Είναι… τρελοί αυτοί οι Άγγλοι
Η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου άλλες κατηγορίες διεξάγονται και άλλες όχι, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, είναι η Αγγλία
Εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, οι περισσότερες χώρες έχουν βάλει λουκέτο στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και γενικότερα στις αθλητικές δραστηριότητες. Υπάρχουν και άλλες, πάνω από 40 (!), που συνεχίζουν απτόητες να παίζουν μπάλα, έστω και με συνθήκες προστασίας, όπως είναι η κεκλεισμένων των θυρών διεξαγωγή των αγώνων. Τέλος, υπάρχει και η… Αγγλία.
Στη χώρα που της αρέσει να ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο, όπου η οδήγηση γίνεται… ανάποδα, όπου υπάρχουν ποδοσφαιρικοί αγώνες κυριολεκτικά κάθε ημέρα του χρόνου, στο πλήθος των κατηγοριών που υφίστανται σε Εθνικό και τοπικό επίπεδο, δεν θα μπορούσε παρά να γίνει κάτι διαφορετικό στην μεγάλη σύγχρονη κρίση που πλήττει την Υφήλιο.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Έτσι, λοιπόν, έλαβε χώρα το αδιανόητο φαινόμενο από την μια να αναβληθούν για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας, οι αναμετρήσεις των πρώτων τεσσάρων κατηγοριών (Πρέμιερ Λιγκ., Τσάμπιονσιπ, Κιγκ 1 και Λιγκ 2), ενώ την ίδια ώρα αγωνίστηκαν το Σάββατο σαν να μην τρέχει τίποτα οι ομάδες από την Νάσιοναλ Λιγκ και κάτω. Η πέμπτη κατηγορία, δηλαδή, οι δύο όμιλοι της έκτης κατηγορίας και άλλοι δύο όμιλοι της έβδομης τη τάξει κατηγορίας διεξήχθησαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.
Γιατί συνέβη αυτό ; Αφενός διότι δεν υπήρξε Κυβερνητική απόφαση για αναστολή της αθλητικής δραστηριότητας και αφέθηκε στην διακριτική ευχέρεια της διοργανώτριας αρχής για το να θα γίνουν ή όχι ματς. Και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει κοινή διοικητική αρχή σε όλες τις κατηγορίες. Στις τέσσερις πρώτες, τις επαγγελματικές όπου αποφασίστηκε η αναβολή υπάρχει ένα διοικητικό σχήμα, ενώ οι υπόλοιπες από κάτω έχουν άλλη διοίκηση, που έκρινε πως μπορούν να γίνουν τα ματς.
Με το ίδιο σκεπτικό έγιναν και τα τοπικά πρωταθλήματα, αμιγώς ερασιτεχνικού επιπέδου, η λεγόμενη Sunday League, όπου και πάλι γέμισαν τα γήπεδα σε όλες τις γειτονιές στο νησί από παίκτες που έκαναν το κέφι τους όπως κάθε Κυριακή, δίχως την παραμικρή έγνοια ή πρόνοια για την μετάδοση του κορονοϊού.
Στην Αγγλία έχει ανοίξει κύκλος συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από την Κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό ώστε να διακοπεί δια της… βίας η αγωνιστική δραστηριότητα. Προφανώς το να κόψεις από τον Άγγλο το γήπεδο είτε ως ποδοσφαιριστή είτε ως θεατή εμπεριέχει το λεγόμενο πολιτικό κόστος, ωστόσο και σε αυτήν την ειδική περίσταση, δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιοι συμψηφισμοί. Ή θα είναι ανοικτά τα γήπεδα για όλες τις κατηγορίες όπως ισχύει σε αρκετές χώρες του κόσμου ή θα κλείσουν όλα, όπως ισχύει στις περισσότερες.