Γουέιν Ρούνεϊ: Η ιστορία ενός θρύλου
Η Έβερτον, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι διακρίσεις αλλά και τα ροζ σκάνδαλα και το αλκοόλ που συνέθεσαν την καριέρα ενός μύθου του βρετανικού ποδοσφαίρου
Ξεπέρασε μυθικές μορφές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κέρδισε μία θέση ανάμεσα στους θρύλους του αγγλικού συλλόγου. Γνώρισε την απόλυτη αποθέωση και είδε το «άστρο» του να λάμπει στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, πριν έρθει η αγωνιστική πτώση, η «αποκαθήλωση» και η επιστροφή στις «ρίζες»: το Γκούντισον Παρκ και την Έβερτον. Στα 32 του χρόνια, ο Γουέιν Ρούνεϊ -περι ου ο λόγος- κάνει τον απολογισμό του έπειτα από 16 χρόνια επαγγελματικής «θητείας» στο Νησί και ενόψει της συνέχειας ετοιμάζεται για ένα ακόμα «βήμα» στην καριέρα του, αυτή τη φορά μακριά από τη Γηραιά Αλβιώνα με τη μεταγραφή του στην DC United των ΗΠΑ, πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους της αγωνιστικής του δράσης. Πως ξεκίνησε, τι πέτυχε και ποιους δρόμους ακολούθησε;
Έκανε τα πρώτα του βήματα στη σχολική ομάδα του Λίβερπουλ, πριν τον ανακαλύψουν σκάουτερ της Έβερτον και τον πάρουν στις ακαδημίες του συλλόγου σε ηλικία μόλις δέκα ετών. Στο πρόσωπό του έβλεπαν το νέο ανερχόμενο ταλέντο της χώρας και η δικαίωσή τους δεν άργησε να έρθει. Όσο μεγάλωνε ο Ρούνεϊ τόσο ξεδίπλωνε το ταλέντο του και το 2002 έφτασε η στιγμή της… αποκάλυψης!
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Σε ηλικία 16 ετών ο Ρούνεϊ έκανε το ντεμπούτο του στην Έβερτον στον αγώνα κόντρα στην Τότεναμ, με τους οπαδούς των «πετεινών» να του φώναζαν ρυθμικά «ποιος είσαι;» από τις κερκίδες κάθε φορά που ακούμπαγε τη μπάλα. Την απάντηση όμως, δεν άργησαν και πολύ να την πάρουν τόσο οι ίδιοι, όσο και ολόκληρη η ποδοσφαιρική Αγγλία γενικότερα! Πέντε μόλις μέρες πριν τα 17α γενέθλιά του, με ένα εντυπωσιακό μακρινό σουτ βρήκε δίχτυα λίγο πριν το φινάλε σε βάρος της Άρσεναλ και έβαλε τέλος στο αήττητο σερί 30 αγώνων των «κανονιέρηδων», ενώ ταυτόχρονα έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.
Μοιραία, το Γενάρη του 2003 ήρθε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, ενώ παράλληλα έγινε εκείνη την περίοδο κι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους νεαρούς ποδοσφαιριστές παγκοσμίως, με τον εβδομαδιαίο του μισθό να εκτοξεύεται από τις μόλις 90 λίρες που έπαιρνε στις… 14 χιλιάδες λίρες (!). Ο καιρός περνούσε με τον Ρούνεϊ να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του και να δηλώνει «αιώνια πίστη» στην ομάδα που τον ανέδειξε, αλλά το 2004 όταν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον του χτύπησε την πόρτα, όλα άλλαξαν…
Η μεταγραφή στη Γιουνάιτεντ
Η Έβερτον έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της προκειμένου να τον κρατήσει στο ρόστερ της. Του έκανε ακόμα και πρόταση για νέο συμβόλαιο που εκτόξευε εκ νέου τις εβδομαδιαίες απολαβές του στις 50 χιλιάδες λίρες! Ο ίδιος όμως, είχε πάρει την απόφασή του. Κατέθεσε ακόμα και επίσημο αίτημα μεταγραφής για να φύγει και λίγο αργότερα ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ αποδέχτηκε τελικά την πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ύψους 25.6 εκατομμυρίων λιρών. Ήταν το μεγαλύτερο ποσό που είχε δαπανηθεί για ποδοσφαιριστή κάτω των 20 ετών και ο φιλόδοξος νεαρός Ρούνεϊ πέρασε το κατώφλι του Ολντ Τράφορντ και φόρεσε τη φανέλα με το νούμερο «8» των «κόκκινων διαβόλων».
