Ο χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου για τη σεζόν 2019-20
Πώς… περίπου διαμορφώνονται οι νέες εθνικές κατηγορίες, έπειτα από τη νομοθέτηση της περιβόητης αναδιάρθρωσης
Αρχίζουμε με τα βασικά… Δεν νοείται επικύρωση αναδιάρθρωσης κατηγοριών μετά την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, βάσει της κατάταξης των οποίων κρίνεται η τύχη των ομάδων που συμμετείχαν σε αυτά και παίρνουν ανάλογα θέση στις νεοσύστατες κατηγορίες της επόμενης σεζόν.
Εκεί όπου και πάλι πορευόμαστε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, ακόμα και όταν η πολιτεία έχει επικυρώσει στη Βουλή την αναδιάρθρωση, καθώς δεν γνωρίζουμε καν με ποιες και πόσες ομάδες θα διεξαχθεί επί παραδείγματι η επόμενη Β’ Εθνική.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο υφυπουργός Αθλητισμού πέταξε το μπαλάκι στην ΕΠΟ, λέγοντας πως δική της ευθύνη είναι αν θα συμμετάσχουν 12 ή 14 ομάδες και φυσικά έκτοτε έχει γίνει ο κακός χαμός, με τους υποψήφιους μνηστήρες να ερίζουν, παρουσιάζοντας ο καθένας τα επιχειρήματά του και, ανάλογα με την ισχύ που έχουν εκτός αγωνιστικού χώρου, ελπίζοντας να δικαιωθούν.
Αυτά τα ντόμινο που θα προκύψουν για τη στελέχωση της Β’ Εθνικής μπορεί να οδηγήσουν κάποιες ομάδες, που εμπλέκονται, από τη δεύτερη έως την τέταρτη κατηγορία! Και φυσικά ούτε λόγος από τώρα για τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της επόμενης σεζόν, για το καταστατικό κάθε κατηγορίας που θα προβλέπει πόσοι θα πέφτουν, πόσοι θα ανεβαίνουν, πόσες αγωνιστικές θα διεξάγονται...
Ας… στηθούν πρώτα οι κατηγορίες στην τελική μορφή τους και ακολούθως, αργά ή γρήγορα, θα γίνουν γνωστές και οι παράμετροι διεξαγωγής τους. Με τα παραπάνω δεδομένα και σε αυτό το ρευστό περιβάλλον θα επιδιώξουμε να κάνουμε μία όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη χαρτογράφηση των πρωταθλημάτων της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ 1 (ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ): Καλοκαιρινές διακοπές για… πάντα
Ξεκίνημα με την πρώτη κατηγορία, τη Σούπερ Λίγκα, που θα μετονομαστεί σε Σούπερ Λίγκα 1. Το πρωτάθλημα φέτος ολοκληρώθηκε στις 5 Μαΐου, η δε έναρξη της επόμενης περιόδου προσδιορίζεται για τις 25 Αυγούστου. Έτσι αφήνονται οι ομάδες και οι παίκτες σε διακοπές σχεδόν τεσσάρων μηνών! Ακόμα και οι έχουσες σημαντικές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα ο Ολυμπιακός στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, θα παραμείνουν εκτός δράσης για 2,5 μήνες!
Φανταστείτε την επόμενη περίοδο, που αντί για 16 ομάδες θα εκκινήσουν 14. Τέσσερις αγωνιστικές λιγότερες, σχεδόν μείον ένας μήνας. Και να διεξαχθεί πρωτάθλημα 26 αγωνιστικών, είναι πολύ πιθανό να τελειώσει στις αρχές Απριλίου. Επτά μήνες μπάλα δηλαδή και το υπόλοιπο διάστημα παίκτες και φίλαθλοι θα κάθονται και θα παρακολουθούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η εισδοχή πλέι οφ ή ενός επιπλέον γύρου, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών, αποτελεί μονόδρομο για τη διοργανώτρια αρχή, που θα πρέπει να βρει φόρμουλα για να παρατείνει την αγωνιστική περίοδο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ασφαλώς θα πιέσουν οι έχοντες τα τηλεοπτικά δικαιώματα, δηλαδή η «Nova» και η ΕΡΤ, που ήδη πληρώνουν ένα υπερτιμημένο προϊόν και τώρα βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν ακόμα ένα μήνα μεταδόσεων. Το ίδιο ασαφές παραμένει το καθεστώς αναφορικά με τον αριθμό των ομάδων που θα υποβιβαστούν από το επόμενο πρωτάθλημα.
