Γουλβς: Όταν μετέτρεψε σε βούρκο το τερέν με τη Χόνβεντ και δημιουργήθηκε το Κύπελλο Πρωταθλητριών
Η Γουλβς, προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού, στους «16» του Εuropa League βοήθησε, άθελα της, στο να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τη δημιουργία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, προπομπού του σημερινού Champions League! Ιστορικό το ματς με την ουγγρική Χόνβεντ
Παρότι εκπροσωπεί το δημοφιλέστερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της υφηλίου η Γουλβς δεν αποτελεί κάποιο ποδοσφαιρικό μεγαθήριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα τρομάξει.
Και μολονότι έχει στο ενεργητικό της έναν ευρωπαϊκό τελικό (σ. διπλό, στο, πάλαι ποτέ, Κύπελλο UEFA, του 1972 τον οποίο έχασε από την Τότεναμ με συνολικό σκορ 3-2) η παρουσία της στα γήπεδα της «γηραιάς ηπείρου» μόνο συχνή δεν είναι.
Για του λόγου το αληθές, η προηγούμενη της φετινής της συμμετοχής ήταν πριν... 38 χρόνια (σ. την σεζόν 1981-81 επίσης στο Κύπελλο UEFA)!
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ωστόσο η ομάδα από το Γούλβερχαμπτον βοήθησε, άθελα της, εν πολλοίς, στη δημιουργία ενός άλλου Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, του Πρωταθλητριών, προπομπού του σημερινού Champions League!
Ήταν το 1953, όταν οι Άγγλοι, έχοντας νωπή την ήττα από τους... Αμερικανούς στην παρθενική τους συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο (σ. του 1950. στην Βραζιλία) - αφού ως τότε θεωρούσαν εαυτούς ανώτερους, καθότι ανακάλυψαν το άθλημα σνομπάροντας τον θεσμό! - προσπαθούν ν' αποκαταστήσουν την ποδοσφαιρική τους υπερηφάνεια αντιμετωπίζοντας δις την Εθνική Ουγγαρίας των Πούσκας, Κόσιτς, Τσίμπορ, Μπόζικ.
Το κορυφαίο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα παγκοσμίως, καθότι 24 ματς αήττητη και Χρυσή Ολυμπιονίκης.
Ωστόσο γνωρίζουν την συντριβή στο Γουέμπλει, με το εκκωφαντικό 6-3 (σ. παρθενική εντός έδρας ήττα τους...) και διαλύονται 7-1 στη Βουδαπέστη!
Στην προσπάθεια τους να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις η Αγγλική Π.Ο. σε συνεννόηση με την, τότε, πρωταθλήτρια της χώρας, Γουλβς, που συνήθιζε να δίνει φιλικά με ξένες ομάδες (π.χ. Σπαρτάκ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ) προσκαλούν την αντίστοιχη της Ουγγαρίας, Χόνβεντ, που κάτα τα 6/11 συνέθετε η Εθνική της χώρας.
Το ματς στην έδρα της Γουλβς (σ. «Μολινό») στις 13 Δεκέμβρη του 1954 αποκτά εθνικό χαρακτήρα, αλλά εξελισσόταν σε «μια από τα ίδια» για τους Άγγλους. αφού η Χόνβεντ προηγείτο, στο ημίχρονο, 2-0. Σκορ που είχε διαμορφωθεί από το 14'...
Πως οι «λύκοι» αναγορεύθηκαν «Πρωταθλητές Κόσμου»!
Ωστόσο, στο δεύτερο μέρος η εικόνα αλλάζει και οι Άγγλοι κερδίζουν 3-2 (με γκολ των Χάνκοκς και δύο του Σουίνμπορν)!
Τι μεσολάβησε;
Θρυλείται ότι ο προπονητής των «λύκων», Σταν Κούλις, έδωσε εντολή να βρέξουν το τερέν ώστε να το κάνουν βούρκο, παρότι είχε βρέξει τις προηγούμενες τέσσερις μέρες.
Αποτέλεσμα η τεχνική κι η ταχύτητα των Μαγυάρων να μην μπορούν να κάνουν τη διαφορά με το ματς να πηγαίνει στη δύναμη και το πείσμα.
Το καλύτερο είναι πως ο Αγγλικό Τύπος υποδέχθηκε αυτή τη φιλική νίκη απονέμοντας στην Γουλβς τον άτυπο τίτλο της «Πρωταθλήτριας Κόσμου»!
Οι ενστάσεις του Γκαμπριέλ Ανό έφεραν το Ευρωπαϊκά Κύπελλα!
Ωστόσο ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας «L' Equipe», Γκαμπριέλ Ανό, είχε τις ενστάσεις του: «Πριν ανακηρύξουμε ανίκητη τη Γουλβς, ας πάει να παίξει στη Μόσχα ή στη Βουδαπέστη. Υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι με διεθνή αναγνώριση όπως η Μίλαν και η Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα. Θα πρέπει να θεσπιστεί ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων ή έστω ένα ευρωπαϊκό, που θα έχει μεγαλύτερο νόημα και κύρος απ΄όσα τουρνουά και φιλικά παιχνίδια λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή».
Στον Γάλλο άλλωστε ανήκει η ιδέα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου και στο συνέδριο της UEFA, τον Μάρτη του 1955, θεσπίστηκε η δημιουργία του Κύπελλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης από την επόμενη σεζόν.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...