Το (τότε) «χρυσό παιδί» του αγγλικού ποδοσφαίρου έκανε το ντεμπούτο του στη νέα του ομάδα στον αγώνα κόντρα στη Φενέρμπαχτσέ στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ εκστασιασμένους στις κερκίδες του Ολντ Τράφορντ από την απόκτηση του ταλαντούχου νεαρού άσου, ο Ρούνεϊ τους συστήθηκε με το «καλημέρα»! Πέτυχε τρία γκολ στη νίκη με 6-2 και έγινε τότε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που πέτυχε χατ-τρικ στα «σαλόνια» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης σε ηλικία 18 ετών και 335 ημερών.
Τα πρώτα «σύννεφα»
Από τα 18 του κιόλας χρόνια έγινε σούπερ-σταρ στη Μάντσεστερ και με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην τεχνική ηγεσία ο Άγγλος φορ σκόραρε… κατά ριπάς στην επίθεση και σήκωνε τον έναν τίτλο μετά τον άλλο. Η σχέση του όμως με τον Σκωτσέζο προπονητή δεν ήταν πάντα «ρόδινη». Χάλασε έπειτα από έξι χρόνια, τον Οκτώβρη του 2010, όταν αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο και ζήτησε από τη διοίκηση να αποχωρήσει για να συνεχίσει σε άλλη ομάδα την ποδοσφαιρική του καριέρα.
Η αγωνιστική του πτώση είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη περίοδο, όταν τραυματίστηκε σοβαρά στον αστράγαλο. Παρά τις εκτιμήσεις του ιατρικού επιτελείου που έκανε λόγο για απουσία τριών εβδομάδων, ο Άγγλος φορ επέστρεψε μόλις εννέα μέρες αργότερα και αγωνίστηκε στον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μπάγερν Μονάχου. Το αποτέλεσμα ήταν να ξαναχτυπήσει στο ίδιο σημείο, να ακολουθήσει ένα κακό Μουντιάλ με την Αγγλία και τον Σεπτέμβρη ένα σκάνδαλο με εξωσυζυγικές του δραστηριότητες να κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση.
Οι εκπρόσωποί του υποστήριζαν πως αιτία για την απόφαση του πελάτη τους να αποχωρήσει δεν ήταν οι οικονομικοί όροι της νέας συμφωνίας με τη Γιουνάιτεντ αλλά οι φιλοδοξίες του, ωστόσο λίγο καιρό αργότερα ο παίκτης έκανε στροφή 180 μοιρών και όχι μόνο παρέμεινε αλλά ανανέωσε και τη συνεργασία του για άλλα πέντε χρόνια. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, επέστρεψε άμεσα στις υποχρεώσεις της Γιουνάιτεντ και λίγους μήνες αργότερα πέτυχε ένα εντυπωσιακό γυριστό γκολ στο ντέρμπι με τη Σίτι, με τον Φέργκιουσον να τονίζει πως ήταν το ωραιότερο που είχε δει στο Ολντ Τράφορντ.
Ο… δεύτερος γύρος!
Τα προβλήματα βέβαια με τον Ρούνεϊ δεν είχαν τελειώσει στη Μάντσεστερ. Έπειτα από την άφιξη του Ρόμπιν Φαν Πέρσι το 2012 από την Άρσεναλ, ξεκίνησε… ο δεύτερος γύρος! Λίγο πριν το φινάλε της σεζόν (2012-13) ο Φέργκιουσον αποκάλυψε πως ο Άγγλος φορ δεν ήθελε να αγωνιστεί στην ομάδα και ζήτησε να αποτελέσει παρελθόν από το σύλλογο. Ο Σκωτσέζος τεχνικός ολοκλήρωσε την προπονητή του καριέρα με τον Ντέιβιντ Μόγιες να τον διαδέχεται, αλλά ακόμα κι αυτή η εξέλιξη δεν άλλαξε την κατάσταση με τον ποδοσφαιριστή. Παρότι ο Ρούνεϊ έκανε για ακόμα μία φορά στροφή και εξέφρασε την πρόθεσή του να παραμείνει, εν τούτοις οι δηλώσεις του νέου του προπονητή (που τον προόριζε για αντικαταστάτη του Φαν Πέρσι στην επίθεση) φούντωσαν εκ νέου τις φήμες περί αποχώρησής του από τη Γιουνάιτεντ. Η Τσέλσι προσπάθησε να τον εντάξει στο δυναμικό της, με τη Μάντσεστερ να απορρίπτει τις προτάσεις της και παρότι τελικά ο παίκτης έμεινε στο Ολντ Τράφορντ το… γυαλί είχε ραγίσει για τα καλά.
