Ντόρτμουντ: Εκκολαπτήριο ποδοσφαιρικών αστέρων!
Η έλευση Χάαλαντ στην Μπορούσια -εκτός από μεταγραφική επιτυχία- συνιστά υπενθύμιση ότι φερέλπιδες άσοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος καταξίωσης στην ομάδα της Βεστφαλίας.
Η 1η Ιανουαρίου, εκτός του ότι μας εισάγει στην τελευταία χρονιά της δεύτερης 10ετίας του 21ου αιώνα, σηματοδοτεί κάτι πιο πεζό στα ποδοσφαιρικά: την επίσημη έναρξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Όμως (και) τη φετινή χρονιά αρκετές ομάδες αποδείχθηκαν… βιαστικές, ξεκινώντας την ενίσχυση πριν από την Πρωτοχρονιά.
Κι αν η Μίλαν επανέφερε στις τάξεις της τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ύστερα από 7,5 χρόνια κάνοντας (εκτός από «μπαμ»…) «παρασπονδία» στις εξαγγελίες των Πάολο Μαλντίνι και Ζβόνιμιρ Μπόμπαν (σ.σ. τεχνικός διευθυντής και διευθυντής ποδοσφαίρου, αντίστοιχα, των «ροσονέρι») περί νεανικής ομάδας, «μπολιάζοντάς» την με την εμπειρία και την «αύρα» ενός σταρ, έστω λιγάκι… σιτεμένου ποδοσφαιρικά (σ.σ. 38… Μαΐων, αισίως, είναι ο «’Ιμπρα»), η Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν έμεινε άπραγη. «Απάντησε» με μια εξίσου ηχηρή κίνηση, ύστερα από λίγα 24ωρα: ενώ όλοι περίμεναν ότι ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ θα κατέληγε στη Γιουβέντους, τον άρπαξε κι αντί για μαυρόασπρα τον έντυσε στα κιτρινόμαυρα!
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ωστόσο στην περίπτωση των Βεστφαλών ~σε αντίθεση με εκείνη της Μίλαν~ δεν είχαμε την παραμικρή παραβίαση των ποδοσφαιρικών αρχών τους ή εξαγγελιών, αφού συνέχισαν την πολιτική που ακολουθούν απαρέγκλιτα τα τελευταία χρόνια: να αποτελούν εκκολαπτήριο αστέρων του «βασιλιά των σπορ»! Ο 19χρονος Χάαλαντ απλά αποτελεί ακόμη έναν «κρίκο» στην μακρά «αλυσίδα» φερέλπιδων ποδοσφαιριστών, που βρήκαν στο «Βεστφάλεν» τις συνθήκες που τους επέτρεψαν να λάμψουν.
Η ανακοίνωση της τέταρτης ομάδας της τρέχουσας Μπουντεσλίγκα (στου δρόμου τα μισά) αιφνιδίασε πολλούς, αφού για τον Χάαλαντ ενδιαφέρονταν οι… μισές ομάδες της Ευρώπης! Χωρίς υπερβολή υπερβαίνουν τις 20 οι ενδιαφερόμενες που έστειλαν στο Σάλτσμπουργκ, ή όπου αγωνίζονταν οι «κόκκινοι ταύροι» της αυστριακής πόλης, «κατασκόπους» για να παρακολουθήσουν τον 19χρονο Νορβηγό σέντερ φορ, που με τα πεπραγμένα του έκανε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να παραμιλά! Μεταξύ των «μνηστήρων» του, οι Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η συμπολίτισσά της Σίτι και οι Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι. Το αφάν γκατέ της Γηραιάς Ηπείρου, που εκτός των επιδόσεών του θεώρησαν ευκαιρία και μηδαμινό ρίσκο το ότι είχε ρήτρα αποδέσμευσης, μόνο για τη συγκεκριμένη περίοδο, το ποσόν των 32,5 εκατ. ευρώ! Κι όμως, ενώ θα μπορούσε να διαλέξει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου φούτμπολ για να συνεχίσει την καριέρα του, η πλευρά του ποδοσφαιριστή κατέληξε σε μια ομάδα που δεν κερδίζει το εγχώριο πρωτάθλημά της από το 2012 έχοντας έκτοτε τρεις τίτλους στο παλμαρέ της (2 Σούπερ Καπ κι ένα Κύπελλο) κι έχει από την επόμενη χρονιά να βρεθεί σε τελικό Champions League... Πώς κι έτσι;
Ραϊόλα: Καταλληλότερο βήμα στην καριέρα του...
