Αιγύπτιοι στην Ελλάδα: Οι «Φαραώ» ξανάρχονται!
Ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε με τον Χασάν, ενώ ο Σικαμπάλα επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Απόλλωνα. Το «ΦΩΣ» θυμάται τους Αιγύπτιους που έχουν παίξει στην χώρα μας.
Η Αίγυπτος επέστρεψε στο ποδοσφαιρικό παγκόσμιο στερέωμα την περσινή σεζόν. Η πρόκριση των «Φαραώ» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας και πάνω από όλα τα «μαγικά» του Μοχάμεντ Σαλάχ με τη φανέλα της Λίβερπουλ, μας «θύμισαν» πως οι Αιγύπτιοι είναι εδώ.
Στη χώρα μας, το μεταγραφικό καλοκαίρι μας έφερε δυο ποδοσφαιριστές από την Αφρικανική χώρα. Τον Χασάν για τον Ολυμπιακό και τον Σικαμπάλα για τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο τελευταίος βέβαια είναι παλιός γνώριμος αφού στο παρελθόν είχε φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ με στόχο να μάθει – εκείνη την περίοδ - το Ριβάλντο λίγη μπάλα...
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Το «ΦΩΣ» με αφορμή τις μεταγραφές των Χασάν, Σικαμπάλα, θυμάται τους ποδοσφαιριστές από την Αίγυπτο που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Από τον Τολμπά στον Ουάρντα
Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έχει φέρει στη χώρα μας τους περισσότερους ποδοσφαιριστές από την Αίγυπτο. Πρώτος και καλύτερος, σύμφωνα με τον κόσμο, ο Μαγκντί Τολμπά. Το αγαπημένο παιδί της Θύρας 4, που έκανε απίστευτα πράγματα με τη μπάλα ενώ εκτός γηπέδου ουκ ολίγες φορές είχε έρθει σε κόντρα με τον τότε ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ, τον αείμνηστο Θωμά Βουλινό.
Ο Τολμπά πήγε στον ΠΑΟΚ το 1989, αφού τον είδαν άνθρωποι της ομάδας του δικεφάλου που εκείνη την περίοδο έκανε προετοιμασία στη Γιουγκοσλαβία. Ο Αιγύπτιος ήταν εκεί με τη Ζάμαλεκ αλλά δεν επέστρεψε στην πατρίδα του αφού ο ΠΑΟΚ τον έκανε δικό του. «Κούπα» δεν πήρε με τους Θεσσαλονικείς, ο Μουντιαλικός άσος τον είδαμε στα γήπεδα της Ιταλίας στο Παγκόσμιο του 1990. Έμεινε περίπου τέσσερα χρόνια και αγωνίστηκε σε 112 ματς (86 για το πρωτάθλημα, 20 για το κύπελλο και έξι για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ) και σημείωσε 17 γκολ.
Ο Μαγκντί ήταν εκείνος που τον Δεκέμβριο του 1989, έκανε το... προξενιό με τον συμπατριώτη του και συμπαίκτη του στη Ζάμαλεκ, Μοχάμεντ Ελ Σαγέντ Τάχα. Ο τελευταίος βέβαια δεν...ακούμπησε και κανείς δεν τον θυμάται στην Τούμπα αφού ήταν συνεχώς μεταξύ πάγκου και εξέδρας!
Στο Μουντιάλ της Ιταλίας, ο Μαγκντί έπαιξε μαζί με τα αδέρφια Χασάν, που με το τέλος της διοργάνωσης αποκτήθηκαν από τον ΠΑΟΚ (εκείνη την περίοδο είχε κάνει άνοιγμα στην συγκεκριμένη αγορά, με τον Τολμπά να έχει ήδη δείξει τι μπορεί να κάνει τη χρονιά που προηγήθηκε). Ο Χοσάμ (επιθετικός) ήταν όνομα της οικογένειας αλλά πάντα είχε μαζί του και τον Ιμπραήμ (δεξιός ακραίος αμυντικός), ο οποίος επίσης ντύθηκε στα ασπρόμαυρα. Τα αδέρφια Χασάν (δίδυμοι) έμειναν μόλις έναν χρόνο στην Τούμπα με τον Χοσάμ να έχει 19 συμμετοχές και πέντε γκολ και τον Ιμπραήμ 24 συμμετοχές και έξι γκολ.
Επόμενος Αιγύπτιος που πέρασε την πόρτα της Τούμπας, ο Αμπντέλ Σατάρ Σαμπρί, ο οποίος αποκτήθηκε από την Αυστριακή Τιρόλο. Φόρεσε για λίγους μήνες τη φανέλα του ΠΑΟΚ, έχοντας 11 συμμετοχές και τέσσερα γκολ. Το ένα μάλιστα στη Λισαβόνα με αντίπαλο τη Μπενφίκα στο Ντα Λουζ. Ο Μαραγκός είχε ισοφαρίσει σε 1-1 με εκτέλεση φάουλ και λίγο αργότερα ο Σάμπρι ήταν αυτός που είχε κάνει το 1-2.
Οι Πορτογάλοι είδαν τον Αιγύπτιο σε αυτά τα δυο ματς και στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο τον απέκτησαν από τον ΠΑΟΚ με μεταγραφή που άγγιξε το ένα δισεκατομμύριο δραχμές εκείνη την περίοδο! Επίσης διεθνής με τη φανέλα της Αιγύπτου, έπαιξε ακόμη σε Μαρίτιμο, Αμαδόρα για να επιστρέψει στη χώρα του και να κρεμάσει τα παπούτσια του.