Το αρχικό σχέδιο του υφυπουργείου προέβλεπε περαιτέρω μείωση των ομάδων από 14 σε 12, αλλά οι ομάδες της κατηγορίας είναι ανένδοτες και έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να περάσει στο καταστατικό της Λίγκας τέτοια πρόβλεψη, αλλά θα επιδιωχθεί να παραμείνει σταθερός ο αριθμός στο μίνιμουμ των 14 ομάδων. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι διαβουλεύσεων, με άγνωστη κατάληξη.
Οι 14 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα είναι: ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Άρης, Πανιώνιος, Λαμία, Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός, Λάρισα, Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη, Βόλος (ανέβηκε πρώτος από τη Β’ Εθνική) και ένας εκ των ΟΦΗ ή Πλατανιά που δίνουν αγώνες μπαράζ.
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ 2 (ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ): Περισσεύουν δύο εισιτήρια
Όλα τα είχε η χιλιοταλαιπωρημένη Β’ Εθνική, οι αγγλικές ονομασίες και μετονομασίες της έλειπαν. Φούτμπολ Λιγκ πέρσι, Σούπερ Λιγκ 2 από του χρόνου για εμπορικούς λόγους, αλλά επί της ουσίας Β’ Εθνική και… πολύ της είναι. Μιλάμε άλλωστε για μια κατηγορία όπου τα τελευταία χρόνια αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη σεζόν όλες οι ομάδες που ξεκινούν. Φέτος, με τη μείωση του αριθμού των ομάδων και το εγγυημένο τηλεοπτικό συμβόλαιο της ΕΡΤ θεωρητικά οι προοπτικές να κλείσει η σεζόν τουλάχιστον με όσες αρχίσει είναι καλύτερες. Αρκεί βέβαια να μάθουμε και ποιες θα είναι οι συμμετέχουσες.
Όπως αναφέραμε στον πρόλογο, το αρχικό πλάνο της αναδιάρθρωσης προέβλεπε πρωτάθλημα 12 ομάδων, όμως κατόπιν των σχετικών πιέσεων ο υφυπουργός άφησε στην ΕΠΟ την καυτή πατάτα να αποφασίσει αν τελικά ο αριθμός θα ανεβεί στις 14. Από εκεί και πέρα, ποιες θα είναι οι έξτρα δύο ομάδες; Από την Ένωση Β’ Εθνικής προτάθηκε να παραμείνουν ο 11ος και ο 12ος του προηγούμενου πρωταθλήματος, δηλαδή ο Ηρακλής και τα Τρίκαλα. Από τη Γ’ Εθνική πιέζουν να είναι ομάδες που πήραν πέρσι πρωτιά στους ομίλους της τρίτης κατηγορίας και όμως καμιά τους δεν ανεβαίνει.
