Μπαρτσελόνα: Ο δεκάλογος του πλάνου περικοπών
Η επικύρωση του σχεδίου περιστολής εξόδων από το διοικητικό συμβούλιο της Μπαρτσελόνα αναλύθηκε μέσω ενός δεκαλόγου ερωταπαντήσεων.
Η Μπαρτσελόνα ήταν το πρώτο από τα μεγάλα κλαμπ της παγκοσμίου «ελίτ» που αποφάσισε να περάσει πολύ πιο γρήγορα σε ξεκάθαρο πλάνο περικοπών, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την οικονομική ζημία στους προϋπολογισμούς της.
Η επικύρωση του σχεδίου περιστολής εξόδων από το διοικητικό συμβούλιο των «μπλαουγκράνα» ήταν βασικό θέμα συζήτησης στον ισπανικό αθλητικό Τύπο, που προσπάθησε να αναλύσει όλα τα δεδομένα, μέσω ενός δεκαλόγου ερωταπαντήσεων, το οποίο κατέγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
1. Γιατί προχώρησε η Μπαρτσελόνα στο πλάνο περικοπών;
Η πανδημία του ιού COVID-19 προκάλεσε την αναστολή όλων των αγώνων και παράλληλα την παύση κάθε οικονομικής δραστηριότητας του συλλόγου. Μηδενικά έσοδα από εισιτήρια, από τηλεοπτικά, κανένα έσοδο από τα καταστήματα του «Καμπ Νου» ή τις εκδρομές σε αυτό και βεβαίως κανένα έσοδο από το μουσείο της ομάδας ή τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα σε όλη την Ισπανία. Και την ίδια ώρα, οι «μπλαουγκράνα» είναι (βάσει έρευνας) ο σύλλογος που πληρώνει τον μεγαλύτερο μέσο όρο σε συμβόλαια των παικτών της πρώτης ομάδας, ξεπερνώντας μαζί με την εφορία τα 10 εκατομμύρια ευρώ!
2. Είναι νόμιμο όλο αυτό;
Απόλυτα. Πάρα πολλές εταιρείες από άλλους επαγγελματικούς τομείς το εφαρμόζουν ήδη σε όλη την Ισπανία.
3. Οι περικοπές αφορούν μόνο τους παίκτες της πρώτης ομάδας;
Όχι, αφορούν όλους όσοι εργάζονται στο κλαμπ. Εκτός από την ανδρική επαγγελματική ομάδα, θα υπάρχουν περικοπές σε όλα τα υπόλοιπα επαγγελματικά τμήματα, με τους ίδιους όρους που θα ισχύσουν στην ποδοσφαιρική ομάδα. Προβλέπεται αντίστοιχη κίνηση για μειώσεις και στο υπόλοιπο υπαλληλικό προσωπικό.
4. Πόσα χρήματα περιμένει ότι θα γλιτώσει από όλο αυτό η διοίκηση της Μπαρτσελόνα;
Το τελικό ποσό θα καθοριστεί από τον χρόνο που θα διαρκέσει το πλάνο περικοπών, το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται βεβαίως από την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων. Όταν επιστρέψουν οι ομάδες σε δράση, οι αθλητές θα λαμβάνουν ξανά το 100% των μισθών τους.
5. Τι ποσοστό περικοπών έχει προτείνει το κλαμπ στους αθλητές του;
Η αρχική πρόταση είναι για το 70% των μισθών για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει η καραντίνα. Για παράδειγμα ένας παίκτης που κερδίζει ετησίως 12 εκατομμύρια ευρώ με την εφορία, για κάθε μήνα που θα είναι ενεργό το πλάνο περικοπών θα χάνει καθαρά περίπου 700.000 ευρώ.
6. Αρνούνται οι παίκτες να μειώσουν τους μισθούς τους;
Όχι, οι παίκτες και όλο το προσωπικό είναι πρόθυμοι να δεχθούν μειώσεις, κάτι που μετέφεραν και προς τον πρόεδρο Τζουζέπ Μπαρτομέου, όταν τους ανακοίνωσε προ ημερών τις προθέσεις του κλαμπ. Αυτό που δεν συμφωνούν μέχρι στιγμής είναι το υψηλό ποσοστό (70%) που θέλει να επιβάλει η διοίκηση της Μπάρτσα.
7. Μέχρι ποιο ποσοστό θα δεχθούν τη μείωση οι παίκτες;
Το τελικό ποσοστό δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά οι περισσότεροι δεν θέλουν να πάει πάνω από το 10% των ετήσιων απολαβών κάθε παίκτη. Δηλαδή ένας παίκτης που παίρνει 12 εκατομμύρια ευρώ είναι θετικός να δεχθεί περικοπή (μάξιμουμ) μέχρι 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, ανεξαρτήτως πότε θα σταματήσει η καραντίνα. Κι αυτό είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τον Μπαρτομέου.
8. Από πότε είναι ενεργό το πλάνο περικοπών;
Θα έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή αν οι δύο πλευρές καταλήξουν εντέλει σε ένα ποσοστό, θα αρχίσει να μετράει από τις 14 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία η αγωνιστική δραστηριότητα ανεστάλη.
9. Τι θα γίνει αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία;
Η Μπαρτσελόνα σε αυτή την περίπτωση θα επεξεργαστεί μονομερώς τους τελικούς όρους του πλάνου περικοπών που η ίδια θεωρεί ιδανικό. Η επιθυμία της διοίκησής της ωστόσο είναι να γίνει όλο αυτό μέσα από συμφωνία με τους παίκτες.
10. Κρίνονται υπερβολικά αυτά που αξιώνει η Μπαρτσελόνα;
Σε θεωρητικό επίπεδο, όχι. Η FIFA έβαλε στο τραπέζι πρόταση για μείωση των μισθών κατά 50% στην περίοδο της καραντίνας. Άλλες ομάδες έχουν ήδη ανακοινώσει μειώσεις ύψους 20% στις απολαβές των παικτών τους, ενώ στην Αγγλία συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο για οριζόντια μείωση 50% ετησίως σε όλους τους μισθούς.