Ποδοσφαιρικά Final 4 και Final 8; Η χαρά των αουτσάιντερ!
Όσα αναμένεται να ανακοινώσει η UEFA μεσοβδόμαδα κάνουν τις εκπλήξεις στα ευρωπαϊκά Κύπελλα περισσότερο από ποτέ πιθανές.
Το διήμερο 17-18 Ιουνίου πρόκειται να μάθουμε τελεσίδικα τη μορφή που θα έχουν τα ευρωπαϊκά Κύπελλα της φετινής χρονιάς αλλά και οι ίδιες διοργανώσεις την επόμενη περίοδο.
Ωστόσο όλο το προηγούμενο διάστημα οι διαρροές από πλευράς της UEFA αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν στο υγειονομικό σκέλος -με τα ξεχωριστά ιατρικά πρωτόκολλα ανά χώρα αλλά και τον διαφορετικό αντίκτυπο της πανδημίας- καθώς και η επιθυμία να ολοκληρωθεί η σεζόν με κάθε κόστος, οδηγούν στο ότι η φιλοξενία του τελικού του Champions League στην Πόλη και εκείνου του Europa League στο Γκντανσκ μόνο σίγουρη δεν είναι.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Εκείνο που μοιάζει, αντίθετα, δεδομένο είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι νικητές στα διασυλλογικά τρόπαια της Γηραιάς Ηπείρου θα προκύψουν μέσα από διαδικασίες που παραπέμπουν σε άλλα... σπορ!
Γιατί μέχρι τον Μάρτιο οι λέξεις Final 4 και Final 8 δεν είχαν γραφτεί ποτέ σε κείμενα που αφορούσαν το ποδόσφαιρο, το οποίο... ξεπατικώνει ανερυθρίαστα φόρμουλες του μπάσκετ, του βόλεϊ, του πόλο και του χάντμπολ, αφού ο σκοπός να τελειώσει η σεζόν... αγιάζει τα μέσα!
Άλλωστε ο χρόνος για την έναρξη της επόμενης (η οποία... βγάζει σε Euro, Copa Libertadores και Ολυμπιακούς Αγώνες) δεν επαρκεί, ώστε κάθε ομάδα να μπαινοβγαίνει από τη μία χώρα στην άλλη μένοντας κάθε φορά 14 μέρες σε καραντίνα...
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον υπάρχει σκέψη, για τους ίδιους λόγους, να διεξαχθούν μέχρι και οι επαναληπτικοί της φάσης των «16», στις δύο διοργανώσεις, είτε στις προεπιλεγμένες πόλεις των τελικών είτε σε νέες, που έχουν καλύτερες υγειονομικές επιδόσεις στην ανάσχεση της πανδημίας από τη γείτονα και την Πολωνία.
Έτσι, είναι πιθανό να έχουμε ένα οξύμωρο σχήμα: ομάδες που φώναζαν στα τέλη Φλεβάρη κι αρχές Μάρτη για τη διεξαγωγή των αγώνων τους κεκλεισμένων των θυρών να βγουν... ευνοημένες, εφόσον δεν πάνε καν στις έδρες των αντιπάλων τους!
Με τρία ματς... ευρωπαϊκό τελικό ο Ολυμπιακός!
Στην κατηγορία αυτή ενδέχεται να βρεθεί κι ο μόνος, εναπομείνας, εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, ο επικείμενος πρωταθλητής Ολυμπιακός.
Ανεξαρτήτως αυτού -το οποίο θα το μάθουμε το αργότερο την προσεχή Πέμπτη- τόσο για τους Πειραιώτες όσο και για τις υπόλοιπες ομάδες που δεν ανήκουν στην κατηγορία των φαβορί για την κατάκτηση των δύο διοργανώσεων, το νέο φορμάτ, που πιθανότατα θα ανακοινωθεί, αποτελεί «πεδίον δόξης λαμπρό», αφού ανοίγει τον δρόμο για τα αουτσάιντερ.
Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει να το πούμε με αριθμούς και σχηματικά: ο Ολυμπιακός, εφόσον ισχύσουν τα ανωτέρω, ενδέχεται να πάει να παίξει τον επαναληπτικό με τη Γουλβς εκτός Αγγλίας κι αν περάσει το εμπόδιό της, θα έχει την προοπτική του πρώτου ευρωπαϊκού τελικού της ιστορίας του εφόσον «επιβιώσει» από δύο νοκ άουτ αναμετρήσεις!
Από δύο!
Σε ουδέτερο γήπεδο.
Όχι από τέσσερις, με επίσκεψη στο γήπεδο (ακόμη κι άδειο...) του αντιπάλου.
Έτσι, ακόμη κι αν στον δρόμο του βρεθούν τα «βαριά χαρτιά» της διοργάνωσης (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ίντερ, Σεβίλλη), το γεγονός ότι θα τα παίξει σε ένα μόνο ματς μεγαλώνει τις πιθανότητές του.
Γιατί όσο περισσότερο αγωνιστικό χρόνο έχει ο θεωρητικά ισχυρός για να εκθέσει τα «όπλα» του τόσο αυξάνονται οι πιθανότητές του.
Σε ένα πρωτάθλημα που αποτελεί «αγώνα (ποδοσφαιρικής) αντοχής» ο καλύτερος, ο πιο πλήρης, κατά 99% θα κόψει πρώτος το νήμα.
Τα νοκ άουτ ματς (ακόμη και με τη μορφή των διπλών αγώνων) αντίθετα είναι βραδιές.
Θέμα ημέρας.
Στιγμών.
Αποφάσεων.
Που αυξάνουν τις πιθανότητες του υποδεέστερου, αφού έχει ως «σύμμαχό» του το εκτός έδρας γκολ, την ισοπαλία και στην τελική τη διαδικασία των πέναλτι.
Κι επειδή η UEFA κατανοεί ότι το «αλατοπίπερο» του ποδοσφαίρου είναι η έκπληξη, διατηρεί το φορμάτ των νοκ άουτ αγώνων.
Διαφορετικά οι πρωταθλητές Ευρώπης θα έβγαιναν μεταξύ 3-4 ομάδων κι εκπλήξεις όπως της Πόρτο (2004) και της Τσέλσι (2012) δεν θα είχαν γίνει ποτέ...
Σκεφτείτε τώρα που τα δύο ματς θα γίνουν ένα. Μια κι έξω...
Και δεδομένου ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εμφανιστούν οι ομάδες μετά από τέτοια απουσία αγωνιστικής δράσης, οι πιθανότητες των «αδύναμων» έναντι των «ισχυρών» αυξάνονται.
Σα να λέμε, αν δεν γίνουν τώρα τα «μπαμ» στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, πότε θα γίνουν;