Και αν είναι να ανεβούν δύο, ποιες θα είναι από τις 8 που πρώτευσαν στους αντίστοιχους ομίλους; Θα οριστούν εκτάκτως αγώνες μπαράζ ανάμεσα στους οκτώ πρώτους για δύο έξτρα θέσεις; Θα αποφασίσει τελικά η ΕΠΟ να μείνουν 12 οι συμμετέχουσες για να μην ανοίξει περαιτέρω τον ήδη διαρρηγμένο ασκό του Αιόλου;
Για την ώρα, οι 12 των οποίων θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή στο επόμενο πρωτάθλημα της… Σούπερ Λιγκ 2 είναι οι: ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός, Απόλλων Σμύρνης, Απόλλων Λάρισας, Εργοτέλης, Παναχαϊκή, Χανιά, Απόλλων Πόντου, Δόξα Δράμας, Κέρκυρα, Καραϊσκάκης και ο ηττημένος των μπαράζ Πλατανιά - ΟΦΗ.
ΦΟΥΤΜΠΟΛ ΛΙΓΚ (ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ): Πρώτοι χωρίς να ανεβούν!
Εδώ πια η ελληνική πατέντα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και διεκδικεί επάξια μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες των ρεκόρ. Ομάδες που τερμάτισαν πρώτες στους ομίλους της Γ’ Εθνικής της περασμένης χρονιάς δεν προβιβάζονται, αλλά θα αγωνιστούν εκ νέου στην τρίτη τη τάξει κατηγορία. Φυσικά το χάπι δεν χρυσώνεται με τη μετονομασία της σε… Φούτμπολ Λιγκ, αφού δεν παύει να είναι η Γ’ Εθνική, την οποία είναι υποχρεωμένοι να… επαναλάβουν, σαν να έχασαν χρονιά, οι οκτώ περσινοί πρωταθλητές και οι τέσσερις δευτεραθλητές, που κέρδισαν τα πλέι οφ ανάμεσα στους οκτώ δεύτερους.
Θεωρητικά αυτοί οι 12 θα πλαισιωθούν από τις ομάδες που κατετάγησαν στις θέσεις 11-12 της περσινής Β’ Εθνικής, δηλαδή τον Ηρακλή και τα Τρίκαλα, όμως -όπως εξηγούμε παραπάνω- αυτοί μπορεί να παραμείνουν στη δεύτερη κατηγορία. Και αν συμβεί αυτό, πώς θα καλυφθούν οι δύο έξτρα θέσεις για να δημιουργηθεί κατηγορία 14 ομάδων, όπως προβλέπεται στην αναδιάρθρωση;
Από τη φετινή Β’ Εθνική υποστηρίζουν πως θα πρέπει να είναι οι ομάδες που κατετάγησαν στις θέσεις 13-14, δηλαδή ο Ηρόδοτος και ο Αήττητος, σύμφωνα με την επίσημη βαθμολογία της Β’ Εθνικής που ακόμα δεν έχει επικυρωθεί στην ουρά, ή ο Ηρόδοτος και ο Αιγινιακός, όπως αιτείται η ομάδα της Πιερίας. Και φυσικά πιέζουν από την πλευρά τους να πάρουν αυτοί τις δύο επιπλέον θέσεις, που είναι δυνατόν να προκύψουν, οι δευτεραθλητές της περσινής Γ’ Εθνικής που έχασαν στα πλέι οφ ανόδου και αίφνης βρίσκονται να συμμετέχουν σε μικρότερη κατηγορία, την τέταρτη!
Μύλος και εδώ, όπου για την ώρα οι 12 από τις 14 ομάδες που θεωρητικά θα πλαισιώσουν την επόμενη τρίτη κατηγορία είναι: Αιγάλεω, Ασπρόπυργος, Βέροια, Ιάλυσος, Καβάλα, Κρόνος Αργυράδων, Ολυμπιακός Βόλου, ΟΦ Ιεράπετρας, Ιωνικός, ΠΟ Τριγλίας, Θεσπρωτός, Διαγόρας Ρόδου (Ηρακλής, Τρίκαλα).
