Έβαλαν... πλάτη για τα πρωταθλήματα UEFA και CONMEBOL!
Με τις αποφάσεις μετάθεσης των Εuro 2020, Copa America για του χρόνου, UEFA και CONMEBOL δίνoυν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Κορονοϊού επιτρέποντος...
Όσοι κάνατε σχέδια να περάσετε το καλοκαίρι συνδυάζοντας Euro και Copa America θα πρέπει να τα αναβάλετε κατά ένα χρόνο.
Ας όψεται ο κορονοϊός που προσέβαλε εκτός από 200.000 παγκοσμίως (μέχρι τώρα) και τον «βασιλιά των σπορ»!
Η απόφαση για μετάθεση των δύο κορυφαίων διεθνών διοργανώσεων, της φετινής χρονιάς, για το επόμενο καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ναι μεν έμοιαζε λογική, αλλά μόνο εύκολη δεν ήταν για τις συνομοσπονδίες.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Θα χανόταν η… μπάλα!
Κι αυτό γιατί κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί μιλούν για ζημία 300 εκατομμυρίων ευρώ της UEFA!
Ποσό που φημολογείται ότι θα επιμεριστούν ομοσπονδίες-μέλη της (55 τον αριθμό) και λίγκες.
Ωστόσο μοιάζουν… ψιχία μπροστά στις απώλειες των ευρωπαϊκών συλλόγων σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματά τους.
Μόνο η Premier League -το ακριβότερο πρωτάθλημα παγκοσμίως- σε περίπτωση οριστικής διακοπής θα δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» 825 εκατομμυρίων!
Και μιλάμε μόνο για τα έσοδα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις και τις εμπορικές συμφωνίες. Αν τα τηλεοπτικά δίκτυα ζητήσουν αποζημίωση για παραβίαση της συμφωνίας, τότε θα χαθεί η... μπάλα!
Όπως κι αν προσθέσουμε τα αντίστοιχα νούμερα των υπόλοιπων μεγάλων πρωταθλημάτων (Primera Division, Bundesliga, Serie A, Ligue 1).
Για να δώσει λοιπόν μια διέξοδο -αφού να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα αυτά (αλλά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά) μέχρις τις 30 Μαΐου, ούτως ώστε οι παίκτες να συμμετέχουν στο Euro (12/6-12/7/2020) δεν γινόταν με καμία... κυβέρνηση (πλην του... Ερντογάν ίσως!), δεδομένης της κατάστασης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο Aλεξάντερ Τσέφεριν και οι συν αυτώ είπαν να βάλουν... πλάτη!
Ομοίως και οι Νοτιοαμερικάνοι ομόλογοί τους.
Το «πάσο» της FIFA και το «αντίδωρο»!
Για να προβούν σε αυτές τις ενέργειες οι συνομοπονδίες Ευρώπης και Νότιας Αμερικής αποδείχθηκε ότι είχαν το «πράσινο φως» και της FIFA.
Κι αυτό γιατί -ενώ η μετάθεση για τον Ιούνιο του 2021 των δύο τουρνουά συνέπιπτε με τη διεξαγωγή του νέου διευρυμένου (24 ομάδες) Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενηθεί στα κινεζικά γήπεδα από τις 17 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου της επόμενης χρονιάς- η παγκόσμια συνομοσπονδία, λίγες μόνο ώρες μετά τις εξαγγελίες Ευρωπαίων και Νοτιοαμερικάνων, ανακοίνωσε ότι μετακινεί κι εκείνη (επ’ αόριστον...) το Μουντιαλίτο της!
Το οποίο υπόσχεται να μοιράσει στις συμμετέχουσες ομάδες 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τα 25 δισ. συνολικά, που υπολογίζει η FIFA να αποκομίσει από την πώληση μόνο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του!
Αυτό που έγινε τη 17η Μαρτίου δεν ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος (που, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε στην ολότητά του η πανδημία…) της υπερφόρτωσης του αγωνιστικού καλανταριού (αίφνης το Εuro δεν μπορούσε να γίνει εντός του 2020, γιατί υπάρχει η δεύτερη «έκδοση» του Νations League…) αλλά να μπει κάτω από το «χαλί»...
Τα λεφτά θα μπουν στα θησαυροφυλάκια των (συν)ομοσπονδιών και των συλλόγων, αλλά λίγο αργότερα απ’ ό,τι περίμεναν.
Το πρώτο που έγινε ήταν να μη σπάσει η «αλυσίδα» των κερδών και να μη ζημιωθεί η βάση του συστήματος, που είναι σαφώς οι σύλλογοι.
Αυτοί παράγουν, άλλωστε, το περισσότερο χρήμα κι έπρεπε να προφυλαχθούν.
Γι' αυτό ο μοναδικός όρος που έβαλε η UEFA είναι να τελειώσει η σεζόν στις 30 Ιουνίου. Όπως κι αν τελειώσει...
Άλλωστε τότε εκπνέουν τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και δεν μπορεί ένας παίκτης ελεύθερος να αγωνίζεται για καμιά ομάδα. Αντίκειται σε οποιοδήποτε εμπορικό δίκαιο...
Όσο για τη FIFA, η οποία τους προηγούμενους μήνες φοβόταν μποϊκοτάζ από UEFA και συλλόγους του νέου φιλόδοξου τουρνουά της, που αποτελούσε ένα μικρό... Champions League με 8 Ευρωπαίες συμμετέχουσες (οι 4 τελευταίες πρωταθλήτριες Ευρώπης συν τις αντίστοιχες κατόχους του Europa League), με το «πάσο», που πήγε, λογικά θα πάρει το... αντίδωρο.
Το «αγκάθι» των φετινών ευρωπαϊκών διοργανώσεων...
Το ερωτηματικό που παραμένει είναι τι μέλλει γενέσθαι με το τρέχον Champions League και Εuropa League, γιατί αντίθετα με τις κατά τόπους λίγκες και ομοσπονδίες, που μπορεί να εκτιμηθεί η κατάσταση με την πορεία του κορονοϊού, η επανέναρξη των δύο ευρωπαϊκών Κυπέλλων απαιτεί να κατευναστεί η διασπορά του ιού συνολικά στη Γηραιά Ήπειρο.
Κι αυτό δεν είναι δεδομένο, αφού σε άλλη φάση είναι ο ιός στην Ιταλία και την Ισπανία ή τη Γαλλία και σε άλλη σε Αγγλία ή Γερμανία...