. Η διοίκηση Γραμμένου συνέταξε ένα σχέδιο δράσης κατά των «στημένων» αγώνων όπου προβλέπει τη δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας για την υποβολή εμπιστευτικών αναφορών σχετικά με δραστηριότητες χειραγώγησης αγώνων και την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας με την Ελληνική Αστυνομία. Παράλληλα η ΕΛΑΣ θα διαθέτει ειδικούς αστυνομικούς, τους περίφημους «Ράμπο», οι οποίοι θα ασχολούνται με τα «στημένα» παιχνίδια και το οργανωμένο έγκλημα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Για όλα αυτά η ΕΠΟ θα ενημερώνει τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ και όποτε κρίνουν σκόπιμο οι αξιωματούχοι τους θα συμμετέχουν ενεργά στην καταπολέμηση της μάστιγας. Για την ώρα, όμως, κι εδώ έχουμε μηδέν εις το πηλίκον.
Το κυπριακό μοντέλο που δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα
Πώς οι Κύπριοι έβαλαν «φρένο» στο φαινόμενο. Ποιες ποινές επιβάλλουν και εφαρμόζουν, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τον υποβιβασμό των ομάδων.
Η Κύπρος ήταν μία από τις χώρες όπου το ποδόσφαιρο μάστιζαν στημένα παιχνίδια και παράνομο στοίχημα. Χρειάστηκε να φτάσει στο… αμήν και κάθισαν όλοι σε ένα τραπέζι και είπαν «έως εδώ». Η ΚΟΠ (Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) άλλαξε τον Πειθαρχικό Κανονισμό με κλιμακωτές ποινές για τους ενόχους και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, αφού τα χειραγωγημένα παιχνίδια μειώθηκαν κατακόρυφα. Μεταξύ άλλων ο κανονισμός αναφέρει:
«…Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει ενημέρωση από την ΟΥΕΦΑ για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα για οιονδήποτε ποδοσφαιρικό αγώνα πρωταθλήματος που διοργανώνει η ΚΟΠ και στην οποία καταλογίζεται και/ή αποδίδεται υπαιτιότητα σε συγκεκριμένο σωματείο, θα επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές:
1. Στον πρώτο φάκελο θα επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο 50.000 ευρώ.
2. Στον δεύτερο φάκελο θα επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο 50.000 ευρώ και αφαίρεση 6 βαθμών. Σε περίπτωση που ο φάκελος αφορά ομάδα Β’, Γ’ ή Επίλεκτης Κατηγορίας ΣΤΟΚ ή οποιασδήποτε άλλης Κατηγορίας Πρωταθλήματος ΚΟΠ, τότε επιπρόσθετα της ποινής του προστίμου των 50.000 ευρώ και της αφαίρεσης των 6 βαθμών θα επιβάλλεται η ποινή της απαγόρευσης ανόδου του σωματείου στην πιο πάνω ανώτερη κατηγορία και στη θέση του θα προάγεται το αμέσως επόμενο σωματείο.
3. Στον τρίτο φάκελο θα επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής των σωματείων στο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν (διαβάθμιση) και αποκοπή όλων των χορηγιών και/ή εσόδων, τα οποία τα σωματεία θα ελάμβαναν από τη συμμετοχή τους στα εν λόγω πρωταθλήματα από την ΚΟΠ.
4. Στον τέταρτο φάκελο θα επιβάλλεται η ποινή προστίμου 100.000 ευρώ και παράλληλα διαγραφή του σωματείου από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας. Στην περίπτωση αυτή, το σωματείο το οποίο έχει διαγραφεί από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας δεν θα έχει δικαίωμα επανεγγραφής του και συμμετοχής του στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ για τα επόμενα 5 χρόνια.