Γ’ ΕΘΝΙΚΗ (ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ): Έδωσαν μπαράζ ανόδου και… υποβιβάστηκαν
Όρεξη να έχουμε να μετράμε ομάδες που δύνανται να συμμετάσχουν στο επόμενο πρωτάθλημα της τέταρτης κατηγορίας. Περί τις 115 ομάδες θεωρητικά μπορούν να πάρουν μέρος, αν και η πρόσφατη ιστορία έδειξε πως δεν δηλώνουν παρουσία όλοι όσοι έχουν νομική δυνατότητα, καθώς οι επιτελείς τους συνυπολογίζουν και το οικονομικό κομμάτι. Στα ευτράπελα της κατηγορίας, το γεγονός πως ομάδες που αγωνίζονταν πριν από ένα μήνα σε μπαράζ για την άνοδο στη Β’ Εθνική (Νίκη Βόλου, Αιολικός, Καλαμάτα και Νέστος Χρυσούπολης), εξαιτίας της αναδιάρθρωσης υποβιβάζονται στην τέταρτη κατηγορία! Όλες οι ομάδες που θα αναφέρουμε παρακάτω θα χωριστούν σε οκτώ ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια και κατά μέσον όρο με 14 ομάδες ανά όμιλο. Πάμε να δούμε ποιες έχουν δικαίωμα συμμετοχής:
Υποβιβάζονται από τη Β’ Εθνική: Αήττητος Σπάτων, Αιγινιακός,
Ηρόδοτος, Σπάρτη.
Οι ηττημένοι των μπαράζ ανόδου της Γ’ Εθνικής: Αιολικός, Νέστος Χρυσούπολης, Νίκη Βόλου, Καλαμάτα.
Όσοι παρέμειναν από τη Γ’ Εθνική:
1ος όμιλος: Πανσερραϊκός, Απόλλων Παραλιμνίου, Αετός Ορφανού, Ορφέας Ξάνθης, Άρης Αβάτου, Αλέξανδρος Κιλκίς, Κεραυνός Πέρνης.
2ος όμιλος: Νίκη Αγκαθιάς, Άρης Παλαιοχωρίου, Εδεσσαϊκός, Αλμωπός Αριδαίας, Γιαννιτσά, Μακεδονικός, Αγροτικός Αστέρας.
3ος όμιλος: Αχέρων Καναλακίου, Μακεδονικός Φούφα, Λευκίμμη,
Ναυπακτιακός, Σούλι Παραμυθιάς, Τηλυκράτης Λευκάδας.
4ος όμιλος: Αστέρας Ιτέας, Μετέωρα, Αλμυρός, ΑΟ Σελλάνων,
Πιερικός, Θησέας Αγριάς, Οικονόμος.
5ος όμιλος: Εθνικός, Επισκοπή, Γιούχτας, ΣΥΝΚΑ, Ατσαλένιος
Κερατσίνι.
6ος όμιλος: Παλληνιακός, Διαγόρας Βραχνέικων, ΠΑΟ Βάρδας, Θύελλα Ραφήνας, Πανηλειακός, Αχαρναϊκός.
7ος όμιλος: Ηλυσιακός, Πανθηραϊκός, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Ιερόθεος, Καλλιθέα, Θύελλα Καμαρίου.
8ος όμιλος: Παναργειακός, ΑΟ Υπάτου, ΑΕ Πελλάνας, Ερμιονίδα,
ΑΟ Κατασταρίου, Αστέρας Βλαχιώτη, Παναρκαδικός.