Έναν χρόνο αργότερα, έπειτα από την απόλυση του Μόγιες και την αποχώρηση του αρχηγού Νεμάνια Βίντιτς, ο νέος προπονητής της Γιουνάιτεντ, Λουίς Φαν Χάαλ, έδωσε το περιβραχιόνιο στον Ρούνεϊ. Ο Άγγλος φορ όμως, είχε αρχίσει να χάνει την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα που τον χαρακτήριζαν τα προηγούμενα χρόνια και ο αριθμός των γκολ του ολοένα και μειωνόταν, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί ουκ ολίγες φορές στο χώρο της μεσαίας γραμμής αντί για την επίθεση. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και με τον Ζοσέ Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ, ενώ η άφιξη του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έδωσε ουσιαστικά τη… χαριστική βολή στον Ρούνεϊ.
Οι διακρίσεις στο δρόμο της επιστροφής
Μέχρι το περσινό καλοκαίρι που έπεσαν τελικά οι τίτλοι τέλους της «θητείας» του στη Μάντσεστερ, ο Ρούνεϊ έγινε τελικά ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας με 253 γκολ (αλλά και της εθνικής Αγγλίας με 53 τέρματα), ενώ στο δρόμο για την επιστροφή του στην Έβερτον ως ελεύθερος από τη Γιουνάιτεντ πήρε μαζί του μετάλλια από τα πέντε πρωταθλήματα που κατέκτησε, ένα Κύπελλο, τρία Λιγκ Καπ, τέσσερα Κομιούνιτι Σιλντ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Γιουρόπα Λιγκ, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, όπως επίσης ουκ ολίγες προσωπικές διακρίσεις αλλά και «αμέτρητες» αναμνήσεις…
Στην Έβερτον οι οπαδοί της ομάδας τον αποδέχτηκαν παρά τον τρόπο με τον οποίο είχε αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2004 για να μετακομίσει στη Γιουνάιτεντ και μέχρι σήμερα ο Ρούνεϊ έχει πετύχει 11 γκολ σε 40 εμφανίσεις του με τα «ζαχαρωτά». Μόλις χθες, πληροφορίες από το Νησί ανέφεραν πως ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ ήρθε σε συμφωνία με την DC United έναντι 12 εκατομμυρίων λιρών για την παραχώρηση του παίκτη και πλέον εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνο για να οριστικοποιηθεί η υπόθεση με τον Άγγλο επιθετικό να μετακομίζει στις ΗΠΑ και το MLS.
Τα ροζ σκάνδαλα και το αλκοόλ
Πέραν αυτών όμως, το όνομα του Ρούνεϊ δεν φιλοξένησε τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων μόνο για τις αγωνιστικές του επιτυχίες ή αποτυχίες, αλλά και για τα… κατορθώματά του μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους που «τσαλάκωσαν» την «εικόνα» του. Όπως προαναφέραμε, το 2010 βρέθηκε στο επίκεντρο για τις εξωσυζυγικές του… δραστηριότητες. Ήταν μία ιστορία που λίγο έλειψε να διαλύσει το γάμο του με τη σύζυγό του, Κολίν, και είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγωνιστική του απόδοση. Τα βρετανικά Μέσα ενημέρωσης είχαν αποκαλύψει πως ο διεθνής επιθετικός πλήρωσε 2.000 λίρες για να συνευρεθεί με την 21χρονη ιερόδουλη, Τζένιφερ Τόμσον, ενώ οι δυο τους συναντήθηκαν αρκετές φορές μέσα σε τέσσερις μήνες, την εποχή μάλιστα που η σύζυγος του παίκτη ήταν έγκυος. Ο Ρούνεϊ ζήτησε συγνώμη και έπειτα από αρκετό διάστημα αποκαταστάθηκε η σχέση του με τη σύζυγό του.
Παράλληλα όμως, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ρούνεϊ «συνελήφθη» σε κατάσταση μέθης. Μεταξύ αυτών, ακόμα και στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η εθνική ομάδα της Αγγλίας μετά τη νίκη της επί της Σκωτίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Οι εφημερίδες της Αγγλίας δεν έχασαν την ευκαιρία με φωτογραφίες του μεθυσμένου Ρούνεϊ στα πρωτοσέλιδά τους, ούτε όμως κι όταν τον… τσάκωσαν να παίζει όλη νύχτα σε καζίνο και να χάνει (κατά τη «Sun) 590.000 ευρώ.
Ενόψει της συνέχειας, ο Γουέιν Ρούνεϊ θα επιδιώξει να τα αφήσει όλα πίσω του και στο νέο του βήμα με τη μεταγραφή του στην DC United να ξαναβρεί τον καλό του «εαυτό» και τον ενθουσιασμό του για το ποδόσφαιρο. Το αν θα τα καταφέρει, θα το δούμε προσεχώς…