Η απάντηση βρίσκεται στα λεγόμενα του ατζέντη του παίκτη, του «πολύ» Μίνο Ραϊόλα. Ο Ιταλοολλανδός, πρώην ιδιοκτήτης πιτσαρίας, που είναι υπεύθυνος για τα δύο μέχρι τώρα «μπαμ» του φετινού μεταγραφικού χειμώνα (σ.σ. παλαιόθεν πελάτης του ο «’Ιμπρα»...) δήλωσε ότι δεν είναι για τα λεφτά (σ.σ. 6 εκατ. ευρώ οι ετήσιες απολαβές του, τις δύομισι πρώτες περιόδους, ενώ ανεβαίνουν στα 8 εκατ. ευρώ τις δύο επόμενες) που ο Σκανδιναβός προτίμησε την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Γιατί από τη στιγμή που η ρήτρα του ήταν η προαναφερθείσα (με τα 10 να πηγαίνουν ως προμήθεια στην τσέπη του Ραϊόλα...) δεν τίθεται κανένα θέμα οικονομικό για τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να την καλύψουν.
Ακόμη και τις υπερβολικές, για τινέιτζερ, απαιτήσεις του ~που όπως έγραψε η αθλητική εφημερίδα του Τορίνο «Τuttosport» αποθάρρυναν τους ιθύνοντες της Γιουβέντους~ κάποιο άλλο μεγάλο «πορτοφόλι» της Ευρώπης θα ήταν διατεθειμένο να τις καλύψει. Κι αν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν ήθελαν να πληρώσουν την προμήθεια στον Ραϊόλα, που «τους έχει ψήσει το ψάρι στα χείλη» με την υπόθεση Πογκμπά, σίγουρα θα βρίσκονταν άλλοι να πάρουν την πρωτοβουλία να συνεργαστούν με έναν από τους ισχυρότερους μάνατζερ της υφηλίου.
Κι όμως, ο Ραϊόλα προτίμησε να στείλει τον παίκτη στο «Βεστφάλεν». Όχι μόνο γιατί όλα τα οικονομικά του «θέλω» υλοποιήθηκαν, ή γιατί οι «κιτρινόμαυροι» έδωσαν στη Σάλτσμπουργκ τα 22,5 εκατ. ευρώ της ρήτρας του, αλλά γιατί: «Δεν ήταν θέμα χρημάτων. Και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε κάνει μία πολύ καλή προσφορά. Ο ποδοσφαιριστής σ’ αυτή τη φάση της καριέρας του προτίμησε την Ντόρτμουντ. Με τη Γιουνάιτεντ υπήρξε μια άμεση επαφή, αφού ο Έρλινγκ γνωρίζει τον Σόλσκιερ (σ.σ. τον είχε προπονητή στην Μόλντε τη διετία 2017-18) αλλά θεώρησε πως τη δεδομένη στιγμή δεν θα ήταν το κατάλληλο βήμα στην καριέρα του...».
Αυτό που δεν είπε ο Ραϊόλα είναι γιατί οι «κόκκινοι διάβολοι» και πιθανώς και η Γιουβέντους (που θεωρούνταν ότι τον είχε «κλεισμένο»...) «πάγωσαν» το ενδιαφέρον τους. Οι πληροφορίες από την Αγγλία θέλουν τους ιθύνοντες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απαυδισμένους από τις απαιτήσεις τόσο του ατζέντη όσο και του πατέρα του παίκτη ~και πρώην ποδοσφαιριστή~ Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ (σ.σ. για τους μεγαλύτερους είναι εκείνος που ως παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι είχε πει ότι αντιπαθεί εκείνους της Γιουνάιτεντ και ο Ρόι Κιν με δολοφονικό μαρκάρισμα του έκοψε την μπάλα, στα 29 του...). Οι οποίες είχαν να κάνουν με μοιρασιά στο ποσόν της πιθανής μεταπώλησής του, ή ενδεχόμενης κάλυψης της νέας ρήτρας αποδέσμευσής του...
