Οι… αναλώσιμοι στη Football League
Μετά τους προπονητές και οι τεχνικοί διευθυντές αποτελούν τα «εύκολα θύματα» για την κακή πορεία των ομάδων στη Football League
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η εύκολη λύση όταν μία ομάδα δεν πορεύεται σύμφωνα με τους στόχους των επιτελών της είναι η αντικατάσταση του προπονητή. Στην τρέχουσα περίοδο έχουν ήδη γίνει οι… συνήθεις αλλαγές και θα κάνουμε σχετική αναφορά με την ολοκλήρωση του έτους. Φαίνεται ωστόσο πως υπάρχει και άλλη μια «ευάλωτη» ομάδα επαγγελματιών στο χώρο του ποδοσφαίρου και κυρίως της Football League που μετρά δυσανάλογα πολλές απώλειες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο λόγος για τους τεχνικούς διευθυντές των συλλόγων, καθώς καταγράφονται ήδη τέσσερις αποχωρήσεις, ενώ έχουν διεξαχθεί μόλις επτά αγωνιστικές !
Και αυτό σε ένα πόστο που θεωρητικά χαρακτηρίζεται από διάρκεια και έχει πολύ μεγαλύτερο «προσδόκιμο ζωής» από τον προπονητή. Υποθετικά, πάντα, ο τεχνικός διευθυντής είναι αυτός που μένει σε βάθος χρόνου στην ομάδα, παίρνει τα αποφάσεις για τη στελέχωση του ρόστερ, ακόμα και για τους προπονητές που αλλάζουν, ενώ ο ίδιος αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς και βασική επιλογή της διοίκησης για την διεύθυνση του ποδοσφαιρικού τμήματος.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στις περιπτώσεις που ήδη καταγράφηκαν αποχωρήσεις ισχύει το «μεγάλα καράβια μεγάλες φορτούνες», με πρώτο στη σχετική λίστα τον Παύλο Μυροφορίδη. Ο «mr. Άνοδος» με πλήθος πετυχημένων αποστολών στο ενεργητικό του επιβεβαίωσε με την αποχώρησή του από τον Ηρακλή πως τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και ότι μια πετυχημένη συνταγή δεν λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά σε όλες τις ομάδες. Το πρότζεκτ που παρουσίασε με τον Αλέκο Βοσνιάδη στον πάγκο κλυδωνίστηκε πολύ νωρίς, κόσμος και διοίκηση δεν έδειξαν υπομονή και ήδη αντικαταστάθηκε από τον Φάνη Τουτζιάρη, με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο να παίρνει τη θέση του Βοσνιάδη στον πάγκο,.
Στα Τρίκαλα που απογοητεύουν οικτρά με την παρουσία τους στο πρώτο σκέλος της περιόδου επίσης πλήρωσαν αμφότεροι το μάρμαρο προπονητής και τεχνικός διευθυντής. Εκεί μάλιστα ακολουθήθηκε αντίθετη πορεία και πρώτα διάβηκε την πόρτα της εξόδου ο Κωστας Νεμπεγλέρας και στη συνέχεια ακολούθησε ο κόουτς Ράτκο Ντόστανιτς.
Στην Παναχαϊκή που κλυδωνίζεται από αποχωρήσει πρωτοκλασάτων στελεχών κούνησε μαντήλι ο Κώστας Κατσουράνης. Μέλος και αυτός της ομάδας τεχνοκρατών που ανέλαβαν πριν από 1,5 χρόνο να θέσουν σε τροχιά ανόδου τους Αχαιούς διαπίστωσε ότι η απόπειρα αυτή έφθασε σ αδιέξοδο και έφυγε ακολουθούμενος από τους βασικούς μετόχους της ΠΑΕ, δημιουργώντας αίσθηση διάλυσης την οποία πασχίζουν να αποτρέψουν οι εναπομείναντες παράγοντες των ροσονέρι.
Ο μόνος εκ των τεχνικών διευθυντών που αποχώρησαν τη στιγμή που η ομάδα πηγαίνει περίφημα είναι ο Θωμάς Κυπαρίσσης. Ο Απόλλων Λάρισας διαπρέπει οδηγώντας την κούρσα προς τη Σούπερ Λίγκα, αλλά ο παλιός στράικερ προτίμησε να μην συνεχίσει να απολαμβάνει τους καρπούς της δουλειάς που έκανε για το χτίσιμο των Θεσσαλών επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
Ο ίδιος αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για το αν αυτοί οι λόγοι είχαν να κάνουν και με τη συνεργασία του με το προπονητικό επιτελείο και τον ρόλο που είχε στη λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά το διά ταύτα δεν αλλάζει και έτσι προστέθηκε και αυτός στην λίστα των «αναλώσιμων» τεχνικών διευθυντών, σε μια κατηγορία μάλιστα όπου οι μισές σχεδόν ομάδες δεν έχουν καν προβλέψει ανάλογη θέση στο οργανόγραμμά τους.