Αμίρ Μέγκαχεντ και Μαχμούτ Σικαμπάλα ήταν οι επόμενοι «Φαραώ» που έπαιξαν στη χώρα μας, κι αυτοί με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. O πρώτος ήταν κεντρικός αμυντικός, είχε 30 συμμετοχές και δυο γκολ ενώ πριν από δυο χρόνια αγωνίστηκε στην Σούπερ Λίγκα με την ΑΕΛ Καλλονής.
Ο Σικαμπάλα, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό του Απόλλωνα Σμύρνης, «συστήθηκε» στο ελληνικό κοινό το 2005 και όλοι τον θυμούνται για το σύνθημα: «Μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα, Σικαμπάλα» ενώ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έχουν να πανηγυρίζουν μόνο για τις δυο ασίστ του Αιγύπτιου στη νίκη της ομάδας τους με 2-1 (ανατροπή) στο άδειο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» το 2005 (το 1-0 ο Τουρέ με φάουλ και ακολούθησαν τα δυο γκολ του Κωνσταντινίδη ύστερα από ισάριθμες ασίστ του Σικαμπάλα).
Έφυγε μια ημέρα για την Αίγυπτο, όπου η Ζάμαλεκ (ομάδα από την οποία ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε) κατάφερε να του εκδώσει δελτίο και να τον χρησιμοποιήσει στο πρωτάθλημα της Αιγύπτου! Ο ΠΑΟΚ κυνήγησε την υπόθεση και δικαιώθηκε τον Ιουνίου του 2008, όταν του επιδικάστηκαν οριστικά 990.000 ευρώ. Παράλληλα ο Μαχμούτ Σικαμπάλα τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό.
Τελευταίος των Αιγυπτίων για τον ΠΑΟΚ, ο Αμρ Μεντχάτ Μοχσέν Ουάρντα, τον οποίο έφερε στη χώρα μας πριν από τρία χρόνια ο Παναιτωλικός. Έβγαλε αμέσως μάτια και το Γενάρη του 2017 μετακόμισε στην Τούμπα. Παρέμεινε εκεί για ένα εξάμηνο και πέρσι παραχωρήθηκε δανεικός στον Ατρόμητο και σε μια μαγική σεζόν (23 ματς, οκτώ γκολ) πανηγυρίζει με την ομάδα του Περιστερίου την έξοδο στην Ευρώπη ενώ τον είδαμε και στα γήπεδα της Ρωσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δίπλα στο σπουδαίο Σαλάχ της Λίβερπουλ. Επέστρεψε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι, σκόραρε στον πρώτο αγώνα με την Μπενφίκα στη Λισαβόνα αλλά δεν θα κουνήσει σεντόνι στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 1-4 της Πέμπτης...
Ο Μαγκντί της Πλατείας και ο Ελ Γκαμπάς
Δυο Αιγύπτιοι έχουν φορέσει τη φανέλα του Πανιωνίου στη Σούπερ Λίγκα. Ο αμυντικός μέσος Αχμέτ Μαγκντί το καλοκαίρι του 2005 υπέγραψε στον «Ιστορικό» και σε ενάμιση χρόνο είχε 30 συμμετοχές. Ακολούθησε το πέρασμά του από τον Ατρόμητο (δόθηκε ουσιαστικά ως αντάλλαγμα για την απόκτηση του Τζιμπούρ), σε μια περίοδο όπου είχαν ακουστεί πολλά ακόμη και για ενδιαφέρον από τους «μεγάλους» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Εκείνον που ελάχιστοι θυμούνται είναι τον Μοχάμεντ Ελ Γκαμπάς. Ο Αιγύπτιος φορ που πέρασε και δεν ακούμπησε τη σεζόν 2013-2014. Δοκιμάστηκε στα φιλικά του Πανιωνίου, άφησε καλές εντυπώσεις αλλά τελικά δεν έπαιξε ποτέ σε επίσημο ματς της ομάδας της Νέας Σμύρνης.
Ελ Σαγιέντ, Ελ Χαλαουάνι και Σολιμάν
O Ακράτητος την εποχή που έπαιζε στη μεγάλη κατηγορία έντυσε στα πράσινα τον διεθνή Αιγύπτιο τερματοφύλακα (110 φορές φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της χώρας του), Ναντέρ Ελ Σαγιέντ (φημισμένος πλέον μάνατζερ). Το 2002 αποκτήθηκε, έμεινε για έναν χρόνο στα Άνω Λιόσια, μετρώντας 17 συμμετοχές.
Ο Ελ Χαλαουάνι την περασμένη δεκαετία, έκανε όνομα στην πατρίδα μας. Ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός με νορβηγική (!) υπηκοότητα έπαιξε σε Απόλλωνα Καλαμαριάς, Βέροια, Εθνικό και Ιωνικό (70 ματς, έξι γκολ και με τις τέσσερις ομάδες). Τον Απρίλιο του 2007 πήρε ένα από τα πιο αστεία πέναλτι που έχουν δοθεί στην Α’ Εθνική.
Σε ματς με τον ΠΑΟ στην Καλαμαριά, ξεγέλασε τον διαιτητή Μπριάκο σε μια φάση όπου ο Τζιόλης δεν τον βρήκε και ο Μπούσι από την άσπρη βούλα έκανε το 1-1. Λίγους μήνες νωρίτερα και πάλι με τον Παναθηναϊκό (αυτή τη φορά στο Κύπελλο Ελλάδας) γίνεται μοιραίος. Το ματς οδηγείται στα πέναλτι και ο Εμπέντα απέκρουσε το πέναλτι του Αιγύπτιου δίνοντας την πρόκριση στους «πράσινους». Κλείνουμε την αναφορά μας, στον Μαϊμέν Σολιμάν που αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στη Ζάμαλεκ αλλά πέρασε κι αυτός από την Ελλάδα, φορώντας τη φανέλα του ΟΦΗ και του Αγίου Νικολάου!