Μεταγραφή με «ορίζοντα» την... επόμενη!
Αντίθετα, οι άνθρωποι της Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τις αποδεχθούν, αποκτώντας τον. Ο διευθύνων σύμβουλος, Χανς–Γιόακιμ Βάτζκε, μιλώντας σχετικά προέταξε το αθλητικό κομμάτι της υπόθεσης: «Παρά το ενδιαφέρον πολλών κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης ο Χάαλαντ επέλεξε την ποδοσφαιρική πρόκληση που η Μπορούσια του παρουσίασε. Η επιμονή μας επιβραβεύθηκε…». Από κοντά και ο αθλητικός διευθυντής Μίκαελ Τζορκ, που συμπλήρωσε, κατά την πανηγυρική παρουσίαση του παίκτη: «Μπορούμε να καλωσορίσουμε έναν φιλόδοξο, αθλητικό και πανίσχυρο σε επίπεδο φυσικών προσόντων επιθετικό, που [μυρίζεται] το γκολ». Για να περάσει στην… ταμπακέρα ακολούθως: «Θέλουμε να τον βελτιώσουμε ως παίκτη, εδώ. Στα 19 του έχει περιθώρια πολλά ακόμη, αφού είναι στην αρχή μιας ελπίζουμε λαμπρής καριέρας…».
«Καριέρα» που, όμως, δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει για πολύ στη βεστφαλική πόλη. Μπορεί να μοιάζει οξύμωρο να γράφεται κάτι τέτοιο όταν δεν έχει στεγνώσει, καλά καλά, το μελάνι στα υπογεγραμμένα έγγραφα μεταξύ όλων των πλευρών, αλλά είναι δεδομένο ότι η μεταγραφή Χάαλαντ έγινε με «ορίζοντα» την… επόμενη. Ο Ραϊόλα τον πήγε εκεί γιατί όχι μόνο οι γερμανικές άμυνες (πιο… χαλαρές από τις αντίστοιχες αγγλικές, ισπανικές, ιταλικές) θα του δώσουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, αλλά γιατί η Ντόρτμουντ φημίζεται για το ότι δίνει απλόχερα ευκαιρίες στο βασικό σχήμα της σε νέους παίκτες. Ευκαιρίες που δεν θα είχε σε άλλες ομάδες…
Έτσι μ’ αυτή την εξέλιξη ο Χάαλαντ έχει όχι μόνο τη δυνατότητα να παίξει, αλλά και να διακριθεί και να εκτοξεύσει την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, προ(σ)καλώντας τους «μεγάλους» της ποδοσφαιρικής Ευρώπης σε νέο πλειστηριασμό για εκείνον! Από τον οποίο θα βγει κερδισμένη η πλευρά του παίκτη, αλλά και η γερμανική ομάδα, που ευελπιστεί ότι επενδύοντας τα προαναφερθέντα ποσά θα τα ξαναπάρει πολλαπλάσια.