Νοείται ότι για το θέμα της διαγραφής από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας ενός σωματείου θα επιλαμβάνεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ, το οποίο με βάση το καταστατικό έχει την αρμοδιότητα για την υλοποίηση της ποινής της διαγραφής του σωματείου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ θα επιλαμβάνεται του θέματος αμέσως μετά την παραπομπή ενώπιόν του της απόφασης του Αθλητικού Δικαστή.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φάκελος ο οποίος αποστέλλεται από την ΟΥΕΦΑ δεν καταλογίζει και/ή αποδίδει υπαιτιότητα σε οιοδήποτε σωματείο, τότε θα αρχειοθετείται χωρίς την παραπομπή οποιουδήποτε ενώπιον του αθλητικού δικαστή.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τον φάκελο που αποστέλλεται από την ΟΥΕΦΑ διαπιστώνεται ότι η επιχειρούμενη χειραγώγηση του αγώνα στη βάση της ύποπτης στοιχηματικής δραστηριότητας δεν επετεύχθη (απέτυχε το συγκεκριμένο στοίχημα), τότε ο φάκελος θα αρχειοθετείται χωρίς τηΝ παραπομπή οποιουδήποτε ενώπιον του αθλητικού δικαστή. Νοείται ότι ο φάκελος για όλα τα στοιχεία θα παραπέμπεται για περαιτέρω εξετάσεις και έρευνα στην αστυνομία …».
Ο Αλέξης Κούγιας καταγγέλλει, αλλά καμία αρχή δεν συγκινείται…
Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ και γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας φωνάζει συχνά πυκνά και καταγγέλλει τις σχέσεις ομάδων της Σούπερ Λίγκας 2 και της Φούτμπολ Λιγκ με τα «στημένα» και το παράνομο στοίχημα, αλλά είναι εκκωφαντική η σιωπή που επικρατεί. Σχεδόν σαν ομερτά. Κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν άκουσε, κανείς δεν είδε. Όπως συνέβη με τους κατηγορούμενους και τους μάρτυρες στο σκάνδαλο «Κοριόπολις» όπου αθωώθηκαν όλοι! Σε μια υπόθεση που συντάραξε το ελληνικό ποδόσφαιρο και με περισσότερους από 100 αρχικά κατηγορούμενους…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια συνέντευξη Τύπου προ μηνών, όπου ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ και γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε και στη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, υποστηρίζοντας πως «μια ιταλική ιστοσελίδα αποκάλυψε ότι στο παιχνίδι της προπερασμένης Κυριακής μεταξύ Απόλλωνα Λάρισας – Αιγινιακού 3-2 για τη Φούτμπολ Λιγκ παίχτηκαν 400.000 ευρώ στην ανατροπή»! Σύμφωνα, δε, με την ιστοσελίδα dikisports.blogspot.com, που επικαλέστηκε το δημοσίευμα του ιταλικού σάιτ, στην επαρχία του Ρίμινι το ποσό αυτό παίχτηκε όχι μόνο στην ανατροπή (διπλό ημίχρονο, άσο τελικό) αλλά και στο ακριβές σκορ της ανατροπής, δηλαδή από 0-2 σε 3-2 στο τέλος του αγώνα. Αυτός ο συνδυασμός, δηλαδή και ανατροπή και ακριβές σκορ, απέφερε την εκπληκτική απόδοση 27. Με λίγα λόγια, έβαζες 100 ευρώ στο συγκεκριμένο στοίχημα και έπαιρνες 2.700! Στο ίδιο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «τα πρακτορεία στοιχηματισμού από το Ρίμινι μέχρι το Ριτσιόνε θεώρησαν εντελώς ύποπτο το συγκεκριμένο παιχνίδι και, ως εκ τούτου, αρνήθηκαν να πληρώσουν όσους κέρδισαν το στοίχημα». Δεν συγκινήθηκε ούτε ο αθλητικός εισαγγελέας ούτε η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Πάει κι αυτό, ξεχάστηκε…
Ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι «στο ματς Απόλλωνα Λάρισας – Αιγινιακού αποδεδειγμένα, μόνο σε μια πόλη της Ιταλίας, από πληροφορίες που έχω από Αλβανούς, παίχτηκε στοίχημα 420.000 ευρώ. Μάλιστα η Ιντερπόλ πιστεύει ότι έχουν παιχτεί αντίστοιχα χρήματα και σε άλλα κράτη του κόσμου. Αυτοί που έπαιξαν στην Ιταλία γνώριζαν πως το παιχνίδι θα είναι 0-2 στο ημίχρονο και 3-2 στο δεύτερο μέρος και μάλιστα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, γιατί αλλιώς δεν παίζεις 420.000 ευρώ. Αυτοί οι άνθρωποι θα κέρδιζαν 12 εκατ. ευρώ».