Οι πρωταθλητές των ανά την επικράτεια Ενώσεων:
ΕΠΣ Έβρου: Ορέστης Ορεστιάδας, ΕΠΣ Θράκης: Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου, ΕΠΣ Ξάνθης: Ηρακλής Νέου Ζυγού, ΕΠΣ Δράμας: Πανδραμαϊκός, ΕΠΣ Καβάλας: Δόξα Θεολόγου, ΕΠΣ Σερρών: Δόξα Κάτω Καμήλας, ΕΠΣ Κιλκίς: Κιλκισιακός, ΕΠΣ Μακεδονίας: Ποσειδώνας Μηχανιώνας, Θερμαϊκός ή Καμπανιακός, ΕΠΣ Χαλκιδικής: Νέα Καλλικράτεια, ΕΠΣ Πέλλας: Θύελλα Σαρακηνών, ΕΠΣ Ημαθίας: Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων ή ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας, ΕΠΣ Πιερίας: ΑΕ Καρίτσας, ΕΠΣ Φλώρινας: ΠΑΣ Φλώρινας, ΕΠΣ Καστοριάς: Αστραπή Μεσοποταμίας, ΕΠΣ Κοζάνης: ΑΕΠ Καραγιαννίων, ΕΠΣ Γρεβενών: ΑΟ Σειρήνα, ΕΠΣ Τρικάλων: Διγενής Νεοχωρίου, ΕΠΣ Καρδίτσας: Ατρόμητος Παλαμά ή Δόξα Μητρόπολης ή Αστέρας ή Ηρακλής Σοφάδων (πλέι οφ), ΕΠΣ Λάρισας: Ηρακλής Λάρισας, ΕΠΣ Θεσσαλίας: Διαγόρας Στεφανοβίκειου, ΕΠΣ Ηπείρου: ΑΟ Ανατολής, ΕΠΣ Θεσπρωτίας: Ατρόμητος Σαγιάδας, ΕΠΣ Πρέβεζας / Λευκάδας: ΠΑΣ Πρέβεζα, ΕΠΣ Άρτας: Αναγέννηση Άρτας, ΕΠΣ Κέρκυρας: Θιναλιακός, ΕΠΣ Φθιώτιδας: Αταλάντη, ΕΠΣ Εύβοιας: ΑΟ Νέας Αρτάκης, ΕΠΣ Φωκίδας: Απόλλων Ευπαλίου, ΕΠΣ Ευρυτανίας: Ποταμιά ή Αίολος, ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας: Όμηρος Νεοχωρίου ή ΑΕ Μεσολογγίου, ΕΠΣ Κεφαλληνίας/Ιθάκης: ΑΟ Πρόννων, ΕΠΣ Βοιωτίας: Κιθαιρώνας Καπαρελλίου, ΕΠΣ Αθηνών: ΑΕ Κηφισιάς, Φωστήρας, ΕΠΣ Πειραιά: Ερμής Κορυδαλλού, ΑΕ Μοσχάτου, ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής: Μαρκό, ΕΠΣ Δυτικής Αττικής: Ακράτητος, ΕΠΣ Κορινθίας: Κόρινθος 2006, ΕΠΣ Αχαΐας: Θύελλα Πατρών, ΕΠΣ Αργολίδας: Ναύπλιο 2017, ΕΠΣ Αρκαδίας: ΑΕΚ Τρίπολης, ΕΠΣ Ηλείας: Ξενοφών Κρεστένων ή Εννιπεύς Λατζοΐου, ΕΠΣ Μεσσηνίας: ΑΟ Διαβολιτσίου, ΕΠΣ Λακωνίας: Πανγυθεατικός, ΕΠΣ Ζακύνθου: ΑΟ Τσιλιβή, ΕΠΣ Χανίων: Πανακρωτηριακός, ΕΠΣ Ρεθύμνου: ΑΕ Μυλοποτάμου, ΕΠΣ Ηρακλείου: Ζαρός ή Αλμυρός ή Πόρος ή ΠΑΟ Κρουσσώνα (πλέι οφ), ΕΠΣ Λασιθίου: ΑΟ Αγίου Νικολάου, ΕΠΣ Δωδεκανήσου: ΑΣ Ρόδος, ΕΠΣ Σάμου: Βαθύ ή Καρλόβασι ή Πυθαγόρας (πλέι οφ), ΕΠΣ Κυκλάδων: Άνω Μερά, ΕΠΣ Λέσβου: Όλυμπος Αγιάσου, ΕΠΣ Χίου: Κανάρης Νενήτων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