Ο Χάαλαντ πέρσι τέτοιο καιρό υπέγραφε 5ετές συμβόλαιο στη Σάλτσμπουργκ, αλλά με 17 γκολ σε 16 εμφανίσεις πρωταθλήματος και 8 γκολ σε 6 ματς Champions League (ο μόνος στα χρονικά που σκόραρε εξάκις στα 3 παρθενικά του ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!) πώς να έμενε περαιτέρω;
Ο γεννημένος στο Λιντς (όπου επίσης έπαιξε ο πατέρας του…) επιθετικός είπε για τη μετακίνησή του: «Είχα ένα προαίσθημα ότι θέλω να έρθω σ’ αυτή την ομάδα, να πάρω αυτό το μονοπάτι και να παίξω στην εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο [Βεστφάλεν] από 80.000 θεατές. Δεν βλέπω την ώρα να ξεκινήσω»…
Ο Χάαλαντ θα γνωρίσει τους νέους του συμπαίκτες στις 3 Ιανουαρίου, όταν επαναρχίζουν οι προπονήσεις και θα μεταβεί, αεροπορικώς, στην Μαρμπέγια για χειμερινή προετοιμασία…
Οι περιπτώσεις Σάντσο, Λεβαντόφσκι και Χούμελς
Το ερωτηματικό είναι βέβαια αν μεταξύ αυτών που θα πάνε στην παραθάλασσια πόλη της Ανδαλουσίας θα είναι ένας άλλος 19χρονος: ο Τζέιντον Σάντσο, ο οποίος αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2017 από τη Μάντσεστερ Σίτι αντί 8 εκατ. λιρών. Ξενιτεύτηκε γιατί δεν έβρισκε ζωτικό χώρο για να δείξει στην πρώτη ομάδα των «πολιτών» την αξία του και τώρα τους κάνει να τραβάνε τα μαλλιά τους, αφού «βγάζει μάτια» στους Βεστφαλούς! Mε αποτέλεσμα όχι μόνο ν’ αμφισβητείται η ικανότητα του Πεπ Γκουαρντιόλα (κι ας έχει αναδείξει τόσους και τόσους νεαρούς...) στο να διακρίνει ένα «καθαρόαιμο» ταλέντο, αλλά και η συμπολίτισσα των «πολιτών», Γιουνάιτεντ, να τον «πολιορκεί». Μόνο που πλέον η αξία του αποτιμάται στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα με εννιαψήφιο ποσόν, αφού έχει 26 γκολ σε 79 συμμετοχές, ενώ έχει χριστεί και διεθνής στη «μεγάλη» Εθνική Αγγλίας. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τα είχε πετύχει ως «σίτιζεν». Η περίπτωσή του δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αποτέλεσε έμπνευση για τον Χάαλαντ και τους συν αυτώ (Ραϊόλα). Αλλά δεν είναι η μοναδική…
Στο ξεκίνημα της σεζόν 2010-11 η Ντόρτμουντ αποκτούσε, εν μέσω γενικότερης αδιαφορίας, έναν Πολωνό επιθετικό. Μόνο που το όνομά του «Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι», θα γινόταν σε διάστημα 3 ετών, όσο αγωνίστηκε στη Βεστφαλία, συνώνυμο του γκολ. Και παρέμεινε, παρότι εντάχθηκε το 2014 στην Μπάγερν Μονάχου ~άνευ αντιτίμου (!) αφού έληξε το συμβόλαιό του~, με τους ανθρώπους της Μπορούσια να προτιμούν να μην αποζημιωθούν, παρά να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την άμεση ανταγωνίστριά τους για τον τίτλο. Η οποία, ένα χρόνο νωρίτερα, τους είχε αποσπάσει τον Μάριο Γκέτσε μέρες πριν από τη διεξαγωγή του γερμανικού «εμφυλίου», στον τελικό του Champions League, στο «Γουέμπλεϊ».
Μια και ο λόγος για τους Βαυαρούς, τους άνοιξαν τα… μάτια στην περίπτωση του Ματς Χούμελς. Τον απέκτησαν αντί 4,2 εκατ. ευρώ το 2009 και 7 χρόνια μετά (2016) επέστρεψε στους «κόκκινους» του Μονάχου, που κλήθηκαν να καταβάλλουν 35 εκατ. ευρώ! Βλέπετε στο μεταξύ ο υψηλόσωμος αμυντικός είχε μετεξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους στόπερ παγκοσμίως και είχε κατακτήσει ως βασικός το Μουντιάλ της Βραζιλίας δύο χρόνια νωρίτερα. Πάντως το «πήγαινε - έλα» του Γερμανού οπισθοφύλακα μεταξύ Βαυαρίας και Βεστφαλίας συνεχίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, με τους «κιτρινόμαυρους» να καταθέτουν από τους λογαριασμούς τους το ποσόν των 30 εκατ. ευρώ…
Ο Ομπαμεγιάνγκ, ο Ντεμπελέ και ο «πιστός στρατιώτης»… Ρόις!