Παρά τις σχετικές καταγγελίες, μαρτυρίες ή αποκαλύψεις, ουδείς υπεύθυνος ή εμπλεκόμενος, άμεσα ή έμμεσα, συγκινήθηκε ώστε να αντιδράσει. «Μου κάνει εντύπωση γιατί ούτε η ΕΠΟ έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα ούτε η Φούτμπολ Λιγκ ούτε η Σούπερ Λιγκ. Ούτε καν οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς δεν έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα» τόνισε ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ. Μέχρι σήμερα ισχύει το ίδιο.
«Spiegel»: «Έτσι στήνονται τα παιχνίδια στην Ευρώπη…»
Έρευνα του γερμανικού περιοδικού, που μιλά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομο στοίχημα και Ασιάτες επιχειρηματίες
Σε πρόσφατη έρευνά του το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» έκανε μια αποκαλυπτική έρευνα για τα «στημένα» παιχνίδια στην Ευρώπη και με ποιον τρόπο οι Ασιάτες, μετρ του παράνομου στοιχήματος, μπορούν και τα «ελέγχουν».
Σύμφωνα με την έρευνα, «Ασιάτες επενδυτές αυξάνουν την παρουσία τους στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια και αγοράζουν ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, φέρνουν χρήματα, νέους παίκτες και γεννούν ελπίδες για σπουδαίες διακρίσεις στους οπαδούς. Ορισμένοι όμως δεν έχουν τόσο αγνές προθέσεις.
Επιδίωξή τους είναι το στήσιμο αγώνων και η απόκτηση εκατομμυρίων από τα στοιχήματα. Και αυτοί βρίσκονται ήδη σε διάφορες ομάδες». Το «Spiegel» υποστηρίζει ότι «η διείσδυση των Κινέζων επιχειρηματιών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κλιμακώνεται. Μίλαν, Άστον Βίλα, Γουλβς, ‘Ιντερ, Μπρόμιτς, Σαουθάμπτον, Νιούκαστλ Τζετς (Αυστραλία) είναι μερικές από τις πολύ δημοφιλείς ομάδες που έχουν περάσει στα χέρια Κινέζων επενδυτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτό. Όμως υπάρχουν αρκετές «γκρίζες ζώνες» στην υπόθεση. Η 96σέλιδη έκθεση που είχε συντάξει πριν από λίγα χρόνια, ύστερα από δική της έρευνα, η ΟΥΕΦΑ αναφέρει ότι άνθρωποι που στήνουν ένα ματς μπορούν να κερδίσουν εύκολα ένα ή και δύο εκατ. ευρώ παίζοντας σε ασιατικές πλατφόρμες όπου περνούν απαρατήρητοι. Οι πλατφόρμες είναι εκτός ελέγχου και όσο παραμένουν ανεξέλεγκτες τόσο θα υπάρχει χώρος για το ποδοσφαιρικό έγκλημα.
Από την πλευρά της η Γιουροπόλ αναφέρει πως το… κλειδί στο στήσιμο αγώνων είναι το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Και τονίζει ότι το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και κανένας περιορισμός για οποιοδήποτε στοίχημα, δίνει την ευκαιρία στους εμπόρους όπλων και ναρκωτικών όχι μόνο να ξεπλύνουν βρόμικο χρήμα αλλά μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η έκθεση μάλιστα που συνέταξε προ καιρού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι «οι εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούν σε διεθνή κλίμακα και έχουν διασυνδέσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα κανένα θεσμικό όργανο, χώρα ή οργάνωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους στημένους αγώνες κατά μόνας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