Άλλη αξιομνημόνευτη επένδυση της Ντόρτμουντ αποτέλεσε ο Ιλκάι Γκουντογκάν. «Ιθύνων νους» της Νυρεμβέργης, αποκτήθηκε αντί 5,5 εκατ. ευρώ το 2011. Ως διεθνή με τα «πάντσερ» τον αγόρασε 5 χρόνια μετά η Μάντσεστερ Σίτι, αντί 27 εκατ. ευρώ.
Την ίδια χρονιά είχε πάρει και τον Ιβάν Πέρισιτς από την Μπριζ, με 5,5 εκατ. ευρώ, και παραχώρησε τον Κροάτη διεθνή εξτρέμ αντί 8 εκατ. ευρώ στη Βόλφσμπουργκ.
Πολύ περισσότερο επικερδής, αντίθετα, η υπόθεση του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Που ήρθε τη σεζόν 2013-14 από τη Σεντ Ετιέν αντί 13 εκατ. ευρώ και 4 σεζόν μετά, αφού είχε εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία ποδοσφαιρικά ονόματα παγκοσμίως, ο Γαλλογκαμπονέζος πήγε στην Άρσεναλ αντί του ποσού–ρεκόρ (για τους «κανονιέρηδες», τότε...) των 64 εκατ. ευρώ! Την ίδια σεζόν είχε έρθει και ο Χένρι Μικιταργιάν από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, αντί 27 εκατ. ευρώ. Για τον Αρμένιο μεσοεπιθετικό η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέβαλε, το 2016, 42 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των Βεστφαλών.
Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την περίπτωση του Ουσμάν Ντεμπελέ, την πλέον κερδοφόρα στα χρονικά της ομάδας. Το καλοκαίρι του 2016 ο νεαρός Γάλλος, παρότι μπορούσε να πάει στην Μπαρτσελόνα που τον ήθελε~κρίνοντας ότι δεν θα έχει χρόνο συμμετοχής~ προτίμησε τους Τεύτονες που έδωσαν στη Ρεν 15 εκατ. ευρώ για την ελευθέρας του και υπέγραψαν μαζί του για 5 χρόνια. Το επόμενο καλοκαίρι τον παραχώρησαν στον «φορτωμένο» με ρευστό (από την αποχώρηση Νεϊμάρ) καταλανικό σύλλογο αντί ... 105 εκατ. ευρώ (συν άλλα 40 υπό μορφήν μπόνους)! Χρήματα που ο Γάλλος δεν δικαιολόγησε, λόγω τραυματισμών και αντιεπαγγελματισμού, στη Βαρκελώνη, αλλά αυτό ποσώς απασχολεί την πρώην εργοδότριά του...
Μόνο ο Μάρκο Ρόις ~που αποκτήθηκε από την Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ το 2012 αντί 17 εκατ. ευρώ~ δεν έφυγε. Κυρίως γιατί ο ίδιος δεν ήθελε, αφού παρά τους πολλούς τραυματισμούς του βρήκε στο Ντόρτμουντ την ποδοσφαιρική «Γη της Επαγγελίας» για τον ίδιο.
Καταλήγοντας, το τρομερό της άφιξης του Χάαλαντ είναι ότι ίσως οδηγήσει στην πώληση του Πάκο Αλκάθερ. Ο 26χρονος Ισπανός διεθνής επιθετικός είχε αποκτηθεί πέρσι από την Μπαρτσελόνα αντί 21 εκατ. ευρώ και τώρα τον θέλει η Ατλέτικο Μαδρίτης, με τον ίδιο τον παίκτη να καλοβλέπει την προοπτική των «κολτσονέρος», αφού με τον Χάαλαντ θα μειωθεί ο χρόνος του. Μια υπόθεση που ενδέχεται να αποβεί κι εκείνη επικερδής για τους «κιτρινόμαυρους», αφού οι Βεστφαλοί ζητούν ακατέβατα 30 εκατ. ευρώ. Το να έχεις, τελικά, καλό ποδοσφαιρικό «μάτι» πληρώνεται. Αδρά.